Προχτές αγόρασα στο στάδιο το πρόγραμμα- σουβενίρ της τελετής κι μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να το ξεφυλλίσω.
Καλαίσθητο βιβλίο με τις ομιλίες των επισήμων, παρουσίαση των συντελεστών και επεξήγηση της ιδέας. Φωτογραφίες από την τελετή φυσικά δεν είχε, αλλά είχε σκίτσα και φωτογραφίες από μακέτες και μερικές φωτογραφίες από τις πρώτες πρόβες. Λοιπόν, τώρα που διαβάζω την ιστορία που προσπάθησαν να μας πουν βλέπω ότι όντως, ήταν πολύ υψηλότερου επιπέδου η έμπνευση από της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών. Αλλά δεν ήταν αυτό που μου έκανε εντύπωση.
Εντύπωση μου έκανε το πόσοι εργάστηκαν για την παράσταση. Έχουμε συνηθίσει στο σινεμά στο τέλος να βλέπουμε να περνάνε οι λίστες με τα ονόματα των συντελεστών, συνήθως είναι δυο- τρεις σε κάθε κατηγορία. Ε, εδώ είναι το ίδιο επί δέκα.
Στο τέλος έχει φωτογραφίες των συντελεστών, ξεκινώντας με διευθυντή παραγωγής, σκηνοθέτη κλπ με βιογραφικά και μετά προχωράει στις ομάδες. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες ομαδικές, όπου όλοι φοράνε μαύρα σε άσπρο φόντο, και δείχνουν γενικά χαλαροί και άνετοι. Και βλέπω σε όλες τις φωτογραφίες, από το διευθυντή μέχρι το τέλος τα παιδιά για τα θελήματα, ότι πλειοψηφεί η ηλικία 45-65 (ΟΚ, όχι τόσο στα παιδιά για θελήματα, αλλά στις άλλες κατηγορίες).
Και δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ το ελληνικό "τόπο στα νιάτα" που από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούγεται συνεχώς και παντού και αν το σκεφτούμε μοιάζει λίγο παράδοξο στην Ελλάδα που η οικογένεια κινείται γύρω από τους παππούδες. Ενώ εδώ που η λατρεία της νεολαίας είναι εθνική αρετή; Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι γιατί στην Ελλάδα οι θέσεις εργασίας ήταν πάντα περιορισμένες και είναι φυσικό να αισθάνεται ο νεότερος ότι αδικείται.
Αυτά. Α, ναι, στο τέλος έχει και τα ονόματα των εθελοντών, χωρισμένα ανά κατηγορία. Βρήκα τη γνωστή μου. Μου έκανε επίσης εντύπωση ότι οι εθελοντές της παράστασης ήταν κυρίως γυναίκες. Και πολλοί μα πάρα πολλοί αλλοδαποί. Και δεν εννοώ Ινδοπακιστανοί δεύτερης γενιάς μετανάστες. Εννοώ πολλά ονόματα από Ευρώπη. Λίγο πολύ αυτό που διαπίστωσα συνταξιδεύοντας με τους χορευτές προχτές.
Ίσως τελικά οι ξένοι του Λονδίνου να ήταν πιο φιλικά προσκείμενοι στους αγώνες. Ενώ οι ιθαγενείς έφυγαν τρέχοντας αφήνοντας την πόλη έρημη, γιατί για κάποιο λόγο είχε γίνει μόδα το να βρίζεις τους αγώνες. Κι επειδή οι μόδες εδώ είναι ταξικές, ανάλογα με την τάξη σου βρίζεις τους αγώνες ως λαϊκίστικο πανηγύρι διαφθοράς ή ως ελιτίστικη γιορτή που περιθωριοποιεί τα λαϊκά στρώματα.
Όπως είναι π.χ. μόδα να βρίζεις το μπιμπισί (η αριστοκρατία είναι παραδοσιακά αρνητική προς το μπιμπισί
, το θεωρεί άντρο αναρχικών, κομμουνιστών κι ομοφυλόφιλων, κι η εργατιά υποτίθεται ότι προδίδεται από το μπιμπισί
mg:, οπότε άμα γουστάρεις μπιμπισί είναι ένας μισητός αστός :blush:).