metafrasi banner

Ο Ιώβ είχε ιώβεια υπομονή: Ανθρωπωνυμικά

Προσθέτω και μερικά από την ανατομία:

Nathanael Highmore > ιγμόρειος
Clopton Havers > αβερσιανός
Bartolomeo Eustachi > ευσταχιανός
Adam Christian Thebesius > θεβεσιανός
Leonardo Botallo > βοτάλ(λ)ειος
 

nickel

Administrator
Staff member
(θεωρώ πιο σωστό το ελισαβετανή, αλλά τόσπαν..)
Συγγνώμη που ξεγκριζάρω τα γκρίζα, αλλά, εκτός από τα διάφορα άλλα σε -ιανός (π.χ. Καλαματιανός), πιστεύω ότι εδώ υπάρχει επιρροή από τα ιταλικά (elisabettiana).

Παρατηρώ τις απλοποιήσεις: υπάρχει το σεξπιρικός. Τα βικτοριανή / βικτωριανή έχουν συζητηθεί αλλού. Διπλά γράμματα δεν υπάρχουν στα μακιαβελική και ελισαβετιανή. Την μπεϊζιανή τη σνομπάρατε. Οι παϊέρειες δεν υπάρχουν ούτε για πλάκα. Οπότε πού να τολμήσω να αναφέρω τον σοσιρικό.
:inno:
 

bernardina

Moderator
Οπότε πού να τολμήσω να αναφέρω τον σοσιρικό.
:inno:
Τόλμα, καλέ! Ποιος σ' το απαγορεύει; :p
Πιθανότατα έχει να κάνει με τη συχνότητα εμφάνισης. Δεν είναι από τους όρους που συναντάς κάθε τρεις και λίγο, οπότε μάλλον έχει ψιλο-ταριχευτεί σ' αυτή τη μορφή. Υπομονή... icon_mrgreen.gif

Συμπλήρωση: Κατά τον ίδιο τρόπο με το ελισαβετανός, μου φαίνεται σωστότερο και το Θιβετανός (και όχι Θιβετιανός). Αυτό το έχου(τ)με συζητήσει πουθενά; :D
 

bernardina

Moderator
Για τις γαλότσες ( wellington boots)* και τα σάντουιτς ξέραμε. Αλλά για τη σιλουέτα... ούτε που θα μου περνούσε από το μυαλό ότι προέρχεται από ανθρώπινο όνομα.

silhouette — “A drawing consisting of the outline of something, especially a human profile, filled in with a solid color.” After Étienne de Silhouette (1709-1767), a French finance minister who imposed strict economic restrictions on the rich during the Seven Years War. His name came to refer to anything done inexpensively, and particularly to the black outline portraits, the very cheapest way to capture your likeness.

Εδώ έχει κι άλλα ενδιαφέροντα. (Όπως, για παράδειγμα, το sideburns που ήταν... Burnside) :huh:

*a type of Hessian boots
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν ήξερα ότι το ψαράκι guppy είναι όνομα (OED: from the name of R. J. L. Guppy, a Trinidad clergyman who sent the first recorded specimen to the British Museum) και θυμήθηκα την περίπτωση του Γάλλου διπλωμάτη Jean Nicot, που έκανε γνωστό τον καπνό στις Βερσαλίες και απαθανατίστηκε στη νικοτίνη. Εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για το σπουδαίο γαλλικό λεξικό του.

Εξακολουθεί να με θέλγει περισσότερο σ' αυτή την παρέα η περίπτωση της γαρδένιας, από το όνομα του βοτανολόγου που τον λέγανε Garden!
 

SBE

¥
Το φυτικό βασίλειο είναι γεμάτο ονόματα τέτοια, γαρδένια, φούξια, καμέλια.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το φυτικό βασίλειο είναι γεμάτο ονόματα τέτοια, γαρδένια, φούξια, καμέλια.
Για τη φούξια και την μπουκαμβίλια και τα περισσότερα απ' αυτά μπορείς να φανταστείς ότι πήραν το όνομά τους από άνθρωπο. Πόσο εύκολο είναι να φανταστείς ότι η gardenia δεν πήρε το όνομά της από τον κήπο / garden, αλλά από βοτανολόγο που είχε αυτό το όνομα. Με την ευκαιρία: η χέστρα / crapper δεν πήρε το όνομά της από τον Crapper, αλλά από το crap.
 

Katsik35

Member
Νας προσθέσουμε και τα ονόματα των υπερουράνιων στοιχείων:
Κιούριο (Pierre και Marie Curie)
Αϊνσταΐνιο (Albert Einstein)
Φέρμιο (Enrico Fermi)
Μεντελέβιο (Dmitri Mendeleev)
Νομπέλιο (Alfred Nobel)
Λωρένσιο (Ernest O. Lawrence)
Ραδερφόρντιο (Ernest Rutherford)
Σιμπόργκιο (Glenn T. Seaborg)
Μπόριο (Niels Bohr)
Μαϊτνέριο (Lise Meitner)
Ρεντγκένιο (Wilhelm Röntgen)
Κοπερνίκιο (Nicolaus Copernicus)
Φλερόβιο (Georgy Flyorov)
 

nickel

Administrator
Staff member
Το νικέλιο (nickel) δεν βλέπω. Δεν είναι αυτό υπερουράνιο στοιχείο; :) :)
 
Top