Περί Ουκρανίας

Εννοείται ότι αυτή είναι η πραγματική αιτία, αλλά μήπως είναι αποπροσανατολισμός; Ξέρουμε ότι οι κυριότερες κρυφές πυραμίδες είναι στην Τακλαμακάν -- θυμίζω την πρόσφατη ιστορία με τους Ουιγούρους κλπ.

Πάρτε και μερικές θέσεις που δεν είναι ούτε με τον Πούτιν ούτε με τους άλλους και εγώ τις βρίσκω μια χαρά. Ίσως πολλοί τις βρείτε απροσδόκητες μια και παραδοσιακά το ΚΚΕ θεωρείται "ρωσόφιλο": ένα, δύο.
 

Έχει ενδιαφέρον (ποτέ δεν είναι αμελητέα ποσότητα ο Κίσιντζερ ακόμα και όταν καταδιώκει τους Έλληνες ;) ), έχει και την πλάκα του:
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία ως μία παρεκκλίνουσα δύναμη στην οποία πρέπει να διδάξουν υπομονετικά τους κανόνες συμπεριφοράς που έχει καταρτίσει η Ουάσιγκτον.
Όπως Γρενάδα 1983 (το σχεδόν ακριβές αντίστοιχο της ουκρανικής κρίσης στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου --βασική διαφορά το μέγεθος).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Συγγνώμη που πηδάω από υποθέμα σε υποθέμα, αλλά έχω γραφτεί σε τόσες υπηρεσίες που δεν προλαβαίνω να τα κοιτάξω με τη σειρά...

Πόσους αρχιραβίνους έχει η Ουκρανία; Ποιους εκπροσωπούν; Και πόσοι από αυτούς προειδοποιούν για αντισημιτισμό στην Ουκρανία; Τι γίνεται με το πογκρόμ στην Ουκρανία; Νομίζω ότι η παρουσίαση του slate είναι ψύχραιμη και συμμετρική (μπορεί πάλι και όχι, τι να πω...)
 
Πούτιν: «Προς το παρόν, δεν έχουμε λόγο να εισβάλουμε στην Ουκρανία»

προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να στείλουμε ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, λέει ο Πούτιν.

Λύστε μου μια απορία: τι πάει να πει «τους πολίτες μας»; Είναι ρωσική επικράτεια η Κριμαία; Ή αυτόματα ρωσόφωνος = πολίτης της Ρωσίας; Γιατί αν είναι έτσι, εισβάλλει αύριο μεθαύριο η Τουρκία στην Ελλάδα να προστατεύσει τους «πολίτες» της, η Γερμανία στη Γαλλία να προστατεύσει τους δικούς της, η Ελλάδα στην Αλβανία ομοίως, κλπ κλπ.


Εκτός και εάν, όπως λέει εδώ, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος της Ρωσίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην επικράτεια άλλου, ανεξάρτητου κράτους. Ακόμα χειρότερα.

Ίσως η ακόλουθη είδηση δίνει μιαν απάντηση:

Russia to make citizenship easier for native Russian speakers
(Reuters) - Russia is making it easier for native Russian speakers who have lived in Russia or the former Soviet Union to get citizenship, Prime Minister Dmitry Medvedev said on Thursday, a signal to the West that Moscow is not backing down over Ukraine.

Not mentioning Ukraine by name, Medvedev told a government meeting that Russia would simplify the citizenship procedures for some foreigners - a measure to show defiance of Western demands for Moscow to back down over its neighbour, a country many Russians see as an extension of their own.

"We are taking another step in this direction, we are discussing a draft federal law to simplify obtaining citizenship of the Russian Federation for foreign citizens or stateless persons who are recognised as native Russian speakers," he told a government meeting.

He said the simplified procedures, which could see the granting of citizenship in three months, would apply to people who had lived in Russia or on territory that was once part of the Russian empire or the Soviet Union.

Highly qualified professionals and specialists who had graduated from Russian or Soviet universities or institutes would take precedence, he added.


