Ο χρυσός και η Ιερισσός

nickel

Administrator
Staff member
Σ’ αυτή την υπόθεση δύσκολα βγάζει άκρη ο κοινός πολίτης, που αναπόφευκτα είναι αναρμόδιος σε θέματα τόσο περίπλοκης τεχνολογίας. Αν θελήσει να αποστασιοποιηθεί για να καταλάβει την υπόθεση, χωρίς να συνταχθεί αυτόματα με την επιχειρηματολογία της μιας ή της άλλης πλευράς, αντιλαμβάνεται μόνο την απόλυτη ασυνεννοησία κυβέρνησης-επιχείρησης και το διχασμό της κοινωνίας, όχι μόνο της ντόπιας. Από το χειρισμό της υπόθεσης δίνεται η εντύπωση ότι ακυρώνονται οι πρόσφατες διακηρύξεις του πρωθυπουργού για ανάπτυξη και επενδύσεις (διότι έτσι κι αλλιώς ακούγονταν παράταιρες) — αλλά θεωρώ ότι είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί του Τσακαλώτου ή του Τζανακόπουλου ότι όλο αυτό βγήκε τώρα επειδή η εταιρεία συνωμότησε με τη Νέα Δημοκρατία να υπονομεύσει το θετικό κλίμα Μακρόν-ΔΕΘ (ίσως έπρεπε να το είχαν βγάλει την προηγούμενη εβδομάδα, να είναι πιο αποτελεσματική η υπονόμευση). Το κερασάκι στην τούρτα είναι όταν τον τόνο τον δίνει ο σύμβουλος τραγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού. Όταν ξαμολιέται να συσπειρώσει το πιο υστερικό κοινό των κυβερνώντων, ανατρέποντας με τον αλήτικο λόγο του την πρόσφατη κυριλέ προσπάθεια να φανούν φιλικοί στις επενδύσεις και υπογραμμίζοντας την απόλυτη σχιζοφρένεια των Συριζανέλ, απορώ γιατί διατηρείται στη θέση του. Αλλά αυτή είναι μια δευτερεύουσα απορία, ενώ η προσωπική μου άποψη για Καρανίκες και Πολάκηδες είναι σαφέστατη. Να μπορούσα το ίδιο εύκολα να λύσω και τις απορίες μου για τη συγκεκριμένη επένδυση...
 

SBE

¥
Ποια τεχνολογία; Η μόνη τεχνολογία στην υπόθεση είναι ότι πλέον έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα που κάνουν ξεδιάλεγμα του χώματος στα παλιά χρυσωρυχεία κι έτσι βγάζουν και ψήγματα που παλιότερα ήταν αδύνατο να βγουν, γι'αυτό το ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ορυχεία, για μερικά χρόνια βέβαια και για όσο η τιμή του χρυσού παραμένει υψηλή. Αυτά από την τεχνολογική άποψη. Και νομίζω λύθηκαν έτσι οι τεχνολογικές απορίες σου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ποια τεχνολογία;

Ακούω τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και υπάρχουν πράγματα που δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να τα κρίνει. Διαμορφώνω, βέβαια, προσωπική άποψη, αλλά στηρίζεται περισσότερο στο κριτήριο, στο φίλτρο, που έχω δημιουργήσει από άλλα πράγματα που ξέρω και καταλαβαίνω.
 
Κάποιος μίλησε για Σοβιέτ εδώ στη Λεξιλογία ή μου φάνηκε;

... Εκείνο όμως που δεν θα αλλάξει εύκολα είναι η αταλάντευτη πίστη ότι τις καλές θέσεις εργασίας τις δίνει μόνο το Δημόσιο και όχι οι ιδιώτες. Ότι μόνο το κράτος έχει δικαιοδοσία να αυθαιρετεί, να καταπατά, να παρανομεί, να κλέβει, να εξοντώνει επιχειρήσεις και να λυμαίνεται για χάρη των εκάστοτε «ημετέρων» την επικράτεια της χώρας. Αυτό βεβαίως, δεν είναι δημοκρατία αλλά ένα ιδιότυπο «Σοβιέτ» που έχει το προνόμιο να διανέμει πλούτο από εισαγόμενα δανεικά κεφάλαια, με τις εγγυήσεις της πολιτείας. Δεν επενδύει, δεν εξάγει, δεν παράγει. Μόνο πληρώνει και αυξάνει την κατανάλωση. Επομένως, δεν ενδιαφέρεται για θέσεις εργασίας αλλά για θέσεις διαχείρισης ή κατάληψης του δημόσιου μηχανισμού αναδιανομής του εσωτερικού και του εξωτερικού δανεισμού.
Λίγη σημασία έχει αν παραμείνουν ή φύγουν οι Καναδοί. Το πρόβλημα βρίσκεται στη βούληση των περισσοτέρων Ελλήνων που δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα στο «Σοβιέτ» τους.
Αυτή ακριβώς, την αντίληψη εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός μας. Ο Καρανίκας δεν είναι ούτε η φωνή του κόμματος ούτε του Τσίπρα. Είναι η φωνή του μέσου πολίτη που ακόμα δεν μπορεί να συνδέσει το πορτοφόλι του με την παραγωγή πλούτου και την ανταποδοτική εργασία.
Στα τσακίδια λοιπόν οι θέσεις εργασίας και κάθε κερατάς καπιταλιστής που προσπαθεί να διαταράξει τα διαχρονικά οράματα της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Ένας επιδοτούμενος θίασος είμαστε που δεν γουστάρει δουλειές και καριέρες. Παρά μόνο ανέξοδα συνθήματα και αβασάνιστες ιδέες...


Στα τσακίδια οι θέσεις εργασίας. Ζήτω το «Ελληνικό Σοβιέτ»!
Ανδρέας Ζαμπούκας (Liberal 12 Σεπτεμβρίου 2017)
 
Θαύμα! Τέτοια διαβάζω και πιστεύω ότι έχω αριστερή κυβέρνηση, ου μην και κομμουνιστική μην πω.
 
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό...

Κάποιος να πει στον Χαντζόπουλο και τους άλλους γελοιογράφους να βάζουν κόμμα πριν την κλητική προσφώνηση. Κανένας δεν σέβεται τον κανόνα! :-)

Στα τσακίδια, πετρελαιοκηλίδα!
Στα ξεκουμπίδια, μωρή παλιοχαμούρα!






statsakidia.jpg
 
Top