Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Γιατί;
Ναι, γιατί; Η αντιπαράθεση γύρω από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μού θυμίζει το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Γενετική τροποποίηση κάνει και η ίδια η φύση από διάφορα "ατυχήματα". Γιατί αυτά τα δεχόμαστε; Είναι θέλημα Θεού, ενώ όταν στο εργαστήριο ένας επιστήμονας καταφέρνει να φτιάξει κάποιο φυτό που θα είναι πιο ανθεκτικό στη Χ μάστιγα, ώστε να έχουν να φάνε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που λιμοκτονούν στην Αφρική, είναι επέμβαση ανθρώπου, άρα εκ προοιμίου κάτι κακό; Μα ο άνθρωπος κάνει γενετική τροποποίηση μέσω της επιλεκτικής διασταύρωσης εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Περισσότερα εδώ. http://www.wikiwand.com/en/Genetically_modified_food_controversies
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ενώ γενικά αποδέχομαι τη λογική της στοχευμένης επιτάχυνσης που περιγράφει η Αλεξάνδρα υπάρχουν τρεις ισχυρές ενστάσεις που με προβληματίζουν:

(1) Τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις το φυτό είναι στείρο (ο αγρότης δεν μπορεί να συγκεντρώσει σπόρο και να ξαναφυτέψει) με αποτέλεσμα την εξάρτησή του πλέον από τη βιομηχανία παραγωγής των σπόρων του γονιδίου (μέχρι εδώ, λες έστω, είναι θέμα επιλογής).

(2) Ακόμη χειρότερα, σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι το νέο φυτό διώχνει το παλιό (με φυσική μεταφορά σπόρων κλπ) ακόμη και αν ο αγρότης δεν έχει επιλέξει καν να το σπείρει, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί να γίνει πελάτης χωρίς να αποτελεί επιλογή του.

(3) Πολύ σοβαρή ένσταση είναι, κτγμ, και αυτή που αφορά τις γενικότερες ισορροπίες στη φύση και τη διατροφική αλυσίδα. Ένας σπόρος ενισχυμένος εναντίον του εντόμου Χ π.χ. είναι μεν πιο αποδοτικός, αλλά ενδεχομένως εξαφανίζει το έντομο Χ που αποτελεί τροφή κάποιου πτηνού Π ή αφήνει χώρο δράσης για το ανταγωνιστικό έντομο Υ που είναι επιβλαβές για άλλη καλλιέργεια κ.λπ. Με τη φυσική επιλογή η μεταβολή δεν είναι τόσο ραγδαία, άρα τα συστήματα βρίσκουν χρόνο να ισορροπήσουν, π.χ. το πτηνό Π να εισαγάγει στη διατροφή του και το έντομο Υ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δόκτωρ, εσύ ενίστασαι στην εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, ενώ η Paradiper_Du ζήτησε την απαγόρευση εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από πού προκύπτουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα; Δεν προκύπτουν από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες; :confused:

(Και η Αλεξάνδρα στο ίδιο θέμα επιχειρηματολογεί, στις καλλιέργειες.)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Έστω ότι μια χώρα έχει παραγάγει gmo μπανάνες — τις εισάγεις στην Ελλάδα ή όχι; Η Paradiper_Du λέει όχι. Εγώ ρώτησα γιατί όχι. Τι δεν έχω κάνει κατανοητό;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κατανοητή είναι η ερώτησή σου και η απάντησή μου εισάγει στη συζήτηση τον προβληματισμό της προέλευσης από γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια ως πιθανό επιχείρημα υπέρ του όχι (προσωπικά, βρίσκομαι στο «δεν γνωρίζω»). Τι δεν είναι κατανοητό σε αυτό; Δεν ελέγχεις στο εμπόριο την προέλευση των αγαθών, τον τρόπο παραγωγής (π.χ. το θέμα της παιδικής και της καταναγκαστικής εργασίας), τις πρώτες ύλες (π.χ. μελαμίνες στο γάλα), τη δίκαιη διακίνηση (π.χ. πρωτοβουλίες fair trade) κ.λπ.;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δεν ελέγχεις στο εμπόριο την προέλευση των αγαθών, τον τρόπο παραγωγής (π.χ. το θέμα της παιδικής και της καταναγκαστικής εργασίας), τη δίκαιη διακίνηση (π.χ. πρωτοβουλίες fair trade) κ.λπ.;
Με δουλεύεις, φαίνεται. Εσύ όταν αγοράζεις μπανάνες ή κακάο λχ, γνωρίζεις πώς παράχθηκαν εκεί όπου παράχθηκαν, αν πείνασε κόσμος επειδή δεν καλλιεργείται στα χωράφια εκείνα κάτι για να φάει ο τοπικός πληθυσμός, αν τα προϊόντα μαζεύτηκαν από παιδικά χέρια κλπ; Ή όλα τα made in China που 'χεις σπίτι ξέρεις πώς πήραν τη μορφή του προϊόντος με την οποία τα αγόρασες;
Το μόνο που ελέγχουμε είναι η σύσταση και τυχόν περιεχόμενα (πχ τοξικά χρώματα, απαγορευμένα φυτοφάρμακα κττ) που δεν πρέπει να υπάρχουν — και ακριβώς επ' αυτού αναρωτιέμαι: πώς θα αποκλείσουμε επί τη βάσει αυτού τα gmo;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Zaz, προφανώς έχεις δίκιο με τα αντιπαραδείγματά σου, αλλά κι εγώ έγραψα ότι η θέση μου είναι «δεν γνωρίζω». Το ότι υπάρχουν προβλήματα όπου συγκρούονται συμφέροντα με τρόπο ώστε η λύση τους να γίνεται δυσεύρετη και πολυδάπανη δεν σημαίνει ότι πρέπει να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Άλλωστε (και) γι' αυτό πληρώνουμε ειδικούς και εκλέγουμε βουλευτές και ενημερωνόμαστε όσο μπορούμε --και μη γελάς, γιατί σε βλέπω. :)

Προφανώς δεν μπορούμε να ξέρουμε από πού προέρχεται ένα συγκεκριμένο προϊόν, αλλά μπορούμε να ζητάμε από τους πολιτικούς ηγέτες να επιμένουν να τηρούνται βασικοί κανόνες εργασίας από τους εμπορικούς εταίρους ή να επισημαίνουμε ποιες εταιρείες δεν ακολουθούν ορθές πρακτικές κλπ. --και μη γελάς, γιατί σε βλέπω. :) Κατά πόσο είναι λυσιτελή αυτά τα πράγματα, επίσης αποτελεί θέμα συζήτησης.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν ελέγχεις στο εμπόριο την προέλευση των αγαθών, τον τρόπο παραγωγής (π.χ. το θέμα της παιδικής και της καταναγκαστικής εργασίας), τις πρώτες ύλες (π.χ. μελαμίνες στο γάλα), τη δίκαιη διακίνηση (π.χ. πρωτοβουλίες fair trade) κ.λπ.;
Για το αν υπάρχουν μελαμίνες στο γάλα, προφανώς και πρέπει να ελέγχονται όλα τα τρόφιμα και γι' αυτό υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αλλά σοβαρά τώρα, όταν αγοράζεις κάτι στο σουπερμάρκετ ή στην κινέζικη αγορά της γειτονιάς σου ή ακόμα και στο ακριβό μαγαζί του Κολωνακίου με τα επώνυμα ρούχα, ελέγχεις ποτέ το θέμα παιδικής και καταναγκαστικής εργασίας ή το fair trade; Αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή σου για κάποια εταιρεία, πιθανόν την επόμενη φορά να μην ξαναγοράσεις το συγκεκριμένο επώνυμο προϊόν, αλλά πόσο συχνά βασίζεις τις επιλογές σου σ' αυτά τα κριτήρια;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Άλεξ, απάντησα ήδη στον Ζαζ ακριβώς στο ίδιο ερώτημα. :)

Για το δεύτερο (πόσο συχνά αγοράζω) η μοναδική έντιμη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι «όσο πιο συχνά μπορώ».
 
