Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

SBE

¥
Πάντως, τι να σας πω ρε παιδιά... Διακοπιάζουσα στα πάτρια είπα να σκοτώσω την πλήξη της καθημερινής εκστρατείας στη θάλασσα και της ξάπλας στο μπαλκόνι παρέα με το Κιντλ με ένα σπιτικό γλυκό. Και πάω στο σουπερμάρκετ με λίστα για ψώνια και με πιάνει εγκεφαλικό με τις τιμές ορισμένων προϊόντων. Π.χ. τα μπαχαρικά. Δηλητήριο. Και εντάξει, λίγα λίγα τα χρησιμοποιείς και κρατάνε καιρό, αλλά στο Λονδίνο πιο φτηνά τα παίρνεις. Θα μου πεις, Λονδίνο, Βρετανική αυτοκρατορία, τα φέρνουν τσάμπα από τις αποικίες. Κι εντάξει, το καλάθι της νοικοκυράς δεν θα βαρύνει αισθητά με κανελλογαρίφαλο. Αλλά και πάλι...
Κατάληξα στο ότι στην Ελλάδα ίσως να συμφέρει καλύτερα να πας σε ένα ζαχαροπλαστείο και να πάρεις κάτι.
Κι ενώ έψαχνα τα μαγειρικά έπεσε το μάτι μου σε κάτι αρωματοαποσμητικοσαπουνοκρεμοσαμπουάν και διαπίστωσα ότι λίραι αγγλίας 1.49 είναι 3.67 ευρώ (1.80 με το xe.com σήμερα), το οποίο επιβεβαίωσε ελαφρώς τη μητέρα μου που μου είχε πει ότι είχε διαπιστώσει ότι τα σαπουνοειδή της P&G, δηλαδή τα πιο κοινά, ήταν φτηνότερα στην Αγγλία.
Αυτό δεν αλλάζει το ότι στο ΗΒ παίρνεις ό,τι πληρώνεις, ούτε το ότι το σουπερμάρκετ γενικά κοστίζει παραπάνω εκεί. Απλά διαπιστωσα ότι κάποια πράγματα που έτυχε να ξέρω τις τιμές τους ήταν πιο ακριβά εδώ. Πολύ πιο ακριβά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Απλά διαπιστωσα ότι κάποια πράγματα που έτυχε να ξέρω τις τιμές τους ήταν πιο ακριβά εδώ. Πολύ πιο ακριβά.
Καλωσόρισες στον ελληνικό καπιταλισμό όπου η βασική αρχή του εμπορίου είναι «Δεν ρίχνουμε ποτέ την τιμή».
 
ΟΛΑ τα brand names είναι ακριβότερα στην Ελλάδα. Πολύ ακριβότερα. Αποσμητικά, καθαριστικά, σαμπουάν, σνακ, καφέδες και λοιπά που είναι κοινές φίρμες. Αυτό ήταν η πρώτη μου παρατήρηση όταν ψώνισα πρώτη φορά από αγγλικό σούπερ.
 

Earion

Moderator
Staff member
Ειδικά στα είδη σουπερμάρκετ ποτέ δεν έχουν κατέβει οι τιμές, κι αιτία γι' αυτό είναι ότι στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί καταναλωτικό κίνημα. Σε άλλες χώρες, στην καρδιά του θηρίου για παράδειγμα (στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρομαι), οι αντιδράσεις των καταναλωτών, που φτάνουν μέχρι και σε πολυήμερα μποϊκοτάζ σε τοπικό επίπεδο, φέρνουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Μπορεί να φανταστεί κανείς να κυκλοφορεί στην Ελλάδα ένα περιοδικό σαν το Consumer Reports (το θυμόμουνα έντυπο, τώρα βλέπω ότι υπάρχει και διαδικτυακό) και να πληροφορεί τον κόσμο για τα πάντα (από βελόνα μέχρι ελικόπτερο που λέμε) και να κρατά σε εγρήγορση τη συνείδηση του κοινού; Μπορεί να οργανωθεί εδώ μποϊκοτάζ των σουπερμάρκετ με αίτημα να κατέβουν οι τιμές 20% και χωρίς να έχει προηγηθεί επιδρομή των νοικοκυρών και σάρωμα των ραφιών ενόψει της αποχής;
 

