Το Game of Thrones και ο ιστορικός υλισμός

OK, nickel, fair enough. Children, adolescents, you know what I mean... :)

Είδες; Υπάρχει πάντα ο δικομματισμός και στη λογοτεχνία! ΕΦ ή Φ, ιδού η απορία... χαχα!

Εδώ όμως υπάρχει και η υπέρβαση του δικομματισμού (και το όνομα αυτής, Ούρσουλα: εμ Χαϊνικός κύκλος, εμ Γαιοθάλασσα).
 

crystal

Moderator
Για το αίμα και το σπέρμα: νομίζω το έχω γράψει κι αλλού ότι είναι από τα στοιχεία που με έχουν ενοχλήσει πολύ στη σειρά, γιατί στα βιβλία είναι παρόντα μεν, πολύ πιο διακριτικά δε. Αλλά φαντάζομαι πως είναι μεγάλος πειρασμός για να ανεβάσεις ακόμα περισσότερο τις θεαματικότητες.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω, εμένα ορισμένες αιχμές μου φάνηκαν αμιγώς πολιτικές και με φέρνουν σε αδυναμία να απαντήσω διότι δεν βρίσκομαι στο πολιτικό τμήμα, στο οποίο δεν θέλω να βρεθώ βέβαια. Τέλος πάντων, προφανώς δεν συμφωνούμε, οπότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να απέχω από τις συζητήσεις, όπου έτσι κι αλλιώς δεν πολυσυμμετέχω, ώσπου να χαθεί το νήμα αυτό από την επικαιρότητα.

Το πρόβλημα του να υπάρχουν αμιγώς πολιτικές αιχμές σε ένα οποιοδήποτε νήμα είναι κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Δεν είναι σωστό να απαγορέψουμε τις πολιτικές αιχμές στο μέσο μιας π.χ. λογοτεχνικής ή γλωσσικής ή μεταφραστικής συζήτησης, ούτε είναι σωστό να εξορίζουμε ένα νήμα στα Πολιτικά επειδή ξαφνικά κάποιος αποφάσισε να βγάλει και τα πολιτικά του απωθημένα. Το νήμα αυτό εδώ προσφέρεται ωραιότατα για μια συζήτηση μεταξύ Λεξιλόγων που είναι εξοικειωμένοι με το έργο του Μάρτιν και μπορούν να μας μιλήσουν για το ρόλο που παίζει η πολιτική στον τρόπο που ο Μάρτιν πλάθει τους κόσμους του. Μια συζήτηση τέτοιου είδους (όπως άλλωστε και κάθε συζήτηση για τη γλώσσα ή τη μετάφραση) μπορεί να περιέχει του κόσμου τις πολιτικές αιχμές αλλά στον πυρήνα της είναι συζήτηση για τη λογοτεχνία, και θα την αδικούσαμε αν τη στέλναμε στα Πολιτικά.

Το μόνο που είναι απαραίτητο να κάνει η διαχείριση του φόρουμ είναι να προσπαθεί να αμβλύνει τις κόντρες πολιτικής φύσης μεταξύ των μελών, ιδίως αν εκπίπτουν σε προσωπικές επιθέσεις. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν όσοι γράφουν είναι να επικεντρώνονται στο κομμάτι της συζήτησης που οι ίδιοι θεωρούν ουσιώδες ή ότι τους αφορά. Σεβαστή είναι και η επιλογή της αποχής από το νήμα, αλλά το να απείχες από το σύνολο μιας συζήτησης π.χ. γλωσσικής επειδή θα σε ενοχλούσαν κάποιες πολιτικές αιχμές θα ήταν υπερβολική ευαισθησία —κατά τη γνώμη μου— διότι δεν θα είχες έτσι την ευκαιρία να επηρεάσεις το κομμάτι για το οποίο θα μπορούσες να κάνεις κάτι πιο ουσιαστικό: τη γλώσσα.
 
