Ο χρυσός και η Ιερισσός

Η ανακύκλωση του χρυσού δεν είναι συμφέρουσα, βιομηχανικά. Έχει μεγάλο κόστος. Αν το κάνεις εσύ, στον ελεύθερο χρόνο σου, συμφέρει, γιατί πρακτικά δεν πληρώνεσαι και δεν χρησιμοποιείς μηχανήματα. Επίσης, η ζήτηση του χρυσού στην βιομηχανία ηλεκτρονικών ανεβαίνει. Το 2005 η ζήτηση ήταν 286 τόνοι και φέτος αναμένεται να φτάσει τους 320. Ως το τέλος της δεκαετίας, η ζήτηση αναμένεται να φτάσει τους 400 τόνους.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
ΣτΕ: Απόρριψη αιτήσεων κατά των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα

Η είδηση από εδώ
 

SBE

¥
Όπου διαβάζω στα πρώτα πρώτα σχόλια ότι δεν έχει νόημα η δενδροφύτευση γιατί το δάσος είναι αρχέγονο και δεν ξαναγίνεται.
Έχουμε μια μικρή σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει αρχέγονος ή μου φαίνεται;
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο είναι, αλλά γενικά: An old-growth forest (also termed primary forest, virgin forest, primaeval forest, late seral forest, or in Britain, ancient woodland) is a forest that has attained great age without significant disturbance, and thereby exhibits unique ecological features and in some cases may be classified as a climax community. [...]
Καθαρά γλωσσική η παρατήρηση.
 

SBE

¥
Εγώ κόλλησα όχι στο γλωσσικό αλλά στο "δεν ξαναγίνεται". Οποιοδήποτε δάσος αν το αφήσεις να περάσει από τα στάδια ανάπτυξης ανενόχλητο για κάποιες δεκαετίες ξαναγίνεται παλαιάς βλάστησης. Νομίζω σε 150 χρόνια περίπου.
 

rogne

¥
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=390016

Από αστείες έως και επικίνδυνες κατηγορίες
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Κατηγορείται επειδή έσβησε φωτιά και ενημέρωσε τους συγχωριανούς του. Επειδή δημοσιεύσει κείμενα και αφίσες στο Ιντερνετ. Επειδή συζήτησε με δικηγόρο του. Η παραδοχή και μόνο ότι κάποιος είναι αντίθετος με την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές τον καθιστά για την ΕΛ.ΑΣ. «μέλος εγκληματικής οργάνωσης».

Ετσι όπως το πάνε, το να αναρτά κάποιος πανό, σε λίγο θα σημαίνει πως είναι τρομοκράτης Τη στιγμή μάλιστα που την αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού έχουν δηλώσει δημόσια, όπως και ότι θα αναλάβουν δράση για να τη σταματήσουν, τρεις Καναδοί βουλευτές.

Τη στιγμή που καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχουν επίσης ταχθεί με επιστημονικές μελέτες τους κατά της εξόρυξης. Τη στιγμή που την αντίθεσή τους στην εξόρυξη έχουν δηλώσει βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων.

Τα «αδικήματα» που περιλαμβάνονται στη δικογραφία κατά των «27», που από χθες απολογούνται με υπομνήματα για τη συμμετοχή τους στην «εγκληματική οργάνωση» που δρα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αστεία και ευτράπελα, αν δεν ήταν επικίνδυνα για όποιον τολμά να εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του σε μια δραστηριότητα που τη θεωρεί βλαβερή, τόσο για την περιοχή και το περιβάλλον όσο και για τη ζωή του.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές από τις ενέργειες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, και για την ΕΛ.ΑΣ. που διενήργησε τη προανάκριση ενοχοποιούν τους «27» που έχουν κληθεί ως ύποπτοι να δώσουν ανωμοτί κατάθεση, είναι:

Γυναίκα κατηγορείται ότι αναρτούσε στο Ιντερνετ κείμενα κατά της εξόρυξης χρυσού, όπως επιστημονικές μελέτες καθηγητών του ΑΠΘ, ή αφίσες από τις εκδηλώσεις κατά της εξόρυξης που διοργάνωναν τα συντονιστικά των κατοίκων, ή αφίσες από εκδηλώσεις κατά της εξόρυξης, που διοργάνωναν ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η ανάρτηση κειμένων από την ύποπτη σε μπλογκ της και η «συνεννόησή» της με ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου συνιστούν για την ΕΛ.ΑΣ. «αντιμεταλλευτική δραστηριότητα από μέλος της εγκληματικής οργάνωσης», που σκοπό έχει να προπαγανδίσει εκδηλώσεις κατά της εξόρυξης.

