seaofdreams

New member
Θα συμφωνήσω οτι δεν παίξαμε καθόλου καλά στον συγκεκριμένο αγώνα.
Θα συμφωνήσω και με τον drsiebenmal φυσικά ότι όταν δεν πάμε καλά τα βάζουμε με τον προπονητή μας, με τον διαιτητή και όχι με την αντίπαλη ομάδα (λογικό το βρίσκω μιας και εκτός απο τους παίκτες καθορίζουν και αυτοί τη εξέλιξη του αγώνα) αλλά όταν ακούω "ψύχωση για την νίκη", "αλαζόνας" και "φαιδρότητα" δεν μπορώ παρά να σκεφτώ αυτό...


και μην σκεφτείτε οτι έχει να κάνει με πολιτική, θα μπορούσε στη θέση της να ήταν κάποιος άλλος.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Άσε, αυτά έχουν παραγραφεί, κανείς σωστός γάβρος δεν ασχολείται πια με τη χούντα που είναι γνωστό ότι προσπάθησε να μας διαλύσει ως κομμουνιστάς...
 

seaofdreams

New member
Μα nickel και η Εθνική ελλάδος πληρώνεται να τρέχει.
Νομίζω έχει να κάνει με την αγάπη των οπαδών για το παιχνίδι, απλά παθιαζόμαστε!
 

seaofdreams

New member
Δεν έχει να κάνει με την χούντα, το διευκρινίζω άλλωστε και στην προηγούμενη ανάρτησή μου, αλλά με "ψύχωση για την νίκη", "αλαζονεία" και "φαιδρότητα" που μάλλον την έχουν όλοι όσοι έχουν το μικρόβιο του ανταγωνισμού. Και απ' ό,τι φαίνεται δεν περιορίζεται στα πολύ νόστιμα ψάρια...
 

pidyo

New member
Δεν θα 'ταν καλύτερα να το ψάχναμε λιγάκι περισσότερο; Γιατί αυτή η ανάγκη να φανατιζόμαστε για ομάδες (ή για κόμματα); Το καταλαβαίνω να θέλω να κερδίσει η Ελλάδα στον τελικό με την Πορτογαλία, κυρίως γιατί δεν έχει νόημα να παρακολουθείς έναν αγώνα αν δεν έχεις και λίγη αγωνία για το αποτέλεσμα, και όχι γιατί οι Έλληνες έχουν κάτι παραπάνω από τους Πορτογάλους. Αλλά να φανατιστώ για μια ομάδα που ανήκει σε κάποιον κύριο που δεν τον ξέρω και πληρώνει κάποιους να τρέχουν σε μια αλάνα, καλύτερα ή χειρότερα από κάποιους άλλους, ή να φανατιστώ για ομάδες πολιτικών που στις καλύτερες περιπτώσεις θα συμφωνήσω μαζί τους στα μισά πράγματα που λένε και στο ένα πέμπτο από αυτά που κάνουν; Μπα, γέρασα...

Το να θέλεις να κερδίσει η ομάδα "σου" (θα επανέλθω στο κτητικό), δεν έχει καμιά σχέση με την αγωνία του θεατή ενός οποιουδήποτε θεάματος για το αποτέλεσμα. Δεν είναι δηλαδή το ίδιο πράγμα με την προσωρινή και υπό πολλούς όρους ταύτιση του θεατή με τον ήρωα μιας μυθοπλασίας και τις περιπέτειές του. Δεν ξέρω πολλούς φιλάθλους που να αγαπούν πραγματικά και να παρακολουθούν συστηματικά ένα άθλημα χωρίς καμία οπαδική προτίμηση, έστω σε πληθυντικό αριθμό (η Λιντς στην Αγγλία, ο ΠΑΟ στην Ελλάδα, ο Φωστήρας στις χαμηλότερες κατηγορίες -πρόκειται για υπαρκτό παράδειγμα). Το μόνο είδος συστηματικών φιλάθλων χωρίς προτιμήσεις που ξέρω ή μπορώ να φανταστώ είναι δημοσιογράφοι, που υποβάλλουν στον εαυτό μια κάποια ψυχρή αντικειμενικότητα εξ επαγγέλματος, και κάποιοι πρώην ποδοσφαιριστές, που έχουν δει πολλά τα μάτια τους για να έχουν οπαδικές προτιμήσεις. Οι περισσότεροι συστηματικοί φίλαθλοι έχουν και κάποιες συστηματικές οπαδικές προτιμήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι στα αθλήματα παίζει ρόλο και η ταύτιση με μια ιδεατή συλλογικότητα, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, ακόμη κι αν ψιλοντρεπόμαστε γι' αυτό. Χωρίς αυτήν, η εμπειρία είναι λειψή. Ο Παζολίνι το έθεσε σωστά:
Το ποδόσφαιρο είναι η τελευταία ιερή αναπαράσταση των καιρών μας. Κατά βάθος, πρόκειται για ιεροτελεστία, παρότι είναι μια απόδραση.*
Η συλλογικότητα αυτή δεν απαρτίζεται μόνο από τους ηθοποιούς του δράματος. Συμμετέχουν σε αυτήν και οι υπόλοιποι οπαδοί της ομάδας "σου". Δεν είναι εύκολο να είσαι Ολυμπιακός χωρίς άλλους Ολυμπιακούς. Η συλλογικότητα αυτή καθίσταται, για ορισμένους, υπαρκτή: στο γήπεδο μαζί με τους άλλους, στο καφενείο με τους άλλους, στον φίλο που έχει το συνδρομητικό κανάλι και βλέπει τους αγώνες με την παρέα. Κι όπως γίνεται σε κάθε συλλογικότητα, από ένα σημείο και μετά παίζει ρόλο και η ιστορία, πραγματική (από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν με τον Χ, η μεγάλη νίκη με 2-1 μέσα στο γήπεδο του ισχυρότερου αντιπάλου) ή κατασκευασμένη (η ομάδα της εργατιάς του λιμανιού, η ομάδα της προσφυγιάς της Σαλονίκης, σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος).

