Έχει ένα γιο (να της ζήσει) που πηγαίνει στη Δευτέρα Λυκείου. Ο γιός της, όμως πηγαίνει σε ιδιωτικό Σχολείο (στου Γείτονα στη Βάρη) και μάλιστα ΔΕΝ παρακολουθεί το Ελληνικό πρόγραμμα αλλά το IB(Διεθνές Μπακαλορεά).
Όλα αυτά σημαίνουν δύο πράγματα:
1. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο.... Δημόσιο Σχολείο.
2. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αφού είναι γνωστό ότι όποιος παρακολουθεί το ΙΒ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές στο εξωτερικό.
Ποια είναι αυτή η μητέρα;.....
Μα η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, που το απόγευμα υπεραμύνθηκε στη Βουλή του Δημόσιου Σχολείου και Πανεπιστημίου!
G.P.
Λοιπόν, εμένα με ενοχλεί πολύ αυτή η ανάρτηση, για δύο πολύ διαφορετικούς λόγους. Και δεν είμαι σίγουρος ποιος με ενοχλεί περισσότερο.
Ο πρώτος είναι ότι, ενώ όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του συντάκτη αυτού του μικρού λίβελου, το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν αναγνωρίζεται στην Υπουργό Παιδείας! Αντιθέτως, ψέγεται επειδή, λέει, "δεν έχει εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σχολείο". Και ερωτώ: ποιος ακριβώς έχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό σχολείο; Και αν κάποιος σας πει ότι όντως έχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό σχολείο, και μάλιστα τυφλή, θα τον πάρετε στα σοβαρά; Θα τον ψηφίζατε για υπουργό παιδείας;
Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ θεωρώ απαραίτητο προσόν για κάθε υποψήφιο υπουργό παιδείας να μην έχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Γιατί μόνο τότε μπορεί να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για να το αλλάξει. Αν λοιπόν το γεγονός ότι ο γιος της Διαμαντοπούλου πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο σημαίνει πράγματι ότι η Διαμαντοπούλου δεν έχει εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο, τότε εγώ αυτό το προσμετρώ στα θετικά της υπουργού.
Ο δεύτερος -και ίσως ακόμα πιο εξωφρενικός- λόγος είναι ότι θεωρείται υπόλογη η Διαμαντοπούλου για το γεγονός ότι ο 17χρονος γιος της παρακολουθεί το (αγγλόφωνο) ΙΒ. Προσπερνώ τον κομπλεξισμό απέναντι στα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, γιατί κάτι άλλο με ενοχλεί πολύ περισσότερο εδώ: ότι ο συντάκτης δεν λογαριάζει καν τη πιθανότητα η επιλογή να ανήκει στον γιο. Θεωρεί δεδομένο ότι είναι απόφαση της μαμάς. Προφανώς, κατά τον συντάκτη, de facto τα ελληνόπουλα δεν έχουν λόγο για το περιεχόμενο ή την κατεύθυνση των σπουδών τους. Και για να το γενικεύσω λίγο, οι επιλογές συνολικά των εφήβων μας προφανώς δεν είναι δικές τους, και υπόλογοι για αυτές δεν είναι οι ίδιοι αλλά οι γονείς τους.
Δυστυχώς, αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη ιδεοληψία στην ελληνική κοινωνία. Και πιστεύω ότι είναι υπεύθυνη για πολλές από τις παθογένειές της. Γιατί αν αφαιρέσεις από τους εφήβους την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών τους, δεν θα ενηλικιωθούν ποτέ.
Δεν μπορώ φυσικά να ξέρω αν η επιλογή να πάει ο γιος της Διαμαντοπούλου στο ΙΒ ανήκε στον ίδιο, στη μαμά, στον μπαμπά ή στον σκύλο της οικογένειας, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ έτσι αυθαίρετα την παραδοχή ότι ο έφηβος γιος, στα 17 του, ακολουθεί τυφλά τις επιθυμίες της μαμάς, και ότι υπόλογη για τις πράξεις του γιου είναι η μαμά. Σόρι, αλλά δεν τη δέχομαι ούτε σαν αστεϊσμό ούτε σαν τίποτα.