Το κάπνισμα

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καταρχήν, σιγά μην παρεξηγιόμαστε κιόλας εδωμέσα...

Στην ουσία: Κι εγώ έχω την εντύπωση ότι οι πραγματικά διαπιστωμένες επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος είναι στο αναπνευστικό (γι' αυτό και το αντεπιχείρημα «και με το νέφος/τη μόλυνση του περιβάλλοντος κ.τ.ό. τι γίνεται;») και στο κυκλοφοριακό (γι' αυτό και το αντεπιχείρημα «και με τη διατροφή/το άγχος κ.τ.ό. τι γίνεται;»). Και η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν έχει αποδειχτεί άμεση συσχέτιση καρκίνου των πνευμόνων με το παθητικό κάπνισμα. Όμως τι είναι πιο τρομακτικό για το γενικό κοινό (που συχνά ζει σε άθλιες περιβαλλοντικές συνθήκες): μια αναπνευστική δυσφορία που μπορεί να εξελιχθεί σε άσθμα μετά από 20, 30 ή περισσότερα χρόνια, ένα κυκλοφοριακό που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα (μαζί με άλλους 100 λόγους) μετά από 20 ή 40 χρόνια, ή ένας φοβερός και τρομερός και ανίκητος κ-α-ρ-κ-ί-ν-ο-ς;

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι οι πολιτικοί (για χ λόγους) θέτουν ως στόχο την απαλλαγή των συστημάτων υγείας έστω από αυτές τις ηπιότερες παράπλευρες συνέπειες. Πώς νομίζουμε ότι θα το πλασάρουν; --να οι πολιτικές αναλύσεις... Δεν θα τους βόλευε να έχουν έναν μπαμπούλα όπως ο καρκίνος; --να και το άγχος να αποδείξουμε επιστημονικά κάτι που καθώς φαίνεται δεν κάθεται να αποδειχτεί... Δικαιολογείται αυτός ο πατερναλισμός; --να και η γενικότερη πολιτική συζήτηση.

Για εμένα, είναι περισσότερο θέμα απλής λογικής και καλών τρόπων, όπως το περιέγραψε όμορφα η Έλσα με τα φανάρια. Δεν με ενοχλεί αν ανάψει κάποιος τσιγάρο στο τραπέζι που κάθομαι (αφού ρωτήσει), αλλά οι φίλοι μας ξέρουν ότι μας ενοχλεί η μυρωδιά του καπνού και βγαίνουν στο μπαλκονι μας να καπνίσουν. Με ενοχλεί όμως η τσιγαρίλα και ο καπνός σε μια συνέλευση ή ένα διοικητικό συμβούλιο που πρέπει να βρίσκομαι και αποφεύγω τα μέρη ψυχαγωγίας όπου η ατμόσφαιρα δεν ταιριάζει με τα δικά μου στάνταρ. Θα μου αρκούσε ο σεβασμός στη χρονική διαφορά που ανέπτυξα πιο πάνω (όλος ο χρόνος vs λίγος χρόνος) αλλά τελικά, αφού δεν λειτουργεί η ανοχή και η κατανόηση, αναγκάζομαι να συνταχθώ με το κατασταλτικό μέτρο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
@300
Ναι, αυτό εννοούσα.
Προς το παρόν έχω βρει κάτι λίγα. Θα επανέλθω, η αλήθεια είναι ωστόσο πως δε μου είχε περάσει από το μυαλό πως ακόμα και κάτι τέτοιο, που εμένα μου φαίνεται αυταπόδεικτο, θα χρειαζόταν τεκμηρίωση, μάλλον όμως έχει δίκιο ο Ζάζ.

Παρεμπιπτόντως, κυκλοφορούν πάρα πολλές μελέτες που χρηματοδοτούνται από τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες δεν αποδεικνύουν ουσιαστικά ότι το παθητικό κάπνισμα δεν υπάρχει, δημιουργούν όμως πολλές αμφιβολίες ως προς αυτό.

http://www.surgeongeneral.gov/library/secondhandsmoke/factsheets/factsheet6.html
 

Elsa

¥
Αυτό που λέει η Άλεξ, είναι εδώ:
http://weill.cornell.edu/news/releases/wcmc/wcmc_2010/08_20_10.shtml

Epidemiological studies have long shown that secondhand smoke is dangerous, but there have never been conclusive biological tests demonstrating what it does to the body at a gene function level, until now.

