Το νήμα του δεκατρία

Στις αρχαίες μητριαρχικές κοινωνίες που λάτρευαν τη Μητέρα-Θεά, το έτος είχε δεκατρείς μήνες. Τον 13ο μήνα διαλεγόταν ένας νεαρός άνδρας που δοξαζόταν καθ' όλο τον μήνα σαν βασιλιάς. Στο τέλος του μήνα, οι ιέρειες της Θεάς τον θυσίαζαν και τον έτρωγαν. Στο αρχαίο αυτό έθιμο οφείλεται και το γεγονός ότι, στις κατοπινές πατριαρχικές κοινωνίες, ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος.
Ή κάπως έτσι τα λέει ο αγαπημένος μου Ρόμπερτ Γκρέιβς, αν και υπάρχουν αρκετοί θρασείς που τον αμφισβητούν. Αλλά θα τους τιμωρήσει η Θέα. :mad:
 
To «13o πάτωμα» ήταν ένα κόμικ στριπ, που είχε έρθει και στην Ελλάδα μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Ανεμοδούρα-το είχε προλάβει κανείς;;;

thirteenth%20floor%20cover.jpg


Η υπόθεση ξεκινούσε πάντα με τον ίδιο τρόπο: έδειχνε το παραπάνω προσωποποιημένο ολοκληρωμένο κύκλωμα να κάνει εισαγωγή στην υπόθεση του κόμικ «Γεια, είμαι ο Μαξ». Ο Μαξ ήταν ένας σούπερ υπολογιστής, που του είχαν αναθέσει καθήκοντα διαχειριστή σε μια υπερσύγχρονη πολυκατοικία. Η πολυκατοικία δεν είχε 13ο πάτωμα, από το 12ο πήγαινε απ' ευθείας στο 14ο (προληπτικός ο αρχιτέκτονας :p) αλλά ο Μαξ μπορούσε να δημιουργήσει μέσα στο ασανσέρ συνθήκες τεχνητής πραγματικότητας, ώστε να προβάλλει εικονικούς κόσμους που ήθελε αυτός σε όποιον έκρινε αντιπαθητικό ή επικίνδυνο.

Ο Μαξ είχε μόνιμη τεχνική υποστήριξη στο πρόσωπο του μηχανικού υπολογιστών Τζέρι Νάιτ, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξη του 13ου πατώματος (Στα αγγλικά λέγεται controller, στα ελληνικά αποδίδεται «μηχανικός»). Αργότερα ο Μαξ τον υπνωτίζει για να μην ανακοινώσει την ύπαρξη του 13ου πατώματος που μόλις είχε ανακαλύψει. Προηγουμένως είχε προσπαθήσει να τον πείσει με την (δικιά του) λογική κι επιχειρήματα ότι το 13ο πάτωμα δεν ήταν και τόσο κακό αλλά ο Τζέρι ήταν ανένδοτος. Αφού απέτυχε η λογική άρχισε να τον βασανίζει με τον ίδιο τρόπο που βασάνιζε κι άλλα θύματά του, αλλά ούτε τότε έσπασε (ήρωας ο Τζέρι :D) οπότε κατέφυγε στην λύση να τον υπνωτίσει, αφού πρώτα υποκρίθηκε ότι θα τον άφηνε ελεύθερο.

To κόμικ είχε και σίκουελ, με τον ίδιο πρωταγωνιστή αυτή τη φορά να διαχειρίζεται ένα εμπορικό κέντρο και να δημιουργεί το 13ο πάτωμα αυτή τη φορά σε κυλιόμενες σκάλες.

Όλα τα επεισόδια υπάρχουν online.
 
Το ξέρατε ότι στο νήμα αυτό δεν υπάρχει η λέξη δεκατριάρι;

Το θυμάστε το δεκατριάρι του προπό; Αυτό που ήρθε μετά το δωδεκάρι και έμεινε μέχρι που εφαρμόστηκε το σημερινό δεκατεσσάρι;

Ε, λοιπόν, να είναι γούρικο και γεμάτο ευστοχίες και αυτό το δεκατριάρι, φίλτατοι.
 
[...]
Μπόνους, μιας και λείπει ο Music Hunter D: Levitation - 13th Floor Elevators

Λείπει καμιά φορά, πάει για κυνήγι να φέρει λεία, κλασική μα όχι τόσο λεία. Slick but not so smooth.