Όπως όμως κάθε συμμετοχή σε μια συλλογικότητα όταν λείπουν είτε ο αναστοχασμός είτε η γερή συγκρότηση του χαρακτήρα, η οπαδική ταυτότητα μπορεί εύκολα να εκπέσει στον φανατισμό: στην απόδοση ομοιόμορφων χαρακτηριστικών στην "αντίπαλη" συλλογικότητα, στην εχθρότητα για τον αντίπαλο, στην πεποίθηση ότι η δική "μας" ομάδα μπορεί να χάσει μόνο λόγω συνωμοσίας των άλλων (συχνά όλων των άλλων), στο υπέρμετρο πάθος για κάτι που θα έπρεπε να είναι παιχνίδι, στη βία, λεκτική η σωματική, στη διέξοδο όλων των συμπλεγμάτων και όλων των απογοητεύσεών μας στην οπαδικότητα και πάει λέγοντας.

Προφανώς είναι παράλογος και αντιδραστικός ο οπαδικός φανατισμός για ένα παιχνίδι και δη ένα παιχνίδι που παίζεται με όρους μεγάλης μπίζνας. Το παιχνίδι όμως πάντοτε το έπαιρναν σοβαρά οι άνθρωποι (είμαι φαν του Χάουζενχα). Επιπλέον, δεν έχουν απομείνει πολλές τελετουργικές ευκαιρίες για συλλογικότητες στη σύγχρονη κοινωνία. Ώρες ώρες σκέφτομαι λοιπόν πως το στοίχημα (τελείως ανεδαφικό, ξέρω) θα έπρεπε να είναι όχι ακριβώς να μην φανατιζόμαστε όσοι περνάμε καλά βλέποντας μπαλίτσα, αλλά να κατευθύναμε προς υγιέστερες κατευθύνσεις την αναγκαία (για τη συγκεκριμένη απόλαυση) συλλογικότητα, να συνδιαμορφώναμε τη συλλογικότητα με τους δικούς μας όρους, ασχέτως των πρακτικών και επιδιώξεων του εκάστοτε αφεντικού της ΠΑΕ, για να επανέλθω στο αρχικό σου θέμα.

Μπορεί φυσικά να τα λέω όλα αυτά απλώς ως μια φτηνή δικαιολογία για τον οπαδικό παλιμπαιδισμό μου.

* Il calcio è l’ultima rappresentazione sacra del nostro tempo. È rito nel fondo, anche se è evasione. Mentre altre rappresentazioni sacre, persino la messa, sono in declino, il calcio è l’unica rimastaci. Il calcio è lo spettacolo che ha sostituito il teatro.
 

daeman

Administrator
Staff member
Ο Πολυμπιακός και το Παιγάλεω να κερδίζουν κι οι άλλοι...

Τον ΟΣΦΠΠ εννοείς, ε; Και τον ΠΑΟ Αιγάλεω. :twit:

ΠΠΑΟΚ, ΠΠΑΟΚ!
ΠΠΑΣ Γιάννενα!
ΠΠαναχαϊκή!
ΠΑΟΤ, ΠΑΟΤάρα!
ΠΑΕΚ, ΠΑΕΚ!
ΠΟΦΗ, ΠΟΦΗ!
Πφωστήρας!
Έλα, μωρή Πεθνικάρα!
 
Καλημέρα σε όλους!

