Τεχνητή νοημοσύνη...

Τα MOOC μου άρεσαν πάρα πολύ την περίοδο 2012-13 και πρέεπι να έκανα άπειρα. Τί είχαν τότε; Απλούστατα, επειδή ήταν νέο φρούτο συμμετείχε ενεργά στο καθένα η ομάδα που τα είχε γράψει, και μπορούσες να συζητήσεις μαζί τους (κι είχα παρακολουθήσει μερικά πολύ καλά στο χώρο της πειραματικής ψυχολογίας/ συμπεριφορικής οικονομικής). Πλέον το μόνο που νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάχνεις μόνος σου να βρεις πληροφορίες για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η διάδραστικότητα, ακόμα και στις συζητήσεις μεταξύ συμεμτεχόντων, αν δεν είναι η αρχική ομάδα δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον.
Αυτό που περιγράφω πιο πάνω είναι μάθημα του πρώτου έτους. Πλεόν στις σπουδές μηχανικής θεωρείται πολύ χρήσιμο να βάεις τους φοιτητές στα βαθιά από την αρχή. Εγώ πρώτο έτος έκανα μαθηματικά, φυσική, σχέδιο, προγραμματισμό και κάτι άσχετα μαθήματα που μάλλον τα είχαν βάλει στο πρόγραμμα για να γεμίσει (οικολογία κλπ). Τώρα στο πρώτο έτος κάνουν μαθηματικά, φυσική και κάποια ομαδικη εργασία στα πλαίσια της οποίας μαθαίνουν προγραμματισμό, βιωσιμότητα, ηθική/ φιλοσοφία της επιστήμης, επιχειρηματικότητα, σχεδίαση πρακτικών συστημάτων κλπ κλπ. Πράγματα που παλιότερα τα μάθαινες αλλα όχι με αυτό τον τρόπο ή άυτή τη σειρά.
 
Απντέιτ:


Σύντομο είναι, δείτε το…

Η [δυσοίωνη, αλλά και ευλογοφανής] σκέψη που κάνω εγώ είναι ότι η μουσική τείνει να μετεξελιχθεί από product σε commodity… Σ' αυτό συμβάλλουν –έτσι νομίζω τουλάχιστον– διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων: α) το μοντέλο καθαυτό του συνδρομητικού streaming, β) το δυναμικό μπάσιμο της ΤΝ, γ) η σαρωτική επικράτηση του short content, και δ) το φθίνον attention span του κόσμου.

Φοβάμαι (να πω «διαβλέπω» θα 'ταν υπερβολή) ότι στο όχι δα και απώτερο μέλλον ο πολύς ο κόσμος θα βάζει απλά «κάτι να παίζει», εν είδει μουσικού ambience, κι αυτό το κάτι θα επιλέγεται βάσει κάτι τέτοιων γελοίων περιγραφών σαν αυτήν που αναφέρει ο Beato στο βίντεο: οι μεν ακούγονται σαν ανάμνηση ενός ανύπαρκτου παρελθόντος, οι δε σαν αεράκι φρεσκάδας στην έρημο – ενώ αμφότεροι –κυριολεκτικά– δεν υπάρχουν!

Δεν πιστεύω φυσικά ότι θα εκλείψει η μειονότητα των ανθρώπων που ψάχνονται πραγματικά με τη μουσική, είτε ως δημιουργοί είτε ως ακροατές, αλλά φοβάμαι ότι ο πολύς ξαναλέω ο κόσμος θα πατάει το play περίπου όπως ανοίγουμε τη βρύση –ή μάλλον, για πιο εύστοχα, το κλιματιστικό– προκειμένου να καταναλώσει ένα… mood υπό μορφή output από τα ηχεία ή τα ακουστικά…

Κι έτσι και φτάσουμε εκεί, το artificial or not artificial θα είναι πια… irrelevant.
 
Last edited:
Η περισσότερη μουσική που καταναλώνει ο μέσος ακροατής είναι ποιοτικά κάτω από τα επίπεδα που φτιάχνει η ΤΝ. Αν ο μέσος ακροατής μάθει να ακούει μουσική φτιαγμένη από ΤΝ, όχι για τα γούστα του, αλλά για να αναβαθμίσει τα γούστα του, λίγο λίγο, σιγά σιγά, βελτίωση θα το πούμε. Αρκεί να μάθουν οι χρήστες τα σωστά prompt: «Ακούω αυτή τη μουσική. Φτιάξε μου ένα άλμπουμ με αυτά τα πρότυπα, αλλά λίγο καλύτερο απ' αυτά...». Αρκεί να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, να μη σερνόμαστε στον πάτο.
 