Θα μπορούσαν επομένως, υποθέτω, να γίνουν μαζικές πολιγραφήσεις ρωσόφωνων Ουκρανών που να είναι και φιλορώσοι και μετά να πει η Ρωσία ότι επιφυλάσσεται να επέμβει στις αντίστοιχες επαρχίες της Ουκρανίας για να προστατέψει τους πολίτες της.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν ξέρω αν έχει σημασιολογική διαφορά, αλλά όπως είδα τώρα, στο άρθρο δεν υπάρχει ο όρος «νεοναζί» -- μόνο «ναζί».
 
Πάντως εμένα δεν παύει να με εντυπωσιάζει η ασάλευτη συνέπεια της ελληνικής Αριστεράς στα διεθνή ζητήματα, η απαράμιλλη ικανότητά της να εντοπίζει με βεβαιότητα τον κακό της υπόθεσης που ασφαλώς παντού και πάντοτε είναι οι ΗΠΑ και ο δυτικός ιμπεριαλισμός. Εδώ και καμιά δεκαριά μέρες περιμένω μάταια μήπως κάποιος από την Αριστερά φιλοτιμηθεί να βγάλει, έτσι για τα μάτια του κόσμου, μια ανακοίνωση καταδίκης της ρωσικής επέμβασης στην Κριμαία. Μια πορεία στη ρωσική πρεσβεία ίσως; Αν όχι για κανέναν άλλον λόγο, τουλάχιστον για ξεκάρφωμα;

Δεν πρόκειται βέβαια να γίνει τίποτε τέτοιο. Αντίθετα βλέπουμε ανακοινώσεις κατά των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, μια παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας, καθώς και ένα γραφικό μαλλιοτράβηγμα μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ποιος καταγγέλλει με ισχυρότερη φωνή τους Αμερικάνους. Για τη Ρωσία κουβέντα. Το ΚΚΕ κρατά αποστάσεις, μιλώντας απλά για "ανταγωνισμό των ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία" (με τη Ρωσία να μπαίνει απλά στο κάδρο επειδή πρέπει να μπει, χωρίς βέβαια να καταδικάζεται καθαρά), ενώ κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ τολμούν να αρθρογραφήσουν ανοιχτά υπέρ του Πούτιν.

Δεν λέω ότι οι Δυτικοί δεν έχουν τις ευθύνες τους, τις έχουν.
Αλλά την επέμβαση του Πούτιν δεν κρίνει κανείς από την Αριστερά ότι οφείλει να την καταδικάσει;

Έχω την εντύπωση πως αν η Βόρεια Κορέα βομβάρδιζε με πυρηνικά τη Σεούλ, το ΚΚΕ θα έβγαζε ανακοίνωση καταδικάζοντας το ΝΑΤΟ.
 
Για τη Ρωσία κουβέντα. Το ΚΚΕ κρατά αποστάσεις, μιλώντας απλά για "ανταγωνισμό των ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία" (με τη Ρωσία να μπαίνει απλά στο κάδρο επειδή πρέπει να μπει, χωρίς βέβαια να καταδικάζεται καθαρά)

