Τα εφήμερα

nickel

Administrator
Staff member
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-25947520

Μετά την αποκάλυψη για την απειλή του Αμερικανού βουλευτή Μάικλ Γκριμ να πετάξει τον δημοσιογράφο (που του είχε μόλις πάρει συνέντευξη) από τον εξώστη του Καπιτωλίου, μου γεννήθηκαν μια σειρά από σκέψεις:

Στον τίτλο του in.gr «Αμερικανός γερουσιαστής απειλεί να πετάξει δημοσιογράφο από το μπαλκόνι» θα αλλάζατε το γερουσιαστής και το μπαλκόνι; (Εγώ τα άλλαξα, πάντως.)
Στα αγγλικά υπάρχει debalconize εκτός από defenestrate; Απάντηση: Ναι, αλλά τα ευρήματα είναι ελάχιστα! Και μην προσπαθήσετε να φτιάξετε ελληνική λέξη στο πρότυπο τού εκπαραθυρώνω.
Έχετε δει πιο εντυπωσιακό βιογραφικό για δεξιό πολιτικό; Τύφλα να 'χει ο Σβαρτσενέγκερ! (Και τον λένε και Γκριμ!)
Michael Gerard Grimm (born February 7, 1970) is the United States Representative for New York's 11th congressional district, serving since 2011. The district, numbered as the 13th District during his first term, consists of Staten Island and parts of Brooklyn. He is a member of the Republican Party, and is the only Republican representing a significant portion of New York City. He is a former FBI agent, businessman, an attorney, and U.S. Marine, having served in the Persian Gulf War.

 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member

nickel

Administrator
Staff member
Ο Γκριμ είναι United States Representative, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλαδή βουλευτής, και δεν είναι μέλος της Γερουσίας, γερουσιαστής. Γι' αυτό το άλλαξα. Το balcony εδώ είναι ο εσωτερικός εξώστης της ροτόντας του Καπιτωλίου, οπότε προτίμησα τον εξώστη, όπως και στις αίθουσες κινηματοθεάτρων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Μα τι το περίεργο; Εδώ, αν δεν είχες το NYT στο τέλος, θα νόμιζα από τον τίτλο ότι συνέβη στην Ελλάδα αυτό. Κινδυνεύεις, άλλωστε, να μην έχεις πληρώσει την εφορία και να έρχονται να σου πάρουν το Στραντιβάριους, τα οικογενειακά κειμήλια, την κασέλα της γιαγιάς...
 

daeman

Administrator
Staff member
Τι διάβασα, πάλι...



Τι, παιδάκι μου, τι; Μήπως βρήκες τη μασέλα μου;
 
Η ιστορία του Πι χωρίς σάλτσες:
(mega tv)
Ναυαγός πάτησε στη στεριά μετά από 17 μήνες

Για σχεδόν ενάμιση χρόνο περιπλανιόταν στη θάλασσα ένας ισπανός άνδρας ονόματι Χοσέ Ιβάν, το σκάφος του οποίου προσάραξε σε ατόλη του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο ίδιος είπε ότι είχε αποπλεύσει τον Σεπτέμβριο 2012 από το Μεξικό.

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, ο σύντροφός του στο ταξίδι δεν επέζησε αυτής της περιπέτειας, ενώ ο αφιχθής άνδρας, αδυνατισμένος, με μακριά μαλλιά και γένια, εντοπίσθηκε χθες, όταν το μήκους 7 μέτρων σκάφος του προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο της ατόλης Εμπον.

"Δεν βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά συνέρχεται. Τού δώσαμε πολύ νερό, ανακτά τις δυνάμεις του ", δήλωσε ο Ολα Φιέλσταντ, νορβηγός φοιτητής της Ανθρωπολογίας που κάνει ερευνητική εργασία στην ατόλη του Ειρηνικού.

Ο ναυαγός έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, αλλά δεν κινδυνεύει, ωστόσο μπορεί να περπατήσει. Ο ίδιος, ντυμένος μόνο με φθαρμένα εσώρουχα, δηλώνει ότι απέπλευσε από το Μεξικό και έβαλε πλώρη προς το Σαλβαδόρ τον Σεπτέμβριο 2012 με έναν συνεπιβάτη που πέθανε εδώ και πολλούς μήνες στη θάλασσα.

Όπως εξιστόρησε ο ίδιος, επέζησε τρώγοντας χελώνες, πουλιά και ψάρια και πίνοντας αίμα χελώνας, όταν δεν έβρεχε. Μία χελώνα βρέθηκε στο σκάφος κατά την άφιξή του στην ατόλη. Ο ναυαγός μεταφέρθηκε στο νησί Εμπον, που ανήκει στα νησιά Μάρσαλ εν αναμονή της μεταφοράς του στην πρωτεύουσα Μαζούρο.
 
Με μπόλικες γλωσσικές σάλτσες, όμως. Βλέπω το μέγκα δώσ' του κι ανακαλύπτει νέα γλωσσικά μέσα. Ο αφιχθής άνδρας κι ο σύντροφός του που δεν επέζησε της περιπέτειας. Προβλέπω σύντομα οι δημοσιογράφοι να καταργούν την αιτιατική τελείως. Αυτός ο αφιχθής κλίνεται όπως ο απεχθής;
 

SBE

¥
Α, είναι οπως ο διαμπερής, του διαμπερή, στο ουδέτερο το διαμπερές ή το διαμπερή, του διαμπερή
 

SBE

¥
Απορία μηχανικού: γιατί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα ο καθορισμός μιας κλίμακας μετρήσεων;

Mod: Started here.
 

bernardina

Moderator
Απορία μηχανικού: γιατί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα ο καθορισμός μιας κλίμακας μετρήσεων;
Αν μου απαριθμήσεις τις περιπτώσεις που μια ελληνική ομάδα έχει θεσπίσει διεθνή στάνταρ, μπορεί και να καταλάβεις για ποιο λόγο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα το συγκεκριμένο. Ως μηχανικός κάτι παραπάνω θα ξέρεις από μένα.
 
Το αισιόδοξο εγώ το αντιλαμβάνομαι όπως το λέει η Μπέρνι, ότι δηλαδή είναι αισιόδοξο για εμάς τους Έλληνες και την χώρα μας. Εγώ βρίσκω ιδιαίτερα αισιόδοξο όποιο μήνυμα συνεπάγεται -έστω και υπονοεί- ένα βήμα προς την άνθιση των επιστημών στην Ελλάδα. Θέλουμε επιστήμη και ορθολογισμό. Θέλουμε μαθηματική λογική και ψύχραιμη και συστηματική έρευνα.
 

SBE

¥
Επειδή ως μηχανικός ξέρω κάτι παραπάνω, θα απαντήσω αλλά θα μεταφερθεί από την Παλάβρα το μήνυμά μου σε άλλο νήμα, που θα το στολίσει και με μερικές αγένειες και θα αρχίσουμε τη συζήτηση για το άν θα πρέπει ή όχι να σχολιάζουμε τα μηνύματα εδω ή αλλου.

Edit: αμάν ρε παιδιά, δεν πρόλαβα να το πω...
Edit 2: είχα γράψει ένα ωράιο κατεβατό και εξαφανίστηκε από λάθος μου, οπότε συνεχίζω περιληπτικά:

Η κλίμακα Παπαδόπουλου- Ιμαμούρα, προτάθηκε το 2001 και είναι δωδεκάβαθμη. Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος που έφτιαξε την κλίμακα έιναι ο γνωστός από τα ΜΜΕ σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η δημοσίευση βρίσκεται εδώ όπου γίνεται και αναδρομή στις άλλες κλίμακες. Δεν ξέρω αν μετράει στις "ελληνικές" ομάδες, πάντως στην Ελλάδα φαίνεται να έγινε η δουλειά.

Τώρα, η δημοσίευση στην οποία αναφέρθηκε η Μπέρνι είναι αυτή εδώ*. Είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για καλή και συστηματική δουλειά, και δείχνει ότι ευτυχώς ακόμα κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν, ορισμένα ελληνικά πανεπιστημια.
Τώρα, η μόνη σχεση μου με τη σεισμολογία είναι ότι η πρώην συγκάτοικός μου είναι σεοσμολόγος, οπότε στην ουσία η σχέση μου με τη σεισμολογία είναι ανύπαρκτη. Γνωρίζω όμως ότι οι κλίμακες μετρησης της σεισμολογίας δεν είναι σαν το γραμμάριο και το μέτρο. Υπάρχουν ένα σωρό μετρήσεις και ένα σωρό συστήματα μετρήσεων. Η δημοσίευση που συζητάμε είναι μία πρόταση. Το αν είναι καλής ποιότητας, αν θα υιοθετηθεί ή όχι και αν θα βοηθήσει στην μελέτη θα το δείξει ο χρόνος. Οπότε δεν μπορω όταν βλέπω τέτοια άρθρα να αποφύγω σκέψεις όπως "νέα θεραπεία του καρκίνου ανακοίνωσαν ερευνητές".

* Μια πρώτη παρατηρηση: γιατί στις εργασίες από Ελλάδα πρώτο μπαίνει παντα σχεδόν το όνομα του καθηγητή; ΟΚ, μπορεί ο καθηγητής να έκανε όλη τη δουλειά κι οι άλλοι να τον βοήθησαν, αλλά συνήθως είναι το αντίστροφο, την πολλή δουλειά την κάνει κάποιος από τους άλλους κι ο καθηγητής επιβλέπει και συντονίζει.
 
Top