Νικελ, θα διαφωνήσω γιατί στο βίντεο (προς το τέλος που κάνει την ανάλυση) δείχνει οτι η μουσική που φτιάχνει η ΤΝ είναι χαμηλότερου επιπέδου γιατί δεν είναι μουσική σε πολλά σημεία, είναι ένα ανακάτεμα ήχων που δεν φτιάχνεται με το συνδυασμό μουσικών οργάνων και σε κάποια σημεία είναι απλά θόρυβος. Όσο για το άσμα που αναλύει, πριν ακόμα φτάσω στην ανάλυση ήταν εμφανές ότι και η μουσική και οι στίχοι ήταν ένας συνδυασμός από παρεμφερή τραγούδια, μία φράση από το ένα, δυο νότες από το άλλο. Μέχρι στιγμής δεν βλέπω να εκτοπίζεται η κανονική μουσική, μόνο που κανένας δεν ακούει κανονική μουσική από την εποχή των ακουστικών για όλες τις δουλειές (πόσοι ακούνε μουσική δυνατά, σε υψηλή ποιότητα, με τη δυνατότητα να αντιληφθείς την παραμικρή λεπτομέρεια; )
 
Όσο για την ΤΝ στην εκπαίδευση, ενημέρωση εννέα μήνες μετά:
Χρησιμοποιώ ΤΝ, όχι το Chat GPT, άλλο, συνδρομητικό που είναι στοχευμένο για εκπαιδευτική χρήση. Με τη βοήθειά του έγραψα θέματα εξετάσεων (αυτά που είναι δέκα σελίδες οδηγίες, όχι ασκήσεις).
Του ζήτησα επίσης μερικές φορές να αναλύσει κείμενο και να μου περιγράψει το ύφος του και τί ακριβώς λέει γιατί ήταν ακαταλαβίστικο. Το εξήγησε μια χαρά.
Επίσης επιβλέπω μια εργασία και δεν καταλαβαίνω τί με ρωτάει ο φοιτητής. Με τη βοήθεια ΤΝ όχι μόνο κατάλαβα την ερώτηση, αλλά κατάφερα να του γράψω και μια ωραία απάντηση (μου έχει βγει το όνομα ότι συνήθως απαντώ με αγένεια, όχι πλέον).
Ένας συνάδελφος μου άφησε θέματα για διαγώνισμα κι έφυγε διακοπές και είχε γράψει τις λύσεις με το χέρι και σε πολλά σημεία δεν καταλάβαινα τί έγραφε. Ανέβασα στην ΤΝ τα θέματα και το σκαναρισμένο χειρόγραφο και του είπα φτιάξε μου ένα αρχείο με την άσκηση κι από κάτω τη λύση της και δίπλα να εξηγεί πόσους βαθμούς κάθε βήμα της λύσης. Το έφτιαξε, μόνο τα σχέδια δεν μπορεί να κάνει. Και φυσικά χρειάστηκε λίγη διόρθωση, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Τον περασμένο μήνα συνάδελφός μας έδειχνε πως από τις χειρόγραφες σημειώσεις του για ένα μάθημα έφτιαξε παρουσίαση power point, ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, τυπολόγιο και φυλλάδιο με τα σημαντικά σημεία. Τώρα ήδη παρωχημένα αυτά. Τα κάνουμε όλοι.
Όλες αυτές οι χρήσεις είναι φυσιολογικές, δεν αποτελούν κατά τη γνώμη μου εξαπάτηση του φοιτητή (αφού ήδη βασίζονται στην προσωπική δουλειά αυτού που ζητάει τα αποτελέσματα).
Άρχισα να το χρησιμοποιώ και για να γράφω ημέιλ για ένα σοβαρό ζήτημα και το κερασάκι, αφού μου έγραψε το δέκατο ή δωδέκατο ημέιλ για το ζήτημα αυτό, το ρώτησα: τί μπορεί να συμβεί στη συνέχεια; Και μου έβγαλε πέντε πιθανά σενάρια εκ των οποίων τα δύο έχουν εν μέρει ήδη ξεκινήσει. Στο τέλος μου έβγαλε κι ένα μήνυμα, μην ανησυχείς, πας καλά (!!!!).
 
Με την ευκαιρία, να προτείνω κι ένα γλωσσικό εργαλείο που λέγεται LanguageTool και το βάζεις στο ιστοπλοϊκό που χρησιμοποιείς και σου διορθώνει τα λάθη, σε αγγλικά και ελληνικά και άλλες διαδεδομένες γλώσσες ταυτόχρονα. Γιατί είναι οξύμωρο να γράφουμε κείμενα για την τεχνητή νοημοσύνη και να μας προδίδει συνεχώς π.χ. η ορθογραφία μας, με τόσα εργαλεία να κυκλοφορούν.