Κάτοικοι της Ιερισσού συναντιούνται σε δύο ξεχωριστές συναντήσεις μετά από κλήσεις που έχουν δεχτεί από την ΕΛ.ΑΣ. για να δώσουν δείγμα DNA. Στις συναντήσεις τους παίρνουν μέρος δικηγόροι για να τους συμβουλέψουν ποια θα πρέπει να είναι η στάση και η συμπεριφορά τους. Οι συναντήσεις αυτές χαρακτηρίζονται «περίεργες και συνωμοτικές» και προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Η καταγραφή των απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι τόσο λεπτομερής, που δεν έχουν σβηστεί ούτε συνδιαλέξεις άσχετες με την κατηγορία και την εξόρυξη χρυσού, όπως τηλεφωνικές παραγγελίες σε σουβλατζίδικα και πιτσαρίες για «ντελίβερι».

Από την πλευρά των δικηγόρων των «27» επισημαίνεται ότι στη δικογραφία δεν ταυτοποιείται κανένα αδίκημα και καμία κατηγορία εις βάρος συγκεκριμένων ατόμων. Οι «27» ξεκίνησαν από χθες τις ανωμοτί καταθέσεις τους με την κατάθεση υπομνημάτων μέσω των δικηγόρων τους.

Διαδικασία που συνεχίζεται και σήμερα, πάντα στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Τα υπομνήματα θα αποσταλούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου και ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφανθεί αν θα ασκήσει διώξεις, εις βάρος ποίων και για ποια αδικήματα και θα διαβιβάσει την υπόθεση σε ανακριτή.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όλα καλά και άγια. Αυτό υποτίθεται ότι είναι ρεπορτάζ; Διάβασε κάποιος τις 2.500 σελίδες για την «υπόθεση στην Ιερισσό» και απέσπασε αυτά τα γελοία σημεία της; Για τη νυχτερινή επίθεση που έγινε στις εγκαταστάσεις δεν έχουν «δέσει» κάποια στοιχεία; Ή μήπως το ρεπορτάζ θα μας πει ότι δεν έγινε επίθεση; Διότι άλλο είναι να μην έχουν βρει και να μην έχουν καταφέρει να αποδείξουν ποιοι έκαναν την επίθεση, και άλλο να ισχυριστεί κανείς στο τέλος ότι δεν υπήρξε επίθεση. Διότι όλο και θα βγει κανένας... αρκούδος να πει ότι ήταν προβοκάτσια.
 

nickel

Administrator
Staff member
Κοντεύει να περάσει εβδομάδα. Ξέρετε αν κάθισε κανένας δημοσιογράφος να διαβάσει τις 2.500 σελίδες της δικογραφίας, να δώσει μια πιο σφαιρική εικόνα του περιεχομένου της;
 
Κοντεύει να περάσει εβδομάδα. Ξέρετε αν κάθισε κανένας δημοσιογράφος να διαβάσει τις 2.500 σελίδες της δικογραφίας, να δώσει μια πιο σφαιρική εικόνα του περιεχομένου της;

Αχαχαχαχα! Πού τα βρίσκεις και τα λες;:lol:
 

rogne

¥
Για την ακρίβεια, 3.600 είναι οι σελίδες της δικογραφίας περί "εγκληματικής οργάνωσης". Σε ό,τι αφορά, πάντως, την άλλη δικογραφία, εκείνη για την εμπρηστική επίθεση, συνέβη αυτό: http://www.makthes.gr/news/reportage/111073/.
 

bernardina

Moderator
Θα ήθελα να μάθω ποιοι ήταν οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι και ποιοι είναι οι νομικοί κύκλοι. Γίνεται;
Επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα επιτεθεί στα λαϊκά κινήματα.
 
(Η απόφαση της Επιτροπής της 23/2/2011) Κρατικές ενισχύσεις: Η ελληνική μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πρέπει να επιστρέψει παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων. Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.

Κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 (βλ. IP/08/1927), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας. Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα. Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου. Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.

