Σοφία από όλο τον κόσμο: Παροιμίες με θετικό ή αισιόδοξο περιεχόμενο

Καλησπέρα σας!

Έχω κάποια origami βιβλιαράκια που έφτιαξα πέρσι και μου περισσέψανε και αποφάσισα κάπως να τα αξιοποιήσω τη φετινή χρονιά π.χ. για διακόσμηση αίθουσας ή βιβλιοθήκης. Σκέφτηκα τη θεματολογία για ορισμένα από αυτά τα origami να την αντλήσω με αφορμή ένα αγγλικό βιβλίο σχετικό με διαπολιτισμικότητα, αδελφοσύνη, φιλία και φιλομάθεια . Και κάπως έτσι μια μέρα που σκεφτόμουνα τι να περιέχουν αποφάσισα να αρχίσω να συλλέγω αποφθέγματα ή παροιμίες από διάφορα μέρη που περιείχαν ένα θετικό μήνυμα.

Και βρήκα κάποια (αλλά όχι αρκετά για να γεμίσω τουλάχιστόν 2-3 ακόμα βιβλιαράκια) που μου άρεσαν πολύ και που πιστεύω ότι θα εμπνεύσουν τα παιδιά όπως τα παρακάτω:
"Everything crooked has something straight" Swiss- Italian saying/proverb
Aυτό το γνωμικό το βρήκα γραμμένο στη σελίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα στο Facebook

" When one door closes, a window opens" English proverb
Νομίζω ότι αυτό το κράτησα όταν έβλεπα τη σειρά "Black Doves" με την Keira Knightley, ντρέπομαι που το λέω αλλά έτσι ακριβώς μου 'ρθε να το συμπεριλάβω.

"The road to a friend's house is never long" Irish or Danish proverb
Λοιπόν αυτό το λέω πάντα στον αγαπημένο μου μια και έχει ρίζες από Ιρλανδία

Θα ήθελα πάρα πολύ αν μπορείτε να μοιραστείτε κι εσείς τυχόν αγαπημένες παροιμίες ή γνωμικά από διάφορες χώρες που έχετε ακούσει.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας και την απάντησή σας!

Attachments

• 20231103_132350.jpg
    20231103_132350.jpg
    255.7 KB · Views: 8
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με σελίδες σαν αυτή:
Το κακό είναι ότι τα περισσότερα απ' αυτά τα θετικά μηνύματα είναι για πέταμα: δεν θα συγκινούσαν ούτε τον πιο καλοπροαίρετο πρόσκοπο.
Ακόμα κι όταν ζήτησα μερικά τέτοια μηνύματα από ΤΝ, μου έδωσε μερικά από τα πιο τετριμμένα:
  • Today is a new day with new opportunities. Make the most of it!
  • Believe in yourself and all that you are. You have everything you need to succeed.
  • The best is yet to come. Stay positive and keep working towards your goals.
  • You are capable of amazing things. Don't let anyone, especially yourself, tell you otherwise.
  • Embrace the day with a grateful heart. Let your positivity be a light for others.

Οπότε να ένα φρέσκο:
Για σένα τον ίδιο, καλύτερα το βουναλάκι που φτιάχνεις μόνο σου παρά το βουνό που σου φτιάχνουν οι άλλοι.

Μερικά που μου άρεσαν και είχα καταγράψει σε σημειωματάριο στο παρελθόν. (Αν και μερικά μπορεί να είναι λίγο μακροσκελή για τα βιβλιαράκια).

Honor the friendships that allow you to pick up from where you last left off, regardless of how long it’s been since you connected. The friendships that survive hiatuses, silences and space. Those are the connections that never die.

"A single rose can be my garden...a single friend, my world." - Leo Buscaglia

Two monologues do not make a dialogue.

Keep your language. Love its sounds, its modulation, its rhythm.

"The crest and crowning of all good, life’s final star, is Brotherhood.”– Edwin Markham

Diversity…is not casual liberal tolerance of anything not yourself. It is not polite accommodation. Instead, diversity is, in action, the sometimes painful awareness that other people, other races, other voices, other habits of mind have as much integrity of being, as much claim on the world as you do… And I urge you, amid all the differences present to the eye and mind, to reach out to create the bond that…will protect us all. We are all meant to be here together.

Last edited:
Πάντως στη Λεξιλογία έχουμε ασχοληθεί με παροιμίες. Ο Deaman έχει μαζέψει κάμποσα (βλ. εδώ).

Καλησπέρα σας!

Έχω κάποια origami βιβλιαράκια που έφτιαξα πέρσι και μου περισσέψανε και αποφάσισα κάπως να τα αξιοποιήσω τη φετινή χρονιά π.χ. για διακόσμηση αίθουσας ή βιβλιοθήκης. Σκέφτηκα τη θεματολογία για ορισμένα από αυτά τα origami να την αντλήσω με αφορμή ένα αγγλικό βιβλίο σχετικό με διαπολιτισμικότητα, αδελφοσύνη, φιλία και φιλομάθεια . Και κάπως έτσι μια μέρα που σκεφτόμουνα τι να περιέχουν αποφάσισα να αρχίσω να συλλέγω αποφθέγματα ή παροιμίες από διάφορα μέρη που περιείχαν ένα θετικό μήνυμα.

Και βρήκα κάποια (αλλά όχι αρκετά για να γεμίσω τουλάχιστόν 2-3 ακόμα βιβλιαράκια) που μου άρεσαν πολύ και που πιστεύω ότι θα εμπνεύσουν τα παιδιά όπως τα παρακάτω:
"Everything crooked has something straight" Swiss- Italian saying/proverb
Aυτό το γνωμικό το βρήκα γραμμένο στη σελίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα στο Facebook

" When one door closes, a window opens" English proverb
Νομίζω ότι αυτό το κράτησα όταν έβλεπα τη σειρά "Black Doves" με την Keira Knightley, ντρέπομαι που το λέω αλλά έτσι ακριβώς μου 'ρθε να το συμπεριλάβω.

