Τα εφήμερα

* είμαι 30χλμ από το Χηθροου, αλλά είχε όντως ηρεμία και άκουγες τα πουλιά να κελαηδούν ασταμάτητα

Άλλο αυτό και άλλο διαδοχικά περάσματα σε γεωμετρικούς σχηματισμούς.
 
Ένας Ινδός γιόγκι 83 ετών, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταναλώσει καθόλου τροφή και νερό εδώ και επτά δεκαετίες, άφησε άφωνους τους στρατιωτικούς γιατρούς που τον έβαλαν σε καραντίνα και τον εξέτασαν για δύο εβδομάδες. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πραλάντ Γιάνι πέρασε δύο εβδομάδες σε νοσοκομείο της πόλης Αχμενταμπάντ, στο δυτικό κρατίδιο του Γκουζαράτ, όπου μια ομάδα 30 ειδικών τον παρακολουθούσε διαρκώς μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Στη διάρκεια του πειράματος, ο γιόγκι πράγματι δεν έφαγε και δεν ήπιε, ούτε πήγε στην τουαλέτα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές. «Ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς επιβιώνει» σχολίασε ο νευρολόγος Σουντίρ Σαχ. «Παραμένει μυστήριο για τι είδους φαινόμενο πρόκειται» δήλωσε.


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1135299&lngDtrID=252
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η είδηση μιας χρεοκοπίας

Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ έχασαν το μεγαλύτερο νέο της Μεταπολίτευσης, την χρεοκοπία της χώρας.

Θυμάστε πόσο ωραία ήταν τα πράγματα πριν ακριβώς ένα χρόνο; Η τουλάχιστον έτσι φαινόταν στις εφημερίδες και στα δελτία των οκτώ.

Εντάξει! Υπήρχαν σκάνδαλα. Για πρώτη φορά τέλειωσε απροειδοποίητα μια σύνοδος της Βουλής και το χαρτί θυροκολλήθηκε κυριολεκτικά νύχτα. «Νόμιμο πραξικόπημα» το χαρακτήρισε η εφημερίδα «Έθνος», «Λούφα και παραγραφή» χαριτολόγησε η Ελευθεροτυπία, «Η ΝΔ ξεπλένει καλύτερα» χλεύασε το «Θέμα». Οι πιο σοβαρές είχαν στην πρώτη τους σελίδα πιο θεωρητική προσέγγιση στο θέμα της εβδομάδας. «Κόμματα, όμηροι σκανδάλων» έγραφε στον πρώτο της τίτλο η «Καθημερινή». «Σύγκρουση χωρίς όρια», έλεγε «Το Βήμα».

Υπήρχαν κι άλλες προσεγγίσεις στην επικαιρότητα όπως της Αυριανής που προεξοφλούσε: «Χάνει το παιγνίδι ο Γιώργος». Ή της InPress -μίας από τις πολλές άγνωστες εφημερίδες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια- η οποία μας πληροφορούσε «Ακούραστος ο Καραμανλής τον τελευταίο καιρό». Μπορεί να μοιάζει ότι πέρασαν χρόνια, αλλά αυτοί οι τίτλοι βρισκόταν στο περίπτερο ακριβώς πριν ένα χρόνο· στις 10 Μαϊου του 2009.

Πως φτάσαμε λοιπόν σε 365 μέρες στην χρεοκοπία; Και κυρίως γιατί φτάσαμε τόσο ανέμελοι; Και για να το πούμε πιο συντεχνιακά: Πως κατάφεραν τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να χάσουν την μεγαλύτερη είδηση της μεταπολίτευσης;

Από εισήγηση του Π. Μανδραβέλη σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 11.5.2010. Το πλήρες κείμενο στον ιστότοπό του, εδώ.
 
Σε συμφωνία (12/5) για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία.

Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σέτσιν, και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην Άγκυρα, αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών για την κατασκευή και την εκμετάλλευση ενός πυρηνικού σταθμού στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου.

