Koine Greek, also known as Hellenistic Greek, common Attic, the Alexandrian dialect, Biblical Greek, Septuagint Greek or New Testament Greek.It is not ancient greek -- and it is not modern greek. But... what is it?
I suggest you start by learning about the various periods of the greek language, maybe start here.Maybe I'm not being clear. What I'm wondering about is when was this particular version of the Πατερ Υμων written? It is not ancient greek -- and it is not modern greek. But... what is it?
Εμείς το Πάτερ Ημών είχαμε… Και εκείνη που λέγαμε τις εβδομάδες μετά το Πάσχα, την οποία ήξεραν πολύ λιγότερα παιδιά. (Ούτε εγώ βρήκα ποτέ τη θέληση να τη μάθω.)In the link you provide Cougr it says that it is still the most common prayer at schools but interestingly, I don't remember it from my school where we used Βασιλευ ουράνιε (head teacher had several priests in the family, so they probably knew what they were talking about, I see online it is recommended as a morning prayer).
And I guess because my grandmother was more old school, she taught me the Lord's prayer which meant I coulldn't contribute at school.
Εννοείς την Προσευχή του Πάσχα; Αυτή που λέει:Και εκείνη που λέγαμε τις εβδομάδες μετά το Πάσχα,
Αυτή πρέπει να ήταν, αν και λογικά ξεκινούσε όπως το έχει εδώ, με το «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος». (Πιο καλά θυμάμαι πάντως ότι τελείωνε με «και το μέγα έλεος, αμήν», οπότε τα είχε τα συμπληρώματα αυτά.)Εννοείς την Προσευχή του Πάσχα; Αυτή που λέει:
Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι,
προσκυνήσωμεν Άγιον, Κύριον, Ιησούν,
τον μόνον αναμάρτητον [...]
Κι εμένα, για κάποιο λόγο, ο στίχος αυτός έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη μου. ?Πιο καλά θυμάμαι πάντως ότι τελείωνε με «και το μέγα έλεος, αμήν»,...
Αυτό είναι το αντίστοιχο που αντικαθιστά το «Δι' ευχών» όταν λέγεται η αναστάσιμη προσευχή.Aναστάς ο Ιησούς από του τάφου, καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και το μέγα έλεος.
Αυτό το θυμάμαι, τα υπόλοιπα όχι.
Ρίχνοντας μια ματιά στο άρθρο της Wikipedia και στις διάφορες εκδοχές που αντιπαραβάλει, μου προέκυψε η εξής απορία: