Παράλληλοι διάλογοι με αφορμή 28 συλλήψεις φοιτητών

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Kαι μια ακόμα περιγραφή των συμβάντων εδώ.

Η ανακοίνωση που είδαμε πιο πάνω, η οποία περιέχει άσχημους χαρακτηρισμούς για την πρυτάνισσα (και δεν εννοώ το μετριοπαθές τσιφλίκι του πατέρα της), δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση; Δεν φαίνεται σε κανέναν ακατάλληλη; Δεν ενοχλούν κανέναν οι προσωπικές προσβολές; Δηλαδή νομίζετε ότι με το να βάλουν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές τέτοιες εκφράσεις στηρίζουν τον εποικοδομητικό διάλογο; Κανένας δεν βλέπει ότι μια τέτοια ανακοίνωση αντιθέτως είναι απόδειξη κακών προθέσεων και όπλο για όποιον θέλει να καλέσει την αστυνομία;
Θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι: ο σύνδεσμος στον οποίο παραπέμπει η SBE αποτελεί μεμονωμένο σχόλιο, που δεν εκπροσωπεί ούτε καν το σύνολο των φοιτητών. Η επίσημη ανακοίνωση των φοιτητών βρίσκεται εδώ. Οι επίσημες ανακοινώσεις λοιπόν που έχουν βγει προέρχονται: α) από το σύλλογο φοιτητών του ΤΞΓΜΔ, β) από το σύλλογο διδασκόντων του ΤΞΓΔΜ, γ) από την ένωση μεταφρασεολόγων, δ) από την ΠΕΕΜΠΙΠ και ε) από την Κίνηση Αναβάθμισης Πανεπιστημίων. Όλα τα υπόλοιπα σχόλια που έχουν εμφανιστεί αποτελούν πολιτικά σχόλια όχι επίσημες ανακοινώσεις - επειδή είμαστε και γλωσσικό φόρουμ είναι καλό να υποδείξουμε ότι υπάρχει διαφορά.

Από την ενημέρωση που έχουμε πάντως βλέπω ότι οι φοιτητές δεν έχουν καλή ενημέρωση για νομικά θέματα, που είναι θλιβερό γενικότερα, γιατί όποιος ασχολείται με κινητοποιήσεις θα πρέπει να ξέρει τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του- οι παρατάξεις τι κάνουν; Δεν τους ενημερώνουν; (π.χ. ο φοιτητής που ζήτησε να δει ένταλμα, προφανώς δεν ξέρει ότι ένταλμα δεν χρειάζεται όταν η σύλληψη γίνεται κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης). Επιπλέον, τελικά τους συλλάβανε ή όχι; Από την περιγραφή για το τι έγινε στο τμήμα, όχι.
Τα γεγονότα έχουν περιγραφεί στην παραπάνω ανακοίνωση των φοιτητών, που εικάζω ότι δεν τη διάβασες: οι φοιτητές συνελήφθησαν κατόπιν έγκλησης της πρυτάνεως για διατάραξη της οικιακής ειρήνης. Το αδίκημα αυτό δεν διώκεται αυτεπάγγελτα (άρθρο 334 Ποινικού Κώδικα), αλλά με έγκληση. Η έγκληση είναι καταγγελία για αξιόποινη πράξη που δεν διώκεται αυτεπάγγελτα άρα πρέπει να υπάρξει ένταλμα (άρθρο 275 & 276 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας):

Άρθρο 275
2. Στα εγκλήματα που διώκονται με έγκληση δεν επιτρέπεται η σύλληψη, εκτός αν προηγουμένως υποβληθεί η έγκληση, έστω και προφορικά σ' εκείνον που έχει το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη (άρθρ. 42 και 46).

Άρθρο 276

1. Εκτός από την περίπτωση του άρθρου 275, κανείς δεν συλλαμβάνεται χωρίς ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένο ένταλμα του ανακριτή ή βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, που πρέπει να κοινοποιούνται κατά τη στιγμή της σύλληψης.


Επομένως, καλά έκανε και ζήτησε ο φοιτητής να δει το ένταλμα.
 

SBE

¥
Σοκαρισμένη βλέπω ότι έγραψα υποτακτική με η και ζητώ τη διόρθωση του αποκυρίξει, αποκηρήξει, αποκηρήξη, αποκειρήξη αποκηρίξη :blush:


Mod: Done.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σοκαρισμένη βλέπω ότι έγραψα υποτακτική με η και ζητώ τη διόρθωση του αποκυρίξει, αποκηρήξει, αποκηρήξη, αποκειρήξη αποκηρίξη :blush:
Done.
 