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη συμφωνία» σημείωσε μετά την σύναψη της συμφωνίας ο Σεργκέι Κιριένκο, γενικός διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, επισημαίνοντας πως το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου αγγίζει τα 18 με 20 εκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται πως την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα αναλάβει η ρωσική εταιρεία Atomstroiexport. Με αφορμή την ανακοίνωση για την υπογραφή συμφωνίας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με σκοπό την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια της Μεσογείου, ο πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου που εδρεύει στη Ρόδο Θανάσης Αναπολιτάνος προέβη στην εξής δήλωση:

"Είναι μία απόλυτα αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί την μόνιμη παρουσία της πυρηνικής απειλής στην περιοχή μας. Με αυτή την απόφαση αναλαμβάνεται ένα τεράστιο ρίσκο για το Περιβάλλον, την Ειρήνη και την ίδια τη Ζωή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου σε συνεργασία με οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση της αποτροπής εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις, τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη".
http://www.cosmo.gr/News/Turkey/273133.html

Και πιο αναλυτικά στο Έθνος.
 

daeman

Administrator
Staff member
Η είδηση μιας χρεοκοπίας

Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ έχασαν το μεγαλύτερο νέο της Μεταπολίτευσης, την χρεοκοπία της χώρας.

[...]

Το λαδάκι κάνει καλό στην υγεία, αλλά στη δημοσιογραφία τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.

Στην τότε συγκυρία:


Εμείς τα PIGS, ακόμα και τώρα:


Και η αναμενόμενη δικαιολογία:
 

SBE

¥
Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ έχασαν το μεγαλύτερο νέο της Μεταπολίτευσης, την χρεοκοπία της χώρας.

Αυτό το άρθρο κατάφερα να το διαβάσω τώρα. Δε λέω, συμφωνώ με αρκετά, αλλά ξεχνάει μια πολύ σημαντική διάσταση: και να τα έλεγαν, ποιος θα άκουγε;

Οι περισσότεροι Έλληνες που συναντώ τα τελευταία χρόνια κάποια στιγμή μετά τις χαιρετούρες θα ρωτήσουν τι ζώδιο είμαι κι αν μοιάζω ή δε μοιάζω με αυτό. Ή θα ρωτήσουν τι κάνει ο Κάρολος και η Καμίλλα, τελευταία με ρωτάνε αν θα το πάρει το κορίτσι ο Γουλιέλμος (αυτό μου το ρώτησε ΔΑΣΚΑΛΑ). Πριν δυο-τρία χρόνια φιλοξένησα δυο παλιές μου φίλες, κορίτσια της κουλτούρας και της διανόησης κάποτε και όσο κάθισαν εδώ κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό :( Κουβέντιαζαν μόνο για κάτι άγνωστους μου επώνυμους, νικητές ρηάλιτι, ποδοσφαιριστές κι έτσι και ήξεραν απ'έξω κι ανακατωτά τα οικογενειακά κάθε ανθυπομοντέλας. Πήγα επίσκεψη σε παλιούς συμφοιτητές, και ξαφνικά στα δέκα λεπτά που ήμουν εκεί μου είπαν ότι ξεκινάει το Big Brother να καθίσουμε να το δούμε. :eek: Το ίδιο συνέβη σε επίσκεψη σε φίλο δημοσιογράφο. Αυτό που βλέπω δηλαδή είναι ότι έχουν αποβλακωθεί εντελώς. Οι πάντες. Ή έστω, αυτοί που θεωρητικά είχαν τις βάσεις για να είναι καλλιεργημένοι και να έχουν κριτικό νου.

Κι επειδή δεν ήξερα αν μόνο οι δικοί μου γνωστοί το έπαθαν αυτό, το συζήτησα με άλλους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό πολλά χρόνια και έλαβα πάνω κάτω τις ίδιες απαντήσεις : "κι εμένα οι παλιοί μου φίλοι διαβάζουν το Hello/ βλέπουν ρηάλιτι και σαπουνόπερες και την Τατιάνα / συζητάνε μόνο καλλιτεχνικό κουτσομπολιό/ βλέπουν μόνο τις ειδήσεις του Σταρ". Και όλοι καταλήγανε: και αισθάνομαι πλέον ότι δεν έχω τίποτα να κουβεντιάσω μαζί τους. :(

Πόσο μάλλον να τους χαλάσεις την αποχαύνωση μιλώντας τους για την οικονομία.
 

SBE

¥
Τελικά ίσως δεν είμαστε έθνος ανάδελφον...

Half of Russians believe bribery solves "problems"
Αποσπάσματα με δική μου υπογράμμιση:
But findings by the Levada Center showed that Russians still pay bribes to obtain better medical services, prefer to "buy" their driving licenses, bribe police when caught violating traffic rules, or pay to ensure that their child can dodge the draft or get a place at the right school.
...
30 percent said that those offering "cash in envelopes" are in fact "ordinary people who have no other way to solve their problems."


