Παράλληλοι διάλογοι με αφορμή 28 συλλήψεις φοιτητών

SBE

¥
Anef, επαναλαμβανόμαστε χωρίς λόγο. Και εσύ, και η ελσα κι ο Cadmian και ο rogne και η Παλάβρα, και ο Ζαζ και ο Νίκελ και όλοι. Τι σε κάνει να νομίζεις ότι μιλάω για σένα αποκλειστικά;
Επίσης, τι δεν κατάλαβες στο ότι είπα ότι το συγκεκριμένο ήταν ΑΦΟΡΜΗ, που σημαίνει ότι είχαν προηγηθεί άλλα και στο ίδιο νήμα και σε άλλα.

Και, όπως είπα και πιο πριν, η όλη συζήτηση τώρα έχει σκοπό απλώς να μείνεις ήσυχη ότι εγώ έκανα λάθος, άρα δεν υπάρχει λόγος να δώσεις σημασία σε ό,τι έχω πει. Εντάξει, όπως νομίζεις.
 

SBE

¥
Να προσθέσω και κάτι που το σκέφτομαι από το πρωί και έπρεπε να το είχα πει πιο νωρίς: Άνεφ, δεν είναι κάποια συγκεκριμένη φράση αλλά το ότι κοιτάζοντας τη συνομιλία όπως εξελισσόταν μου φάνηκε ντεζαβού, μου έφερε συνειρμικά άλλες συζητήσεις κλπ. Και είπα με αφορμή αυτό να πω τις σκέψεις μου.
Ελπίζω αυτό να βοηθάει και συγγνώμη που δεν το είπα πιο νωρίς.
 
Άνεφ, δεν είναι κάποια συγκεκριμένη φράση αλλά το ότι κοιτάζοντας τη συνομιλία όπως εξελισσόταν μου φάνηκε ντεζαβού, μου έφερε συνειρμικά άλλες συζητήσεις κλπ. Και είπα με αφορμή αυτό να πω τις σκέψεις μου.
Ελπίζω αυτό να βοηθάει και συγγνώμη που δεν το είπα πιο νωρίς.

Για μισό λεπτό. Στο #103 έγραψα το εξής:

Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι εξωτερικός παρατηρητής: για να αλλοιώσω τη φράση του Costas, πολιτικά ούτε με την πρύτανη είμαι, ούτε με τους φοιτητές.

Η απάντηση που έλαβα ήταν η παρακάτω (#107):

Πολιτικά είσαι με την πρύτανη, μόνο τυφλός δεν το βλέπει αυτό. Όσο Αντόρνο κι αν τσιτάρεις.

Όπως προσπάθησα να πω και πιο πάνω, η απάντηση αυτή ή αμορφωσιά δείχνει ή πολιτική πώρωση (ίσως και τα δύο). Σε κάθε περίπτωση, λέει δύο πράγματα: 1) πως ασχέτως του τι δηλώνω εγώ ο ίδιος, αντικειμενικά παίζω κάποιον άλλο ρόλο, και 2) πως προσπαθώ να θολώσω τα νερά. Με άλλα λόγια, μάλλον θα έχω σκοτεινά κίνητρα για να ασχολούμαι με το ζήτημα.

Διαβάζοντάς το αυτό (και άλλα) πιο πάνω, εσύ λοιπόν SBE το πήρες ως αφορμή να σχολιάσεις τα περί ελληνικού διαλόγου. Όταν όμως η anef συνέχισε να επιμένει (ξανά και ξανά) έφτασες στο σημείο να πεις ότι δεν είναι μια συγκεκριμένη φράση, είναι η γενικότερη αίσθηση κ.λπ. Μου φαίνεται ότι κι αυτή η εξέλιξη σύμπτωμα της νεοελληνικής αντίληψης περί διαλόγου είναι. Το λέω ως γενική παρατήρηση, δεν σε κατηγορώ SBE γι' αυτό.

(Από την άλλη, ο nickel θυμήθηκε το ρόλο του ως moderator και τη σημασία του να μη λέμε παρεξηγήσιμα πράγματα μόνο όταν απάντησα στην επίθεση που δέχτηκα, βλ. #118, όχι πιο πριν.)