SBE

¥
Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις, Παλ.
Με τις ανακοινώσεις έχω μπερδευτεί. Αυτή των φοιτητών την είχα δει τι προάλλες. Την ξαναβλέπω τώρα και πάλι τη βρίσκω χοντροκομμένη, αν και βεβαίως μετριότερη από αυτό που σχολίασα. Οπότε συνεχίζουν να ισχύουν αυτά που είπα πιο πάνω. Τα "κύριος", "κυρία" τα βάζει συνεχώς σε εισαγωγικά ή και τα κόβει τελείως, περιέχει εκφράσεις όπως "ο φασίστας Δένδιας", "η φασιστική πρυτανική αρχή" και το κερασάκι η κατάληξη "Δεν μας αφήνουν πια κανένα περιθώριο διαλόγου" (μετάφραση: βρήκαμε δικαιολογία για να γίνουμε κάφροι- έμμεση απειλή). Δεν ξέρω αν με αυτό το πνεύμα θα βρουν κάποια άκρη.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θα ξαναπώ ότι το Ιόνιο γενικώς και το ΤΞΓΜΔ συγκεκριμένα έχει πάρα πολλά προβλήματα, ικανά να σου προκαλέσουν κλινική κατάθλιψη αν έχεις πάει με διάθεση να σπουδάσεις και να μάθεις, και δεν το λέω με δόση δραματικής υπερβολής, αλλά σαφούς περιγραφής της πραγματικότητας. Δεν γνωρίζω άλλο πανεπιστήμιο που οι φοιτητές να έχουν αναγκαστεί να δώσουν εξετάσεις καθισμένοι στο πάτωμα και χρησιμοποιώντας για γραφείο την καρέκλα τους, επειδή δεν υπήρχε κτίριο και εγκαταστάσεις (ΤΞΓΜΔ), ούτε που να έχει καταρρεύσει το ταβάνι της αίθουσας με τα μουσικά όργανα, καταστρέφοντας τα μουσικά όργανα (αλλά ευτυχώς όχι τους φοιτητές του Μουσικού, κι αυτό μόνο και μόνο επειδή το ταβάνι έπεσε στις διακοπές του Πάσχα).

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια πλήρη απαξίωση αυτού του βαθμού, είσαι εκ των πραγμάτων αρνητικά διακείμενος σε οποιαδήποτε συζήτηση που θέμα της έχει να διεκδικήσεις κάτι που σου παίρνουν και δεν θα έπρεπε. Επομένως, η πρυτανεία θα έπρεπε να τους είχε αντιμετωπίσει σαν ανθρώπους, όχι σαν κωλοπαιδαράδες.

Το ότι υπάρχει το προηγούμενο διαλυμένων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων από καταλήψεις σε άλλες σχολές δεν αποτελεί άλλοθι για να τσουβαλιάζονται όλοι οι φοιτητές και να εντάσσονται αυτομάτως σε αυτήν την κατηγορία.
 

SBE

¥
Συμφωνώ απολύτως, αν και μια, δυο, σταματάς να συμμετέχεις τελείως, γιατί βαριέσαι το ίδιο τροπάρι (προσωπικές επιθέσεις από το πουθενά, ειρωνείες, κτλ). Ίσως κακώς έχει η Λεξιλογία υποφόρουμ για πολιτικά θέματα, γιατί στο τέλος δεν γίνεται συζήτηση. Τέλος πάντων, ιντερμέδιο τέλος, επιστρέφω στην τρύπα μου.

Έλλη, εσύ συνήθως γράφεις επίτηδες για να προκαλέσεις αντίδραση, οπότε δε μετράει αυτό. :rolleyes:

Για τα πολιτικά θέματα δεν έχω αντίρρηση, άλλωστε δεν έχουν κομματική φόρτιση όλα. Η αντίρρησή μου είναι αυτό ακριβώς που έγραψα. Ότι η επίθεση είναι προβλεψιμη, ακολουθεί τα ίδια βήματα κάθε φορά και προφανώς δουλεύει, γιατί βλεπω τώρα που είμαι είκοσι χρόνια έξω απο το χορό ότι έτσι ακριβώς γίνονται όλες οι δημόσιες συζητήσεις στην Ελλάδα.
Λέει ο ένας το Α.
Του λέει ο άλλος ντροπή σου ρε φασίστα, αντιδημοκράτη, αντιδραστικέ, λιμοκοντόρε, κλεφτοκοτά, παλιόπαιδο κλπ.
 
