Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η γνώση υπολογιστών μπορεί να είναι οποιοδήποτε πτυχίο τεχνικού λυκείου, ΙΕΚ, φροντιστηρίου, ΤΕΙ, ΑΕΙ ή ECDL. Επίσης μπορεί να τεκμαίρεται κι από προηγούμενη εργασιακή εμπειρία (το λέω γιατί το έχω δει σε προκήρυξη του δημοσίου). Το τι μπορεί να σημαίνει εν προκειμένω μπορεί κανείς να το μάθει μόνο αν ρωτήσει τους υπεύθυνους για την διαδικασία πρόσληψης.

Βρίσκω αυτό: http://84.205.251.116/(6516098793477214)/eCPortal.asp?id=1559&nt=19&lang=1&pID=235&p2ID=707&lang=1
1) Με πιστοποιητικά Πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ, που εκδίδονται από φορείς οι οποίοι πιστοποιούνται από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.), με βάση τη διεθνή επί του θέματος πρακτική, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές, το λογισμικό, τις μεθόδους και τη διαδικασία.
2) Με τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότητας Πληροφορικής, όπως αυτοί προσδιορίζονται στα άρθρα 6, 14 και 19 του Π.Δ. 50/2001, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει
3) Με τίτλους σπουδών πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, από την αναλυτική βαθμολογία των οποίων προκύπτει ότι οι κάτοχοί τους έχουν παρακολουθήσει τέσσερα, τουλάχιστον, μαθήματα, υποχρεωτικά ή κατ΄ επιλογή, Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ.
 
Μάλιστα. Άρα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις που ανέφερα, πλην της εργασιακής εμπειρίας. Κανονικά θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενη η χρήση Η/Υ και όχι εξτραδάκι (ούτε βέβαια να δίνονται επιδόματα για χρήση Η/Υ).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατασχέσεις σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

... όπου μαθαίνουμε, οι αδαείς περί αυτά, ότι ως τώρα απαγορευόταν η αναγκαστική εκτέλεση κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος, καθώς και το μήνα Αύγουστο, γεγονός που εμπόδιζε το δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε βάρος οφειλετών.

Αχ, πατρίδα μου γλυκιά...
 
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη Ρωσία των φυλακισμένων επιχειρηματιών. (ΝΥΤ)

More than 110,000 people are serving time for what Russia calls “economic crimes,” out of a population of about three million self-employed people and owners of small and medium-size businesses. An additional 2,500 are in jails awaiting trial for this class of crimes that includes fraud, but can also include embezzlement, counterfeiting and tax evasion. But with the Russian economy languishing, President Vladimir V. Putin has devised a plan for turning things around: offer amnesty to some of the imprisoned business people.
“This can be understood in the Russian context,” Boris Titov, Mr. Putin’s ombudsman for entrepreneurs’ rights, said of what is, even by the standards of the global recession, a highly unusual stimulus effort. The amnesty is needed, he said, because the government had “overreacted” to the threat of organized crime and the inequities of privatization and over-prosecuted entrepreneurs during Mr. Putin’s first 12 years in power as president and prime minister.

(...)
With no warning, the police arrived at his warehouses and removed every roll on six flatbed trucks, handing it over to a competitor, ostensibly for storage, though it was later sold. Then they arrested Mr. Tyelkov, who spent a year in pretrial detention. The crime? The police said they suspected copyright infringement of the leopard design. “It was funny at first,” recalled Mr. Tyelkov of his initial meeting with the police. “I asked, ‘Who owns the copyright, a leopard?’ ”
Mr. Titov’s later investigation confirmed the police had colluded with a competitor to seize the merchandise under the pretext of a criminal case, so it could be sold for a profit.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πιο έξυπνη κίνηση θα ήταν να δούμε αν μπορούμε να φτιάχνουμε γηροκομεία να έρχονται εδώ να περνάνε όμορφες μέρες οι πλούσιοι γέροι του βορρά, με λιγότερους ρευματισμούς.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Επίσης, σύμφωνα με τα μαθηματικά του ΥΠΟΙΚ, ακόμα και αν έκλεισες τα βιβλία σου μέσα στο 2012, σου ζητάνε προκαταβολή φόρου για εισοδήματα που υποτίθεται ότι θα έχεις το 2013 και θα τα δηλώσεις το 2014. Από πού θα έχεις εισοδήματα είναι άγνωστο, αφού έκλεισες τα βιβλία σου και δεν είσαι πια ελεύθερος επαγγελματίας. Πού βρίσκεσαι άραγε; Αναχώρησες να βρεις αλλού την τύχη σου; Είσαι άνεργος με μηδενικό εισόδημα και σε ζουν οι γονείς σου; Δεν έχει σημασία, θα σου πάρουν τώρα την προκαταβολή για ανύπαρκτα και υποθετικά εισοδήματα και έχει ο Θεός να σου την επιστρέψουν του χρόνου.

