Οι υπεύθυνοι για το λοκντάουν καλύτερα να μη μιλούν (Του Μάνου Βουλαρίνου από την Athens Voice)

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχω γράψει ή αναδημοσιεύσει κείμενα για την πανδημία, αλλά ένιωσα την ανάγκη τώρα, καθώς μπαίνουμε στη μεγάλη ευθεία μέχρι την ώρα εκείνη που θα έρθουν τα εμβόλια να δώσουν κάποια ανακούφιση — ένα πολύμηνο διάστημα που οι δραστηριότητές μας θα ανοιγοκλείνουν, τα θύματα θα πολλαπλασιάζονται, τα νεύρα μας θα τεντώνουν, οι πολιτικές κόντρες θα μας εκνευρίζουν ακόμα περισσότερο... Έγραψε προ ημερών ο Ρωμανός Γεροδήμος στο Facebook για το κόστος του ανεξέλεγκτου ατομισμού:

Ας είμαστε ειλικρινείς: ο λόγος που γίνεται το λοκντάουν δεν είναι ο ίδιος ο κορωνοϊός, αλλά η αδυναμία ενός μέρους των κοινωνιών να πειθαρχήσει σε πέντε βασικά μέτρα, η αδυναμία των κυβερνήσεων να επιβάλλουν αυτά τα πέντε μέτρα για να μην γίνει το λοκντάουν, και η απροθυμία της υπόλοιπης κοινωνίας να υποστηρίξει την κυβέρνηση σε αυτήν την προσπάθεια, απονομιμοποιώντας ηθικά τέτοια μοντέλα αντικοινωνικής, ουσιαστικά, συμπεριφοράς.
Το κοινωνικό σύνολο και ειδικά όσοι χάσουν τις δουλειές, τις επιχειρήσεις, και την ψυχική τους υγεία αυτή τη στιγμή επωμίζονται το κόστος του ανεξέλεγκτου ατομισμού.
Διαβάζω συνεχώς δυστοπικά σενάρια για το κακό κράτος που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει ηλεκτρονικά όλες μας τις κινήσεις. Μην ανησυχείτε, αγαπητοί μου. Η δυστοπία έρχεται απ' τη δική σας ανευθυνότητα.
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις συμπεριφορές ορισμένων ανθρώπων που οδήγησαν στο δεύτερο λοκντάουν για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. (Ζητάω συγγνώμη από τον καθηγητή Μπαμπινιώτη που και στα δύο δημοσιεύματα χρησιμοποιείται το ξενόφερτο λοκντάουν αντί για το νεοπροταθέν απαγορευτικό.)

