Τα εφήμερα

daeman

Administrator
Staff member
Οι Μάγια, των Μάγια, είπαμε.

Το είπαμε και αλλού: Οι Ίνκας ή οι Ίνκα.

Η πλάκα είναι πως στο υπόλοιπο κείμενο, μετά το απόσπασμα που έβαλε ο Δόκτορας, γράφει μία φορά «των Μάγιας» και τρεις φορές «των Μάγια». :-) Συν άλλη μία στις θεματικές ετικέτες του άρθρου, τελικό σκορ: Μάγιας 4 - Μάγια 4.

Πόσα τέτοια έχω κουτσουρέψει αβλεπί... Ιδίως τους αγγλόγραφτους πληθυντικούς σε ελληνικό κείμενο (π.χ. τα emails, τρις σφαγιασθέν χτες το βράδυ), αλλά και οι ελληνογραμμένοι δεν γλιτώνουν. Και καμιά φορά οι ενικοί: το τανκς, όχι το *τανκ.
Το σεντς, όχι το *σεντ,
ή ακόμα καλύτερα το σέντσι, του σεντσιού, τα σέντσια, εκεί που ταιριάζει στο ύφος. Επειδή ή ελληνικά θα γράφουμε ή ξένα· καί τα δύο μαζί είναι σαν τον Μπαρμπαγιώργο με κλαπ και μπακαλιαράκια.
 
Εντυπωσιακή ιστορία και χίλια μπράβο στον πιτσιρικά. Εμένα όμως αυτή η θεωρία δεν μου φαίνεται πολύ σόι (κυρίως επειδή προϋποθέτει γνώσεις γεωδαισίας που δεν κόβω να είχαν οι Μάγια) και βλέπω και άλλους να συμφωνούν μαζί μου:
Pour Marie-Charlotte Arnauld, directrice de recherche émérite au CNRS et archéologue de la Mésoamérique : « cette histoire de planification de l’ensemble des cités en fonction des constellations est une aberration : les constellations sont des constructions culturelles (il s’agit juste de relier des points), les nôtres nous viennent des Grecs ! […] Inutile de perdre son temps à essayer de situer son nouveau site, car de toutes façons, son hypothèse de départ est fausse : elle oublie 3000 ans d'histoire, en supposant que les cités étaient toutes fondées et occupées en même temps. »

Éric Taladoire, professeur d’archéologie précolombienne, spécialiste des civilisations maya et superviseur de l'édition française des trois codex maya utilisés par William Gadoury, renchérit en déclarant : « non seulement je souscris totalement aux propos de Marie-Charlotte Arnauld, mais j’en rajoute. Autant j’envisageais une manipulation de cet adolescent par des journalistes désireux de se faire de la pub à bon marché, autant la consultation de la longue notice de Wikipedia sur ce découvreur m’incite à penser à une manipulation préparée avec soin12. »
(πηγή· η αρχική παραπομπή χρειάζεται συνδρομή)

Πράγματι, απ' ό,τι φαίνεται, ο μικρός δεν δοκίμασε τους αστερισμούς των Μάγια (δεκατρείς αν καταλαβαίνω καλά, και πιθανότατα όχι ταυτισμένοι οι περισσότεροι), αλλά τους ελληνικούς: την Κασσιόπη, τον Βόρειο Στέφανο (εδώ λίγο πιο αναλυτικά η μεθοδολογία του)... Αν αναλογιστούμε ότι επεκτείνει τη θεωρία του σε Αζτέκους, Ίνκα και κοιλάδα του Ινδού, πλησιάζει δυστυχώς επικίνδυνα τον φον Ντένικεν. Βάρδα μην ανακαλύψει κανείς εδώ τι σημαίνει αυτή η φράση: Allant plus loin, il constate que cette correspondance s'applique aussi à d'autres civilisations. Il établit ainsi une correspondance entre la constellation d'Orion et un ensemble de cités sur le territoire aztèque, au Mexique, celle du Grand Chien est mise en correspondance avec les villes Incas au Pérou et les étoiles de la constellation d'Hercule, auraient été utilisées par certaines cités de la civilisation de la vallée de l'Indus dont Harappa8. Le projet repose donc sur le postulat que les Mayas connaissaient la mythologie grecque.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εντυπωσιακή ιστορία και χίλια μπράβο στον πιτσιρικά. Εμένα όμως αυτή η θεωρία δεν μου φαίνεται πολύ σόι (κυρίως επειδή προϋποθέτει γνώσεις γεωδαισίας που δεν κόβω να είχαν οι Μάγια) και βλέπω και άλλους να συμφωνούν μαζί μου:
(πηγή· η αρχική παραπομπή χρειάζεται συνδρομή)

Ήταν και δική μου η απορία, δεν πρόλαβα να το ψάξω και πιο βαθιά, αλλά είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακή η σύμπτωση.
 