Από δω ο διάσημος ρώσος χειρουργός Μπαξίς Φακελάφσκι, με τον στρατιωτικό συνάδερφό του Τρελοχαρτόφσκι.
Σχολή οδηγών Εντιπαλαμοβιτς.
Τροχονόμος Κλησηνασβίσι (γεωργιανής καταγωγής).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
... βλέπουν μόνο τις ειδήσεις του Σταρ".
Πολύ θα ήθελε το Σταρ να βλέπουν όλοι οι Έλληνες τις ειδήσεις του, αλλά είναι στον πάτο σε ακροαματικότητα το δελτίο του.
 

SBE

¥
Συνεχίζω εδώ τα περί μιζαδόρων του νήματος της κρίσης, με μια είδηση από τη Βρετανία, που αποδεικνύει περίτρανα ότι το αουτσόρσινγκ ΔΕΝ λειτουργεί (τουλάχιστον όχι όλες τις φορές και όχι μακροπρόθεσμα).
Τα δύο νοσοκομεία του Νότιγχαμ νοσηλεύουν 7000 ασθενείς την ημέρα. Αποφάσισαν πριν λίγο καιρό να αγοράζουν όλα τα τρόφιμα για τα 7000 γεύματα τοπικά, στηρίζοντας την τοπική οικονομία και όχι την οικονομία της Κενυας, του Ισραήλ, της Χιλής κλπ
Να τα αποτελέσματα:
The trust says the daily plate saving is £2.50 per patient - that is more than £6m a year.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θυμήθηκα την περίπτωση διαβάζοντας τον σημερινό Μανδραβέλη.

Leona Mindy Roberts Helmsley (July 4, 1920 – August 20, 2007) was a billionaire New York City hotel operator and real estate investor. She was a flamboyant personality and had a reputation for tyrannical behavior that earned her the nickname "Queen of Mean." Following allegations by unpaid contractors that work done on her home had been charged to her company, she was investigated and convicted of federal income tax evasion and other crimes in 1989. Although having initially received a sentence of 16 years, Helmsley was required to serve only 19 months in prison and two months under house arrest. Helmsley's image was sealed when a former housekeeper testified during the trial that she had heard Helmsley say: "We don't pay taxes. Only the little people pay taxes...," a saying that became notorious and was identified with her for the rest of her life.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτογραφία που τη συνοδεύει στη Wikipedia είναι η φωτογραφία της Υπηρεσίας Σήμανσης, το mug shot.
 

SBE

¥
Λάθος λέξη το αουτσόρσινγκ πιο πάνω, πάντως τα συμπεράσματα είναι ότι δεν κερδίζεις πάντα όταν αγοράζεις φτηνά εισαγόμενα. Όμως υπάρχει κι ένα δίδαγμα περί αουτσόρσινγκ, κι αυτό είναι ότι άμα τα νοσοκομεία είχαν απλώς δώσει με διαγωνισμό τη διατροφή σε εταιρία εστίασης, δεν θα γινόταν αυτό το πείραμα. Ο λόγος που έγινε και πέτυχε είναι γιατί είχαν δικά τους εστιατόρια κι όχι εξωτερικά.
 
Λίγος λαϊκισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν:

Βουλή: Ενσωματώνονται ο 15ος και ο 16ος μισθός των υπαλλήλων

Αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς. Αντί να καταβάλλεται 15ος και 16ος μισθός στους υπαλλήλους της Βουλής, εφεξής οι αποδοχές αυτές, που έχουν την τυπική μορφή επιδομάτων, θα επιμεριστούν στους 12 μήνες του χρόνου.

Περικόπτονται πάντως κατά το ποσοστό που έχουν περικοπεί και τα επιδόματα των υπόλοιπων δημόσιων υπαλλήλων. Οι περικοπές ποσοστιαία αντιστοιχούν σε 39% για τους υπαλλήλους των χαμηλότερων και σε 48% για εκείνους των υψηλότερων κλιμακίων. Πάντως μηνιαία θα φανούν στις αποδοχές τους αυξήσεις που κυμαίνονται από 390 έως και 636 ευρώ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=161232
 