The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators

Έχουμε πάρτι εδώ!
Side A: 1. You're gonna miss me 00:00 2. Roller coaster 02:30 3. Splash 1 07:36 4. Reverberation 11:31 5. Don't fall down 14:20
Side B: 1. Fire engine 17:21 2. Thru the rhythm 20:41 3. You don't know (how young you are) 23:49 4. Kingdom of Heaven 26:45 5. Monkey Island 29:54 6. Tried to hide 32:32
 
Λείπει καμιά φορά, πάει για κυνήγι να φέρει λεία, κλασική μα όχι τόσο λεία. Slick but not so smooth.

Άσε τις ζήλιες, πάντα θα είσαι ο γιουτουμπάρχης στις καρδιές μας... :up:
 
Ποιες ζήλιες, Κάδμιε; Εγώ χαίρομαι όταν παίρνετε πρωτοβουλία, γιατί αλαφρώνουν τα μουσικαθήκοντά μου.
Ζαζουλιάρης γίνομαι καμιά φορά - έχω δάσκαλο τον πρώτο, αυθεντικό τιτανομεγιστοτεράστιο - ζουλιάρης όχι.

Όσο για -άρχης, ποτέ δεν ήμουνα, πουθενά (με σπουδή¹ μεν, ουδέποτε σπουδαρχίδης δε)· δε μ' αρέσει να κοιτάζω αφ' υψηλού, ζαλίζομαι μαθημένος από γεννησιμιού να κοιτώ από χαμηλά με δέος, προσγειωμένος - έχει πιο πολύ γούστο έτσι, να 'χεις ορόσημο τ' αψηλά κι ας μην τα φτάσεις ποτέ. Μόνο το δαιμόνιο αφήνω να πετάει όπου θέλει, έχει γούστο αυτό το χάζι. :)
 
Ας επισημάνουμε σήμερα και ένα λεξιλογικό ορόσημο που καταφέραμε, όλοι μαζί, να φτάσουμε:

attachment.php
 
H Mεγάλη Σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιείται για να επικυρώσει ορισμένα έγγραφα που εκδίδει η κυβέρνηση.

Στη σφραγίδα απεικονίζεται ένας φαλακρός αετός με τα φτερά του. Από την προοπτική του αετού, κρατά μια δέσμη δεκατριών βελών στο αριστερό νύχι του, (που αναφέρονται στις 13 αρχικές πολιτείες), και έναν κλάδο ελιάς, (έχοντας δεκατρία φύλλα και δεκατρείς ελιές), στο δεξί νύχι του, σύμβολο αντίστοιχα του πολέμου και της ειρήνης. Ο αετός γυρίζει το κεφάλι του προς τον κλάδο ελιάς, συμβολίζοντας μια προτίμηση για την ειρήνη. Ο αετός έχει το ρητό «e Pluribus Unum», («Από πολλά, ένα»), στο ράμφος του πέρα από το κεφάλι της εμφανίζεται μια «δόξα» με δεκατρία αστέρια σε έναν μπλε τομέα. Τα δεκατρία αστέρια επάνω από τον αετό διαμορφώνουν ένα αστέρι του Δαβίδ.

220px-Great_Seal_of_the_United_States_%28obverse%29.svg.png


Στην οπίσθια όψη εικονίζεται μια μισοτελειωμένη πυραμίδα με 13 σειρές τούβλα, στη βάση της οποίας αναγράφεται η χρονολογία 1776 σε λατινική γραφή (MDCCLXXVI) και οι φράσεις Annuit Cœptis και Novus Ordo Seclorum.
Η οπίσθια όψη δε χρησιμοποιείται ως σφραγίδα, υπάρχει όμως στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου.


220px-Great_Seal_of_the_United_States_%28reverse%29.svg.png


Περίληψη όλων των στοιχείων που μετρούν δεκατρία:
13 αστέρια
13 λωρίδες
13 βέλη στο νύχι
13 γράμματα του αετού στο ρητό
13 φύλλα δαφνών
13 ελιές στον κλάδο
13 επίπεδα τούβλων στην πυραμίδα
 
Και η πρώτη Γερουσία των 13 πολιτειών των ΗΠΑ είχε 26 μέλη, δηλαδή 2x13.
 
Back
Top