Αν βρεθεί πόλη στο σημείο εκείνο, έχει δίκιο ο πιτσιρικάς όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποίησε. Αν όχι, όχι.Αλλά έσπευσαν να θεωρήσουν όλοι ότι βρέθηκε πόλη, με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες.
 
Αν βρεθεί πόλη, ο πιτσιρικάς θα έχει δίκιο με τον ίδιο τρόπο που είχε δίκιο ο Κολόμβος ότι θα έβρισκε τις Ινδίες. Αλλιώς, εγώ θα φάω το πτυχίο μου όπως ο αμερικάνος την εφημερίδα του και πάμε σε έναν κόσμο πιο γοητευτικό, ίσως, αλλά όπου ξεχνάμε όσα ξέρουμε...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν βρεθεί πόλη, ο πιτσιρικάς θα έχει δίκιο με τον ίδιο τρόπο που είχε δίκιο ο Κολόμβος ότι θα έβρισκε τις Ινδίες. Αλλιώς, εγώ θα φάω το πτυχίο μου όπως ο αμερικάνος την εφημερίδα του και πάμε σε έναν κόσμο πιο γοητευτικό, ίσως, αλλά όπου ξεχνάμε όσα ξέρουμε...

Well said!
 
Διαφωνώ. Αν εγώ αναπτύξω μια παλαβή θεωρία και προβλέψω σωστά κάποιο γεγονός κατά τύχη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μου αποδοθούν εύσημα.

Το εύρημα είναι σημαντικό, αν όμως ανακαλύφθηκε συμπτωματικά και όχι λόγω σωστού σκεπτικού, το σκεπτικό είναι ανάξιο λόγου.

Να διευκρινίσω ότι δεν διάβασα την είδηση και δεν ξέρω πόσο σωστός ή λάθος ήταν ο μικρός, απλώς επισημαίνω τον γενικό κανόνα που ισχύει κτγμ.
 
Εγώ είπα, χίλια μπράβο στον πιτσιρικά. Αν ήταν τριανταπέντε και όχι δεκαπέντε, δεν θα το έλεγα νομίζω.
 
Δεν διάβασα την αρχική πηγή, γιατί τώρα δεν έχω χρόνο, αλλά έχει ληφθεί υπόψη ότι οι αστερισμοί βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο απ' ό,τι βρίσκονταν την εποχή των Μάγια;

Να διατυπώσω κι εγώ την διαφωνία μου σχετικά με την πιθανή ανακάλυψη. Δεν κερδίζει εύσημα για την μέθοδο της ανακάλυψης κάποιος που βρήκε κάτι τυχαία. Κερδίζει εύσημα βέβαια αν βρεθεί πόλη, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο. Υπάρχουν πάρα πολλές πιθανές περιοχές που πλέον μπορούν να σκαναριστούν, απλά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να ερευνηθούν όλες, οπότε αν η μέθοδος ίσχυε θα ήταν ένας εξαιρετικός μπούσουλας.
 

SBE

¥
A, OK, τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω. Δηλαδή ο μικρός έκανε μία υπόθεση, τη δοκίμασε χοντρικά με το Google Earth ή ό,τι άλλο μπορεί να έχει στη διάθεσή του ένας μικρός, και σε σημείο δυσπρόσιτο που δεν έχει εξερευνηθεί, περίπου στο σημείο που έλεγε η υπόθεσή του (με ακρίβεια κάτι δεκάδες χιλιόμετρα, υποθέτω) υπάρχουν σχηματισμοί της βλάστησης που ίσως να είναι ένδειξη ανθρώπινης παρουσίας. Αλλά κανένας δεν έχει πάει επιτόπου να δει τί είναι οι σχηματισμοί αυτοί, ούτε υπάρχουν λεπτομερέστερες αεροφωτογραφίες της περιοχής, ούτε έχουν "βρεθεί" άλλες άγνωστες πόλεις των Μάγια με την ίδια μέθοδο.

Το ιντερνέτιο μου λέει ότι ο μικρός εξερευνητής χρησιμοποίησε τους αστερισμούς των Μάγια, όχι των ΑΗΠ, οπότε μέχρι εδώ καλά. Οι ειδικοί λένε ότι η περιοχή είναι δυσπρόσιτη και είναι μάλλον αδύνατο να γίνει αρχαιολογική αποστολή εκεί σύντομα και η ανθρώπινη κατασκευή που φαίνεται στις εικόνες είναι αγρός καλλιέργειας καλαμποκιού, εγκαταλελειμμένος για τουλάχιστον μια δεκαπενταετία και πανομοιότυπος με άλλους παραδοσιακούς αγροτικούς σχηματισμούς της κεντρικής Αμερικής, που δείχνουν το ίδιο στις δορυφορικές εικόνες.

