Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

Όταν το είδα αυτό νωρίτερα στις ειδήσεις, θυμήθηκα πως όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω και καλά ασσυριολόγος, και σκέφτηκα "σκέψου να 'χα γίνει και να 'βλεπα αυτές τις σκηνές"...Σκέψου τους αρχαιολόγους...μετά το Μουσείο της Βαγδάτης το 2003, τώρα αυτό, παλιότερα οι Βούδες του Αφγανιστάν...
 
Πόνεσε η ψυχή μου και ξεστόμισα αρκετές κατάρες που δεν είναι πρέπον να μεταφέρω εδώ, όμως εύχομαι ολόψυχα να πραγματοποιηθούν.
 

pidyo

New member
Η Περιστέρη χρειάζεται χρόνο για τη μελέτη του μνημείου της Αμφίπολης και καταγγέλλει τον επικοινωνιακό θόρυβο που αναγκάστηκε να υποστεί. Απρόθυμα, βεβαίως, βεβαίως. Και καλοπιάνει τον νέο υπουργό, για καλό και για κακό.

Αλλά αυτά είναι last year. Η Πύδνα θα είναι η νέα Αμφίπολη. Του χρόνου βλέπουμε.
 
Η Πύδνα θα είναι η νέα Αμφίπολη. Του χρόνου βλέπουμε.

!!!
Μα είναι δυνατόν, η Μακεδονία να είναι σπαρμένη από τέτοια ταφικά μνημεία και να μην το ξέρει κανένας μέχρι τώρα;
 
Eνα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα μνημείο

[FONT=Helvetica Neue, Helvetica, Arial, sans-serif]Μοναδικό μού έμαθαν στο σχολείο ότι είναι ένα κάτι απ' το οποίο βρίσκουμε μόνο ένα. Φαίνεται όμως ότι τα ελληνικά μνημεία ξεπερνούν αυτόν τον κανόνα.[/FONT]
 
Διάλεξη (1h5min) των ανασκαφέων Ματθαίου Μπέσιου και Αθηνάς Αθανασιάδου στο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα, στις 4 Δεκεμβρίου 2014, για το συγκεκριμένο μνημείο. Αν βεβαίως επιτρέπεται να ανακαλύπτονται μνημεία στην Ελλάδα.
 

pidyo

New member
Διάλεξη (1h5min) των ανασκαφέων Ματθαίου Μπέσιου και Αθηνάς Αθανασιάδου στο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα, στις 4 Δεκεμβρίου 2014, για το συγκεκριμένο μνημείο
... και όχι μόνο: παρουσιάζονται ευρήματα από το σύνολο των νεκροταφείων της Πύδνας, εν πολλοίς άγνωστα ακόμη και σε ειδικούς. Η βόρεια Πιερία αποτελεί ένα από τα πιο άγνωστα αρχαιολογικά τοπία της Ελλάδας με πλουσιότατο υλικό από νεκροταφεία όλων των εποχών· το προϊστορικό νεκροταφείο του Μακρύγιαλου, για παράδειγμα, αποτελεί έναν από τα πιο εκτεταμένα νεκροταφεία του ελλαδικού χώρου. Και είναι κρίμα που το υλικό αυτό βρίσκεται διάσπαρτο σε λογής λογής αποθήκες, στις οποίες ελάχιστοι έχουν πρόσβαση. Είναι από τα σημεία που ένα τοπικό μουσείο δικαιολογείται απολύτως. Απ' όσο ξέρω, έχει εγκριθεί η δημιουργία ενός ψευτομουσείου, μιας επισκέψιμης αρχαιολογικής αποθήκης, που ασφαλώς δεν θεραπεύει με επάρκεια το κενό.

Ευχαριστούμε, είχα δει το λινκ για τη ζωντανή μετάδοση της διάλεξης αλλά δεν λειτουργούσε.
 