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έλεγα κάτι σαν το παρακάτω, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Hellegenes έγραψε κάτι σοφό στο #120.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νομίζω πως αν ο σκοπός των συνεχιζόμενων αναρτήσεων είναι να λυθεί η παρεξήγηση για το αν κάποιος ήταν επιθετικός ή όχι, τότε η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με π.μ. γιατί έχω την εικόνα ότι το νήμα έχει ήδη ξεχειλώσει. Όσο γι' αυτό:
(Από την άλλη, ο nickel θυμήθηκε το ρόλο του ως moderator και τη σημασία του να μη λέμε παρεξηγήσιμα πράγματα μόνο όταν απάντησα στην επίθεση που δέχτηκα, βλ. #118, όχι πιο πριν.)
Δεν καταλαβαίνω το υπονοούμενο για τη διαχειριστική παρέμβαση του Νίκελ. Δεν βρισκόμαστε στο γλωσσικό φόρουμ, είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά, νομίζω ότι έχουμε την ικανότητα να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να προσπαθούμε να χαρακτηρίζουμε απόψεις, όχι ανθρώπους. Έχουμε ξαναπεί ότι αν κάποιος νιώθει να προσβάλλεται από την ανάρτηση άλλου χρήστη, μπορεί να κάνει αναφορά χρησιμοποιώντας το κίτρινο σηματάκι κάτω από το εκάστοτε ποστ.
 
Δεν καταλαβαίνω το υπονοούμενο για τη διαχειριστική παρέμβαση του Νίκελ. Δεν βρισκόμαστε στο γλωσσικό φόρουμ, είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά, νομίζω ότι έχουμε την ικανότητα να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να προσπαθούμε να χαρακτηρίζουμε απόψεις, όχι ανθρώπους. Έχουμε ξαναπεί ότι αν κάποιος νιώθει να προσβάλλεται από την ανάρτηση άλλου χρήστη, μπορεί να κάνει αναφορά χρησιμοποιώντας το κίτρινο σηματάκι κάτω από το εκάστοτε ποστ.

Ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σου.
 

SBE

¥
Agezerlis, η φράση που αναφέρεις από το 107 ήταν όντως αυτή που με ενόχλησε περισσότερο. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτή φράση που με έκανε να διαμαρτυρηθώ, ήταν γενικότερα ο τόνος της συζήτησης και το ότι τον ίδιο τόνο παίρνουν κι άλλες συζητήσεις.
Βεβαίως, έχει ενδιαφέρον το ότι παρατηρείς ότι έκανα αυτό που είχα πει πιο πάνω ότι γίνεται (και που νόμιζα φυσικά ότι δεν γίνεται σε μένα) - είτε με την επίθεση είτε με την επιμονή να δώσει κανείς εξηγήσεις, μετριάζει ο άλλος την άποψη του.
Και παίζουν βεβαίως δύο ζητήματα ψυχολογίας εδώ:
α. αν δεν δώσεις εξηγήσεις μένει η εντύπωση ότι κατηγορείς τους άλλους άδικα και κάνεις την πάπια ενώ τους πνίγει το δίκιο (με τη λογική ότι όποιος πνίγεται στο δίκιο επιμένει), και
β. δεν πάει στο διάολο η διαφωνία, ας δώσω τόπο στην οργή, να μην δημιουργηθεί παρεξήγηση κλπ κλπ.

Και ναι, πιστεύω κι εγώ ότι χρειάζεται περισσότερη υπενθύμιση ότι ξεπερνάμε κάποια όρια, όχι μόνο από τους μοδεράτορες αλλά και από τους άλλους που παρακολουθούν τη συζήτηση, αν αισθάνονται ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Αλλά αυτό το τόσο συνηθισμένο σε όλα τα φόρουμ δεν βλέπω να συνηθίζεται τόσο πολύ στη Λεξιλογία.
Αυτά που λέει η Παλάβρα ότι είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά κλπ τα έχω ακούσω εκατό χιλιάδες φορές τα είκοσι χρόνια που συμμετέχω σε φόρουμ, μαζί με το "τα βγάζεις πέρα μόνη σου μια χαρά, δεν έχεις ανάγκη δικηγόρο". Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι συνώνυμα του τρία πουλάκια κάθονταν. Σε πολλές περιπτώσεις είναι και συνώνυμα του χαίρομαι που σου τα σούρνουν, αλλά δεν θέλω να το δείξω.

