metafrasi banner

Τουέιν / Τσακαλώτος: Οι φήμες για το θάνατό μου...

nickel

Administrator
Staff member
Διαβάζω στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Ο υπουργός Οικονομικών απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» σε κύκλους της Ν.Δ. περί «περίεργης αφωνίας» του ίδιου και του Γιώργου Χουλιαράκη μετά τη συνεδρίαση και την απόφαση του Eurogroup.

«Δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος - Χουλιαράκης είναι από την περασμένη Δευτέρα εξαφανισμένοι και δεν έχουν ενημερώσει για το αν και τι ακριβώς συζητήθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα. Το μόνο που γνωρίζουν οι πολίτες είναι η προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου, μέσω ενημερωτικού σημειώματος, πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup», σχολίαζε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν υπάρχει ίχνος αληθείας σε όσα διακινούνται» λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και χρησιμοποιώντας μια φράση του Μαρκ Τουέιν προσθέτει: «Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές».

Σημειώνεται ότι ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας απάντησε με αυτόν τον τρόπο όταν το 1897 μια βρετανική εφημερίδα έγραψε ολόκληρο επικήδειο για τον υποτιθέμενο θάνατό του...

http://www.efsyn.gr/arthro/oi-fimes-gia-ton-thanato-moy-einai-exairetika-ypervolikes

Στα αγγλικά, το γνωστό απόφθεγμα (ή, για την ακρίβεια, απόφευγμα) είναι: The reports of my death are greatly exaggerated ή The reports of my death are grossly exaggerated. Αυτό επιχειρεί να αποδώσει ο υπουργός με το αδέξιο «εξαιρετικά υπερβολικές».

Η ιστορία του αποφθέγματος έχει αποκατασταθεί και λέει:

Τέλος Μαΐου του 1897 οι εκδότες της New York Journal έστειλαν τηλεγράφημα στον ανταποκριτή τους στο Λονδίνο, ονόματι Frank Marshall White, ζητώντας του να μάθει τι γίνεται με την υγεία του Μαρκ Τουέιν, ο οποίος είχε καταλήξει στο Λονδίνο στο τέλος μιας κουραστικής περιοδείας του με διαλέξεις σε όλο τον κόσμο.

Ο ανταποκριτής απευθύνθηκε στον Τουέιν αναφέροντας τις ανησυχίες για την υγεία του και ο Τουέιν τού απάντησε γράφοντας μεταξύ άλλων:

James Ross Clemens, a cousin of mine, was seriously ill two or three weeks ago in London, but is well now. The report of my illness grew out of his illness, the report of my death was an exaggeration.


Ελπίζω να μη διαδοθεί αυτό το «εξαιρετικά υπερβολικός». (Πάλι καλά που με όλα αυτά τα μέτρα δεν είπε και «υπέρμετρα υπερβολικός».)

Περισσότερα εδώ:
https://books.google.gr/books?id=dOD7ilN1R38C&pg=PA317#v=onepage&q&f=false
http://www.thisdayinquotes.com/2010/06/reports-of-my-death-are-greatly.html

Mark Twain report of my death letter May 31, 1897.jpg
 
Top