Τηλεταινίες και ταινίες μικρού μήκους

nickel

Administrator
Staff member
Αφού είδα χτες το In Bruges (και ενθουσιάστηκα), σκέφτηκα να βρω και να δω και την ταινία μικρού μήκους του ίδιου σκηνοθέτη, του Martin McDonagh, το Six Shooter. Το βρήκα, το είδα και δεν μου άρεσε, παρά το Όσκαρ που είχε πάρει. Από το μικρό στο κανονικό μήκος, έκανε τεράστιο άλμα ο άνθρωπος.

Σκεφτόμουν ωστόσο ότι έχουμε ελάχιστη πληροφόρηση για καλές τηλεταινίες και ακόμα λιγότερη για ταινίες μικρού μήκους. Ό,τι πιάσει το αφτί μας στα Όσκαρ και τις Σφαίρες — και μετά; Κάποιες τηλεταινίες προβάλλονται στο Nova και στα άλλα κανάλια, αλλά για να βρεις μικρού μήκους τι κάνεις;

Οπότε κάθε ωραία ιδέα, πρόταση, σύνδεσμος, μπορεί πλέον να φιλοξενηθεί σ' αυτό το νήμα.
 
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Spacer
Εξαιρετικό still animation με τη συνολική παραγωγή από έναν μόνο άνθρωπο. Διαβάστε τα σχόλια δίπλα στο video.

My name is Lisa
Γλυκόπικρο σχόλιο για το Alzheimer's disease, με εκπληκτική πρωταγωνίστρια.

Βραβευμένο με Oscar (Animated Short Film, 2004) και εξαιρετικό είναι το Ryan (Part 1 και Part 2), το οποίο αναφέρεται στον εξαιρετικό και πρωτοπόρο animator Ryan Larkin. O Larkin έφτασε πολύ κοντά στο Oscar το 1969 με το "Walking", όμως τελικά το βραβείο πήρε ο Ward Kimball της Disney για το "It's hard to be a bird". Πιθανώς, όμως, αυτό που ουσιαστικά βράβευσε η επιτροπή ήταν το εξαιρετικό και πάντα επίκαιρο "Escalation" του 1968.

Οι φίλοι των animated films ας ψάξουν και ό,τι φέρει την υπογραφή Plympton ή Aardman, ενώ ειδικά για claymation αξίζει μια ματιά το "Spontaneous Generation" (αφού το δείτε, διαβάστε το more info στα δεξιά).

Για τους κυνικούς ανάμεσά μας, εξαιρετική είναι και η σειρά σκετς "Honesty" του Comedy Central. Δείτε οπωσδήποτε τα Date, Wedding και Auto Mechanic.

Last but not least, το Atom Films παρουσιάζει ταινίες μικρού μήκους διαφόρων ειδών εδώ και 10 χρόνια, και πρόσφατα επικεντρώθηκε στην κωμωδία. Είναι τακτικά χωρισμένο σε ενότητες με πιο ενδιαφέρουσα αυτήν εδώ. Προσωπικά μου άρεσε το Mebollix (αν καταλαβαίνετε την ιρλανδική προφορά), αλλά αν ψάξετε θα βρείτε και καλύτερα.
 
Δείτε κι αυτό το πιο πρόσφατο. Δεν ξέρω αν είναι για βραβείο, αλλά σίγουρα βλέπεται.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δείτε κι αυτό το πιο πρόσφατο. Δεν ξέρω αν είναι για βραβείο, αλλά σίγουρα βλέπεται.

Μα είναι υπέροχο (μέσα στα πλαίσια της υπογραφής: Beauty is a summation of the parts where nothing needs to be altered, added, or taken away). Πέρα από την όμορφη έμπνευση, ο άνθρωπος είναι πολύ καλός κινηματογραφιστής.
 
Psarokokalo, ένα ενδιαφέρον φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που θα ξαναγίνει το Φεβρουάριο, με ταινίες από όλον τον κόσμο (και από φεστιβάλ Βερολίνου & Καννών). Το πρόγραμμα είναι της φετινής διοργάνωσης, αλλά μπορείτε να ψάξετε τα ταινιάκια στο νετ, και με λίγη τύχη να τα βρείτε!
Βρήκα μερικά που μου άρεσαν και σας τα έβαλα εδώ. Enjoy.

