Ο πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους

Earion

Moderator
Staff member
Την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα, ακριβώς πριν από εκατό χρόνια, ο κόσμος σταμάτησε. Πήρε μια βαθιά ανάσα. Είχε μόλις τελειώσει ο φρικτότερος πόλεμος στην ανθρώπινη ιστορία. Το νήμα ετούτο, που ανοίχτηκε την επέτειο της έναρξής του, φιλοδοξούσε να χωρέσει πολλά και ενδιαφέροντα. Αιτίες και δικαιολογίες για ό,τι δεν έγινε υπάρχουν, αλλά θα αρκεστώ στην υπόσχεση ότι ασφαλώς κάτι θα γίνει στο μέλλον.
 

SBE

¥
Βεβαίως όπως μας θυμίζουν από Γαλλία κυρίως, για πολλούς ο πόλεμος συνεχίστηκε για άλλη μια πενταετία στην ανατολική Ευρώπη.
 
Στην τελετή που έγινε σήμερα στο Παρίσι υπήρχαν μερικά σημεία με γλωσσικό ενδιαφέρον. Διαβάστηκαν γράμματα στρατιωτών, στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά, αλλά και το γράμμα ενός Κινέζου εργάτη, ενός από τις δεκάδες χιλιάδες που ήρθαν στη Γαλλία το 1914-18 για να δουλέψουν στα (πολεμικά, κυρίως) εργοστάσια.

Από το γράμμα του Γάλλου, που το άκουσα στο ραδιόφωνο, πρόσεξα ότι είπε "να φοβάμαι τις μαρμίτες" ή κάτι τέτοιο, και τελειώνοντας ο εκφωνητής διευκρίνισε ότι marmite στην αργκό των φαντάρων (των 'τριχωτών' / poilus) ήταν η οβίδα.

Ο Μεγάλος Πόλεμος, είπαν, ομογενοποίησε τη γαλλική γλώσσα καθώς έφερε σε συγχρωτισμό φαντάρους από τις... έξι γωνιές της Γαλλίας που ο καθένας μιλούσε τη διάλεκτο της περιοχής του και για να συνεννοηθούν ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τα γαλλικά. Όπως είπαν, οι Γερμανοί έκαναν εκτενείς ηχογραφήσεις των αιχμαλώτων Γάλλων [στο ίδιο πρόγραμμα προφανώς με τις ηχογραφήσεις των Ελλήνων του Γκέρλιτς] από τις οποίες φαίνεται ότι πολλοί μιλούσαν τη μητρική τους γλωσσικη ποικιλία με προφορά ακατανόητη για τον σημερινό Γάλλο ακροατή.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
All Quiet on the Western Front (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο), 1930

Ολόκληρο, εκεί: https://www.viki.com/videos/219512v-all-quiet-on-the-western-front

All Quiet on the Western Front is a 1930 American war film based on the book of the same name by Erich Maria Remarque. About a young soldier who faces disillusionment in the soul-crushing horror of World War I, it is praised for being a realistic account of World War I. The film was the first to win Academy Awards for both Outstanding Production and Best Director. AFI ranked the film as the #7 best American film in the epic genre. Starring Louis Wolheim and Lew Ayres. Directed by Lewis Milestone.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
–I say, listen, our guns have stopped.
–You don't think...
–Maybe the war's over. Maybe it's peace!
–Well, hurrah! The big knobs have gone round the table and yanked the iron out of the fire!
–Thank God! We lived through it! The Great War: 1914-1917.
–I'm afraid not. The guns have stopped because we're about to attack. Not even our generals are mad enough to shell their own men. They think it's far more sporting to let the Germans do it.
...

Good luck, everyone.


 

daeman

Administrator
Staff member
Δάσος της Αργκόν, Γαλλία, 1 Οκτωβρίου 1914,

Αξιότιμε φίλε Έριχ,
Έλαβα σήμερα το πακέτο σου και σε ευχαριστώ πολύ. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σε πληροφορήσω πως ο φίλος μας ο Μάιλε πέθανε σε αναρρωτήριο στο Γκμουντ, σε ποιο δυστυχώς δεν μπορώ να γνωρίζω. Εγώ προς το παρόν είμαι καλά. Με θλίψη διαβάζω σήμερα πως και ο συμμαθητής μας ο Βάχλε βρήκε κι αυτός ηρωικό θάνατο για την Πατρίδα. "Ας αναπαυθούν οι στάχτες του." Καλέ μου φίλε, ήδη έχουν σκοτωθεί αρκετοί από το μικρό μας χωριό, μου φαίνεται σαν θαύμα ότι εγώ είμαι ακόμα ζωντανός, κάτι για το οποίο δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά τον Θεό [...]
Σου στέλνω ένα κομμάτι από το Δάσος της Αργκόν. Είναι από μια βελανιδιά 50 μέτρα από το χαράκωμα των Γάλλων.
Εις το επανιδείν, Γκέοργκ


313420340_10230139228125621_8118944952554148826_n.jpg


Στις 11.00 της 11ης Νοεμβρίου 1918, τελείωσε με ανακωχή των κεντρικών δυνάμεων ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο πόλεμος που άλεσε μια ολόκληρη γενιά Ευρωπαίων, που σάρωσε τέσσερις αυτοκρατορίες και μαζί τα κίβδηλα οράματα της Μπελ Εποκ, που κλόνισε τις μοναρχίες, που γέννησε τη μεγαλύτερη επανάσταση και Ουτοπία του 20ου αιώνα, αλλά και το μαύρο σκοτάδι του Ναζισμού, έφερε σε ευθεία σύγκρουση τα κράτη με τους πολίτες τους, ωθώντας αργότερα σε συλλογικές κατακτήσεις που τότε έμοιαζαν επιστημονική φαντασία και σήμερα θεωρούνται αυτονόητες, από την φροντίδα των τραυματιών στο πεδίο της μάχης μέχρι το αντιπολεμικό κίνημα. Ο αιώνας των άκρων, κατά Χομπσμπάουμ, γεννήθηκε μέσα από το απερίγραπτο μακελειό σε κείνα τα απέραντα πεδία μάχης δυτικά των γαλλογερμανικών συνόρων. Η ιστορία των μεγάλων πολιτικών και διπλωματών αντικαταστάθηκε από την ιστορία των λαών.

Το γράμμα του στρατιώτη Γκέοργκ από το Βαλντχάουζεν της Βυρτεμβέργης στον φίλο του Έριχ πριν 98 χρόνια, βρέθηκε και αγοράστηκε στα παλιατζίδικα του Βερολίνου μια Κυριακή, στην τιμή του 1 ευρώ.


πηγή: Ιάσονας Χανδρινός https://www.facebook.com/chandrinos...8heUX5bC1G4uuCqWuorHZpa11RHzhUhZG3x9cURVcH6pl
 
Top