Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται...

shiba

¥
Να προσθέσω κι εγώ δύο ιταλικές φράσεις: "Non Fumare Per Favore" και "Vietato Fumare"

:)
 
Το ερώτημα είναι, κάποιους μήνες μετά την απαγόρευση, πώς πάει το μέτρο, και τι σκοπεύει να κάνει η νέα διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας για να το ενισχύσει, γιατί δε νομίζω πως πάει καλά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Άκουγα στο ραδιόφωνο την προηγούμενη βδομάδα ότι δεν έχει πέσει κανένα πρόστιμο, έχουν γίνει μόνο συστάσεις, και γενικώς δεν εφαρμόζεται, ιδίως στα νυχτερινά μαγαζιά.
 

SBE

¥
Τώρα που μπάινει ο χειμώνας και δεν θα κάθονται οι πελάτες έξω θα δούμε πως εφαρμόζεται στα σοβαρά.
 
Ναι, παίρνω τηλέφωνο πριν πάω σε κάποιο μουσικάδικο, και, όπως έχω ξαναγράψει, συνήθως σου λένε "ε, τι θες και τα ψάχνεις...".

Στις 1001 Νύχτες, πάντως, τον περασμένο μήνα δεν κάπνιζαν, και θεωρώ χρέος μου να τους διαφημίσω γι' αυτό το λόγο. Μόνο μετά το τέλος του προγράμματος άναψαν τους αργιλέδες. Να δούμε όμως πώς θα εξελιχτεί το θέμα. Γιατί, προφανώς, αν δεν γίνει τίποτα, τότε θα μπει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος τους.

Ένα άλλο μαγαζί που με ενδιαφέρει, το Χαμάμ, δυστυχώς δεν κάνει τίποτα για το κάπνισμα, και θεωρώ χρέος μου να το καταγγείλω για τον ίδιο λόγο. Μποϊκοτάζ!

Στην Ηγουμενίτσα, στο καλό εστιατόριο Λίθος, ο τύπος είχε παντού τασάκια, και κάπνιζαν. Μποϊκοτάζ!

Στο Πέτρινο, στην Καλαμπάκα, καλό μουσικάδικο ροκ-μπλουζ, επίσης κάπνιζαν. Μποϊκοτάζ!

Καλύτερα σπίτι μου παρά να τους πληρώνω για να με φτύνουν κατάμουτρα!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Χτες πήγα στο La Pasteria του Κολωνακίου. Έχουν χωρίσει το μαγαζί, που είναι διόροφο, σε όροφο καπνιστών και όροφο μη καπνιστών. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι ο όροφος των μη καπνιστών ήταν γεμάτος, ενώ των καπνιστών μισοάδειος.

Επίσης, διαπίστωσα πως η απαγόρευση τηρείται σχολαστικά στο μπαρ του ξενοδοχείου Grande Bretagne, προς μεγάλη στενοχώρια του μπάρμαν που είναι καπνιστής. (Σιγά τώρα μην πάμε να πληρώσουμε 12 ευρώ το ποτό για να εισπνέουμε καθαρό αέρα, θα μου πείτε...)
 

SBE

¥
Ελπίζω ο όροφος καπνιστών να ήταν ο απάνω, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα.
 
Έλεγα παραπάνω (#16) πως στις 1002 Νύχτες που πήγα το Σεπτέμβρη δεν καπνίζαν, παρά μόνο μετά το τέλος του προγράμματος, ναργιλέ. Όμως, όπως φοβόμουνα, χτες που πήρα γιατί μ' ενδιέφερε να πάω μια από τις προσεχείς ημέρες, αφού έκανα την κράτηση τους ρώτησα αν ισχύει ακόμα η τήρηση του νόμου, και μου είπαν "όχι". Για την ακρίβεια, μου είπαν ότι έχουν κρατήσει "ένα χώρο όπου δεν έχει τασάκια", ενώ βέβαια ο χώρος του μαγαζιού είναι ενιαίος. Και εκτός αυτού, η έλλειψη τασακιών δεν σημαίνει τίποτα, ως γνωστόν: υπάρχουν και τα ποτήρια, το πάτωμα κλπ.. Κατόπιν αυτού ακύρωσα την κράτηση και είναι φανερό ότι, για μένα τουλάχιστον, και για τα μουσικά μου γούστα, η νυχτερινή διασκέδαση είναι τελειωμένη υπόθεση μέχρι νεοτέρας. Μάλλον θ' αρχίσω να φλερτάρω με το Μέγαρο, παρά με τον παίδαρο...
 
Για την ακρίβεια, μου είπαν ότι έχουν κρατήσει "ένα χώρο όπου δεν έχει τασάκια", ενώ βέβαια ο χώρος του μαγαζιού είναι ενιαίος. Και εκτός αυτού, η έλλειψη τασακιών δεν σημαίνει τίποτα, ως γνωστόν: υπάρχουν και τα ποτήρια, το πάτωμα κλπ..
Απ' ό,τι μαθαίνω, σε πολλές περιπτώσεις η απαγόρευση του καπνίσματος έχει μετατραπεί σε "απαγόρευση" (τραβάτε με κι ας κλαίω) των τασακιών. Ακριβώς αυτή την κουβέντα είχαμε (και) σήμερα στο γραφείο. Π.χ., κλαμπ στη Γλυφάδα έχει μαζέψει τα τασάκια και έχει βάλει στη θέση τους ποτήρια (γυάλινα παρακαλώ) με παγάκια. Επίσης, μαγαζάτορας σε μαγαζί χωρίς τασάκια (θα σας γελάσω αν ήταν εστιατόριο ή μπαρ) προέτρεπε τους πελάτες που ζήτησαν τασάκι να πετάνε τα τσιγάρα στο πάτωμα. Εκτός από τη φέτα και τη Μακεδονία, ελληνική είναι και η κουτοπονηριά...