(Εισαγωγή και καλλιέργεια εννοείται).

Διότι:

Καθολική απαγόρευση χρήσης και καλλιέργειας γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων
Το πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ (18.02.2014)

Τάσος Κουράκης: Να ληφθούν ισχυρά μέτρα ενάντια στα μεταλλαγμένα, στη συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. (27/11/2008)

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα που έρχονται στο πιάτο μας με πρόταση της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ... (10 Ιουνίου 2014)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι δηλαδή ότι εκφράζεις προσωπική άποψη, Paradiper, απλώς μας θυμίζεις τι έχει δεσμευτεί να κάνει ο Σύριζα. Λάθος καταλάβαμε.
 
Έτερον εκάτερον. Και η δική μου θέση είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Για δύο λόγους:

  • ότι αντιβαίνουν στην αρχή της προφύλαξης, που ισχύει για τρόφιμα και φάρμακα (καθότι επηρεάζουν άμεσα τον ανθρώπινο οργανισμό). Η αρχή της προφύλαξης λέει ότι προτού αποδοθεί στην κατανάλωση ένα τέτοιο προϊόν πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις (όχι δηλαδή να περιμένουμε να τις εντοπίσουμε μετά τη χρήση του προϊόντος).
  • ότι βλάπτουν την υπέρτατη αρχή της βιοποικιλότητας (αυτήν που περιγράφει με συντομία ο Δόκτωρ).
Και επιπλέον, δίπλα στους βιολογικούς, κι ένας κοινωνικός λόγος:
  • ότι εμπορευματοποιεί κάτι που ανήκει στα κοινά αγαθά
Επειδή οι γνώσεις μου στη βιολογία είναι του μέσου ανθρώπου, θα με ευχαριστούσε να μου εξηγούσατε, οι βιολόγοι, αν, πού και γιατί έχω άδικο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και να απαγορευτεί διά νόμου η εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
Διάβαζα πρόσφατα στα νέα της ΕΕ ότι επειδή αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες των κρατών-μελών και επειδή η κοινοτική νομοθεσία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο θα ήθελαν, η ΕΕ πρόκειται να δώσει στα κράτη μέλη το ελεύθερο να έχουν όσο αυστηρή νομοθεσία θέλουν, αρκεί να τηρούνται τα κοινοτικά ελάχιστα όρια. Εδώ βέβαια δεν έχουμε καταφέρει καν τους αγρότες να κάνουν σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων και να μην καταλήγουν στο νερό που πίνουμε, οπότε τι σας λέω τώρα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Και η δική μου θέση είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Για δύο λόγους:

  • ότι αντιβαίνουν στην αρχή της προφύλαξης, που ισχύει για τρόφιμα και φάρμακα (καθότι επηρεάζουν άμεσα τον ανθρώπινο οργανισμό). Η αρχή της προφύλαξης λέει ότι προτού αποδοθεί στην κατανάλωση ένα τέτοιο προϊόν πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις (όχι δηλαδή να περιμένουμε να τις εντοπίσουμε μετά τη χρήση του προϊόντος).
  • ότι βλάπτουν την υπέρτατη αρχή της βιοποικιλότητας (αυτήν που περιγράφει με συντομία ο Δόκτωρ).
Και επιπλέον, δίπλα στους βιολογικούς, κι ένας κοινωνικός λόγος:
  • ότι εμπορευματοποιεί κάτι που ανήκει στα κοινά αγαθά
Για το πρώτο, υποτίθεται ότι αυτό είναι κάτι που πάντα το επιδιώκουμε. Και υπάρχουν κανόνες για το πώς αυτό ελέγχεται.
Για το δεύτερο, υποθέτω ότι είσαι κατά της γεωργίας (και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων) γενικότερα.
Για το τρίτο, εννοείς τον σπόρο; Κανείς δεν σου απαγορεύει να σπέρνεις κάτι άλλο. Απλώς τον σπόρο αυτόν τον αγοράζεις κάθε χρόνο, όπως θα αγόραζες και τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα. Το γιατί να είναι μονοπώλιο (λέγε με Μονσάντο); Ε, ας ξεκινήσουν κι άλλοι να κάνουν έρευνες στον χώρο, ας μπουν δυναμικά στο παιχνίδι και κρατικά ή μη-εμπορικά ερευνητικά κέντρα, για να απλωθεί το φάσμα των επιλογών των καλλιεργητών, να πέσει η εξάρτηση και οι τιμές.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αν μας βγάλω εκτός θέματος, θα μας μετακινήσω.
Για το αν υπάρχουν μελαμίνες στο γάλα, προφανώς και πρέπει να ελέγχονται όλα τα τρόφιμα και γι' αυτό υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αλλά σοβαρά τώρα, όταν αγοράζεις κάτι στο σουπερμάρκετ ή στην κινέζικη αγορά της γειτονιάς σου ή ακόμα και στο ακριβό μαγαζί του Κολωνακίου με τα επώνυμα ρούχα, ελέγχεις ποτέ το θέμα παιδικής και καταναγκαστικής εργασίας ή το fair trade; Αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή σου για κάποια εταιρεία, πιθανόν την επόμενη φορά να μην ξαναγοράσεις το συγκεκριμένο επώνυμο προϊόν, αλλά πόσο συχνά βασίζεις τις επιλογές σου σ' αυτά τα κριτήρια;
Γι' αυτό υπάρχει έντονη (αλλά όχι γενικευμένη) πίεση προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους πιο ύποπτους, ας πούμε, κλάδους να γράφουν ότι είναι slave free τα προϊόντα τους. Ειδάλλως, αγοράζεις fair trade ή προϊόντα που παράγονται σε χώρες όπου υπάρχουν έλεγχοι - όσο μπορείς. Και δεν αγοράζεις φράουλες Μανωλάδας (που μετά το αίσχος το προπέρσινο έχουν μετονομαστεί σε «Ηλείας»).

Λίνκοι:
http://www.slavefreechocolate.org/
http://www.free2work.org/
http://goodweave.org/about/child_labor_free_rugs
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Φράουλες δεν έχω ξαναγοράσει μετά από το αίσχος της Μανωλάδας, αλλά ομολογουμένως, αν δεν πέσει στην αντίληψή μου κάτι κραυγαλέο, καταναλώνω εισαγόμενα προϊόντα χωρίς να πολυασχολούμαι αν είναι fair trade ή όχι.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Γι' αυτό υπάρχει έντονη (αλλά όχι γενικευμένη) πίεση προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους πιο ύποπτους, ας πούμε, κλάδους να γράφουν ότι είναι slave free τα προϊόντα τους. Ειδάλλως, αγοράζεις fair trade ή προϊόντα που παράγονται σε χώρες όπου υπάρχουν έλεγχοι - όσο μπορείς. Και δεν αγοράζεις φράουλες Μανωλάδας (που μετά το αίσχος το προπέρσινο έχουν μετονομαστεί σε «Ηλείας»).
Δεν είπε κανείς ότι λείπουν οι επιλογές (για όσους ψάχνονται) — είπαμε ότι μέχρι στιγμής αυτά αφήνονται στην πρωτοβουλία του ατόμου και τα κράτη (πέρα ίσως από κάποια ευχολόγια, προς το παρόν) δεν έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή τέτοιων προϊόντων. Κι όλοι/ες χαιρόμαστε όταν βρίσκουμε ένα μπλουζάκι με 9,99€...:
 
Top