(Director: Hossein Martin Fazeli)

(Ana Husman, Croatia)

Kαι τα απίστευτα διαφημιστικά σποτάκια του Roy Andersson, μικρά διαμάντια!

 
Καταπληκτικό ταινιάκι του 2005 (κυκλοφορεί ευρύτατα στο Internet, ενίοτε με τον τίτλο God is a DJ).

Μπορείτε να το δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος στο επίσημο site (κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Zoom In), καθώς και να κατεβάσετε το εξαιρετικό soundtrack, που έχει φτιάξει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.


Σημείωση αντμίν: Ευχαριστούμε. Τέτοια θέλουμε.
 

crystal

Moderator
Πρώτο βραβείο στις Κάννες την άνοιξη, στον National Film Board of Canada Online Competition.
Ιδιαίτερα ευεργετικό σε περιόδους στρες. :)Mod's note: Είναι το ίδιο με το «εδώ» που αναφέρει πιο πάνω το μήνυμα του Lexoplast.

Crystal: Ουπς! Συγγνώμη! Εγώ δεν μπορώ πλέον να το διαγράψω... Επιληφθείτε, please.
Mod: Δεν χρειάζεται να διαγραφεί. Χρήσιμο είναι και έτσι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Να το ξαναπώ. Είναι το ίδιο με μια από τις προτάσεις του Lexoplast. Δείτε και κανένα από τα άλλα μια και περνάτε αποδώ. Εκείνο του stathis, ας πούμε.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η αλήθεια είναι, πάντως, πως πρόκειται για ένα πολύ ωραίο φιλμάκι (στο Historia De Un Letrero αναφέρομαι). Όσον αφορά δε το Spin που ανάρτησε ο stathis, με πρόλαβε στο τσακ γιατί ήθελα κι εγώ να το προσθέσω δωπέρα. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Πήρε το Όσκαρ 2009 ως καλύτερη ταινία κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους. «Λα Μεϊζόν εν πετίτς κιουμπς» όπως τη διάβασε ο Τζακ Μπλακ. 
Ένα σύντομο φιλμ για την ανθρώπινη επικοινωνία. Βραβεύτηκε στις Κάννες το 2009.

 

daeman

Administrator
Staff member
...

In 1969, a 14-year-old Beatle fanatic named Jerry Levitan snuck into John Lennon's hotel room in Toronto and convinced him to do an interview. 38 years later, Levitan, director Josh Raskin and illustrators James Braithwaite and Alex Kurina have collaborated to create an animated short film using the original interview recording as the soundtrack. A spellbinding vessel for Lennon's boundless wit and timeless message, I Met the Walrus was nominated for the 2008 Academy Award for Animated Short and won the 2009 Emmy for 'New Approaches' (making it the first film to win an Emmy on behalf of the internet).
 
Last edited:
Αφιερωμένο στον Νickel:
ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Η ΟΠΟΙΑ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1966-1967 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΜΠΑΜΠΗ ΖΟΥΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΑΚΗ ΚΑΦΕΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Ο ΜΑΘΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥΔΑΚΗΣ (ΟΠΤΙΚΟΣ). ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ .
 

nickel

Administrator
Staff member
Λοιπόν, από το 1966 έχω πάει στο Ρέθυμνο δύο φορές και καμιά από τις δύο δεν ήταν πρόσφατα, οπότε αυτό είναι το Ρέθυμνο που θυμάμαι (ή θα ήθελα να θυμάμαι). Ευχαριστώ για την αφιέρωση!
 
Η ταινιούλα έχει υπόθεση, κι ας μην της φαίνεται (θέλει λίγο υπομονή να την παρακολουθήσεις): αστυνομικό θρίλερ, με απαγωγή παιδιού και σύλληψη του δράστη, και (αν καταλαβαίνω καλά) ηθικοπλαστικό τέλος με πλήρη αναμόρφωση του ενόχου μετά την έκτιση της ποινής του.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ναι, αλλά ακόμα και στις παλιές καλές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου εγώ παρακολουθώ τους δρόμους και τα σπίτια. :)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Mute, εικόνες χωρίς λόγια από την Ελλάδα (ή, μάλλον, την Αθήνα) τού σήμερα:
 
Top