Κατόπιν αυτού ακύρωσα την κράτηση και είναι φανερό ότι, για μένα τουλάχιστον, και για τα μουσικά μου γούστα, η νυχτερινή διασκέδαση είναι τελειωμένη υπόθεση μέχρι νεοτέρας. Μάλλον θ' αρχίσω να φλερτάρω με το Μέγαρο, παρά με τον παίδαρο...
Επειδή παρόμοιες δηλώσεις του τύπου "θα πάψω να βγαίνω έξω" διάβασα πρόσφατα σε αντικαπνιστικό φόρουμ, έχω μια ειλικρινή απορία:
Έστω ότι η κατάσταση δεν άλλαξε στο ελάχιστο (για την ακρίβεια, δεν άλλαξε όσο θα έπρεπε, αλλά έστω). Γιατί μέχρι πριν από λίγους μήνες βγαίνατε και τώρα αποφασίζετε να κλειστείτε στα σπίτια σας; Εκτός αν είναι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οπότε πάω πάσο.
 
Δεν ξέρω για τους άλλους αλλά για μένα το σκεπτικό είναι το εξής: ως τώρα δεν υπήρχε νόμος. Τώρα υπάρχει νόμος, απλώς δεν εφαρμόζεται. Αυτό είναι βέβαια μπανάλ στην Ελλάδα, αλλά μήπως ακριβώς το ότι το θεωρούμε μπανάλ δεν μας κάνει ένα έθνος ραγιάδων; Και, προκειμένου για κάτι που θίγει άμεσα και προσωπικά την υγεία μου, δεν το ανέχομαι.
 
Να και το μέιλ που έστειλα σήμερα στις 1002 Νύχτες (το ανάρτησα και στο μπλογκ μου):

Είχα σκοπό να έρθω στην Τηγανούρια. Τηλεφώνησα μάλιστα και έκανα και κράτηση. Επειδή δεν μου είχατε απαντήσει προ ημερών στο ερώτημα για το κάπνισμα που είχα θέσει στο προηγούμενο μέιλ μου, μου δημιουργήθηκαν υποψίες, κι έτσι ρώτησα τον κύριο που μου έκανε την κράτηση, αν ισχύει ακόμα η τήρηση του νόμου στο μαγαζί σας (πού καταντήσαμε: να ρωτάμε αν ισχύει ακόμα η τήρηση του νόμου...), και μου είπε πως "όχι, καπνίζουνε", και πως υπάρχει "ένας χώρος που δεν έχει τασάκια", τα γνωστά δηλαδή κακόγουστα ανέκδοτα. Έτσι, ακύρωσα την κράτηση. Και ούτε πρόκειται να ξαναέρθω στο μαγαζί σας, γι' αυτόν και μόνο το λόγο, εκτός κι αν με ειδοποιήσετε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος ξαναϊσχύει στο μαγαζί σας. Κρίμα, γιατί μ' αρέσουν τα προγράμματά σας. Μείνετε όμως με τους καπνιστές πελάτες σας, που προφανώς είναι περισσότεροι, και άρα αυτό και μόνο μετράει για σας, παρά τα παράπονα που σίγουρα κάνετε κι εσείς, είμαι σίγουρος, στην καθημερινή σας ζωή, ότι "αυτός ο τόπος δεν πάει μπροστά με τίποτα". Γενικά, μείνετε εκεί που είστε...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το είχα διαβάσει και στο Αθηνόραμα, και κάποιος φίλος με πληροφόρησε ότι το Half Note εφαρμόζει την απαγόρευση του καπνίσματος. Στο παρελθόν απέφευγα συστηματικά αυτό το μαγαζί, επειδή παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειές μου να ανεχτώ το ντουμάνι, έφευγα άρρωστη. Τώρα που καθάρισε η ατμόσφαιρα, θα ξαναρχίσω τις επισκέψεις.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στάθη μου, ο λόγος που σταματάς να πηγαίνεις σ' ένα μαγαζί που δεν επιτρέπει το κάπνισμα είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες άλλα που, παρανόμως, το επιτρέπουν. Αν εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος όπως σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, δεν θα έχεις άλλη επιλογή από το να καθίσεις σπίτι σου ή να καπνίζεις στον δρόμο ή την καλύτερη λύση απ' όλες: να το δεις σαν μια ευκαιρία για να το ελαττώσεις ή να το κόψεις. Αν το κάπνισμα ήταν ευεργετικό για την υγεία σου, συμφωνώ ότι θα ήταν απαράδεκτο να έρθει ένας νόμος και να σου το απαγορεύσει. Αλλά από την ώρα που σε καταστρέφει, τι το θέλεις το ρημάδι; Η μοναδική σου σκέψη θα έπρεπε να είναι πώς και πότε θα απεξαρτηθείς, όχι με ποιον τρόπο θα το συνεχίσεις.
 

Elsa

¥
Στο παρελθόν απέφευγα συστηματικά αυτό το μαγαζί, επειδή παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειές μου να ανεχτώ το ντουμάνι, έφευγα άρρωστη.

+1! Και όταν κάπνιζα ακόμα! Πολύ καλό νέο για μένα (λυπάμαι, Σταθούλη!) γιατί μου αρέσουν πολύ τα προγράμματά του.

Αν μάθετε και για κανένα άλλο μαγαζί που τηρεί την απαγόρευση, σας παρακαλώ ενημερώστε, οι επιλογές μου έχουν περιοριστεί πολύ από τότε που έκοψα το ρημάδι...:(
Λυπάμαι πολύ για το Χαμάμ, είναι τόσο γοητευτικός χώρος!
 
Top