Το κάπνισμα

Χελόου, Έλλη! Δεν μένουμε όλοι μέσα στην Αθήνα με τη μολυσμένη ατμόσφαιρά της. Τυχαίνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μένει σε καθαρό αέρα. Αυτοί δικαιούνται να διαμαρτύρονται, τουλάχιστον;

Και νομίζω ότι ο συμψηφισμός είναι λίγο άστοχος: Η μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης είναι κάτι έξω και πάνω από τις δυνατότητές σου να ρυθμίσεις, οι βλαβερές συνέπειες του καπνού των άλλων είναι απόλυτα στο χέρι σου.

Σε καθαρό αέρα είναι δύσκολο να ζεις εκτός κι αν μένεις στην πλαγιά κανενός βουνού, μακριά από αστικές και περιαστικές περιοχές. Φυσικά υπάρχει μια διαβάθμιση από το κέντρο ως τα προάστια αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υποπτεύεσαι. Την μολυσμένη ατμόσφαιρα δεν μπορείς να την ελέγξεις, αλλά αν ανησυχείς για υπολείμματα καπνού στα ρούχα, θα έπρεπε να σκέφτεσαι σοβαρά την πιθανότητα να μετακομίσεις π.χ. στα Άγραφα, βάσει προτεραιοτήτων. Θέλω να πω ότι αν ανησυχείς τόσο πολύ που να θεωρείς εύλογο να αλλάξει ο καπνιστής μπλούζα μετά το τσιγάρο, είναι πολύ πιο εύλογο να θέλεις να μετακομίσεις σε βουνό, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό για την ευκολία σου. Γενικά, υπάρχουν χίλια δυο πράγματα πολύ πιο τοξικά κι επικίνδυνα που οι περισσότεροι ούτε καν σκεφτόμαστε*, που καθιστά το θέμα με την μπλούζα ανθυπολεπτομέρεια. Ουσιαστικά λέω ότι αν σε ανησυχεί τόσο πολύ μια τόσο μικρή έκθεση σε τοξικές ουσίες, θα έπρεπε να έχεις πάθει υστερικό σοκ ψάχνοντας για πράγματα που ούτε καν φαντάζεσαι πόσο πιο επικίνδυνα είναι.* ακόμη και το τι και πώς μαγειρεύεις, αν μαγειρεύεις με ανοιχτή πόρτα, αν πίνεις ελληνικό κατά την εγκυμοσύνη, αν φοράς τζην, αν έχεις χαλιά στο σπίτι, αν μένεις σε περιοχή που το νερό προέρχεται από πηγές που μολύνονται συστηματικά από κατάλοιπα αλάτων εκχιονιστικών μηχανημάτων (δηλαδή αν στην περιοχή σου χιονίζει συχνά, στην ουσία), αν πίνεις εμφιαλωμένο νερό που έχει εκτεθεί αρκετά σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 20 °C, αν χρησιμοποιείς αντικολλητικά σκεύη στο μαγείρεμα, αν έχεις έπιπλα που περιέχουν επιβραδυντικά υλικά και πολλά μα πολλά άλλα. Τοξικές ουσίες έχουν βρεθεί πολλές φορές και σε παιδικές τροφές, παιδικά παιχνίδια, προϊόντα καθαρισμού (χημικά και μη), σαμπουάν, οδοντόκρεμες, κ.α.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όπως έχουμε ξαναπεί αλλού, αφού είναι έτσι, αν αποφασίσουν ξαφνικά όλοι οι μη καπνιστές να πέρδονται ασυστόλως εκεί που τρώνε, πίνουν και διασκεδάζουν οι καπνιστές να μην ακούσουμε κιχ, εντάξει; Γιατί η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη, τα τρόφιμα έχουν φυτοφάρμακα, και μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε.
 
