Το παζλ της ΔΕΗ

daeman

Administrator
Staff member
Δεν σπρωχνόμαστε, μπερδευτήκαμε γιατί δεν κοίταξα σε ποιο ημίωρο ήμασταν (άσε που ο δόχτορας δεν πληρώνει για να συμφωνήσουμε ;)).

Εξάλλου, με τον Δρ7χ δεν τολμώ να σπρωχτώ· όσο να 'ναι τα 7 διπλοπαπλώματα του δίνουν άλλη βαρύτητα. :D

Για το θέμα μας, προς το παρόν δεν έχω πρόχειρα στοιχεία ώστε να επιχειρηματολογήσω.
Όταν βρω τον χρόνο να τα συγκεντρώσω, τα ξαναλέμε, ΟΚ; :)
 

nikosl

Member
Προτείνω μια ματιά σε αυτό το άρθρο των Τζον Μπέλαμι Φόστερ, Κλαρκ και Γιορκ από το τεύχος Νοέμβρη του Monthly Review. Πραγματεύεται (κριτικά) το λεγόμενο παράδοξο του Τζέβονς, σύμφωνα με το οποίο όσο πιο αποδοτική γίνεται η παραγωγή ενέργειας, αντί για μείωση του συνολικού καταναλωνόμενου όγκου, έχουμε αύξηση. Στο βαθμό που ισχύει, δεν υπάρχει τεχνολογική διέξοδος από την υπερπαραγωγή ενέργειας και την καταστροφή των πηγών της, παρά μόνο κοινωνική.
 

SBE

¥
Δεν ξέρω αν κολλάει αλλού η είδηση, πάντως ελπίζω να αποχαιρετήσατε και τις τελευταίες κρυφές επιθυμίες σας για φτηνό ρεύμα. Η εξερεύνηση στους πόλους αποκτάει ταχύτητα. Σε λίγο θα έρθει κι από τον Καναδά το βιτουμενιούχο πετρέλαιο, το World Energy Report 2010 λέει ότι το 2006 περάσαμε στην άλλη πλευρά της καμπύλης κι όταν τα σκέφτεσαι όλα αυτά ο επόμενος λογαριασμός είναι άνευ σημασίας.
BP and Russia sign Arctic oil deal
Από την άλλη, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σαν τα σενάρια του Μάτριξ ή του Μαντ Μαξ, ούτε θα ξεμείνουμε από πρώτη ύλη για τα επόμενα 20-30-50 χρόνια. Απλά θα κοστίζουν περισσότερο.
 

bernardina

Moderator
«Το σκισμένο χαρτί της επιστράτευσής μου, ως μια μικρή κίνηση τιμής σε αυτούς που αντιστάθηκαν για να είναι η χώρα μας ελεύθερη από τους Γερμανούς κατακτητές, το έχω καταθέσει αντί στεφάνου στο μνημείο των 11 ηρώων μαχητών του ΕΛΑΣ που στις 13.10.1944 έπεσαν, υπερασπιζόμενοι στη μάχη της ηλεκτρικής το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, που εσείς σήμερα ως υποτακτικοί της ΜΕΡΚΕΛ θέλετε να ξεπουλήσετε στα συμφέροντα».
Τάδε έφη ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, σε σημερινή δήλωσή του, με την οποία ενημερώνει ότι έσκισε «το φύλλο ατομικής επίταξης που του απέστειλε η δικτατορική κυβέρνηση μειοψηφίας».

Στο μνημείο ηρώων του ΕΛΑΣ το σκισμένο χαρτί επιστράτευσης του Ν. Φωτόπουλου
Το κατέθεσε αντί στεφάνου ασκώντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.


Η βαρύγδουπη γελοιότητα ως άλλοθι και υποκατάστατο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στις 23.9.2013, η ΔΕΗ συνήψε ομολογιακό δάνειο ύψους € 739 εκατ. με κοινοπραξία ξένων τραπεζών, με ετήσιο συνολικό κόστος κοντά στο 5% και διάρκεια 15 έτη, υποστηριζόμενο από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes (μερκελικό, προφανώς, όπως φαίνεται και από τα ντεσού της είδησης). Πηγή

Στις 30.4.2014, η ΔΕΗ συνήψε νέο ομολογιακό δάνειο, πιθανότατα (όπως δείχνει η διάρθρωσή του) για ρευστότητα κίνησης, αφού σύμφωνα με την είδηση:

Η επιχείρηση τελικά άντλησε 700 εκατομμύρια ευρώ, τα 500 με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 5,5% για μία 5ετία, και τα υπόλοιπα 200 με τριετές ομόλογο και επιτόκιο στο 4,75%. Διεθνής [sic] αναλυτές αναφέρουν ότι το επιτόκιο αλλά και η υπερκάλυψη του ομολογιακού δανεισμού της ΔΕΗ δείχνουν πως αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Επί πολλές δεκαετίες, αφού η ΔΕΗ ήταν του «ελληνικού λαού», όταν συνέβαινε να μείνουν απλήρωτα τέτοια δάνεια, απλώς περνούσαν στην προϋπολογισμό του ιδιοκτήτη (είπαμε: ο ελληνικός λαός μέσω του ελληνικού δημοσίου εκφραζομένου από την κυβέρνηση της χώρας, για να μην ξεχνιόμαστε). Τώρα, ο ιδιοκτήτης διαχειριστής (η κυβέρνηση) ισχυρίζεται ότι το μαγαζί δεν βγαίνει πια και θέλει να ξεφορτωθεί χρέη και να εισπράξει ρευστό πουλώντας μέρος του, πολύ περισσότερο που, όπως λένε διάφοροι που γνωρίζουν, η τεχνολογία παραγωγής της ΔΕΗ απαρχαιώνεται και απαξιώνεται ραγδαία χωρίς να εκσυγχρονίζεται (ελλείψει κεφαλαίων, αλλά βλ. και πρώτο δάνειο πιο πάνω) με ανάλογο ρυθμό.

Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι ιδιαίτερα μπερδεμένο (αφού εμπλέκονται όχι μόνο ιδεολογίες αλλά και ορυκτά αποθέματα, τεράστιες, γεωργικές και μη εκτάσεις, υποδομές, τοπικές κοινωνίες και συμφέροντα, κατεστημένα και γουαναμπίδικα, κλπ κλπ) και πουθενά δεν ακούγεται συζήτηση επί της ουσίας χωρίς κραυγές περί του τι κάνει ο άλλος στους βαρβάρους και αστειότητες διαφόρων πολύχρωμων (κομματικά) διασκεδαστών του δημόσιου βίου.

Ένα θέλω να πω μόνο: πουθενά στον κόσμο δεν μειώνονται τιμές ενέργειας επειδή αφενός τα πράγματα γενικά ακριβαίνουν, αφετέρου, όπως είδαμε και στη Φουκουσίμα, η μοναδική πηγή φτηνής ενέργειας με τη σημερινή μας τεχνολογία είναι αποτρεπτικά καταστροφική και αφετρίτου δεν είναι δυνατό να στρώσεις τη Σαχάρα φωτοηλεκτρικά (που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν όλο τον κόσμο) και να κάνουν κουμάντο σε ένα τέτοιο πρότζεκτ παγκόσμιας εμβέλειας κάθε λογής φύλαρχοι και τοπάρχες από τη μια και ανεξέλεγκτοι κεφαλαιοκράτες από την άλλη.
 

nickel

Administrator
Staff member
και να κάνουν κουμάντο σε ένα τέτοιο πρότζεκτ παγκόσμιας εμβέλειας κάθε λογής φύλαρχοι και τοπάρχες από τη μια και ανεξέλεγκτοι κεφαλαιοκράτες από την άλλη.

Αυτό δεν είναι έμμεση σατιρική αναφορά στη σημερινή Ελλάδα, έτσι; :-)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι μικρό ακόμη:

Βλέπω πολύ συχνά την ένσταση ότι η οικολογικά παραγόμενη ενέργεια (ηλιακή, αιολική) έχει το πρόβλημα ότι η παροχή της περιορίζεται χρονικά και, κυρίως, δεν αποθηκεύεται, άρα δεν είναι και «τόσο χρήσιμη».

Για την ακρίβεια, η σωστή διατύπωση θα πρέπει να είναι ότι «σήμερα, η ενέργεια που αποθηκεύεται από οικολογική παραγωγή είναι, τελικά, πολύ ακριβή». Μέθοδοι αποθήκευσης της ενέργειας υπάρχουν: π.χ. μηχανικές (ας πούμε να ξανανεβάζεις το νερό που τρέχει από τους ταμιευτήρες στις γεννήτριες), χημικές (να συμπιέζεις αέρια και να παίρνεις την ενέργεια από την αποσυμπίεσή τους ή να φορτίζεις μπαταρίες) κ.ά. Όταν έχεις δωρεάν ενέργεια (μετά την απόσβεση του εξοπλισμού) όλα αυτά μπορούν να είναι πολύ πιο φτηνά...
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Επειδή αναφέρθηκε η Σαχάρα και τα φωτοβολταϊκά κι επειδή το βρήκα μπροστά μου πριν από δυο βδομάδες και μια εικόνα ίσον πολλές λέξεις, ορίστε μια ψηφίδα στο παζλ:

How Much Room Do We Need To Supply The Entire World With Solar Electricity?

