metafrasi banner

Υπάρχουν κι άλλα weblogs;

nickel

Administrator
Staff member
Αντιγράφω τον προχτεσινό τίτλο του Dr7x «Υπάρχουν κι άλλοι ολετήρες», αφού κι εγώ εντόπισα ένα σχεδόν όμοιο φαινόμενο στα αγγλικά. Σε πολλές ιστοσελίδες (ο Γκούγκλης τις βγάζει πάνω από 100.000, αλλά τις έχει τις τάσεις για υπερβολή) υπάρχει ένα κείμενο πάνω κάτω σαν το παρακάτω:

«Details of your visits to this website including, but not limited to, traffic data, location data, weblogs and other communication data».

Η πρόταση ανήκει σε κείμενο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και βάζω στοίχημα ότι πολλοί, στις ανά γλώσσα προσαρμογές, έχουν μεταφράσει τα weblogs σαν «ιστολόγια», «μπλογκ» ή ό,τι άλλο θυμίζει εξωτερίκευση προσωπικών δημοσιογραφικών απωθημένων.

Βέβαια, έχω τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για web server logs, ημερολόγια ή κατάστιχα όπου καταγράφονται οι κινήσεις του διαδικτυακού διακομιστή / εξυπηρετητή. Συμφωνείτε; Και πώς θα τα λέγατε αυτά τα αρχεία καταγραφής;
 
Δεν είμαι σίγουρος ότι ο συντάκτης καταλαβαίνει και ο ίδιος τι εννοεί. Αυτή η φράση βρίσκεται μόνο σε βρετανικές σελίδες, γιατί αναφέρεται στο Data Protection Act (1998). Ωστόσο ούτε το ίδιο το act μιλάει πουθενά για weblogs ούτε πουθενά αλλού ξέρω να χρησιμοποιείται η λέξη για κοινά logs. Εξάλλου οι άλλοι όροι της πρότασης καλύπτουν αυτά που καταγράφονται σε server logs.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εξάλλου οι άλλοι όροι της πρότασης καλύπτουν αυτά που καταγράφονται σε server logs.
Αυτό, όπως ξέρεις, είναι κανόνας των νομικών κειμένων, να λένε τα ίδια πράγματα με άλλα λόγια. Κάπου πρέπει να υπάρχει και κατάλογος με τις ταυτολογίες όπως null and void, will and testament, cease and desist.
:)
 
Σ' αυτό έχεις δίκιο, αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από δήλωση εταιρικής πολιτικής, που έχει γίνει copy-paste και όχι από κάποιο αμιγώς νομικό κείμενο. Εξάλλου υποτίθεται ότι σε εκείνο το σημείο απαριθμεί, άρα δεν μοιάζει λογικό να επαναλαμβάνεται.

Εμένα ο γκούγκλης μού βγάζει 330τόσες χιλιάδες σελίδες, αλλά στα αναλυτικά αποτελέσματα μόνο 900 και είναι το ίδιο ακριβώς κείμενο (κυρίως από dating sites). Μάλλον λάθος δια της επανάληψης είναι, γιατί τέτοιον ορισμό δεν βλέπω να ξέρει κανείς στον παγκόσμιο ιστό, έξω από αυτό το κειμενάκι.
 
Top