SBE

¥
Είχα υποψιαστεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με τις μάρκες όταν κάποιος επισκέπτης στο Λονδίνο είχε αγοράσει κάτι μπουκάλια αφρόλουτρα Dove που τα βρήκε σε προσφορά κι εγώ ρώταγα μα καλά πόσο έχουν στην Ελλάδα; Αφού πολλά από αυτά τα σαπουνοειδή τα φτιάχνουν στην Ελλάδα (και το λένε στη συσκευασία). Απλά τώρα έτυχε να μπορώ να συγκρίνω μερικά που θυμόμουν τις τιμές. Για να λέμε και την αλήθεια βέβαια, στο ΗΒ είναι ίσως λίγο φτηνότερα αλλά επίσης υπάρχει ένας σχεδόν μόνιμος πόλεμος προσφορών, ο οποίος έχει εντατικοποιηθεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όταν άρχισαν να πέφτουν οι πωλήσεις.
Ένα κλασσικό παράδειγμα: όταν ήμουνα πίσω στο πανεπιστήμιο μια γειτόνισσά μου στην εστία έφυγε και μας άφησε ένα καλάθι καθαριστικά, από τα οποία ένα ήταν σαπούνι για το πλυντήριο, η ακριβότερη μάρκα της αγοράς που ποτέ δεν την είχα δοκιμάσει. Το πήρα, το χρησιμοποίησα και μου άρεσε. Και το χρησιμοποιώ από τότε. Αλλά ποτέ δεν έχω πληρώσει την κανονική τιμή γιατί κάθε έξι μήνες περίπου κάποιο σουπερμάρκετ θα το βάλει σε προσφορά μισή τιμή ή δύο σ' ένα και θα βγαίνει φτηνότερο από όλα τα άλλα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Συνολικά 500 εμπόδια που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού εντοπίζει ο ΟΟΣΑ σε έκθεση του για την Ελλάδα, στην οποία μελετά τους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, των οικοδομικών υλικών και του λιανεμπορίου.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231264529
 
The economic crisis in Spain has had the unintentional consequence of forcing warring couples who cannot afford divorces to remain together. Now, a judge in Seville has ordered a divorcing couple to split their 2,700-square-foot apartment down the middle.
The property belongs to the husband’s parents, but the judge ordered the man to bisect it to create two independent abodes, citing economic considerations and the well-being of the couple’s two daughters, ages 6 and 7, according to the written ruling released by the court this month.

(ΝΥΤ)
 
Κάτοικοι της περιοχής είδαν τα παιδιά να παίζουν με τα χαρτονομίσματα, να τα σκίζουν και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Όταν έφτασαν οι άνδρες της Ασφάλειας Ιωαννίνων τα παιδιά υπέδειξαν το σημείο όπου βρήκαν τον «κρυμμένο θησαυρό» και παρέδωσαν τα χρήματα.
Η αστυνομική έρευνα, οδήγησε σε μια 83χρονη γυναίκα, που μένει σε διαμέρισμα δίπλα στα χαλάσματα και η οποία είχε κρύψει εκεί τις οικονομίες της.
Όπως είπε στους αστυνομικούς, πριν από 3 χρόνια σήκωσε από τον τραπεζικό της λογαριασμό τα χρήματα, γιατί πίστεψε πως θα τα χάσει λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η ηλικιωμένη δεν είναι σε θέση να θυμηθεί πόσα ακριβώς ήταν τα χρήματα και κάνει λόγο για 50 έως 70 χιλιάδες ευρώ.
(Τα Νέα)
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικανούς που έχει απέναντι δεν μπορεί να ψηφίσει προϋπολογισμό και δημόσιες υπηρεσίες κατεβάζουν ρολά. Στη Γερμανία ψάχνονται ακόμα οι σούπερ θριαμβευτές των εκλογών γιατί δεν μπορούν να φτιάξουν βιώσιμη κυβέρνηση αν δεν κυβερνήσουν με την ατζέντα της αντιπολίτευσης. Στην Ιταλία ο σούπερ παράνομος σούπερ λεφτάς σούπερ πηδίκουλας δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους κάνει μπάχαλο τη χώρα.