Fig. 12: Theoretical space requirement to meet the electricity demand of the world, Europe (EU-25) and Germany (Data from DLR, 2005).
(Nadine May: "Eco-balance of a Solar Electricity Transmission from North Africa to Europe", Diploma Thesis, TECHNICAL UNIVERSITY OF BRAUNSCHWEIG)

In 2009, the total global electricity consumption was 20,279,640 GWh. The sun creates more energy than that in one hour. The tricky part is collecting that energy and converting it into useful electricity with solar panels. How much area would need to be covered with solar panels in order to capture enough energy to meet global demand? Actually, it’s not as much as you’d think.
The image above has three red boxes showing what area would need to be covered for Germany (De), Europe (EU-25), and the entire world.

Πηγή: www.iflscience.com/environment/how-much-room-do-we-need-supply-entire-world-solar-electricity

Μπορεί η διπλωματική εργασία απ' όπου προέρχεται το γράφημα να είναι παλιά (2005), τα μεγέθη όμως είναι ενδεικτικά.
Άλλες είναι οι παράμετροι που καθορίζουν αν είναι τεχνολογικά εφικτές και οικονομικά και οικολογικά συμφέρουσες τέτοιες λύσεις (η μελέτη καταλήγει ότι είναι) και διαφορετικοί κι ακόμη περισσότεροι και πιο περίπλοκοι οι παράγοντες που καθορίζουν αν είναι πολιτικά εφικτές και οικονομικά βιώσιμες.
 

SBE

¥
Έχω κάποιες διευκρινίσεις/ ενστάσεις:
α. όχι μόνο η πράσινη ενέργεια, κάθε μορφή ενέργειας είναι δύσκολο και ακριβό να αποθηκευτεί. Απλά, σε ένα εργοστάσιο που καίει κάρβουνο μπορείς να μειώσεις την παραγωγή πιο έυκολα απ'ό,τι σε μια αιολική μονάδα (που δεν ξέρεις πότε θα φυσήξει). Γι'αυτό άλλωστε η τιμή του ρεύματος αλλάζει τόσο γρήγορα - αναφέρομαι στην παραγωγή, όχι στην κατανάλωση. Αν είσαι αιολική μονάδα και είναι καλοκαιράκι, 25 βαθμοί, βραδάκι που έχουν κλέισει τα εργοστάσια και τα γραφεία κι ο κόσμος ρεμβάζει κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα στο μπαλκόνι και η ζήτηση ρεύματος έχει πέσει στο ελάχιστο της ημέρας κι εκείνη την ώρα αποφασίζει ο θείος Αίολος να ανοίξει τον ασκό/ τους ασκούς, θα πληρώνεις κι από πάνω για να σου πάρουν το ρεύμα οι διανομείς του δικτύου.
Επίσης, Δαεμάνε, το είδα κι εγώ το διάγραμμα αλλά έχει λάθη. Επιπλέον, δε χρειάζεται να τρέχουμε στη Σαχάρα. Στις ΗΠΑ έχει έρημο τεράστια κι έχουν αρχίσει να τη γεμίζουν ηλιακά. Η Ελλάδα ερήμους δεν έχει, έχει στέγες. Δυστυχώς όμως έχει και προβλήματα στον απάνω όροφο (το μυαλό, ντε!)
 
Την ίδια ώρα στην Ινδία

Indian coal-based power plants are struggling to keep up with daily demand and almost half of them only have enough stocks to last a week, the minister of state for power, coal and new and renewable energy said Monday.

Speaking to the upper house of parliament, Piyush Goyal called power utilities to increase coal imports to meet fuel shortages and avoid the every day more frequent blackouts, The Economic Times reports.

According to the authority, demand for coal-based power in the year will require 551.60 million mt of the mineral, whereas coal supplies are projected to be 466.89 million mt.