Ο μικρός Ιντιάνα Τζόουνς δεν ήξερε μάλλον το βασικό, ότι οι πόλεις αναπτύσσονται σε περιοχές που υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα από την ύπαρξή τους το οποίο κάνει τη ζωή ευκολότερη. Και εγκαταλείπονται αντίστοιχα όταν χάνεται αυτό το πλεονέκτημα. Π.χ. σε περάσματα, φυσικά λιμάνια κλπ. Δηλαδή αν η έρευνά του έβρισκε ότι ένα αστέρι αντιστοιχεί στο κέντρο ενός καταρράκτη θα υποθέταμε ότι οι Μάγια έχτισαν πόλη μέσα στον καταρράκτη;

Οπότε θα έλεγα ότι μάλλον είναι μια ακόμα περίπτωση παιδιού με επιστημονικές ανησυχίες που κάνει ό,τι κάνουν όλα τα παιδιά με επιστημονικές ανησυχίες και τα ΜΜΕ (και οι γονείς του, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα πήγαινε παραπέρα η ιστορία) κοιτάνε να τα εκμεταλλευτούν για δημοσιότητα.

Λέω να κοιτάξω μπας και υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αστερισμών και διαδρομών της αστικής συγκοινωνίας στο Λονδίνο. Απόδειξη φυσικά ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου, υπεύθυνος της δημόσιας συγκοινωνίας, είναι αρχιερέας μυστικής οργάνωσης αστρονόμων, οι οποίοι, αντί να βάζουν τις στάσεις των λεωφορείων εκεί που εξυπηρετούν τον κόσμο, τις βάζουν εκεί που εξυπηρετούνται τα δικά τους καταχθόνια σχέδια. Είναι εμφανές άλλωστε: αντί να είναι η στάση έξω από την πόρτα μου, είναι πέντε μέτρα πιο κάτω.
 
Το ιντερνέτιο μου λέει ότι ο μικρός εξερευνητής χρησιμοποίησε τους αστερισμούς των Μάγια, όχι των ΑΗΠ, οπότε μέχρι εδώ καλά.

Το δικό μου ιντερνέτιο λέει ότι χρησιμοποίησε τους ελληνικούς αστερισμούς. Είναι βέβαια στα γαλλικά, αλλά και ο μικρός είναι μάλλον γαλλόφωνος.
 
Αν χρησιμοποίησε τους ελληνικούς αστερισμούς θα βρήκε ό,τι να 'ναι. Το τελευταίο πατσάρισμα έγινε από τον Πτολεμαίο, δηλαδή όχι και τόσο πρόσφατα. Έκτοτε οι αστερισμοί έχουν χοροπηδήσει, έχουν χορέψει, έχουν τσιλιμπουρδίσει μεταξύ τους στον ουρανό και είναι όλοι σε άλλες θέσεις.
 
Οκέι, κατάλαβα τι έκανε. Αλλά με την μέθοδο που χρησιμοποίησε, πρακτικά θα μπορούσε να βρει πόλη οπουδήποτε. Μακάρι να μην χαθεί το παιδί σε λιακοπουλολογίες και τον πτοήσει η αρνητική δημοσιότητα που ίσως λάβει μετά απ' αυτό, γιατί φαίνεται παιδί με όρεξη και μυαλό για να γίνει πραγματικός επιστήμονας και μπράβο για την αφοσίωσή του στον στόχο του.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Σήμερα εγκρίθηκε από τη βραζιλιάνικη γερουσία η καθαίρεση και η παραπομπή της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ (είδηση στα πορτογαλικά εδώ και στα αγγλικά εδώ). Οι κατηγορίες που τη βαραίνουν είναι ότι δανείστηκε από τράπεζες του δημοσίου για να καλύψει το δημόσιο έλλειμμα με σκοπό την επανεκλογή της, σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και ο μέντοράς της, Λουίζ Λούλα, του οποίου η ίδια υπήρξε επιτελάρχης και ο οποίος την υπέδειξε ως διάδοχό του.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η περίπτωση Γκαντουρί δεν δικαιολογείται να συμπεριλαμβάνεται κάτω από τον τίτλο "Big Science", πάντως. :)

Και με την ευκαιρία, επειδή πρόσφατα διάβαζα ενστάσεις και διαμαρτυρίες για την αντιεπιστημονικότητα (σύμφωνα με τον συγγραφέα του συγκεκριμένου βιβλίου) των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Big Science, αναρωτήθηκα και πώς να αποκαλείται άραγε στην ελληνική.
 

rogne

¥
Δύσκολο το βρίσκω να μην ήξερε/κοίταξε, ο ίδιος ή άλλος, αν ζει ή πέθανε ο Κολ. Πιθανότερο μού φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε η αγγλική έκφραση turn/spin in one's grave σαν να μην προϋποθέτει στ' αλήθεια τάφο, σαν ξερό συνώνυμο του "φρίττω". Δεν ξέρω βέβαια ποια εκδοχή είναι χειρότερη...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν το έχω συναντήσει να λέγεται για ζωντανούς. Σύμφωνα με το λεξικό το "spin in one's grave" λέγεται μόνο για νεκρούς. Μήπως το μπερδεύεις με το "someone walked over my grave" που όντως σημαίνει ανατριχιάζω;
 
Top