Η Επιτροπή βάσισε την απόφασή της στα ευρήματα έκθεσης σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, και υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει, μαζί με τους τόκους.

Το μη εμπιστευτικό κείμενο της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης C 48/2008 στο Μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού μόλις διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το απόρρητο. Οι νέες δημοσιεύσεις αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο Διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα ανακοινώνονται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο State Aid Weekly e-News.


Τι λέτε; Θα εισπράξουμε;; :twit:

Και η χτεσινή καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου:

Διατακτικό

Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (έκτο τμήμα) αποφασίζει:

1) Η Ελληνική Δημοκρατία, παραλείποντας να λάβει, εντός των ταχθεισών προθεσμιών, όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ την ενίσχυση η οποία χορηγήθηκε στην επιχείρηση αυτή επ’ ευκαιρία της πωλήσεως, από το Ελληνικό Δημόσιο, ακινήτων και κρίθηκε παράνομη και ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά με την απόφαση Ε(2011) 1006 τελικό της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με την κρατική ενίσχυση C 48/2008 (πρώην NN 61/2008) που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 2 και 3 της εν λόγω αποφάσεως.

2) Καταδικάζει την Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Φαντάζομαι θα εισπράξουμε ό,τι εισπράξαμε κι από το Σκαραμαγκά για τις παράνομες επιδοτήσεις... (τίποτα, απ' όσο ξέρω)
 
Χεχε, το No Politica για μερικές ομάδες δεν ίσχυε ποτέ!
Ζηρίνειο Στάδιο, Κηφισιά-ΠΑΟΚ (βόλεϊ)
Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σε μια συμβολική κίνηση, θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές και στην χορηγία της "Ελληνικός Χρυσός" στην ομάδα τους, στο 2ο σετ του αγώνα βόλεϊ της ομάδας τους με την Κηφισιά μπήκαν και κόλλησαν αυτοκόλλητα στις φανέλες των παικτών για να μην φαίνεται το λογότυπο της εταιρείας.
Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και το τέλος του αγώνα, οι παίκτες του ΠΑΟΚ έπαιζαν με σβησμένο χορηγό στη φανέλα (δείτε την φωτογραφία από το Sport24.gr). Σε προηγούμενο αγώνα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν υψώσει πανό που γράφει: "Έξω από τον ΠΑΟΚ και τη Χαλκιδική οι Χρυσοθήρες και οι Νεοναζί" (Φωτογραφία από το paokmania.gr)

Η απόφαση της διοίκηση της τμήματος βόλεϊ του ΠΑΟΚ να συμφωνήσει για χορηγία με την Ελληνικός Χρυσός έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στους οπαδούς, οι οποίοι νωρίτερα τον Αύγουστο με την πίεσή τους είχαν μπλοκάρει αντίστοιχη συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός με το ποδοσφαιρικό τμήμα.


Όπως λέει και η δημοσίευση, η ΠΑΕ είχε αρνηθεί τη χορηγία, ενώ το ίδιο κάνανε και οι Γριές.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Ένα γλωσσικό: Όταν στον τίτλο και στο κείμενο αποκάτω γράφει «οι οπαδοί του ΠΑΟΚ», το συμπέρασμα που βγάζει ο αναγνώστης είναι ότι ο συντάκτης της είδησης είναι βέβαιος ότι όλοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι αντίθετοι στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Βεβαιότητα βασισμένη σε έρευνα και όχι σε πολιτική απόκλιση.

Ναι. Εννοώ ότι ο τίτλος τους θα έπρεπε να είναι: «Οπαδοί του ΠΑΟΚ έσβησαν την Ελληνικός Χρυσός από τις φανέλες των παικτών». :cool:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπα, αυτά τα πράγματα χρεώνονται συλλογικά. :( Όπως όταν «οι» οπαδοί του ΠΑΟΚ τα σπάνε στην Τούμπα με αποτέλεσμα να παίζουν τα επόμενα παιχνίδια σε κενές εξέδρες και να ζημιώνουν την ομάδα τους, όταν τραγουδάνε στα ξεκρέμαστα ερωτικά τραγούδια για τον Πειραιά και άλλα πολλά...Ή όταν «οι» οπαδοί της άλλης ομάδας κάνουν το ένα και «οι» οπαδοί της τρίτης το άλλο...
 
Top