ΥΓ Επειδή είμαστε εκτός θέματος εδώ και πολλά μηνύματα, από το πρώτο που έστειλα σχετικά με τα διαδικαστικά, αν θέλετε αυτονομήστε το το νήμα.

ΥΓ2 Στο εξής θα αρχίσω να χρησιμοποιώ το κίτρινο σήμα, να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αυτά που λέει η Παλάβρα ότι έιμαστε όλοι μεγάλα παιδιά κλπ τα έχω ακούσω εκατό χιλιάδες φορές τα είκοσι χρόνια που συμμετέχω σε φόρουμ, μαζί με το "τα βγάζεις πέρα μόνη σου μια χαρά, δεν έχεις ανάγκη δικηγόρο". Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι συνώνυμα του τρία πουλάκια κάθονταν. Σε πολλές περιπτωσεις είναι και συνώνυμα του χαίρομαι που σου τα σούρνουν, αλλά δεν θέλω να το δείξω.
Παιδιά συγγνώμη, αλλά όταν κάνουμε παρεμβάσεις συνήθως ακούμε «γιατί, εγώ τι είπα, αφού ο άλλος είπε αυτό;» ή «γιατί μας λογοκρίνετε, εγώ σε ένα άλλο φόρουμ που συμμετέχω [κλπ]» ή, το αγαπημένο μου, «εσύ μου λες ότι προσβάλλω τους άλλους/το παρακάνω κλπ αλλά εσύ είσαι μοντ οπότε δεν θα έπρεπε να συμμετέχεις στη συζήτηση και αφού συμμετείχες τώρα άσε μας να κάνουμε ό,τι θέλουμε/αφού συμμετείχες, τώρα μου κάνεις παρατήρηση επειδή έχεις προσωπικά μαζί μου/τώρα μου κάνεις παρατήρηση και με προσβάλλεις ως άνθρωπο».

Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να σβηστούν όλα τα μηνύματα στα οποία η διαφωνία σας έχει προσωπική αντιπαράθεση, μαζί με αυτό εδώ.
 

SBE

¥
Εγώ διαφωνώ με το σβήσιμο μηνυμάτων. Αντιθέτως, θεωρώ ότι η συζήτηση είναι εποικοδομητικότατη, γιατί έτσι μαθαίνουμε τι στραβά κάνουμε.
Και παρεμπιπτόντως, το 145 μου άρεσε ιδιαίτερα. Ίσως να τον έχω υποτιμήσει τον Ελληγενή, έχει πιο λεπτό χιούμορ απ'ό,τι νόμιζα.
 
@palavra: Συγνώμη που –για πολλούς λόγους– δεν θα ήθελα να στείλω pm. Συγνώμη προκαταβολικά και από όσους δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την τροπή που πήρε αυτή η συζήτηση, δεν πρόκειται να αναφέρω κάτι καινούργιο για το ζήτημα του νήματος.

Agezerlis, η φράση που αναφέρεις από το 107 ήταν όντως αυτή που με ενόχλησε περισσότερο. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτή φράση που με έκανε να διαμαρτυρηθώ, ήταν γενικότερα ο τόνος της συζήτησης και το ότι τον ίδιο τόνο παίρνουν κι άλλες συζητήσεις.

Να σου θυμίσω, λοιπόν, κάποια πράγματα για τον τόνο της συζήτησης;

Στο # 93 απευθύνομαι για πρώτη φορά στον κύριο agezerlis λέγοντας αυτά:

Η έκφραση «είναι τσιφλίκι του πατέρα του/της» λέγεται εξίσου για γυναίκες και άντρες και είναι τόσο σεξιστική όσο και η αναφορά στη Λέλα (του) Καραγιάννη, ή η γενικευτική χρήση του αρσενικού στους πολίτες, στους φοιτητές και στη μάθηση γιαόλους. Τέτοιου είδους «σεξισμός» υπάρχει στο λόγο όλων μας και άρα είναι τουλάχιστον προβληματικό να χρησιμοποιείται σαν επιχείρημα υπονόμευσης οποιουδήποτε κειμένου.