"Even at the lowest detectable levels of exposure, we found direct effects on the functioning of genes within the cells lining the airways," says Dr. Ronald Crystal, senior author of the study and chief of the division of pulmonary and critical care medicine at NewYork-Presbyterian/Weill Cornell and chair of the department of genetic medicine at Weill Cornell Medical College in New York City.
 
Παρόμοιο με του drsiebenmal (#302) είναι και το δικό μου σκεπτικό για την απαγόρευση. Ιδανικά θα προτιμούσα να υπάρχουν χώροι για καπνιστές και χώροι για μη καπνιστές. Αλλά π.χ. σε μια συναυλία πώς να ισχύσει τέτοια λύση;

Κατά τη δική μου άποψη, το θέμα της υγείας δεν αφορά τόσο πολύ τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα (όχι όμως για καρκίνο ντε και καλά), δηλαδή στα παιδιά με γονείς που καπνίζουν, τίποτα δεν μπορεί να κάνει το μέτρο. (Βέβαια, η νοοτροπία εδώ έχει αλλάξει: από τους δικούς μου φίλους, κανένας δεν καπνίζει στον ίδιο χώρο με τα παιδιά του.) Το θέμα της υγείας αφορά κτγμ περισσότερο τις άμεσες σωματικές αντιδράσεις πολλών ανθρώπων στον καπνό. Από βαριές περιπτώσεις άσθματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων μέχρι ναυτία και σωματική δυσφορία. Και επειδή ακριβώς οι καπνιστές το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να βγουν για λίγο έξω και να καπνίσουν (γίνονται και ωραιότατες γνωριμίες στα πεζουλάκια :)), θεωρώ ότι αξίζει να δοκιμαστεί το μέτρο. Από την άλλη, όπως έλεγα, θεωρώ πολύ πιθανό να γίνουν κλειστοί χώροι μόνο για καπνιστές. Νομικά, πώς μπορεί να αποτραπεί κάτι τέτοιο όταν το κάπνισμα είναι νόμιμο και υπάρχει συναίνεση σε ιδιωτικό χώρο; Συνολικά όμως μια τέτοια κατάσταση θα διέφερε απ' τη σημερινή γιατί θα άλλαζε τον συσχετισμό κανόνα-εξαίρεσης (Ίσως. Όπως βλέπεις, nickel, η σιγουριά ξεχειλίζει απ' τα μπατζάκια μας).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Θεωρώ πολύ πιθανό να γίνουν κλειστοί χώροι μόνο για καπνιστές. Νομικά, πώς μπορεί να αποτραπεί κάτι τέτοιο όταν το κάπνισμα είναι νόμιμο και υπάρχει συναίνεση σε ιδιωτικό χώρο;
Το τι μεθοδεύουν σε σχέση με αυτό αρκετοί το είχα γράψει εδώ: http://www.lexilogia.gr/forum/showpost.php?p=79291&postcount=241.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από την άλλη, όπως έλεγα, θεωρώ πολύ πιθανό να γίνουν κλειστοί χώροι μόνο για καπνιστές. Νομικά, πώς μπορεί να αποτραπεί κάτι τέτοιο όταν το κάπνισμα είναι νόμιμο και υπάρχει συναίνεση σε ιδιωτικό χώρο;
Πρόσφατα μου είπαν γνωστοί μου καπνιστές ότι ήδη στο εξωτερικό (στο Βέλγιο, μου είπαν) έχουν αρχίσει και δημιουργούνται καπνιστικές λέσχες με τη μορφή σωματείων και, επομένως, ιδιωτικών χώρων. Προσωπικά, εμένα κάτι τέτοιο δεν με ενοχλεί καθόλου --η μοναδική μου ένσταση είναι αυτή που αναφέρθηκε και εδώ στη συζήτηση, πριν από καμιά εικοσαριά ποστ: Αν θα υπάρξουν άτομα που θα υποχρεώνονται να εργαστούν στο περιβάλλον αυτό.

Edit: Σωστό, τα είχε γράψει και ο Ζαζ!
 