Οι υπεύθυνοι για το λοκντάουν καλύτερα να μη μιλούν
Του Μάνου Βουλαρίνου
Δεν έχει περάσει ούτε ένα 24ωρο από την ανακοίνωση του λοκ του ντάουν και ήδη κάποιοι συμπολίτες έχουν σηκώσει σημαία αντίστασης και αντικυβερνητικής οργής για το νέο λοκντάουν στο οποίο μας υποχρεώνει η κυβέρνηση. Από την άλλη το να πει «Σωτήρη» τον Τσιόδρα ο Μητσοτάκης είναι όντως φοβερό και η οργή τους όχι εντελώς άδικη (εμότικον ειρωνείας για τους αναγνώστες που έχουν δυσκολία κατανόησης κειμένου).
Είναι οι πολίτες που αδυνατούν (ή δεν θέλουν) να καταλάβουν (ή να παραδεχτούν) πως η κυβέρνηση έχει τόση ευθύνη για το λοκντάουν όση ο διαιτητής που σφυρίζει πέναλτι σε κλάδεμα μέσα στην περιοχή: προφανώς αυτός το σφυρίζει, αλλά η ευθύνη είναι μόνο του ανόητου αμυντικού που αντί για μπάλα πήρε πόδια.
Έτσι, αν κανείς θέλει να ρίξει ευθύνες, δεν έχει παρά να κοιτάξει γύρω του και ίσως και στον καθρέφτη του. Γιατί οι υπεύθυνοι για το νέο λοκντάουν είναι οι συμπολίτες με υπευθυνότητα και ωριμότητα 5χρονου που δεν κατάφεραν να τηρήσουν ακόμα και τα πιο απλά μέτρα. Είναι αυτοί οι κακομαθημένοι αντικοινωνικοί που πάνω από ζωές και χώρα και οικονομία έβαλαν την επιθυμία τους για ποτάρες, διαδηλωσάρες και θρησκευτικές τελετάρες.
Αυτοί που δεν φορούσαν τη μάσκα όπου και όσο έπρεπε.
Αυτοί που τη φορούσαν αλλά δεν μπορούσαν να βάλουν μέσα τη μυτούλα γιατί τα ενοχλούσε τα τσαμένα... γουτου γουτου μωλέ... σε ενοχλεί η μυτούλα σου μωλάκι μου... αχου το μωλέ... δεν μπολεί με τη μάσκα του μωλέ...
Αυτοί που μαζεύονταν στα κλαμπ και πάρταραν λες και ο χρόνος είχε σταματήσει στο 2019.
Αυτοί που στριμώχνονταν στα μπαρ γιατί δεν αντέχουν να μη ζήσουν σαν σαρδέλες σε κονσέρβα ούτε μια εβδομάδα.
Αυτοί που κάθονταν με τις ώρες στα καφέ, ξεμάσκωτοι και φωνακλάδες, σπέρνοντας τον ιό με τα σάλια τους.
Αυτοί που πάρταραν στις πλατείες γιατί «έτσι κι αλλιώς οι γέροι πεθαίνουν».
Αυτοί που δεν άντεχαν να αφήσουν για λίγο τις ομαδικές θρησκευτικές τους «υποχρεώσεις», είτε αυτές ήταν ένα «μυστήριο» είτε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όλοι αυτοί που δεν αντέχουν να ζήσουν έστω και λίγο μακριά απ’ το εκκλησιαστικό ή το πολιτικό τους κοπάδι.
Αυτοί που όταν έμπαιναν στο γραφείο, έβγαζαν τη μάσκα και γελούσαν με τους «υπερβολικούς και φοβητσιάρηδες» συναδέλφους τους που περίμεναν να πάνε σπίτι τους για να τη βγάλουν.
Αυτοί που «έλα μωρέ τώρα, μια γριπούλα είναι».
Αυτοί που «ξυπνάτε πρόβατα δεν υπάρχει κανένας ιός»
Αυτοί που χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα και έκαναν share τις ηλιθιότητες ενός τραγουδιστή.
Αυτοί που για να ξεγελάσουν τα εσωτερικά τους αδιέξοδα, βλέπουν παντού συνωμοσίες και πλεκτάνες.
Αυτοί που δεν έχουν την πνευματική ικανότητα να καταλάβουν και την ψυχολογική συγκρότηση να δεχτούν τη σημασία που έχει για μια κοινωνία η τήρηση των κανόνων.
Όλοι αυτοί, που ήδη τους ακούω να διαμαρτύρονται, το μόνο το οποίο έχουν δικαίωμα να πουν είναι «συγγνώμη για το λοκντάουν».
Το μόνο που δικαιούνται είναι να ζητήσουν συγγνώμη από όλους εμάς που δυσκολευτήκαμε, ζοριστήκαμε, ενοχληθήκαμε, περιοριστήκαμε, αλλά κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε για να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο λοκντάουν. Από όλους εμάς που οι θυσίες μας δεν έπιασαν τον τόπο που έπρεπε επειδή αυτοί δεν ήθελαν να θυσιάσουν τίποτα.
Αλλά δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω ότι άνθρωποι τόσο ανεύθυνοι και αντικοινωνικοί όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν συγγνώμη, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουν να βγουν και από πάνω. Αν ανοίξουν το στόμα τους, θα είναι για να γκρινιάξουν και να διαμαρτυρηθούν. Οπότε καλύτερα να μην πουν τίποτα. Ας σταματήσουν να μιλάνε κι ας τηρήσουν επιτέλους τους κανόνες. Αρκετό κακό έχουν κάνει μέχρι τώρα, δεν χρειάζεται να κάνουν ακόμα μεγαλύτερο.
Όσο για την κυβέρνηση, μπορούμε μια χαρά να την κρίνουμε εμείς. Εμείς που αυτό το δικαίωμα το κερδίσαμε. Εμείς που μπορούμε να κρίνουμε και τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις και τα λάθη της. Και κυρίως το μεγαλύτερο απ’ όλα: το ότι φοβήθηκε το πολιτικό κόστος που θα είχε το να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους τύπους με την αυστηρότητα που τους αξίζει. Ότι επέτρεψε συγκεντρώσεις σε πλατείες, πάρτι σε κλαμπ, διαδηλώσεις στους δρόμους και συνωστισμούς σε εκκλησίες. Ότι λαμβάνοντας μέτρα και μη φροντίζοντας για την αυστηρή τους τήρηση, έκανε τη μισή δουλειά.
Και θα την κρίνουμε ελπίζοντας αυτή τη φορά να μην φοβηθεί και να κάνει τη δουλειά της ολόκληρη. Και να μην επιτρέψει σε κανέναν ανεύθυνο αντικοινωνικό, είτε κρατάει ποτό, είτε προκήρυξη, είτε θυμιατό, να συνεχίσει να καταστρέφει υγεία, οικονομία και χώρα. Και μπράβο της.
 