Τώρα η συζήτηση για την ΤΝ είναι τεράστια και πολύπλευρη και δεν καλύπτεται με σημειωματάκια, αλλά να πω ότι το σχόλιό μου στο #23 δεν αφορούσε την ΤΝ αλλά τον μέσο ακροατή, που ακούει σκουπίδια. Αυτό μόνο. Τον μέσο ακροατή ήθελα να προσβάλω.
 
Με την ευκαιρία, να προτείνω κι ένα γλωσσικό εργαλείο που λέγεται LanguageTool και το βάζεις στο ιστοπλοϊκό που χρησιμοποιείς και σου διορθώνει τα λάθη, σε αγγλικά και ελληνικά και άλλες διαδεδομένες γλώσσες ταυτόχρονα.

Μπορεί να διορθώνει τα λάθη, αλλά είμαι σίγουρος ότι ταυτόχρονα παίρνει τα κείμενα που του δίνεις και τα χρησιμοποιεί για να εκπαιδεύσει την ΤΝ του —και τζάμπα εκπαίδευση ΤΝ δεν κάνω, τουλάχιστον εν γνώσει μου. Ούτε επί πληρωμή, εδώ που τα λέμε· μου έχουν κάνει τέτοιες προτάσεις και αρνήθηκα σθεναρά. Χώρια που δεν ξέρουμε πού αλλού κοινοποιούνται αυτά τα κείμενα. Παρανοϊκό πείτε με, κορόιδο όχι.
 
Last edited:
Απντέιτ:


Σύντομο είναι, δείτε το…

Σύμπτωση, προχθές έπεσα πάνω σε αυτό: https://www.musicradar.com/music-te...g-up-hundreds-of-thousands-of-spotify-streams

που συμπληρώθηκε από φίλους με αυτό:

https://www.loudersound.com/bands-artists/the-velvet-sundown

και με αυτό:

https://bluntmag.com.au/music/the-v...s-as-fans-platforms-clash-over-bands-origins/

Πρώτοι και καλύτεροι στην προώθηση τέτοιων σκουπιδιών, οι στριμεράδες που μόνο να κερδίσουν έχουν σερβίροντας το τίποτα σε περιτύλιγμα αληθινού, όπως ο κ. Σποτιφάης (βλ. χαραμοφάης):

https://www.news.com.au/finance/wor...g/news-story/78805666e2374281801622066dc87319

Ουστ, παράσιτα.
 
Last edited:
μόνο να κερδίσουν έχουν σερβίροντας το τίποτα σε περιτύλιγμα αληθινού
Μα αυτή είναι και η ίσως πιο τρομακτική διάσταση όλης αυτής της ιστορίας: ότι αν όντως βγει αληθινό το απευκταίο σενάριο που λέω στο #22, και καταστεί δηλαδή irrelevant το ερώτημα artificial or non-artificial, επειδή… ξερωγώ… ο πολύς ο κόσμος θα 'χει πάψει να επιζητά –πώς να το πω– αφηγηματικότητα στη μουσική, και απλά θα καταναλώνει ένα "audio mood"… τότε και ο «πάροχος» θα φροντίσει –εννοείται– να αξιοποιήσει προς όφελός του τη νέα αυτή συνθήκη.

Γιατί αν οι αντισυμβαλλόμενοι καταναλωτές είναι κομπλέ με τα «έργα» των prompters, ε, τότε βρίσκω ποιοι prompters είναι οι καλοί, τα «σαΐνια», και τους κάνω μια πρόσληψη, εν είδει εργολαβίας έστω, αν όχι υπό μισθωτό καθεστώς, κι έτσι «αγκαλιάζω» ως επιχείρηση ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της μουσικής… Και κάπως έτσι ο μέχρι πρότινος διανομέας γίνεται όντως πάροχος, που είπα και πριν – παρακάμπτοντας μουσικούς, στιχουργούς, ηχολήπτες, παραγωγούς και δε συμμαζεύεται. Ανθρώπους, δηλαδή, με τεχνογνωσία, η οποία, καλώς ή κακώς, εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί άυλο εμπόρευμα – με εγνωσμένη αξία. Ως ακροατές, έχουμε ευθύνη να μην ενδώσουμε στην υποτίμηση αυτής της αξίας.
 