Αναρωτιέμαι αν έχω εγώ πρόβλημα κατανόησης:
Πάρτε και μερικές θέσεις που δεν είναι ούτε με τον Πούτιν ούτε με τους άλλους και εγώ τις βρίσκω μια χαρά. Ίσως πολλοί τις βρείτε απροσδόκητες μια και παραδοσιακά το ΚΚΕ θεωρείται "ρωσόφιλο": ένα, δύο.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αλλά την επέμβαση του Πούτιν δεν κρίνει κανείς από την Αριστερά ότι οφείλει να την καταδικάσει;
Φυσικά και υπάρχει και η Αριστερά που καταδικάζει τον Πούτιν, και μάλιστα χωρίς να είναι με τους "άλλους": http://www.oakke.gr/global/item/335
Και η διαμαρτυρία στη ρωσική πρεσβεία:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
(α) Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 διεξάγονται το δημοψήφισμα της Κριμαίας και οι τουρκικές δημοτικές. Οι κάλπες βγάζουν, να το πω συμβολικά, «Ένωση με τη Ρωσία» και «Βαθύ κράτος».
(β) Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου αποχωρούν οι Τουρκοκύπριοι από τις συνομιλίες καταγγέλλοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ο μόνος της σκοπός είναι η «συνταγματική υποδούλωση των Τ/Κ και η αποξένωσή τους από τη μητέρα Τουρκία».
(γ) Την Τρίτη 1 Απριλίου, με το χάραμα, χιλιάδες Τούρκοι έποικοι μπαίνουν με πανό και συνοδεία καναλιών στην Αμμόχωστο, με σύνθημα «49 χρόνια ΕΟΚΑ αρκούν. Ένωση με την Τουρκία τώρα!»
(δ) Το μεσημέρι, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα συνεδριάζει εκτάκτως και αποδέχεται το χρόνιο εκκρεμές αίτημα της ΤΔΒΚ για «ένωση με τη μητέρα πατρίδα».
(ε) Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν σκηνές εθνικού ενθουσιασμού από την Πόλη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη με χορευτικά και γιαγιάδες που φωνάζουν ρυθμικά «Τουρ-κίγε! Τουρ-κίγε!».
(στ) ....


Είπαμε: Με λαδί χρώμα, σημαίνει ότι κάνουμε πλάκα.
 

Earion

Moderator
Staff member
Ξέρεις όμως ότι υπάρχουν μερικοί, δεν ξέρω πόσοι, που το δέχονται ένα τέτοιο σενάριο;
 
Μαρίνο, μου απαντάς σε κάτι πολύ διαφορετικό.
Εγώ μιλάω για ένα απτό, πρόσφατο γεγονός, τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, την οποία το ΚΚΕ δεν έχει βρει φωνή να την καταδικάσει ανοιχτά. Αντίθετα, βρήκε φωνή να καταδικάσει τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Διάβασε, για παράδειγμα, την χαρακτηριστική ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ την περασμένη Τετάρτη 5 Μαρτίου, αφού η Ρωσία του Πούτιν είχε ήδη εισβάλει στρατιωτικά σε ένα ανεξάρτητο κράτος και είχε καταλάβει σημαντικό μέρος της επικράτειάς του, όπου σε 317 λέξεις η λέξη Ρωσία δεν εμφανίζεται ούτε μία φορά, αλλά μνημονεύεται μόνο εμμέσως κάτω από την ομπρέλα των "άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων":

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τις επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους στα εσωτερικά της Ουκρανίας, στη διαπάλη με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας αυτής της χώρας και γενικότερα τη γεωπολιτική επιρροή, δημιουργώντας επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

ΕΕ και ΗΠΑ συνδέονται, στηρίζουν και ενισχύουν τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στην Ουκρανία, που πρωταγωνιστούν στην αντικομμουνιστική-αντισοσιαλιστική εκστρατεία, στις πολιτικές διώξεις, στις τρομοκρατικές απειλές σε βάρος του ουκρανικού λαού και των μειονοτήτων, των κομμουνιστών της Ουκρανίας, στις προσπάθειες απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.

Οι ένοπλες ναζιστικές-φασιστικές εγκληματικές ομάδες, απόγονοι των SS, σύμμαχοι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, σπέρνουν τον τρόμο στον ουκρανικό λαό και στους μειονοτικούς πληθυσμούς, βεβηλώνουν αντιφασιστικά και σοβιετικά μνημεία, που συμβολίζουν τη θυσία εκατομμυρίων κομμουνιστών και αντιφασιστών που έπεσαν στις μάχες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για τη συντριβή του ναζισμού-φασισμού.