SBE

¥
Ο συλλογισμός αυτός, πάλι, απλά με τρομάζει. Ότι δηλαδή, όλα θα γίνουν καλύτερα μετά από την απαγόρευση. Κάνε τα τώρα καλύτερα αν είσαι μάγκας, γιατί να συνδέονται αυτά τα δύο;

Γιατί αν ο καταστηματάρχης μπορεί να έχει το μαγαζί του χάλια και να καλύπτεται το χάλι από την κάπνα, δεν θα καθίσει να το φτιάξει. Το φτιάχνει όταν δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.
Καμιά συνωμοσία, απλή φυσιολογική ανθρώπινη συμπεριφορά. Στην Ελλάδα που όλα τα μαγαζια τα πλένουν κάθε μέρα με χλωρίνη απ'άκρη σ' άκρη και τα φρεσκάρουν με φυσικά έλαια προφανώς δεν πρόκειται να έχουν τέτοια προβλήματα.
 
Και ολίγο χιούμορ (από το Weird Asia News):

Osaka-based game software and graphics developer Proge Inc. has created a free software application to help smokers roughly determine how many years they have left on this planet based on their age, the number of cigarettes they smoke each day and how many years they have been slaves to nicotine.

Users input the data into the “Death Meter” and a countdown until their likely demise appears on the screen over the image of mocking Grim Reaper with a cigarette between his boney fingers. The countdown can be slowed by inputting a smaller daily cigarette consumption figure, but that requires lighting up fewer coffin nails each day.


http://www.youtube.com/watch?v=8agpa6io7yY&feature=player_embedded
Εννοείται ότι αυτός που γράφει μπορεί αύριο να είναι νεκρός, κι ας μην καπνίζει. Αλλά είπα, χιούμορ.
 
Μια είδηση για το παρόν νήμα, "που ανακυκλώνει συνεχώς πασίγνωστα σαθρά επιχειρήματα και υποκειμενικές ιδιοτελείς απόψεις" (από το euobserver --όχι η περί ιδιοτέλειας προσβολή· η είδηση!):

Commission preparing pan-European smoking ban

The European Commission is preparing to introduce legislation in 2011 to ban smoking in public places right across the union.


Διαβάζοντας πάντως τη συνέχεια του άρθρου, συνάγω ότι εννοεί (ως έδει) τους κλειστούς χώρους.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χειρότερα και από την είδηση (που λίγο μπεντροβάτη μοιάζει, πρέπει να το παραδεχτούμε --στο χωριό στη μέση του πουθενά πήγαν να βάλουν πρόστιμα; ) είναι τα σχόλια και το τυφλό μίσος που βγάζουν. Έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας ακόμη --και δεν εννοώ μόνο για το τσιγάρο...
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Έχουν φαίνεται μεγαλύτερη πέραση τα νταηλίκια για το τσιγάρο από τα νταηλίκια του είδους «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» που υποβόσκουν. Τον φοροκλέπτη πολλοί εμίσησαν, τον καπνιστή ουδείς λιγότεροι.


Τσόντα: Να και σχετικό αρθρίδιο του Νίκου Ξυδάκη.
 
Last edited:

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κι άλλο κρούσμα αντίστασης:
Χτύπησαν γυναίκα που έκανε έλεγχο για το κάπνισμα! (Πρώτο Θέμα Online)

Αντιγράφω από τα σχόλια των επισκεπτών:

petros | 15/10/2010 21:48

Βία στη Βία της απαγόρευσης

Γιάννης | 16/10/2010 04:42

"petros" δεν μπορούσα να φανταστώ πιο χαζή απάντηση. Αφού τέτοια φαίνεται να είναι καθώς δεν έβαλες το μυαλό σου να δουλέψει και απλά αναπαρήγαγες συνθήματα που ακούγονται δεξιά και αριστερά κατά καιρούς, και γράφονται στους τοίχους από επαγγελματίες αναρχικούς που ζουν μέχρι τα 35 τους από το χαρτζιλίκι των γονιών τους (στην καλύτερη) ή από τα πολιτικά συμφέροντα που τους καθοδηγούν. Αυτή τη στιγμή σου γράφω από το Ρότερνταμ όπου ζώ τα τελευταία χρόνια και σε πληροφορώ ότι ακόμα και τον χειμώνα οι θαμώνες στις καφετέριες βγαίνουν έξω με -10 και - 20 βαθμούς κελσίου για να καπνίσουν και δεν παραπονέθηκαν ποτέ. Ούτε που σκέφτηκαν να καπνίσουν μέσα σε κλειστούς χώρους... Και δεν είδα και κανένα μαγαζάτορα να ενοχλείται που ο πελατάκος του βγήκε έξω να καπνίσει. Αλλά τελοσπάντων, ίσως η διαφορά μας με τις ανεπτυγμένες χώρες να είναι ακριβώς στη νοοτροπία και όχι στα ελλείμματα και στο δημόσιο χρέος. Αυτή τη νοοτροπία που μας έχει κάνει κάθε φορά που μας ρωτάνε από που είμαστε και απαντάμε από Ελλάδα, να περιμένουμε ένα βλέμμα μεταξύ συμπόνοιας και οίκτου και εσύ μετά να προσπαθείς να τους πείσεις ότι είσαι περήφανος που είσαι Έλληνας και ότι δεν νιώθεις ντροπή. Παρασύρθηκα και τα έγραψα πολλά για τον Πέτρο και ίσως να μην άξιζε γιατί πιθανότατα είναι ένα παιδί και ακόμα έχει πολλά να ακούσει ώσπου να σχηματίσει τη δική του γνώμη, η οποία ελπίζω ότι θα είναι απαλλαγμένη από δημαγωγίες και ας είναι εν τέλει και λάθος σύμφωνα με τα δικά μου δεδομένα. Πέτρο και πάλι συγγνώμη αλλά το σχόλιο σου, αν και με ενόχλησε πάρα πολύ και το ίδιο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι από όλα τα σχόλια που διαβάζω από τους καπνιστές και τα "δικαιώματα" τους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και σημερινός Χάρης για το κάπνισμα. Καταλήγει (κι αν είναι spoiler που βάζω εδώ την κατάληξη, κλείστε τα ματιά και διαβάστε τον στο μπλογκ του):

Ας μείνουμε λοιπόν στο μόνο σοβαρό, αδιαμφισβήτητο, και ακαταμάχητο: στην απόλαυση, στο «έτσι γουστάρω», κι ας αφήσουμε τις αδυναμίες και τους εθισμούς, και πολύ περισσότερο τις ελεύθερες επιλογές και τα λοιπά, ας μείνουμε ξαναλέω στην απόλαυση· και τότε να δούμε ότι και του άλλου, του μη καπνιστή, η δική του απόλαυση, είναι ακριβώς το αντίθετο, το μη κάπνισμα, ο μη καπνός.

Και τότε, μόνο τότε, θα μπορέσει να αρχίσει η όποια συζήτηση. Με βάση δηλαδή τις δύο διαμετρικά αντίθετες, αλλά απολύτως νόμιμες για τον καθένα, γιατί ο καθένας έτσι γουστάρει, απολαύσεις. Του άλλου και τη δική μου.
 
Χθες βράδυ βρέθηκα σε εστιατόριο όπου - κατά παράβαση του ισχύοντος νόμου - οι ιδιοκτήτες είχαν xωρίσει το χώρο σε δύο επίπεδα καπνιζόντων και μη, όχι με διαχωριστικά ή τοίχους αλλά απλώς μερικά σκαλάκια οδηγούσαν στο πιο πάνω επίπεδο όπου έτρωγαν οι καπνιστές.
΄Ηταν πολύ εντυπωσιακό ότι ο καταστηματάρχης έκανε του κεφαλιού του- αδιαφορώντας μάλλον για τις συνέπειες - αλλά εντυπωσιακότερο ήταν το ότι, ενώ στον χώρο των μη καπνιζόντων δεν υπήρχαν οικογένειες με παιδιά, στον άλλο των καπνιστών σε όλα σχεδόν τα τραπέζια κάθονταν και παιδάκια. Ενώ λοιπόν ο αντικαπνιστικός νόμος έγινε κυρίως για να προστατέψει αυτούς που δεν μπορούν να αυτοπροστατευθούν από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, όπως τα παιδιά, οι φυσικοί τους προστάτες, οι γονείς, όχι μόνον δεν παύουν να καπνίζουν όταν τα παιδιά τους είναι παρόντα αλλά τα οδηγούν κατευθείαν στο επιβλαβές περιβάλλον.
Μήπως τελικά πρέπει να υπάρξει και κάποιος νόμος που να τα προστατεύει από τους γονείς τους;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και σημερινός Χάρης για το κάπνισμα. Καταλήγει (κι αν είναι spoiler που βάζω εδώ την κατάληξη, κλείστε τα ματιά και διαβάστε τον στο μπλογκ του):
Ας μείνουμε λοιπόν στο μόνο σοβαρό, αδιαμφισβήτητο, και ακαταμάχητο: στην απόλαυση, στο «έτσι γουστάρω», κι ας αφήσουμε τις αδυναμίες και τους εθισμούς, και πολύ περισσότερο τις ελεύθερες επιλογές και τα λοιπά, ας μείνουμε ξαναλέω στην απόλαυση· και τότε να δούμε ότι και του άλλου, του μη καπνιστή, η δική του απόλαυση, είναι ακριβώς το αντίθετο, το μη κάπνισμα, ο μη καπνός.