Συμφωνώ με την Κρύσταλ. Κάνουμε μονίμως το λάθος νομίζω να συγχέουμε τη σειρά με τα βιβλία. Καλύτερα η συζήτηση να περιοριζόταν στα βιβλία, κατ' εμέ.

Ας συνεισφέρω τώρα και στην "πολιτική" κουβέντα με κάτι που είχα στο αρχείο μου:

http://pure.ltu.se/portal/files/36563870/LTU-EX-2012-36549292.pdf
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Για το αίμα και το σπέρμα: νομίζω το έχω γράψει κι αλλού ότι είναι από τα στοιχεία που με έχουν ενοχλήσει πολύ στη σειρά, γιατί στα βιβλία είναι παρόντα μεν, πολύ πιο διακριτικά δε.
Πραγματικά, αυτό το 7ο (νομίζω) επεισόδιο του τρίτου κύκλου το είδα κοιτώντας τη μισή ώρα αλλού. Και είναι κι άλλα στοιχεία που υπερτονίζονται, που στο βιβλίο δεν ξέρω καν αν θα τα έπαιρνε κανείς είδηση.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αχ, βρήκα κι άλλο. Δεν νομίζω ότι το έχει δει, αλήθεια σας λέω.

Το γεγονός ότι οι Δοθράκι, μια ορδή ιππέων και άγριων πολεμιστών που μιλούσαν μια γλώσσα την οποία καταλάβαιναν μόνον αυτοί και που λόγω μη ανεπτυγμένων υλικών βάσεων οργάνωσής τους είχαν απομονωθεί από τις κοινωνικές σχέσεις με την υπόλοιπη «χώρα», είναι χαρακτηριστικό για τα παραπάνω.
Οι Ντοθράκι ζουν στην άλλη μεριά της θάλασσας σε μια άγονη έρημο, και να ήθελαν, πώς ακριβώς θα είχαν σχέσεις με τους απέναντι; Θα έφτιαχναν καράβια από άμμο για να περάσουν αντίκρυ;
 

Thyrikion

New member
Αζιμούθιε, έχω μείνει άναυδος. :s Τα λες αυτά σε κάποιον που έχει για χρηστώνυμο μια λέξη από τη γλώσσα των ξωτικών; Πώς κατέληξες σε αυτό το συμπέρασμα; Ρωτώ σχεδόν αυτοματικά, όχι σαν απάντηση σε αυτά που λες, και αναρωτιέμαι αν χρειάζεται να επιστρατεύσω τα φαιά μου κύτταρα για να συντάξω επεξηγηματικό σημείωμα! :D


Κανένα επεξηγηματικό σημείωμα να μη συντάξεις Εαρίωνα: η απάντηση του Αζιμούθιου είναι η μόνη λογική απάντηση μετά την συγκεκριμένη κριτική σου προς το Game of Thrones... Μα καλά, δηλώνεις Φίλος των Fantasy και "δεν σε έλκυσε ούτε στιγμή;" χμμ... προκατάληψη μου μυρίζει. Τώρα όσο για τα άλλα τα περί "αμερικανιάς" και Χόλιγουντ και περί 'υπόρρητων σεξουαλικών φαντασιώσεων" που αναφέρεις καταλαβαίνεις ότι δεν πείθουν. Και εντελώς άτοπη η αναφορά στον Τσάρλτον Ηστον και η σύγκριση του Game of Thrones με την εν λόγω ταινία. Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Πρόκειται για μια διαφορετική αλλά εξ ίσου αγκυλωμένη προσέγγιση με εκείνη του αρθρογράφου του Ριζοσπάστη.
 