Είναι σίγουρο ότι δεν λειτουργούσε; Γιατί έχει την ιδιαιτερότητα, αν το πατήσεις και δεν το έχουν ανοίξει ακόμα, να νομίζεις ότι είναι σε σταντμπάι και ότι μόλις ξεκινήσει η ομιλία, θα αρχίσεις να το βλέπεις. Στην πραγματικότητα, αν δεν ξεκινήσει αμέσως (μιλάμε βέβαια να έχει φτάσει η προγραμματισμένη ώρα της μετάδοσης), η θεραπεία είναι να το πατάς συνέχεια, κατά πολύ πυκνά διαστήματα, να το επανενεργοποιείς δηλαδή συνεχώς. Είναι ελάττωμα αυτό, αλλά έτσι είναι. Την είχα πατήσει δυο-τρεις φορές στην αρχή και αδρανούσα περιμένοντας ότι θ' αρχίσω να βλέπω, και πέρναγε ένα πεντάλεπτο, και τελικά ξαναπάταγα απ' την αρχή και ανακάλυπτα ότι η ομιλία είχε αρχίσει από αρκετά λεπτά. Εγώ πάντως τη συγκεκριμένη ομιλία την είχα παρακολουθήσει λάιβ, γι' αυτό δυσπιστώ σ' αυτό που λες.
 

pidyo

New member
Εγώ πάντως τη συγκεκριμένη ομιλία την είχα παρακολουθήσει λάιβ, γι' αυτό δυσπιστώ σ' αυτό που λες.
Καλά κάνεις, δεν το έγραψα σωστά. Αν θυμάμαι καλά δεν είχα προλάβει το λάιβ, και φυσικά το λινκ της ζωντανής μετάδοσης δεν λειτουργούσε (μετά το πέρας της διάλεξης). Δεν είχα πάρει είδηση ότι το ανέβασαν μετά.
 
Α, κατάλαβα. Τις διαλέξεις τις ανεβάζουν εκ των υστέρων όλες, μετά από μια-δυο βδομάδες.
 
Συνεχίζουμε...
Αμφίπολη: «Ο λέων δεν ήταν ποτέ στην κορυφή του λόφου Καστά»
Η ανασκαφή μπορεί να τελείωσε όμως το θέμα της Αμφίπολης συνεχίζει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, τόσο λόγω των χειρισμών της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού όσο και των ανακοινώσεων της ανασκαφικής ομάδας, καθώς -όπως τονίζουν έμπειροι αρχαιολόγοι- οι υποθέσεις εργασίας παρουσιάστηκαν ως δεδομένα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις στο Έθνος του διευθυντή Αρχαιολογικών Έργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και μέλους της Διεπιστημονικής Ομάδας της ανασκαφής στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, Ευάγγελου Καμπούρογλου.

Όπως αναφέρει, ο λόφος Καστά είναι φυσικός και ουδέποτε ήταν τύμβος ή τεχνητή κατασκευή, ούτε ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του ο λέων της Αμφίπολης.

Ο κ. Καμπούρογλου, σε αντίθεση με την επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, θα λάβει μέρος στην 28η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα, στην ομιλία του με θέμα «Τα ιζήματα του λόφου Καστά και η σχέση τους με το ταφικό μνημείο» θα αποκαλύψει τρία τουλάχιστον στοιχεία που ανατρέπουν κάποια δεδομένα.

«Δεν δέχομαι να παντρεύω τα αποτελέσματα δικής μου έρευνας με αυτό που έχει ο άλλος στο μυαλό του» δηλώνει, προσθέτοντας ότι δεν θα ξανασυνεργαστεί με την Κ. Περιστέρη.
Υποστηρίζει, μάλιστα, πως δέχθηκε πιέσεις από την Κ.Περιστέρη να μην λάβει μέρος στην Επιστημονική Συνάντηση που ξεκινά την Πέμπτη στο ΑΠΘ.

«Με πίεσε να μη μιλήσω, γιατί αυτό ήταν, όπως μου είπε, απόφαση της Διεπιστημονικής Ομάδας, η οποία συμφώνησε να μην κάνει ανακοίνωση φέτος, αλλά του χρόνου. Απάντησα πως μέλος της ομάδας αυτής είμαι και εγώ και δεν γνωρίζω τέτοια απόφαση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια πολύ σοβαρά θέματα και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα. Η κ. Περιστέρη το γνωρίζει και δεν θέλει να ανατραπούν όσα υποστηρίζει μέχρι σήμερα. Γι' αυτό δεν θα παραστεί στην Επιστημονική Συνάντηση» συμπληρώνει, τονίζοντας:

«Πρέπει να καταλάβει ότι η ανασκαφή είναι του υπουργείου και όχι δική της, και εγώ είμαι 40 χρόνια γεωλόγος, τα 34 από αυτά υπάλληλος του υπουργείου και όχι δικός της».