A total of 44 plants, including the super critical ones, have "critical coal stocks" sufficient for less than a week, with the majority in the state of Maharashtra, home to India's financial capital Mumbai.

Despite sitting on the world’s fifth largest coal reserves, India is only the No.3 importer, due mainly to delays in securing environmental clearances to add new mines and to build facilities to transport coal from remote mines.
 
Ένα θέλω να πω μόνο: πουθενά στον κόσμο δεν μειώνονται τιμές ενέργειας επειδή αφενός τα πράγματα γενικά ακριβαίνουν, αφετέρου, όπως είδαμε και στη Φουκουσίμα, η μοναδική πηγή φτηνής ενέργειας με τη σημερινή μας τεχνολογία είναι αποτρεπτικά καταστροφική...

Αυτό συμβαίνει αν δεν παίρνεις τα σωστά μέτρα ασφαλείας. Έχω την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν πληροί έτσι κι αλλιώς τις προδιαγραφές για να αρχίζει να χτίζει πυρηνικά εργοστάσια, άσε που έχουν αρκετά μεγάλο κόστος κατασκευής και είναι μπελαλίδικα (χτίζονται με προδιαγραφές να αντέξουν θεωρητικά για πάντα και η απόσυρσή τους παίρνει δεκαετίες). Παρ' όλα αυτά, τα πυρηνικά εργοστάσια είναι γενικά πιο ασφαλή* και οικολογικά από τα εργοστάσια που καίνε κάρβουνο και ειδικά λιγνίτη όπως τον δικό μας, που είναι αρκετά κακής ποιότητας.


* από άποψη ραδιενέργειας: "For comparison, according to NCRP Reports No. 92 and No. 95, population exposure from operation of 1000-MWe nuclear and coal-fired power plants amounts to 490 person-rem/year for coal plants and 4.8 person-rem/year for nuclear plants. Thus, the population effective dose equivalent from coal plants is 100 times that from nuclear plants."

Πηγή: The Oak Ridge National Laboratory Review
 
Μπορεί η διπλωματική εργασία απ' όπου προέρχεται το γράφημα να είναι παλιά (2005), τα μεγέθη όμως είναι ενδεικτικά.
Άλλες είναι οι παράμετροι που καθορίζουν αν είναι τεχνολογικά εφικτές και οικονομικά και οικολογικά συμφέρουσες τέτοιες λύσεις (η μελέτη καταλήγει ότι είναι) και διαφορετικοί κι ακόμη περισσότεροι και πιο περίπλοκοι οι παράγοντες που καθορίζουν αν είναι πολιτικά εφικτές και οικονομικά βιώσιμες.

Θεωρητικά, ο ελάχιστος χώρος για κάτι τέτοιο είναι περίπου 1600 χλμ[SUP]2[/SUP] (αν κάνω σωστά τις πράξεις). Πρακτικά βέβαια είναι μικρότερη η απόδοση και φυσικά θα ήταν εξόχως προβληματικό για την διανομή του να μεταφέραμε την παγκόσμια παραγωγή σε ένα μέρος, χώρια το προβληματικό της εγκατάστασης, συντήρησης και γενικά της εποπτείας μιας τόσο μεγάλης περιοχής (περίπου ίσης με το Λονδίνο). Παρεμπιπτόντως, η γεωθερμική ενέργεια είναι δυνητικά μεγαλύτερη.
 

daeman

Administrator
Staff member

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Άλλο ένα σχετικό με το ενεργειακό δίπολο παραγωγή στην Αφρική- κατανάλωση στην Ευρώπη (να δω ποιος θα σκεφτεί πρώτος ότι το παραγωγή και κατανάλωση στην Αφρική ίσως βοηθούσε και στις καλλιέργειες, στο μεταναστευτικό, στην κοινωνική ειρήνευση και πολλά άλλα):

Rethinking African solar power for Europe
 

daeman

Administrator
Staff member
...
(trifecta = τράικαστ, θα το λέγαμε ίσως και τρίπορτο)

Η (πρόβλεψη της πρώτης) τριπλέτας ή τριάδας δεν μας κάνει;

Γιατί το τρίπορτο πάει αλλού: στο τάβλι, στα κτίρια (και σε όσους μπαινοβγαίνουν κατά βούληση σε αυτά).
Δεν μιλάω για το τράικαστ των ιπποδρομιακών, αλλά για την εναλλακτική του.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ίσως να είναι και καλύτερα, συμφωνώ. Ειδικότερα, μάλιστα, η τριπλέτα.
 
Top