Εδώ, μέσα στον «καυτό» Σεπτέμβρη, έστειλαν τους καθηγητές στα σχολεία, το τρίτο κόμμα στην μπουζού, το δεύτερο στην εντατική, την τρόικα στο σπίτι της... Τι διάολο συμβαίνει;

Δεκτές μόνο οι ασόβαρες απαντήσεις! Έχω υπερένταση και ψάχνω να εκτονωθώ.
 

SBE

¥
Eίναι εμφανές τι συμβαίνει, η Δευτέρα Παρουσία βεβαίως βεβαίως, το τέλος του κόσμου που οι Μάγια είχαν προβλέψει αλλά όπως φαίνεται είχαν πέσει έξω κάτι μήνες (τι είναι λίγοι μήνες στα χίλα χρόνια).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εδώ, μέσα στον «καυτό» Σεπτέμβρη, έστειλαν τους καθηγητές στα σχολεία, το τρίτο κόμμα στην μπουζού, το δεύτερο στην εντατική, την τρόικα στο σπίτι της... Τι διάολο συμβαίνει;
Με εντολή Σαμαρά έβαλε το χέρι της η Παναγία. Ευλόγησον. (:twit:)
 

nickel

Administrator
Staff member
Όταν έλεγα «ασόβαρο», δεν εννοούσα Trash TV.
(Δεν σας πειράζει αν με πιάσει κρίση σοβαρότητας κάποια στιγμή και πάρω τα μηνυματάκια μας και τα πάω στη Χωματέρη, εντάξει;)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έλα μωρέ, άσε μας να παίξουμε λίγο. Στο κάτω κάτω, δεν χαλάμε γλωσσικά νήματα :)
 

bernardina

Moderator
Όταν έλεγα «ασόβαρο», δεν εννοούσα Trash TV.
(Δεν σας πειράζει αν με πιάσει κρίση σοβαρότητας κάποια στιγμή και πάρω τα μηνυματάκια μας και τα πάω στη Χωματέρη, εντάξει;)

Δημοσιογράφος είναι η Χωματέρη; :twit::whistle::inno:
 

nickel

Administrator
Staff member
[...] Many recent national defaults stemmed in part from those problems. The 1990s Asian financial crisis began in Thailand, which had tied its currency to the United States dollar — and had borrowed a lot of dollars. When it was forced to devalue its currency, the baht, it suddenly owed far more baht than it had borrowed, not to mention far more than it could hope to repay.

Greece provides an even better example. Had its debt been denominated in Greek drachmas, its currency would have plunged in value when the Greek crisis unfolded. A lower currency would have helped some Greek exporters and brought in bargain-seeking foreign tourists. That would not have solved Greece’s fundamental problems, which include a bloated government payroll and immense tax evasion, but it would not have caused the depression that the country is still in.

Instead, the debt was in euros. Unable to print them, or to borrow more from suddenly fearful credit markets, Greece turned to the rest of Europe for a bailout that came with harsh terms. [...]

Από εδώ: http://www.nytimes.com/2013/10/11/b...rs-privilege-as-a-reserve-currency.html?_r=1&

Στα ελληνικά, εδώ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/10/2013_522703

Όταν οι οικονομικές αναλύσεις καλύπτουν μια παράγραφο και ό,τι μπορεί να χωρέσει σε μια παράγραφο, καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα που στηρίζεται σε μια κλασική αρχή της οικονομικής επιστήμης χωρίς να παίρνει υπόψη του κανέναν άλλο παράγοντα (όπως γιατί ακριβώς υπάρχει τώρα ύφεση στην Ελλάδα και δεν γίνονται επενδύσεις; ) και καταφέρνει η Καθημερινή (ποιος; η Καθημερινή!) να βγάλει από την προχειρογραφή μιας παραγράφου τον τίτλο «New York Times: Θα είχε αποτραπεί η ύφεση αν υπήρχε η δραχμή», τότε θα πρέπει τουλάχιστον να αναζητήσουν φράξια Λαφαζάνη στους τιτλατζήδες! :-)
 
Top