Ίσως κακώς έχει η Λεξιλογία υποφόρουμ για πολιτικά θέματα, γιατί στο τέλος δεν γίνεται συζήτηση
Πολύ καλώς το έχει. Ως διαχειρίστρια άλλου φόρουμ σας λέω υπευθύνως ότι αν δεν το είχε, θα ξεχείλιζαν τα πολιτικά θέματα παντού αλλού, διαλύοντας το φόρουμ, ενώ έτσι μπορείς να τα μαντρώσεις όλα εδώ και να πεις "παιδάκια, να το σκάμμα, εδώ με τα κουβαδάκια σας". :p

Όμως εδώ δεν είμαστε στο πολιτικό φόρουμ, είμαστε; Αυτό είναι η κατηγορία "ειδήσεις και ανακοινώσεις", όπου υποτίθεται πως αναρτώνται διάφορα νέα από το μεταφραστικό χώρο, και αναπόφευκτα σχολιάζονται κιόλας. Και μια που κάθε είδηση έχει και πολιτική διάσταση... δύσκολο στην περίπτωση αυτή να τα διαχωρίσεις.
 
Έλλη, εσύ συνήθως γράφεις επίτηδες για να προκαλέσεις αντίδραση, οπότε δε μετράει αυτό. :rolleyes:

Δεν γράφω για να προκαλώ αντίδραση. Άλλη όρεξη δεν είχα.
 
β. επειδή όμως αναγνωρίζω ότι περικοπές γίνονται παντού, θα ήθελα να δω τι προσπάθειες κάνει το πανεπιστήμιο ή τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να βρεθούν χρήματα για να μην γίνουν οι περικοπές (κι αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση)
Στην 1η (ολογράφως: πρώτη), εναρκτήρια ανάρτηση του νήματος υπάρχει το μπαγκράουντ, δηλ. οι καταγγελίες για διασπάθιση χρημάτων. Επαναλαμβάνω: στην πρώτη-πρώτη ανάρτηση.
Το αν οι καταγγελίες ευσταθούν, δεν μπορώ να το ξέρω (πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει μέσα στο νήμα κάποια διάψευση). Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι μια συζήτηση καταρρέει από δύο κυρίως λόγους: 1) τις προϋπάρχουσες αδιαπραγμάτευτες θέσεις των συζητητών, και 2) την αγνόηση των προσαγόμενων στοιχείων. Και η μεν αρ. 1 δεν είναι απαραίτητα και πάντα κακό, για να μην πω πως έχει και κάτι το υγιές (="συμφωνούμε ότι διαφωνούμε"), προκειμένου μάλιστα για επαγγελματίες του λόγου, εθισμένους στο λόγο· για την αρ. 2, τα πράγματα είναι αλλιώς.
 

SBE

¥
Παλάβρα, τη χρονιά που πήγα εγώ στο ΔΠΘ πρωτολειτούργησαν τα νέα κτίρια κανονικά, αν θυμάμαι καλά. Οι προηγούμενοι είχαν τα ίδια προβλήματα. Και φυσικά φταίει η πολιτική του υπουργείου παιδείας απο τη μεταπολίτευση και δώθε, πο φτιάχνουν σχολές και πανεπιστήμια χωρίς να φροντίσουν πρώτα να υπάρχουν υποδομές. Αλλά αυτό είναι ζήτημα που θα παει αλλού την κουβέντα.
 

SBE

¥
Κώστα, ναι, υπήρχαν τα σχετικά στοιχεία. Αλλά η συζήτηση δεν πήγε καθόλου εκεί. Τι να κάνουμε;
 
Ήδη έγραψα πως η συζήτηση δεν είναι πια γόνιμη. Σημειώνω για χάρη των επομένων γενεών [sic] ότι τον Αντόρνο τον ανέφερα στο νήμα αυτό ακριβώς επειδή είχε φωνάξει κι αυτός την αστυνομία της Φραγκφούρτης για να μαζέψει τους φοιτητές του. Στο κείμενο Resignation συζητά ζητήματα άμυαλης πράξης κατ' αντιδιαστολή προς τη δική του στάση. Εν ολίγοις, αν όντως ήμουν με την πρύτανη οι αναφορές στον Αντόρνο θα ήταν υποστηρικτικές, όχι για ξεκάρφωμα. Ανοίξτε και κανά βιβλίο ("ανούσια ψευδογνώση του Κατεστημένου" που λέει κι ο Κολακόφσκι).

Τι οίηση, θε μου.

@ SBE: Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, θα μπορούσες όμως να αναφέρεις πού ακριβώς έχει γίνει επίθεση στον agezerlis, που ήταν μάλιστα και προβλέψιμη; Διέτρεξα απ' την αρχή όλο το νήμα, αλλά επίθεση δε βρήκα.
@ Hellegenes: Πολύ φοβάμαι πως δε διάβασες σε τι απαντώ :)
 

SBE

¥
Άνεφ, δεν έχει νόημα η συζήτηση, ας προσθέσουμε και την αυτοάφεση αμαρτιών στα προβλήματα της διαλεκτικής μεθόδου που περιγράφω.
 
Άνεφ, δεν έχει νόημα η συζήτηση, ας προσθέσουμε και την αυτοάφεση αμαρτιών στα προβλήματα της διαλεκτικής μεθόδου που περιγράφω.