Λαχανικά ποτισμένα με βαρέα μέταλλα

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να το βροντοφωνάζουμε, γιατί η χρόνια δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα είναι ίσως ο νούμερο ένα εχθρός της δημόσιας υγείας. Μετά το ντόρο που γίνεται εδώ και χρόνια στην Αμερική για τα αμαλγάματα των δοντιών, τα εμβόλια που προκαλούν αυτισμό λόγω του υδραργύρου και τα τοξικά ψάρια, αποκτήσαμε κι εμείς τη δική μας τοξική παραγωγή. Τα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται στα όργανα και το νευρικό σύστημα, προκαλούν δάφορες απίστευτες ασθένειες (ειδικά νευρολογικές μεταξύ άλλων), δεν αποβάλλονται από το σώμα και θέλουν ειδικές θεραπείες για αποτοξίνωση.

http://www.zabetakis.net/?p=2683
 

daeman

Administrator
Staff member
Νανο-Γη, πολύ μικρότερη από έναν κόκκο αλατιού!
Ερευνητές της ΙΒΜ στην Ελβετία ανέπτυξαν μια καινοτομική τεχνική νανοτεχνολογίας, που τους επιτρέπει να «ζωγραφίζουν» και να «σμιλεύουν» εικόνες και τρισδιάστατες κατασκευές χιλιάδες φορές μικρότερες από έναν κόκκο αλατιού. Ως πρώτη εφαρμογή για το νανο-πινέλο και για τη νανο-σμίλη τους, που δουλεύουν στο επίπεδο της ατομικής κλίμακας της ύλης, δημιούργησαν μια τρισδιάστατη υδρόγειο, η οποία είναι τόσο μικρή που χίλια τέτοια «μοντέλα» θα χωρούσαν σε έναν κόκκο αλατιού.
Περισσότερα εδώ.

Νέα δεδομένα για το αναπάντητο ερώτημα: Πόσοι άγγελοι χορεύουν στο κεφάλι της καρφίτσας; :p

Οι επιστήμονες προσπαθούν. Τους θαυματοποιούς δεν ξέρω πού θα βρούμε για να μας χώσουν όλους εκεί μέσα, τον καθένα στον κόκκο του, πλανητάρχη! :rolleyes:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μου θύμισες την πρόσφατη φάρσα τού Αποστόλη (ραδιοφωνική Ελληνοφρένεια) μ' εκείνον που πήρε και ζήταγε το τμήμα νανοϊατρικής. :D
 

nickel

Administrator
Staff member
Εμένα πάλι μου θύμισε τη νουβέλα του Henry Hasse He Who Shrank, που βρίσκεται (και) στη συλλογή Adventures in Time and Space* (πολύτιμο βιβλίο ΕΦ, που έχω την τύχη να έχω στην έκδοση του 1957). Ίσως βρω κάπου στο διαδίκτυο τη νουβέλα, ίσως αποτολμήσω σκανάρισμα 58 σελίδων (29 περάσματα), ίσως ξέρετε να κυκλοφορεί στα ελληνικά. Καιρός να την ξαναδιαβάσω κι εγώ.

* Καμία σχέση με ομότιτλο του Doctor Who.
 
Να πώς απεμπολήσαμε την εθνική μας κυριαρχία:

"Ασφυκτικό περιθώριο μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2011, για την ενσωμάτωση και εφαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου, έχει μπροστά της η κυβέρνηση αλλά και η ΔΕΗ. Η χαλαρότητα από τις Βρυξέλλες στη μη εφαρμογή δεσμευτικών οδηγιών και κανονισμών που είχαμε συνηθίσει ανήκει στο παρελθόν και πλέον η χώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα λεγόμενα υψηλόβαθμης πηγής της ΔΕΗ, που γνωρίζει τα όσα διημείφθησαν μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της περίφημης τρόικας. Η συγκεκριμένη πηγή εστιάζει κυρίως στα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν για το λεγόμενο «σπάσιμο» της ΔΕΗ, που δεν είναι τίποτα άλλο από το διαχωρισμό που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δίκτυα και των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας. Στόχος αυτού του διαχωρισμού είναι η πλήρης ανεξαρτησία των διαχειριστών των δικτύων, ούτως ώστε να ενισχυθεί η απελευθέρωση της αγοράς και ο ανταγωνισμός.

Εφόσον δεν τηρήσουμε την προθεσμία για την υιοθέτηση του 3ου πακέτου, επισημαίνει η υψηλόβαθμη πηγή της ΔΕΗ, τότε εκείνο που θα συμβεί είναι να σταματήσουν να τρέχουν οι δόσεις του δανείου του ΔΝΤ.

http://www.capital.gr/News.asp?id=972040
 
Top