Τελευταίο από τις εντυπώσεις μου από την Παραολυμπιάδα. Τελευταίο, γιατί δεν έχω προγραμματίσει να πάω να δω τίποτ'άλλο. Χτες πήγα στο Ολυμπιακό Πάρκο, έκανα ό,τι είχα αφήσει απο περιήγηση και τουριστικά, μέχρι και τη φάτσα μου με τον παραολυμπιακό πυρσό αγκαλιά σε καρφίτσα πήρα*, κομπλέ δηλαδή όλες οι εξωαθλητικές δραστηριότητες.
*Υπόσχονταν να μας φωτογραφίσουν και να μας κάνουν καρφίτσα και τελικά η υπόθεση ήταν ότι τύπωσαν τη φωτογραφία σε αυτοκόλλητο χαρτί και μια κοπέλλα με ψαλίδι την έκοψε και την κόλλησε στην καρφίτσα. Τόσο λόου-τεκ πράματα. Δυστυχώς δεν είχα το χρόνο ούτε τη δύναμη να περπατήσω μέχρι το περίπτερο που σε έκαναν κονκάρδα, αλλά φαντάζομαι ήταν της ίδιας τεχνολογίας.
Πίσω στα αθλήματα: είχα εισιτήριο για το στίβο, όπου παρακολούθησα ένα σωρό τελετές απονομής, ακόντιο ανδρών που δεν ξέρω τι αναπηρία είχαν, πάντως ο νικητής έκανε συστηματικά βολές πάνω από τα 60 μέτρα κι οι άλλοι ήταν μετριότατοι. Άλμα εις μήκος αθλητών με ένα χέρι. Διάφορους δρόμους με αναπηρικά καροτσάκια και αγώνες 100, 400 και 800 μέτρων σε διάφορες κατηγορίες. Αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο είναι τα 100 μέτρα τυφλών γυναικών με οδηγό. Τις τρεις πρώτες θέσεις τις πήραν βραζιλιάνες, με πρώτη μια κυρία στολισμένη στα μαλλιά σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Φωτογραφίες θα δείτε
εδώ. Το τι ακολούθησε όταν οι έξι της Βραζιλίας έκαναν το γύρο του θριάμβου δεν περιγράφεται. Η μία είχε ανέβει στην πλάτη του οδηγού της και την κουβάλαγε, η άλλη έκανε άλματα στον αέρα, οι δε οδηγοί μας έκαναν νόημα να χειροκροτάμε γιατί οι αθλήτριες δεν μας έβλεπαν, με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί το στάδιο. Τα αυτιά μου βούιζαν από το θόρυβο.
Σε γενικές γραμμές
αυτό το κοινό δεν είχε καμία σχέση με το ψιλοαδιάφορο κοινό των Ολυμπιακών. Όλοι οι αθλητές επευφημούνταν και ενθαρρύνονταν εξίσου, υπήρχε εξαιρετική ατμόσφαιρα και γενικά στο Πάρκο γινόταν χαμός από την πολυκοσμία. Διάβαζα ότι την περασμένη Δευτέρα είχαν 120.000 επισκέπτες μόνο στο πάρκο, και ότι γενικά όλες οι εκδηλώσεις ήταν φίσκα. Και σήμερα περίμεναν τον επισκέπτη αρ. 1 εκατομμύριο (της παραολυμπιάδας). Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, που νομίζω ότι η ΔΠΕ ενθαρρύνει ενώ η ΔΟΕ δεν ενθαρρύνει: φτηνό εισιτήριο. Με είκοσι λίρες καθόμουν βράδυ εκεί που στους ολυμπιακούς κάθισα με 100, πρωί. Εισιτήριο 5 λιρών για τα παιδιά, ανεξάρτητα από την κατηγορία της θέσης. Οργανωμένη διαφήμιση των αγώνων με σκοπό να προσελκύσουν θεατές (στην Ολυμπιάδα υπήρξε οργανωμένη τρομοκράτηση των κατοίκων με αποτέλεσμα να αδειάσει το Λονδίνο). Επίσης το φιάσκο με τα εισιτήριο των Ολυμπιακών έκανε πολύ κόσμο που δεν βρήκε εισιτήριο να αγοράσει για την Παραολυμπιάδα. Και βέβαια τώρα είναι Σεπτέμβριος κι οι πολλοί έχουν γυρίσει από τις διακοπές.
Aν και η πιο κωμική στιγμή της βραδιάς ήταν σε κάποια άλλη εκκίνηση, νομίζω στα 100μ Τ43 γυναικών (με ένα πόδι), που μας ζήτησαν απόλυτη σιγή, όλοι σώπασαν, δεν ακουγόταν τίποτα στο στάδιο και εκείνη την ώρα πάει να ρίξει ένας ακοντιστής και όπως έκανε τη βολή φωνάζει ένα "ααααααααααααα" σαν την κραυγή του Ταρζάν, που ακούστηκε φυσικά στη σιγή και όλοι έβαλαν τα γέλια και πάει η ησυχία.
Το θρίλερ της βραδιάς όμως ήταν η σκυταλοδρομία 4x100 ανδρών μικρών κατηγοριών, όπου η Ν. Αφρική με τον Πιστόριους έκανε παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερη Βραζιλία, τρίτες ΗΠΑ. Πανηγυρισμοί και από τις τρεις ομάδες κλπ. Μετά από κανένα εικοσάλεπτο μας λένε έχουμε αλλαγές, Βραζιλία και ΗΠΑ αποκλείονται, μπαίνουν στα μετάλλια Γαλλία, Κίνα. Μετά από κανένα εικοσάλεπτο μας λένε έξω κι η Γαλλία. Τελικά οι νικητές ήταν Ν. Αφρική, Κίνα, Γερμανία. Ευτυχώς εκεί τελείωσε η υπόθεση. Ενδιαφέρουσα περίπτωση του πως οι έσχατοι γίνονται πρώτοι.
Έτσι τέλος για την ώρα οι αγώνες, εκτός αν μου έρθει κανένα ουρανοκατέβατο εισιτήριο για τις δυο-τρεις μέρες που μένουν. Λέω να πάω να δω τον μαραθώνιο το Σάββατο.
Παρεμπιπτόντως, πήγα στην έκθεση για την ιστορία των αγώνων και είδα ότι ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η διοργάνωσή τους. Έλεγε επίσης ότι το 2004 εγκαταστάθηκε για τους αγώνες ασανσέρ στην Ακρόπολη. Να υποθέσω ότι υπάρχει ακόμα;