Μην το μηδενίζεις. Άλλωστε ξέρεις ότι δεν είμαι καπνιστής (το έχω πει πολλές φορές). Δεν έχω καν πλησιάσει τσιγάρο στο στόμα μου ούτε και ναργιλέδες και οτιδήποτε έχει την παραμικρή σχέση με εισπνοή υγρών ή αερίων. Αναλύω μια συγκεκριμένη συλλογιστική, η οποία είναι ότι αν γίνεται κανείς τόσο λεπτολόγος με το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να έχει πρόβλημα και με άλλα πράγματα. Δεν γίνεται να ζει κανείς σε γυάλα και αυτό με τα ρούχα είναι υπερβολικά λεπτολογικό. Είναι σαν να μπαίνει ο άντρας σου στο σπίτι με λασπωμένες μπότες και να σου κάνει παρατήρηση για το ότι δεν ξεσκόνισες σήμερα. Μιλάω για παρόμοια πράγματα, όχι για άσχετες αιτίες θανάτου. Δεν μίλησα π.χ. για μικρόβια, για αλκοόλ ή για επικίνδυνη οδήγηση, μίλησα για τοξικές, καρκινογόνες ουσίες. Αλλιώς είναι σαν να λες ότι δεν σε ενδιαφέρει γενικά να μην εκτίθεσαι σ' αυτές αλλά σε ενοχλούν μόνο αυτές που περιέχονται στον καπνό. Και υπάρχουν τρόποι να αποφύγεις και τις άλλες, αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ ώστε να διαμαρτύρεσαι για κατάλοιπα σε μπλούζες.
 
Καλησπέρα. Επειδή ψάχνω και δεν βρίσκω, ξέρετε αν στην Ελλάδα απαγορεύεται το κάπνισμα στις παιδικές χαρές; Για να ξέρω σε τι βάση θα τσακώνομαι από 'δω και στο εξής :p Μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι που βλέπω μανάδες και πατεράδες να ντουμανιάζουν πάνω από τα κεφάλια των παιδιών στις κούνιες και στις τσουλήθρες, και το χειρότερο και πιο εγκληματικό είναι που ρίχνουν τις γόπες κάτω. Το ξέρατε ότι αν φάει τσιγάρο, καπνό ή γόπα ένα μωρό ή νήπιο μπορεί και να πεθάνει; Το προλαβαίνουν δεν το προλαβαίνουν στο νοσοκομείο. Πας το πιτσιρίκι σου να παίξει λίγο με τα χώματα και τα χαλικάκια στο πάρκο με το κουβαδάκι του και είσαι από πάνω σαν το γεράκι μη φάει καμια γόπα. 'Οχι ρε φίλε, δεν το δέχομαι. Να ντουμανιάσεις αλλού.
 

SBE

¥
Εννοείς τους ανοιχτούς χώρους για παιδιά, υποθέτω.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Χμ. Θα ψάξω να ρωτήσω μια γνωστή μου αλλά εντωμεταξύ μήπως να ρωτούσες στο δήμο; (Εγώ βρίσκομαι ακόμα στο στάδιο όπου πηγαίνω βόλτα με το καροτσάκι στο πάρκο και τσακώνομαι με τα $#@$μηχανάκια που κόβουν δρόμο από μέσα)
 
Ελλάδα: η χώρα όπου οι αυθαίρετοι νιώθουν ελεύθεροι, και οι ελεύθεροι δούλοι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αν η Λεξιλογία ήταν Facebook, θα έπαιρνες πολλά λάικ τώρα!
 
Ναι, ναι, υπαίθριες παιδικές χαρές, αθλοπαιδιές, κούνιες, πώς το λένε!

Σύμφωνα με την ανάγνωσή μου του ισχύοντος νόμου, δεν απαγορεύεται:

5. Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα επιτρέπεται εμπίπτουν ενδεικτικά:
- Οι χώροι οι οποίοι είναι περιμετρικά κλειστοί, αλλά δεν διαθέτουν οροφή, όπως θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτά θέατρα, ανοιχτά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν διαθέτουν οροφή.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
5. Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα επιτρέπεται εμπίπτουν ενδεικτικά:
- Οι χώροι οι οποίοι είναι περιμετρικά κλειστοί, αλλά δεν διαθέτουν οροφή, όπως θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτά θέατρα, ανοιχτά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν διαθέτουν οροφή.
Δηλαδή, όταν κάποιος ιδιοκτήτης καφετέριας φτιάχνει έναν χώρο περιμετρικά κλειστό με αυτά τα αηδιαστικά νάιλον και το βαφτίζει "ανοιχτό", παρανομεί, όπως είναι ολοφάνερο και από το ντουμάνι που δημιουργείται.
 
Δηλαδή, όταν κάποιος ιδιοκτήτης καφετέριας φτιάχνει έναν χώρο περιμετρικά κλειστό με αυτά τα αηδιαστικά νάιλον και το βαφτίζει "ανοιχτό", παρανομεί, όπως είναι ολοφάνερο και από το ντουμάνι που δημιουργείται.

Ναι, το γράφει στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο:

4. Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, εμπίπτουν ενδεικτικά:

- Οι εξωτερικοί χώροι των κτιρίων και των καταστημάτων εφόσον έχουν σκέπαστρο και ταυτόχρονα είναι κλεισμένοι περιμετρικά με οποιοδήποτε τρόπο (τζαμαρία, μουσαμά, νάϊλον, διαχωριστικά).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για τις παιδικές χαρές υπάρχει εκτενής ευρωπαϊκός κανονισμός που πρέπει να τηρείται και προβλέπει εκπληκτικές λεπτομέρειες --ακόμη και την απόσταση των κάδων απορριμμάτων από τα παιχνίδια προκειμένου να μην υπάρχει επαφή με σφήκες το καλοκαίρι ή τα φυτά που απαγορεύεται να τοποθετηθούν (εδώ). Δυστυχώς, δεν βρήκα ειδική αναφορά στο κάπνισμα (ίσως υπάρχει σε άλλον κανονισμό, όπου ορίζονται οι δημόσιοι χώροι π.χ.) ούτε για τις πεταμένες γόπες (δεν ξέρω αν υπάρχει κανονισμός καλών τρόπων, όμως).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μα τι γόπες λέμε τώρα, εδώ βλέπεις γονείς να βγαίνουν για καφέ και να καπνίζουν πάνω από το καροτσάκι που έχει μέσα το βρέφος. Κάνουν αέρα στον καπνό με το χέρι τους όμως, δε λέω.
 

SBE

¥
Βρε παιδιά, άμα καπνίζει κάποιος από πάνω από το κεφάλι σου σε ανοιχτό χώρο, ο καπνός δεν έρχεται κατά πάνω σου, προς τα πάνω πηγαίνει.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν νομίζω. Η έκθεση στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού εξαρτάται από την απόσταση όχι από το αν είναι ανοιχτός ή κλειστός ο χώρος. Η διαφορά μεταξύ κλειστού και ανοιχτού χώρου είναι ότι μετά τα σωματίδια θα έχουν διαλυθεί/απομακρυνθεί γρηγορότερα, ενώ στον κλειστό χώρο θα παραμείνουν για ώρες ή και μέρες στις επιφάνειες.

Διάβασε αυτό:

"Some folks have expressed the opinion that exposure to outdoor tobacco smoke is insignificant, because it dissipates quickly into the air," said Neil Klepeis, assistant professor (consulting) of civil and environmental engineering at Stanford and lead author of the study. "But our findings show that a person sitting or standing next to a smoker outdoors can breathe in wisps of smoke that are many times more concentrated than normal background air pollution levels."

Klepeis pointed to the 2006 Surgeon General's report, which found that even brief exposures to secondhand smoke may have adverse effects on the heart and respiratory systems and increase the severity of asthma attacks, especially in children.

"We were surprised to discover that being within a few feet of a smoker outdoors may expose you to air pollution levels that are comparable, on average, to indoor levels that we measured in previous studies of homes and taverns," said Wayne Ott, professor (consulting) of civil and environmental engineering at Stanford and co-author of the JAWMA study. "For example, if you're at a sidewalk café, and you sit within 18 inches of a person who smokes two cigarettes over the course of an hour, your exposure to secondhand smoke could be the same as if you sat one hour inside a tavern with smokers. Based on our findings, a
child in close proximity to adult smokers at a backyard party also could receive substantial exposure to secondhand smoke."

http://news.stanford.edu/news/2007/may9/smoking-050907.html
 
Top