SBE

¥
Να ρωτήσω κάτι;
Γιατι τόσα πολλά αντι-spoiler, δεν μιλάμε για κανένα αστυνομικό με σασπένς αλλά για τηλεοπτική σειρά με πολλά πολλά επεισόδια. Που σημαίνει ότι όποιος θα καθίσει να την δει θα την δει όχι για το τι συμβαίνει τρεις σειρές πιο κάτω που θα του χαλάσει αυτό που βλέπει τώρα.
Άλλωστε κανένας μας δεν είναι πρωτάρης θεατής. Ξέρουμε ότι όλα έχουν τέλος είτε αίσιο είτε απαίσιο. Κι όταν διαβάζεις ότι ο Τάδε ηθοποιός δεν θα παίζει στον επόμενο κύκλο ε, ξέρεις ότι στο σήριαλ είτε θα τον πεθάνουν, είτε θα τον στείλουν ταξίδι είτε θα τον αντικαταστήσουν.
 

daeman

Administrator
Staff member
... Κι όταν διαβάζεις ότι ο Τάδε ηθοποιός δεν θα παίζει στον επόμενο κύκλο ε, ξέρεις ότι στο σήριαλ είτε θα τον πεθάνουν, είτε θα τον στείλουν ταξίδι είτε θα τον αντικαταστήσουν.

:whistle:
 
Το σεξ γιατί το βάζει σε εισαγωγικά;

Την οικονομία;

Γενικά ο συντάκτης χρησιμοποιεί εισαγωγικά σε καμιά εικοσαριά λέξεις, και ανάθεμα αν χρειάζονται έστω σε μία.
 

Thyrikion

New member
Να ρωτήσω κάτι;
Γιατι τόσα πολλά αντι-spoiler, δεν μιλάμε για κανένα αστυνομικό με σασπένς αλλά για τηλεοπτική σειρά με πολλά πολλά επεισόδια. Που σημαίνει ότι όποιος θα καθίσει να την δει θα την δει όχι για το τι συμβαίνει τρεις σειρές πιο κάτω που θα του χαλάσει αυτό που βλέπει τώρα.
Άλλωστε κανένας μας δεν είναι πρωτάρης θεατής. Ξέρουμε ότι όλα έχουν τέλος είτε αίσιο είτε απαίσιο. Κι όταν διαβάζεις ότι ο Τάδε ηθοποιός δεν θα παίζει στον επόμενο κύκλο ε, ξέρεις ότι στο σήριαλ είτε θα τον πεθάνουν, είτε θα τον στείλουν ταξίδι είτε θα τον αντικαταστήσουν.

Ετσι ακριβώς. Και παρά ταύτα γεγονός είναι ότι λατρεύω τη συγκεκριμένη σειρά-ακόμη κι αν πρόκειται περί Φωσκολιάδος ...
 
@SBE: Το θέμα με τα spoiler το ξεκίνησα εγώ για πλάκα, θέλοντας να σατιρίσω τον συντάκτη του Ριζοσπάστη που θεώρησε ότι μπορεί, με όπλο τον διαλεκτικό υλισμό, να προβλέψει την κατάληξη ενός έργου φαντασίας πριν από τον συγγραφέα του. Οι επόμενοι υποψιάζομαι ότι το συνέχισαν επίσης για πλάκα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ πάντως βάζω σπόιλερ γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ θέλουν να ξέρουν τι γίνεται παρακάτω όταν βλέπουν μια σειρά, όχι επειδή ήθελα να σατιρίσω τον συντάκτη του άρθρου. Αν και θα του άξιζε, γιατί γράφει για μια σειρά την οποία προφανώς δεν έχει δει.
 
Συνεχίστε να βάζετε σπόιλερ, πάντως. Εγώ δεν θα ήθελα με τίποτα να ξέρω τι γίνεται σ' εκείνο το φοβερό επεισόδιο (ξέρετε ποιο, μην το λέω). Θα κάκιζα όποιον μου το έλεγε!
 

nickel

Administrator
Staff member
Re House of Cards, 2nd season:

Εδώ δεν έριξα εγώ σπόιλερ για το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν του House of cards, που πετάχτηκα από την καρέκλα μου βρίζοντας από αγανάκτηση.
 

SBE

¥
Νίκελ, και να το έκανες, από τη στιγμή που εγώ δεν εχω δει ούτε τον πρώτο κύκλο δεν θα με απασχολούσε. Γιατί σε είκοσι χρόνια που θα το δω μάλλον θα το έχω ξεχάσει.
 
Top