Στο ποστ 395 ο Δρ 7Χ εκφράζει τον συγκαλυμμένο ολυμπιακό φανατισμό του, στο ποστ 397 κάνει σαφή νύξη ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ αυτός που πανηγυρίζει στο βίντεο (διευκρινίζοντας προς όσους δεν τους ήταν τόσο ευδιάκριτο ότι δεν είμαι) και στο ποστ 418 εκφράζω τα αντι-ολυμπιακά μου αισθήματα, χρησιμοποιώντας όμως και λόγια που ένας από τους προπονητές του ίδιου του Ολυμπιακού χρησιμοποίησε όταν διαπίστωσε τι γίνεται. Και τα τρία ποστ είναι έκφραση αντίπαλων οπαδικών αισθημάτων μεταξύ δύο μορφωμένων, με κάποια πορεία στη ζωή και ηλικιακά και επαγγελματικά, που φιλο-νικούν υποστηρίζοντας δύο "εχθρικές" μεταξύ τους ομάδες. Και οι δύο γνωρίζουν τι υποστηρίζουν. Και οι δύο γνωρίζουν ποιο είναι το μέτρο. Και οι δύο το έχουν ψάξει περισσότερο. Και οι δύο έχουν μάθει να σηκώνουν την πλάκα και την καζούρα. Και οι δύο έχουν τη νοητική ισορροπία να κατανοήσουν ότι παλιμπαιδίζουν τη στιγμή που γράφουν ό,τι γράφουν ή που λένε ό,τι λένε. Και οι δύο θα συνευρευθούν και θα συμφάγουν σε μελλοντικό τραπέζι, γνωρίζοντας πως τους ενώνουν περισσότερα απ' όσα τους χωρίζουν (αν τους χωρίζει κάτι). Και οι δύο θα συνεχίσουν τη δουλειά τους, τη ζωή τους, τα χόμπι τους, ξέροντας ότι μια νίκη ή μια ήττα της ομάδας που επέλεξαν δεν τους δίνει τίποτε άλλο παρά μια πρόσκαιρη και επιφανειακή χαρά, η οποία δεν βρίσκεται καν στην πεντάδα των χαρών της ζωής. Και οι δύο θεωρούν πως καλά τα λέει ο πιδύο. Και οι δύο, τέλος, θεωρώ πως πιστεύουν ότι η παρέμβαση και νουθεσία "στα μικρά και άμυαλα παιδάκια του φόρουμ" του ποστ #420 είναι τουλάχιστον αχρείαστη, περιττή και ανούσια.

Ευχαριστώ!
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αφού δεν υπάρχει μπασκετόνημα, ρωτάω εδώ: Γιατί δεν μπορώ να βρω σε γιουτιουμπάκι το τελευταίο λεπτό τού ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 72-74 (1994-95, κανονική περίοδος, ΣΕΦ); Όντως δεν υπάρχει ή δεν ψάχνω εγώ σωστά;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
IMF: On the Ball

European soccer’s success can be credited, in part, to the liberalization of the players’ market. But what will the future bring?

Ενδιαφέρον άρθρο από το ΔΝΤ, που εικονογραφείται από το επόμενο διάγραμμα:

EngLeague.jpg

Με άλλα λόγια: αν δεν βρέξεις κώλο δεν τρως ψάρι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και οι δύο, τέλος, θεωρώ πως πιστεύουν ότι η παρέμβαση και νουθεσία "στα μικρά και άμυαλα παιδάκια του φόρουμ" του ποστ #420 είναι τουλάχιστον αχρείαστη, περιττή και ανούσια.

Αφού τόσο καλά μπορείτε να καμώνεστε ότι φανατίζεστε και παθιάζεστε για την ομάδα σας (ενώ στην πραγματικότητα καρφάκι δεν σας καίγεται), γιατί να μην μπορώ κι εγώ να καμωθώ ότι ενοχλούμαι από τον φανατισμό, ιδίως αν ο φανατισμός που με ενοχλεί δεν έχει καμιά σχέση με τα μέλη του φόρουμ; Πώς μπόρεσες να φανταστείς ότι θα βρισκόμουν στον ίδιο χώρο με τους φανατικούς που περιγράφω και απεχθάνομαι; Πρόσεξε μη νομίσει κανείς ότι έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι! :-)
 

nickel

Administrator
Staff member
Η περιγραφή του αραβόφωνου σπόρτκαστερ είναι το πιο απολαυστικό κομμάτι εδώ.


Motaz Salhani of Al-Wehdat put his side 1-0 up versus Al-Ramtha in the Jordanian league today and might well have scored the goal of the season.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το γλωσσικό που έμαθα σήμερα (από το συναρπαστικό παιχνίδι Μάντσεστερ Γιουνάιτιντ – Ολυμπιακός) ήταν η «απέκρουση». Έτσι την έλεγε συνέχεια ο ποδοσφαιριστής που συμμετείχε στο σχολιασμό και βλέπω ότι είναι διαδεδομένη και στα γραπτά του διαδικτύου.
 
Μη μου πεις ότι δεν είχες ξανακούσει την απέκρουση! Εγώ παραξενεύτηκα γιατί νόμιζα πως είχε εκλείψει, είναι παλιά όσο και το μπενάλτι (το οποίο βεβαίως ακούγεται ακόμα).
 

nickel

Administrator
Staff member
Στα ποδοσφαιρικά έχω μνήμη χρυσόψαρου... Σίγουρα δεν το είχα ακούσει σε συνθήκες «επίσημες», με απανωτές επαναλήψεις. Έγιναν και πολλές απεκρούσεις απόψε.
 
Top