Υπάρχει κάτι προσβλητικό εδώ; Κάποια επίθεση; Σχολιάζω μόνο το γλωσσικό ζήτημα που ανέκυψε, μιλάω γι’ αυτό γιατί γνωρίζω για τι πράγμα μιλάω, και μιλάω γι’ αυτό ακριβώς γιατί το θεωρώ παραπλανητικό για το θέμα μας, για να φύγει απ' τη μέση.

Η απάντηση του κυρίου agezerlis είναι η εξής:

Μάλλον δεν διαβάσαμε το ίδιο κείμενο. Αυτό το παραλήρημα δεν προσπάθησα να το υπονομεύσω, τα καταφέρνει μια χαρά από μόνο του. Τώρα, περί τσιφλικιού: υπάρχει κι η φράση "σα να είναι τσιφλίκι της". Αν δεν καταλαβαίνεις ότι έχουμε ελάχιστες πρυτάνισσες κι επομένως οι λίγες που υπάρχουν αξίζουν λίγο παραπάνω σεβασμό, τότε δεν έχει νόημα να στο εξηγήσω.Τέλος, όπως αρέσει σε σας τους πολιτικολογούντες να λέτε, για την ταμπακέρα δεν είδα κανένα σχόλιο. Η πρύτανης είχε (επι)βεβαιώσει ραντεβού με τους εκπροσώπους πολλάκις, αλλά κάποιοι ήθελαν η συνάντηση να γίνει εδώ και τώρα "γιατί είναι αθηναϊκές ρε!". Αν χάσουν και κάποιες ώρες απ' τη ζωή τους κάποιοι εργαζόμενοι (οι οποίοι ίσως να έχουν και παιδιά στο σπίτι που τους περιμένουν), τι μας νοιάζει εμάς.

Έχεις εδώ να κάνεις κάνα σχόλιο για αυτά που σημειώνω με bold; Τι τόνο δίνουν στη συζήτηση, ας πούμε; Φιλικό; Το «για την ταμπακέρα δεν είδα κανένα σχόλιο», όταν έχω κάνει ήδη 3-4 σχόλια παραπάνω; Προάγει τη συζήτηση, υποθέτω, ε;

Στο 101, ωστόσο, συνεχίζω να δίνω εξηγήσεις για το γλωσσικό, αφού είναι φανερό ότι ο κύριος «ανοίξτε κάνα βιβλίο» κάτι δεν έχει καταλάβει σχετικά με τον σεξισμό στη γλώσσα, και αναφέρομαι και στην «ταμπακιέρα», μια που το ζήτησε, χωρίς όμως να κάνω κάποια επίθεση ή αναφορά στον ίδιο προσωπικά, πέρα από ένα «λυπάμαι αν δε σας ικανοποίησα».

Στην απάντησή του, στο #103, ο κύριος agezerlis απαντάει, μεταξύ άλλων, και μ’ αυτό:

είναι φως φανάρι ότι μιλάς χωρίς καμία γνώση του τι περνάνε οι γυναίκες μέσα στα πανεπιστήμια για να γίνουν λέκτορες, καθηγήτριες, κ.ο.κ. Φοβάμαι πως δεν σε ενδιαφέρει καν.

Πώς σου φαίνεται αυτό σαν δείγμα ήπιου και ήρεμου διαλόγου, ωραίο, έτσι; Διακρίνεις, ίσως κάποια προσωπική αναφορά; Κάποια επιθετικότητα; Όχι;
 
(συνέχεια)

Και μετά έρχεται από μένα αυτό που σε ενόχλησε και μίλησες για «επίθεση»:

Πολιτικά είσαι με την πρύτανη, μόνο τυφλός δεν το βλέπει αυτό. Όσο Αντόρνο κι αν τσιτάρεις.

Επειδή, λοιπόν, ο κύριος agezerlis «ξεκαθάρισε», όπως είπε, ότι είναι «εξωτερικός παρατηρητής» και πολιτικά δεν είναι ούτε με την πρύτανη ούτε με τους φοιτητές (σε αντίθεση, φυσικά, με «εμάς» τους πολιτικολογούντες πωρωμένους), δεν πρέπει να του φέρνουμε αντιρρήσεις; Τις αντιρρήσεις αυτές τις βάσισα προφανώς σε αυτά που έγραψε, κι όχι στις προθέσεις του που δεν τις ξέρω ούτε έχω κάποια διάθεση να τις κρίνω. Θέλεις να θυμηθείς λίγο κι εσύ; Υπάρχει μία έστω θετική αναφορά στους φοιτητές; Ένα κάποιο δίκιο που μπορεί να τους δίνεται κάπου; Αν το βρεις, γράψε το, εγώ δεν βρήκα. Αντίθετα υπάρχουν αναφορές όπως οι παρακάτω:

Εγώ έχω μία απορία. Βγήκε κανείς από την πρυτανεία να πει: "έτσι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, στείλτε μου 2-3 αντιπροσώπους την Πέμπτη στις 4 και αδειάστε μας τη γωνιά";

Προφανώς υπάρχει κάποιος που τη στάση «αδειάστε μας τη γωνιά» τη θεωρεί ουδέτερη.

Ίσως υπάρχει έμμεση απάντηση: εγώ αν ήμουν πρύτανης και είχα βγει να πω τα παραπάνω και είτε με αγνόησαν είτε μου τσαμπουκαλεύτηκαν (οπότε υποχρεώθηκα να φωνάξω την αστυνομία) θα είχα βγάλει μετά ανακοίνωση όπου θα έλεγα ότι εγώ τους έδωσα πολιτισμένη λύση και αυτοί την αρνήθηκαν.

Η οπτική γωνία της κυρά-πρυτάνισσας, ή μου φαίνεται;

έχουμε ελάχιστες πρυτάνισσες κι επομένως οι λίγες που υπάρχουν αξίζουν λίγο παραπάνω σεβασμό

Άλλη μια ουδέτερη αναφορά στην πρυτάνισσα που είναι γυναίκα. Η αναφορά στις φοιτήτριες που μπουζουριάστηκαν και ήταν επίσης γυναίκες αναζητείται εναγωνίως.

Η πρύτανης είχε (επι)βεβαιώσει ραντεβού με τους εκπροσώπους πολλάκις, αλλά κάποιοι ήθελαν η συνάντηση να γίνει εδώ και τώρα "γιατί είναι αθηναϊκές ρε!"

Αν χάσουν και κάποιες ώρες απ' τη ζωή τους κάποιοι εργαζόμενοι (οι οποίοι ίσως να έχουν και παιδιά στο σπίτι που τους περιμένουν), τι μας νοιάζει εμάς. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι όντως δεν ήταν εκεί η πρύτανης σε προηγούμενο ραντεβού, υπάρχει λύση που δεν συνεπάγεται "ας πάμε όλοι μαζί στην ορκωμοσία να δούμε αν της βαστάει -- δεν μας ενδιαφέρουν οι μικροαστοί εργαζόμενοι κι ας έχουν και σπίτια". Μπορούν οι φοιτητές να εξηγήσουν την κατάσταση στον πρόεδρο του τμήματος και μετά πρέπει αυτός να φροντίσει να γίνει η συνάντηση. Αν δεν το κάνει το αναφέρουν σε σχετική επιτροπή των καθηγητών του τμήματος.

Βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο: είναι πιθανό ότι και να γινόταν η συνάντηση μπορεί στο τέλος να μην υπήρχε λύση αρεστή στους φοιτητές. Κάτι μου λέει ότι αυτό θα είχε οδηγήσει σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων και ούτω καθεξής.

Υπήρχαν αρκετές ενδείξεις στο νήμα για να έχω κάθε δικαίωμα να φέρω αντίρρηση στον ισχυρισμό περί ουδετερότητας του κυρίου «ανοίξτε κάνα βιβλίο;», ναι ή όχι; Εσύ θα χαρακτήριζες κάποιον με αυτές τις απόψεις ουδέτερο παρατηρητή; Με βάση ποιον ακριβώς ορισμό της ουδετερότητας; Και σε κάθε περίπτωση, αντέκρουσα τον ισχυρισμό του χωρίς προσβλητική αναφορά, χωρίς χαρακτηρισμό, χωρίς τίποτα.

Δεν ξέρω, τέλος, αν σε πείραξε το «όσο Αντόρνο κι αν τσιτάρεις», το οποίο ήρθε μετά απ’ αυτό:

Νιώθω ότι η συζήτηση δεν είναι γόνιμη πια, οπότε δεν θα επανέλθω. Μιας και ανέφερα τον Αντόρνο νωρίτερα, ας κλείσω με κάτι δικό του: "Offenes Denken weist über sich hinaus".