Το παράδειγμα που αναφέρω είναι εντελώς υπαρκτό, στην οικογένειά μου.
 

bernardina

Moderator

You mean the half-truth about Greece. Γιατί για καθένα από τα "επιχειρήματα" που παραθέτει υπάρχει και ένα αλλά. Προφανώς όχι απαραίτητα αυτό που προσπαθεί να καταρρίψει με την "αλήθεια". (Θα κοροϊδευόμαστε για πολύ καιρό ακόμα σ' αυτή τη χώρα; Όχι τίποτ' άλλο, είμαστε και μεγαλοκαμωμένα παιδιά και δε χωράμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας...)
 
Κάποιος ΑΝΕΛ έχει ανεβάσει το συγκεκριμένο. Αλήθεια, τι δουλειά έχει στο συγκεκριμένο σάιτ;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το είχαμε συζητήσει όταν πρωτοεμφανίστηκε στο νέτι. Εδώ. Ας μην ξαναπούμε τα ίδια πράγματα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μπράβο. Πήγατε λοιπόν ενάμιση χρόνο πίσω και πιθανότατα θυμηθήκατε πώς ήταν η κατάσταση τότε. Πολλοί ένιωθαν ότι τους κατηγορούσαν άδικα οι ξένοι, και δεν έκαναν την αυτοκριτική τους (ή απλώς έτρεφαν αυταπάτες) για το πώς πραγματικά οδηγήθηκε η χώρα εκεί όπου βρισκόταν τότε. Πέρασε ενάμισης χρόνος. Τότε, κάθε καρφί που έπεφτε απ' τον οποιονδήποτε γινόταν και πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Τότε, ήμασταν σίγουροι πως αν κάναμε το σωστό και βρίσκαμε κατανόηση απ' τους δανειστές, θα τα γυρνάγαμε τα πράγματα. Τότε, παρότι ένας ορθολογιστής θα καταλάβαινε πως τα όσα μάς έλεγαν οι Γερμανοί είχαν βάση, η λογική δεν εισακουγόταν απ' τη μάζα κι οι Γερμανοί (κυρίως) στοχοποιούνταν.

Ας έρθουμε λοιπόν στο σήμερα. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε, όπως είπαμε. Οι ξένοι δεν μας καρφώνουν σαν μπιφτέκια, όπως τότε, κι αρκετοί μιλούν υπέρ της ελληνικής προσπάθειας. Πολλοί Έλληνες που στην αρχή δεν έκαναν την αυτοκριτική τους, στην πορεία κατάλαβαν πως δεν ήταν τόσο αμέτοχοι όσο θα ήθελαν να πιστεύουν. Πολλοί Έλληνες αποδέχτηκαν νέες, δυσμενέστερες πραγματικότητες για το καλό της χώρας. Αναρωτηθείτε λοιπόν κι απαντήστε στον εαυτό σας ειλικρινά:
  1. Νιώθετε πως η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε στέρεο έδαφος και σε σωστή πορεία; Θεωρείτε πως οι θυσίες που κάνατε και ό,τι άλλο υποστήκατε έπιασαν τόπο; Εμπιστεύεστε το πώς γίνεται η διαχείριση των αποτελεσμάτων αυτών των θυσιών; Θεωρείτε τα αποτελέσματα αυτά αναμενόμενα, αναλογικά, εύλογα, δίκαια; Μ' άλλα λόγια, διορθώθηκαν τα στραβά ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη και, μόλις ισορροπήσουμε τα οικονομικά, να μπούμε σε σωστή τροχιά;
  2. Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να λέει το αντικειμενικά σωστό ή τώρα οι προτεραιότητές της έχουν διαφοροποιηθεί;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να προσθέσω κι εγώ ακόμα μερικά ερωτήματα σε συνέχεια των παραπάνω:
  • Σε ποιο βαθμό έχουν εφαρμοστεί οι απαραίτητες για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας αλλαγές σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα; Έχει ας πούμε απλοποιηθεί η διαδικασία για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, έχει ελαττωθεί το γραφειοκρατικό κόστος;
  • Υπάρχουν ακόμα προνομιούχες ομάδες σε σχέση με το γενικό σύνολο του πληθυσμού; Π.χ., έχουν καταργηθεί έμμεσες χρεώσεις και έξοδα υπέρ τρίτων που επιβάλλονται για την προστασία των δικαιωμάτων συγκεκριμένων μόνο πληθυσμιακών ομάδων;
  • Πληρώνουν όλοι οι Έλληνες φόρους, ή πληρώνουν μόνο όσοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς; (Βλέπε οριζόντια μέτρα παραπάνω)