Και τότε, μόνο τότε, θα μπορέσει να αρχίσει η όποια συζήτηση. Με βάση δηλαδή τις δύο διαμετρικά αντίθετες, αλλά απολύτως νόμιμες για τον καθένα, γιατί ο καθένας έτσι γουστάρει, απολαύσεις. Του άλλου και τη δική μου.
Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του θέματος στο επίπεδο "απόλαυση", και τι ωραία θα ήταν να λυνόταν τόσο απλά το θέμα με το να οριστούν χωριστές περιοχές απόλαυσης για τους καπνιστές και τους μη καπνιστές. Μόνο μια αδυναμία έχει αυτός ο τρόπος σκέψης, δεν λαμβάνει υπόψη εκείνους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δεν τους ρωτάει κανένας:
Τα παιδιά που αναφέρει η Στέλλα πιο πάνω, που οι γονείς τους τα σέρνουν υποχρεωτικά στον χώρο των καπνιστών.
Τους εργαζόμενους σε μπαρ, εστιατόρια κλπ. που δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν αν θα εργάζονται σε χώρο καπνιστών ή μη καπνιστών.
Τους συζύγους κάποιων καπνιστών που δεν έχουν την ευαισθησία να σεβαστούν τη διαφορετική "απόλαυση" του συντρόφου τους.
 
Χειρότερα και από την είδηση (που λίγο μπεντροβάτη μοιάζει, πρέπει να το παραδεχτούμε --στο χωριό στη μέση του πουθενά πήγαν να βάλουν πρόστιμα; ) είναι τα σχόλια και το τυφλό μίσος που βγάζουν. Έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας ακόμη --και δεν εννοώ μόνο για το τσιγάρο...
Συμφωνώ και στα δύο. Τσιτάρω από το αρθρίδιο του Ξυδάκη που λινκάρισε ο nickel:

Η ποτοαπαγόρευση ενθάρρυνε τη μαφία και τον αλκοολισμό· η απαγόρευση του φεσιού και της μαντίλας έφερε κραταιό τον νεοϊσλαμισμό. Η εξουδετέρωση του βιαστικού αντικαπνιστικού νόμου δεν θα ωφελήσει τη δημόσια υγεία, θα τη βλάψει, αλλά θα βιωθεί ως αντίσταση. Αντίσταση αυτοκαταστροφική...


Το πρώτο δεν έχει σχέση (δεν έχουμε καπνοαπαγόρευση εδώ) και ελέγχεται, νομίζω, ως προς τον αλκοολισμό· το δεύτερο το αμφισβητώ, ακόμα και για την Τουρκία (άλλοι ή και άλλοι πρέπει να είναι οι λόγοι)· στο τρίτο έχω ένσταση για το επίθετο 'βιαστικού': εγώ θα έλεγα 'αργοπορημένου'. Επίσης, με θλίβει η μη οργάνωση των συμφωνούντων με το νόμο, μολονότι σύμφωνα με έρευνες αποτελούν το 70% (αυτό θυμάμαι να έχω διαβάσει). Δεν αρκεί το όποιο υπουργείο, χρειάζονται όπως φαίνεται και οι αντικαπνιστικοί φορείς να βγουν κι αυτοί (κι εμείς) στην τηλεόραση, να αντιπράξουν στην προπέτεια των θεριακλήδων. Αβρόχοις ποσί και στοιχιζόμενοι πίσω από ένα ψοφοδεές κράτος, που ουδέποτε έδωσε μάχες για τους πολίτες του, δε γίνεται. Πρέπει να καταλάβουν οι αντιδρώντες ότι, ακριβώς, δεν εξεγείρονται ενάντια στο κράτος με σύμμαχο την κοινωνία αλλά ότι ένα σημαντικό ή και μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι εναντίον τους. Επίσης, μίνιμουμ βήμα είναι, το έχω ξαναπεί, η καταγγελία (βλ. παραπάνω το εστιατόριο που αναφέρθηκε).
 
Top