και, προφανώς, δεν σχολιάζει το περιεχόμενο της ρήσης του Αντόρνο, αλλά τον διδακτικισμό και το θριαμβευτικό και αφ’ υψηλού ύφος του κατά τα άλλα μη πολιτικολογούντα, ουδέτερου, αντικειμενικού και «γνώστη» βαθιών νοημάτων σχολιαστή (τα οποία απαξιεί όχι μόνο να εξηγήσει αλλά και να μεταφράσει για την πλέμπα). Αν θέλεις, μπες λίγο στον κόπο να σκεφτείς την ύπαρξη στην ίδια περίοδο της διαπίστωσης για «μη γόνιμο διάλογο» που έρχεται ακριβώς μετά από σχολιασμό δικού μου αποσπάσματος, με το περιεχόμενο της φράσης του Αντόρνο περί ανοιχτής σκέψης.

Τέλος, για τα σχόλια τύπου «έχετε χωρίσει τον κόσμο σε κουτάκια», «ανοίξτε κάνα βιβλίο», «αμορφωσιά» κλπ., τι να πω, μιλάνε μόνες τους, όταν μάλιστα δεν γίνονται πια εν θερμώ. Εσύ όμως, SBE, που ενδιαφέρεσαι για τον τόνο των συζητήσεων, πώς και δεν μπήκες καθόλου στον πειρασμό να τις σχολιάσεις;
 

SBE

¥
Anef, συνιστώ ηρεμία και αποχή από τα ιντερνετικά για κανένα 24ωρο. Αυτή τη στιγμή μπορεί να σου φαίνεται αυτό εδώ το πιο σημαντικό ζήτημα στον κόσμο, αλλά δεν είναι, και λίγη απόσταση βοηθάει να ξαναβρεθεί η ισορροπία.
Πραγματικά, κανένας δεν σχηματίζει άποψη για σένα από ένα νήμα. Οι απόψεις σχηματίζoνται από το σύνολο της συνεισφοράς στις συζητήσεις (όχι μόνο τις πολιτικές).
 
Anef, συνιστώ ηρεμία και αποχή από τα ιντερνετικά για κανένα 24ωρο. Αυτή τη στιγμή μπορεί να σου φαίνεται αυτό εδώ το πιο σημαντικό ζήτημα στον κόσμο, αλλά δεν είναι, και λίγη απόσταση βοηθάει να ξαναβρεθεί η ισορροπία.
Πραγματικά, κανένας δεν σχηματίζει άποψη για σένα από ένα νήμα. Οι απόψεις σχηματίζoνται από το σύνολο της συνεισφοράς στις συζητήσεις (όχι μόνο τις πολιτικές).

Αμίμητο στιλ! Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές, είμαι σίγουρη ότι θα τις εκτιμήσω όταν σταματήσω να μπουσουλάω και αρχίσω το περπάτημα. Να δώσω κι εγώ μία. Να δεις στο λεξικό και να κατανοήσεις τις παρακάτω λέξεις: πατερναλιστικός, πατρονάρω, υποτιμώ (κατά προτίμηση στη σύναψη υποτιμώ τον συνομιλητή μου).

Προφανώς φταίω που κάθισα κι ασχολήθηκα.
 
Δεν νομίζω ότι η SBE λέει τίποτα από τα παραπάνω με ειρωνική διάθεση ή με διάθεση να σε υποτιμήσει. Να αποκλιμακώσει την ένταση προσπαθεί. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου ανάγνωση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όταν συζητούσαμε με τους άλλους ιδιοκτήτες για τη σκοπιμότητα ύπαρξης ενότητας για τις πολιτικές συζητήσεις, ο λόγος που ήθελα να το κρατήσουμε ήταν η περιέργεια. Το επιχείρημά μου έλεγε περίπου ότι, αν δεν μπορούμε εμείς να συζητήσουμε ουσιαστικά χωρίς να φαγωθούμε —εμείς που έχουμε λίγο μυαλό, αρκετό πολιτισμό και τίποτα να χωρίσουμε— τότε τίποτα δεν μας σώζει. Εντάξει, μου πέρασε η περιέργεια.
 
Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Δεν αρκεί το μυαλό για να μην τσακωθείς, χρειάζονται κι άλλα πράγματα, όπως ψυχραιμία, χώρος, χρόνος και σχετική σύγκλιση απόψεων (οι τεράστιες αποκλίσεις πάντα δημιουργούν προβλήματα, όσο μυαλό κι αν έχουν οι συνομιλητές). Πέραν αυτών, υπάρχει και το πρόβλημα της απόστασης, του απρόσωπου της επικοινωνίας και της μη αμεσότητας. Δυστυχώς όλα αυτά δημιουργούν εντάσεις που εκ του σύνεγγυς μπορεί εύκολα να τις αποφεύγαμε ή να μην υπήρχαν και καθόλου. Εξάλλου δεν γνωριζόμαστε προσωπικά, οι περισσότεροι, πράγμα που μας στερεί την δυνατότητα να εκτιμήσουμε ένα σχόλιο με βάση το τι ξέρουμε για την προσωπικότητα, τις απόψεις και τα αληθινά πεπραγμένα του συνομιλητή μας.
 
Ελληγενή, η SBE, αν θέλει να αποκλιμακώσει την ένταση μπορεί να ξεκινήσει να απαντάει (αν, φυσικά, και όταν θέλει να απαντήσει) με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Ας αποφασίσει, ας πούμε, πρώτα αν ισχύει αυτό:

δεν είναι κάποια συγκεκριμένη φράση αλλά το ότι κοιτάζοντας τη συνομιλία όπως εξελισσόταν μου φάνηκε ντεζαβού, μου έφερε συνειρμικά άλλες συζητήσεις κλπ.

ή αυτό:

Agezerlis, η φράση που αναφέρεις από το 107 ήταν όντως αυτή που με ενόχλησε περισσότερο

Δεκτό ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει, αλλά, έλεος, όχι άλλες συμβουλές και ψυχολογισμοί της κακιάς ώρας. Δε μιλάει σε κάνα τρίχρονο.
 

SBE

¥
Δεν νομίζω ότι η SBE λέει τίποτα από τα παραπάνω με ειρωνική διάθεση ή με διάθεση να σε υποτιμήσει. Να αποκλιμακώσει την ένταση προσπαθεί. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου ανάγνωση.

Ακριβώς.
Και επειδή τις προάλλες ήθελα παρα πολύ να βρίσω συνλεξιλόγο αλλά προτίμησα να κάνω διάλειμμα, το συνιστώ και στους άλλους.
 

SBE

¥
Ελληγενή, η SBE, αν θέλει να αποκλιμακώσει την ένταση μπορεί να ξεκινήσει να απαντάει (αν, φυσικά, και όταν θέλει να απαντήσει) με ειλικρίνεια και ευθύτητα.

OK, προφανώς κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να αποκλιμακώσουν καμία ένταση.
Και παρεμπιπτόντως, με ενοχλεί πολύ το πιο πάνω και μόλις το διάβασα είπα βαριά κουβέντα. Μήπως θέλετε να την γράψω κιόλας; Κι άμα δεν τη γράψω θα με πρήζετε για καμιά δεκαριά μηνύματα ότι οφείλω να είμαι ειλικρινής και να εκφράζομαι ελεύθερα, ότι δεν δείχνω ευθύτητα, ότι φέρομαι σαν δεκατριάχρονο κλπ κλπ;

Άνεφ, θα το πω για τελευταία φορά με κεφαλαία μπας και το καταλάβεις: ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΡΩΤΑΣ ΤΙΣ ΕΔΩΣΑ ΣΤΟ 146. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλημέρα σε όλους, και καλή Κυριακή.
κλειδώνω προσωρινά το νήμα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το νήμα που περιέχει τις συζητήσεις οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή τις συλλήψεις αντιγράφηκε ολόκληρο και το ανοίγουμε για να συνεχίσετε τη συζήτηση, όποιοι θέλετε. Το νήμα που αφορά τις συλλήψεις καθαυτές βρίσκεται εδώ, και θα ήθελα να παρακαλέσω να γράψετε εκεί αν έχετε να προσθέσετε κάτι που αφορά το θέμα του.

Ζητώ συγγνώμη για τυχόν μπέρδεμα που προκλήθηκε από τις μεταφορές, και σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
 
Top