Έχω κι άλλα, αλλά θα τα αφήσω για αργότερα. :)
 
  • Πληρώνουν όλοι οι Έλληνες φόρους, ή πληρώνουν μόνο όσοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς; (Βλέπε οριζόντια μέτρα παραπάνω)

Θα ήθελα να απαντήσω σε όλα, αλλά θα αρκεστώ σ' αυτό. Προφανώς και ισχύει το δεύτερο. Δεν ξέρω πολύ κόσμο που θα πλήρωνε φόρο εθελοντικά. Αν κάποιος μπορεί να κρύψει χωρίς να φοβάται άμεσες συνέπειες, θα κρύψει. Νομοτελειακά πληρώνει αυτός που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς ή έστω που πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Βέβαια, με τα σημερινά έσοδα φορολογίας, σε σχέση με την πραγματική δύναμη της αγοράς και σε συνδυασμό με τον ορισμό της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αμφιβάλλω αν έχει σημασία η συζήτηση για την φοροδιαφυγή και κατά πόσο είναι εφικτό και ρεαλιστικό να θεωρούμε την δυνητική μέγιστη φορολόγηση σαν βιώσιμη. Τύποις, δηλαδή, μπορεί να αποκρύπτονται 10 δις (ένα τυχαίο ποσό) τον χρόνο, είναι όμως ρεαλιστικό να θεωρούνται διαφυγόντα κέρδη αυτά ή μήπως ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής έχει να κάνει με την επιβίωση επιχειρήσεων και ατόμων που διαφορετικά δεν θα επιβίωναν;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μα, μπορείς να είσαι γνήσιος οπαδός του κοινωνικού κράτους και φοροφυγάς;
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ, Ζαζ, αναρωτιέμαι καθημερινά και είμαι όσο γίνεται πιο ειλικρινής στον εαυτό μου.

Νιώθω ότι έχει γίνει το ένα εκατοστό από όσα έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν. Ίσως και δύο εκατοστά. Καταλαβαίνεις ότι αυτό το «νιώθω» είναι αίσθηση, όχι γνήσια αξιολόγηση με μετρήσιμα μεγέθη. Και φταίει που το 100 που έχω βάλει είναι ψηλά — έχω μεγάλες απαιτήσεις. Πιστεύω ταυτόχρονα ότι άλλα σενάρια (με τους ίδιους ή με άλλους κυβερνήτες) δεν αποκλείεται να έδιναν και αρνητικό ποσοστό. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι ότι άλλοι που θα απαντούσαν στην ίδια ερώτηση θα έλεγαν ότι όσα έχουν γίνει μόνο αρνητικό ποσοστό μπορούν να θεωρηθούν. Δυστυχώς, για λίγα πράγματα μπορείς να πεις με βεβαιότητα «να, αυτό το σενάριο θα έδινε μια πολύ καλύτερη εξέλιξη». Τα περισσότερα είναι στο χώρο του υποθετικού.

Για τη δεύτερη ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να λέει το αντικειμενικά σωστό, δυστυχώς αυτό που εγώ ξέρω είναι η υποκειμενική μου αντίληψη του «αντικειμενικά σωστού» και μπορεί να διαφέρει από τη δική σου υποκειμενική αντίληψη.
 
Μα, μπορείς να είσαι γνήσιος οπαδός του κοινωνικού κράτους και φοροφυγάς;

Καταφανώς όχι. Αλλά η λέξη-κλειδί είναι το γνήσιος. Εκτός βέβαια κι αν φοροδιαφεύγεις στο μέτρο που σου επιτρέπει να επιβιώνεις.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νομοτελειακά πληρώνει αυτός που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς ή έστω που πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό ή φιλοσοφικό (μόνο). Πρέπει όλοι να πιστέψουν ότι "δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς". Να βλέπουν πραγματική και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να τρομάζουν στη σκέψη τι μπορεί να τους συμβεί αν φοροδιαφύγουν. Τότε μόνο η φοροδιαφυγή θα περιοριστεί σε επίπεδο ανάλογο άλλων προηγμένων χωρών -- μηδέν δεν είναι πουθενά, εννοείται. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει σ' ένα κράτος που εξακολουθεί να είναι διεφθαρμένο.
 
Top