Last edited:
. Γιατί είναι οξύμωρο να γράφουμε κείμενα για την τεχνητή νοημοσύνη και να μας προδίδει συνεχώς π.χ. η ορθογραφία μας, με τόσα εργαλεία να κυκλοφορούν.
Ναι, αλλά έτσι καταλαβαίνουμε ότι αυτός που τα γράφει αυτά δεν ειναι ΤΝ ο ίδιος ;-)
 
Κάποιες σκέψεις για τα παραπάνω, και κάνει μπαμ ότι είναι δικές μου, όχι από τα ορθογραφικά, αλλά από την υποκειμενικότητα και το ατελές των διατυπώσεων ενδεχομένως. Πρώτα απ’ όλα, στα θέματα ΤΝ γενικώς, the sky is the limit. Τώρα που ξεκίνησε, θα ορίζεται από την αγορά (ζήτηση και προσφορά) και από τα όρια της τεχνολογίας. Στον βαθμό που θα επιτρέπουν τα μεγέθη και οι ταχύτητες, το πρόγραμμα θα αντλεί τις γνώσεις του και τις ιδέες του από περισσότερα τέχνεργα του ανθρώπινου μόχθου. Για τη μουσική και μόνο: Το όποιο πρόγραμμα θα συνθέτει και θα «τεστάρει» τις συνθέσεις του πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και στο τέλος θα έχει καλύτερο σύνολο παραγωγής από όσα παράγουν οι άνθρωποι. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχουν ακόμα αρκετοί άνθρωποι που θα μπορούν να ξεχωρίζουν με την πρωτοτυπία του έργου τους και ότι δεν θα τους θάβει το σύστημα. Το σύστημα θα είναι το γνωστό καπιταλιστικό, με τα καλά του και τα κακά του και την αδιάκοπη διελκυστίνδα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Δεν προβλέπεται να απαγορευτεί η εξέλιξη της ΤΝ. Μένει να δούμε πόσα φρένα θα βάλουμε στη ραγδαία πορεία της. Και καλό είναι να αρχίσουν οι κυβερνήσεις να σκέφτονται τι θα κάνουν με την ανεργία, όχι μόνο γιατί θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες του μέσου ανθρώπου, αλλά και γιατί θα πρέπει να υπάρχουν καταναλωτές των έργων της ΤΝ.

Αν βλέπετε κάποιες διαφοροποιήσεις στο παραπάνω σενάριο, θα ήθελα να τις ακούσω.
 
Με την ανεργία θα γίνει ό,τι έγινε και με κάθε τεχνολογικό κύμα που αντικατέστησε κάποια δουλειά που πρώτα γινόταν χωρίς την τεχνολογία αυτή. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος που θα αφήσει κάποιους άνεργους και από αυτούς κάποιοι που είναι κοντά στη σύνταξη θα βγουν στη σύνταξη πρόωρα, κάποιοι θα εκπαιδευτούν σε κάτι άλλο, και κάποιοι θα είναι οι χαμένοι που θα βρεθούν στη μέση γιατί δεν θα θέλουν ή δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν και το πιο πιθανό είναι ότι θα βρουν κάποιον τρόπο να τα φέρουν βόλτα μέχρι να φτάσουν στην θέση των πρώτων. Ίσως αυτό να σημαίνει για μερικούς ότι δεν θα έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο που είχαν πρώτα, ίσως και το αντίθετο.
Στην αυτοκινητοβιομηχανία πχ όλα είναι αυτοματοποιημένα, χρειάζεται πολύ λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πριν 50 χρόνια, δεν βιδώνει πλέον κανένας με το χέρι τις βίδες και δεν δουλεύουν τη λαμαρίνα με σφυρί. Πριν μερικά χρόνια δούλευα στο Ντάγκεναμ (για όποιον έχει δει την ταινία Made in Dagenham). Το εργοστάσιο της Φορντ είχε κλείσει. Η περιοχή μια κλασσική εργατούπολη της κακιάς ώρας. Όμως κάθε δεύτερο μαγαζί ήταν συνεργείο αυτοκινήτων, πλυντήριο αυτοκινήτων, ελαστικά αυτοκινήτων κλπ. Όλες αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανήκαν σε πρώην υπαλλήλους της Φορντ. Δεν ξέρω πώς έβγαιναν όλοι αυτοί οικονομικά με τόσο ανταγωνισμό, πάντως τα μαγαζιά τους ήταν πολύ περιποιημένα, φανταχτερά και γυαλιστερά και χρέωναν ό,τι και σε άλλες περιοχές. Η παραοικονομία ήταν επίσης πολύ πιο εμφανής απο ό,τι σε άλλες γειτονιές, αν ήθελες να την δεις. Κάποιοι περίμεναν το επίδομα ανεργίας για να ζήσουν, κάποιοι άλλοι όχι. Πάντως κανένας δεν πέθαινε από την πείνα στο δρόμο γιατί έκλεισε το εργοστάσιο.
Επιπλέον, οι κοινωνίες προσαρμόζονται. Πλέον πχ δεν κάνουμε τόσα παιδιά όσα κάναμε κάποτε.
 
Back
Top