"The road to a friend's house is never long" Irish or Danish proverb
Λοιπόν αυτό το λέω πάντα στον αγαπημένο μου μια και έχει ρίζες από Ιρλανδία

Θα ήθελα πάρα πολύ αν μπορείτε να μοιραστείτε κι εσείς τυχόν αγαπημένες παροιμίες ή γνωμικά από διάφορες χώρες που έχετε ακούσει.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας και την απάντησή σας!
Ένα μάλλον γνωστό αλλά ας το βάλω εδώ μιας κι είναι μικρό :
Impossible is nothing!

Varje moln har en silverkant [SV], δηλαδή κάθε σύννεφο έχει και μια ασημί ακρούλα, σαν να λέμε έχει κι η αναποδιά την ευοίωνη πλευρά της ξερωγώ…
Ουδέν κακόν αμιγές καλού! Το έχουν οι Βρετανοί:Every cloud has a silver lining.

Για αρχή να σας ευχαριστήσω όλες κι όλους ξεχωριστά για την πολύτιμη προσφορά σας σε αυτό το νήμα.

Ισχύει, φίλτατε @Earion ότι υπάρχει ένα μέρος όπου ο αγαπητός κος Deaman έχει συγκεντρώσει αρκετά νήματα με παροιμίες . Μάλλον εννοείτε αυτό τον σύνδεσμο για Παροιμίες, παροιμιακά και τα παρόμοια (ευρετήριο) διότι ούτε άλλον μπορώ να σκεφτώ και για κάποιον λόγο δεν ανοίγει το δικό σας λινκ. Ωστόσο, όπως αναφέρω και στον τίτλο ψάχνω α) από όλον τον κόσμο και β) να έχουν αισιόδοξο περιεχόμενο. Τα περισσότερα της Lexilogia κάθισα την Κυριακή και τα διάβασα στα γρήγορα (πάτησα και reactions) αλλά δυστυχώς δεν μου ταίριαζαν καθώς είτε αρχαίες ρήσεις/ γνωμικά κ.ο.κ είτε παροιμίες από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και το αντίστροφο θα ήταν.

Αγαπητέ κύριε @nickel πραγματικά έχετε δίκαιο ότι υπάρχουν αρκετές σελίδες στο διαδίκτυο με μάλλον τετριμμένα αποφθέγματα. Ωστόσο μου αρέσουν τα ρητά από συγγραφείς κυρίως (παιδικής) λογοτεχνίας οπότε θα κρατήσω σίγουρα αυτό που αναφέρει ο αγαπημένος J.M. Barrie στον Peter Pan “The moment where you doubt you can fly, you cease for ever being able to do it”, το “Think and wonder. Wonder and think" του Dr. Suess, τον λατρεμένο Roald Dahl με το “Those who don’t believe in magic will never find it" που μου θυμίζει αυτό που είπε ο μοναδικός Gianni Rodari " The imagination is not a 'bad wolf' to be feared, or a criminal who must be constantly persecuted and carefully controlled" . Οπότε νομίζω πως ένα μυαλό καμιά φορά είναι καλύτερα από δύο γιατί δεν θα σκεφτόμουν κάποια βιβλιαράκια να περιλαμβάνουν τέτοιου είδους ρήσεις.

Αλλά, βεβαίως θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που λέτε ότι:
(...)
Για σένα τον ίδιο, καλύτερα το βουναλάκι που φτιάχνεις μόνο σου παρά το βουνό που σου φτιάχνουν οι άλλοι.

Ευγενικέ και πάντα πρόθυμε κύριε @cougr, όλα τα αποφθέγματα που γράψατε για τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη γλώσσα κτλ. είναι υπέροχα, θα τα φυλάξω στο δικό μου ημερολόγιο ή και σημειωματάριο για μελλοντική χρήση, αν δεν σας πειράζει.

Καλή μου, @ambrosia σ' ευχαριστώ θερμά για το
Βρετανοί:Every cloud has a silver lining.
θα το κρατήσω μαζί με τη σουηδική ρήση του @m_a_a_ που αν και τον άφησα τελευταίο, οφείλω να πω ότι έπιασε αμέσως τον παλμό και την αιτία ύπαρξης αυτού του νήματος.

Τέλος, επειδή κάθισα και το έψαξα πριν κάποια ώρα και δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιο συλλογικοί τόμοι να πω ότι την ιδέα πάλι μου την έδωσε ο κος @nickel όταν σε ένα άλλο νήμα ανέφερε το McGraw-Hill's dictionary of American idioms and phrasal ...
, το οποίο είναι πολύ ωραίο για απορίες στα αγγλικά. Αυτό υπάρχει ανοιχτό στο Internet Archieve όπως και αυτό με τίτλο The Road to a Friend's House Is Never Long Proverbs from Around the World και μου ταίριαξε σε αυτό που έψαχνα. Μετά θα ψάξω κι άλλα βιβλία εκεί.

Να μερικά ωραία από το τελευταίο βιβλίο:
"To fall down you manage alone but it takes friendly hands to get up" Yiddish proverb

"He who gives to me teaches me to give" Danish proverb

"Not to know is bad; not to wish to know is worse" Nigerian proverb

"The best mirror is an old friend" German proverb

και πως είναι δυνατό να το ξεχάσω όταν "It takes a village to raise a child"_ African proverb

1756319874829.png
Internet Archive

Back