Ενδιαφέρον. Έγραψες ένα ολόκληρο σεντόνι γιατί μπήκες σε πειρασμό από την επίθεση στον agezerlis, αλλά η συζήτηση πάνω σ' αυτό δεν έχει νόημα.
 

SBE

¥
Δεν μπήκα στον πειρασμό από το ζήτημα του Agezerlis, αυτό ήταν η αφορμή, και δεν ήταν η χειρότερη επίθεση που έχω δει στη Λεξιλογία. Αλλά επειδή δεν θέλω να πω ποιά ήταν η χειρότερη κλπ κλπ δεν θέλω να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.
Παρεμπιπτόντως, να προσθέσω ότι δεν περίμενα να πει κανείς ότι συμφωνεί μαζί μου και πολύ με παραξένεψε ο Ελληγενής που συμφώνησε. Μετά θυμήθηκα ότι ο Έλλη συμμετέχει και σε φόρουμ μη-πολιτισμένα (όπως κι εγώ άλλωστε) και σε αυτά είθισται να λες τα παράπονά σου, αν υπάρχουν.
 
Δεν μπήκα στον πειρασμό από το ζήτημα του Agezerlis, αυτό ήταν η αφορμή, και δεν ήταν η χειρότερη επίθεση που έχω δει στη Λεξιλογία. Αλλά επειδή δεν θέλω να πω ποιά ήταν η χειρότερη κλπ κλπ δεν θέλω να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

Ναι, εγώ δε ρώτησα ποια ήταν η χειρότερη επίθεση στη Λεξιλογία (!), εγώ ρώτησα κάτι πολύ απλό: ποια ήταν η επίθεση στον agezerlis. Να καταλάβω θέλω.
 
102, 107 κλπ κλπ

Πού βρίσκεται η επίθεση στο 102 και, κυρίως, επειδή αφορά εμένα, πού βρίσκεται η επίθεση στο 107 και τι αντιπροσωπεύει το κλπ. κλπ. Να λέμε καθαρά πράματα, παρακαλώ.
 

SBE

¥
Να γιατί δεν ήθελα να επεκταθώ. Οπότε:
α. πάμε αλλού η συζήτηση γιατί κάνουμε τον άλλο να αμύνεται για άσχετα θέματα και...
β. μετατοπίζουμε τη συζήτηση στα διαδικαστικά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν συζητάμε για το θέμα.

Επίσης, ένα χαρακτηριστικό της καλής συζήτησης είναι να δέχεσαι ότι ο συνομιλητής δεν θέλει να συζητήσει κάτι. Και όχι, μην μου πεις ότι σε κατηγορώ και μετά δεν σχολιάζω. Δεν κατηγόρησα κανέναν, περιέγραψα την τακτική που βλέπω να ακολουθείται.
 
Να γιατί δεν ήθελα να επεκταθώ. Οπότε:
α. πάμε αλλού η συζήτηση γιατί κάνουμε τον άλλο να αμύνεται για άσχετα θέματα και...
β. μετατοπίζουμε τη συζήτηση στα διαδικαστικά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν συζητάμε για το θέμα.

Επίσης, ένα χαρακτηριστικό της καλής συζήτησης είναι να δέχεσαι ότι ο συνομιλητής δεν θέλει να συζητήσει κάτι. Και όχι, μην μου πεις ότι σε κατηγορώ και μετά δεν σχολιάζω. Δεν κατηγόρησα κανέναν, περιέγραψα την τακτική που βλέπω να ακολουθείται.

Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι είναι λίγο προσβλητικό να μιλάς για «τακτική» που ακολουθείται. Θέλεις να πεις ότι κινούμαι με κάποιο σχέδιο σ' αυτή τη συζήτηση;

Για το α. Δε βλέπω να σε πείραξε όταν πήγε αλλού η συζήτηση με τα περί σεξισμού. Θέλεις να δεις ποιοι έφεραν αυτό το θέμα στη συζήτηση; Επίσης, σε διαβεβαιώ ότι δεν επρόκειτο να αμυνθώ για τίποτα.
Για το β. Τα «διαδικαστικά» για όσους κόπτονται για τον καλό διάλογο, τη γόνιμη συζήτηση κλπ. και μάλιστα κάνουν και κηρύγματα σχετικά, λογικά θα έπρεπε να είναι ζητήματα ουσίας.

Το κλείνω εδώ. Το συμπέρασμά μου είναι ότι σε μια απλή, ευθεία και ξεκάθαρη ερώτηση πήρα 4 απαντήσεις γεμάτες από αοριστίες και υπεκφυγές. Είναι κι αυτό χαρακτηριστικό της καλής συζήτησης, υποθέτω.
 
Top