Η επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου με Κοινό Ψήφισμα που υπογράφηκε και ψηφίστηκε στις 27/02/2014 από το Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Πράσινους, την Ομάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, το οποίο κατήγγειλε και καταψήφισε το ΚΚΕ.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις διώξεις σε βάρος των μειονοτήτων της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων Ομογενών. Ζητάμε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, είτε μέσω της ΕΕ είτε μέσω του ΝΑΤΟ.

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους κομμουνιστές, στο λαό της Ουκρανίας. Το μοναδικό συμφέρον του εργαζόμενου λαού είναι να αποκρούσει αποφασιστικά την επέμβαση των ιμπεριαλιστών, να μη χύσει το αίμα του για ξένα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να πάρει την τύχη στα χέρια του, υψώνοντας τη δική του σημαία της πάλης για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης στην Ουκρανία, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων


Θα μου πεις ότι απευθύνονται στο ευρωκοινοβούλιο, γιατί να καταδικάσουν τη Ρωσία;
Εντάξει. Την ίδια μέρα, ο Ριζοσπάστης γράφει:

Εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία με επίκεντρο την Κριμαία.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουκρανία, καμία συμμετοχή σ' αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ανταγωνισμών με τη Ρωσία.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πάνε χέρι-χέρι και ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

(Η έμφαση δική μου)

Βλέπεις ότι κι εδώ η Ρωσία εμφανίζεται παρεμπιπτόντως. Οι κακοί είναι η ΗΠΑ και η ΕΕ που την ανταγωνίζονται.
Το ΚΚΕ διαλέγει πολύ προσεκτικά τις διατυπώσεις του. Η απόφαση να μην καταδικαστεί καθαρά η ρωσική επέμβαση είναι απόλυτα συνειδητή.
Αντίστοιχα κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΟΑΚΚΕ πράγματι το έκανε, ομολογώ πως δεν το ήξερα. My bad. Περισσότερο πάντως με ενδιαφέρει η στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αθροιστικά στις τελευταίες εκλογές έβγαλαν πάνω από 30%, και όχι η ΟΑΚΚΕ του 0,03%.
 
Κοίτα, κι εγώ είμαι της γνώμης ότι πρωτίστως οι ΗΠΑ και η ΕΕ κίνησαν τα νήματα όσο μπορούσαν για τη σημερινή κατάσταση. Η Ουκρανία δεν είναι Τσετσενία. Και πάντως, θα επιμείνω στην ανάγνωση των δύο άρθρων που λίνκαρα και στο εξής απλό γεγονός: υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που την Ελλάδα αφορούν πολύ περισσότερο οι κινήσεις του ΝΑΤΟ, από τους βομβαρδισμούς της Σερβίας μέχρι το Αφγανιστάν και από τη Λιβύη μέχρι την Ουκρανία. Είναι ότι η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ συμμετέχει σ' αυτούς τους πολέμους. Σ' αυτό το πλαίσιο, ακόμα και η (ορθή) υπόμνηση του ρωσικού ιμπεριαλισμού στον Καύκασο είναι κτγμ κάτι σε στυλ «κι εσείς βασανίζετε τους νέγρους».

ΥΓ. Η τελευταία παράγραφος με εξέπληξε, θέλω να πω η ΟΑΚΚΕ είναι ο Βασίλης Λεβέντης της αριστεράς. Ο Ζαζ είναι επιτυχημένος προβοκάτορας ;)
ΥΓ2. Δεν βρίσκω πολύ ακριβή την αναλογία του Δόκτορα, για πολλούς λόγους.
 
Ε λοιπόν αυτό δεν το κατέχω καθόλου (η τηλεόρασή μας έχει χαλάσει ένα χρόνο τώρα). Τι στάση κρατούν τα μεγάλα δελτία ειδήσεων; Κάπου πήρε το μάτι μου ένα βίντεο για τη ΔΤ που προσπαθεί να διορθώσει τον ανταποκριτή της στη Μόσχα (το αντίστροφο του αντίστοιχου περίφημου βίντεο με την ρωσίδα ρεπόρτερ).
 
Top