Ο κ. Καμπούρογλου δεν κρύβει μάλιστα την έκπληξή του από την πρόσφατη δήλωση της κ. Περιστέρη ότι «ένας πρώην συνεργάτης επέλεξε να αποκοπεί από την ομάδα και να κάνει φέτος μια δική του παρουσίαση με συμπεράσματα που δεν είναι βάσιμα και δεν εκφράζουν τις θέσεις της επίσημης ανασκαφικής ομάδας».

«Την επιστημονική μου επάρκεια δεν θα την κρίνει και κυρίως δεν επιτρέπω να την αμφισβητήσει η κ. Περιστέρη» της απαντά.

Μια παρατήρηση προς αδμινιστράτορες: δεν θα έπρεπε κάποια στιγμή να αυτονομηθεί το νήμα της Αμφίπολης; Τι λέτε;
 

nickel

Administrator
Staff member
Μια παρατήρηση προς αδμινιστράτορες: δεν θα έπρεπε κάποια στιγμή να αυτονομηθεί το νήμα της Αμφίπολης; Τι λέτε;

Θα συσκεφτούμε.
 
Εγώ μοδεράτορας δεν είμαι, αλλά θα πω τη γνώμη μου γιατί το θέμα με ενδιαφέρει. Η πολυνηματία είναι βάσανο. Προτιμώ τα αρχαιολογικά σε ένα νήμα.
 
Θα συσκεφτούμε.

Εγώ μοδεράτορας δεν είμαι, αλλά θα πω τη γνώμη μου γιατί το θέμα με ενδιαφέρει. Η πολυνηματία είναι βάσανο. Προτιμώ τα αρχαιολογικά σε ένα νήμα.

Ας ανοίξουμε ένα σχετικό νήμα να το κουβεντιάσουμε. :p
 

pidyo

New member
Μια παρατήρηση προς αδμινιστράτορες: δεν θα έπρεπε κάποια στιγμή να αυτονομηθεί το νήμα της Αμφίπολης; Τι λέτε;

Δεν μου πέφτει λόγος, αλλά έχω μια ουσιαστική και μια μεταμοντέρνα αντίρρηση. Η ουσιαστική είναι ότι με την αυτονόμηση της συζήτησης περί την Αμφίπολη η Λεξιλογία θα υπέκυπτε στη μόδα, στο κυρίαρχο αφήγημα της θεώρησης του μνημείου ως κάτι διαφορετικού και υπερέχοντος από τα υπόλοιπα «μάρμαρα». Η μεταμοντέρνα είναι ότι η Αμφίπολη καταναλώθηκε ως επικοινωνιακό προΐόν, είχε τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούσαν και δεν προβλέπεται να προκαλέσει πλέον τον θόρυβο που προκάλεσε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2014.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μια παρατήρηση προς αδμινιστράτορες: δεν θα έπρεπε κάποια στιγμή να αυτονομηθεί το νήμα της Αμφίπολης; Τι λέτε;

Θα ήταν χρήσιμο αν είχαμε ένα υπο-υποφόρουμ για αρχαιολογικά θέματα; Με αρχικό βήμα νήμα «καρφωμένο» που να κατευθύνει σε περιεχόμενα νήματα; Γενικότερα, θα ήταν χρήσιμο αν δημιουργούσαμε κάποια υποφόρουμ των γενικών συζητήσεων;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα μπορούσες να εξηγήσεις την άποψή σου; Επειδή μάλλον τείνουμε να πιστεύουμε πως θα ήταν χρήσιμη και μια παράλληλη οργάνωση δεύτερου επιπέδου.
 

SBE

¥
Συμφωνώ με το 816. Όλα τα αρχαιολογικά σε ένα μέρος. Άλλωστε όπως και να το κάνουμε, ο σκοπός του φόρουμ δεν είναι αρχαιολογία (ή η κινηματογραφολογία ή τα πολιτικά, για να μη λέτε ότι με τα αρχαία έχω πρόβλημα).
Κι αφού δεν αυτονομήθηκε το νήμα μέχρι τώρα, δε χρειάζεται να αυτονομηθεί άλλο.
Αλλά με μια πιο αποτελεσματική αναζήτηση θα συμφωνούσα.
 
Top