(Ζητάω συγγνώμη από τον καθηγητή Μπαμπινιώτη που και στα δύο δημοσιεύματα χρησιμοποιείται το ξενόφερτο λοκντάουν αντί για το νεοπροταθέν απαγορευτικό.)

Μήπως να του ψιθύριζα το "κατακλείω/κατακλείομαι/κατάκλεισις" που είναι ταμάμ το λοκιντάουνι;;
 
Όσο για την κυβέρνηση, μπορούμε μια χαρά να την κρίνουμε εμείς. Εμείς που αυτό το δικαίωμα το κερδίσαμε.
Θα μπορούσα να γράψω κι εγώ κατεβατά αλλά η παραπάνω φράση μου αρκεί. ΤΥΝ.
 

Earion

Moderator
Staff member
Μήπως να του ψιθύριζα το "κατακλείω/κατακλείομαι/κατάκλεισις" που είναι ταμάμ το λοκιντάουνι;;
"Εγκλεισμός" είναι, νομίζω, πιο ακριβές. Αλλά κάπου έχω δει μια προσπάθεια εξελληνισμού του λοκντάουν σε λοκτάγιο (κλινόμενο μαλιστα κατά τα μουράγιο, καρνάγιο, κλπ.). Ίσως πιάσει...
 

nickel

Administrator
Staff member
Το lockdown και τις αποδόσεις του, θυμίζω, τα είχαμε πρωτοσυζητήσει σ' αυτό το νήμα. Δεν αποκλείεται να το αυτονομήσω.
 

SBE

¥
Συμφωνώ. Και επειδή εγώ είμαι σε άλλο ανέκδοτο, μπορώ να πω άλλα τόσα για το τί γίνεται εδώ, που μπορώ να προβλέπω το μέλλον λίγο πολύ: θα λασκάρει λίγο η υπόθεση γύρω στα Χριστούγεννα, γιατί οι Άγγλοι δεν μπορούν χωρίς Χριστούγεννα, να μαζευτούν ολοι μαζί, να φάνε ό,τι δεν έχουν φαει όλη τη χρονιά, παρέα με τα σόγια τους που δεν τα χωνεύουν και που τα βλέπουν κάθε Χριστουγεννα μόνο, θα κολλήσουν ο ένας τον άλλον, και με την Πρωτοχρονιά πάλι μέσα.
Παράλληλα έχουμε οδηγίες ότι πρόκειται για λοκντάουν-λάιτ. Ηταν τόσο ηξεις αφίξεις το τί γίνεται με τα γραφεία (να δουλεύετε από το σπίτι αν μπορείτε, είπε ο πρωθυπουργός) που πολλοί εργοδότες περιμένουν το προσωπικό τους να πηγαίνει στο γραφείο σα να μην τρέχει τίποτα. Γιατί αν δεν τους επιβάλει να δουλεύουν απο το σπίτι δεν θα το εφαρμόσουν, και δεν το επιβάλλει γιατί τους φοβάται.
 
Εμείς που αυτό το δικαίωμα το κερδίσαμε.

Με τα 180 χιλιάρικα, προφανώς.

Παραθέτω από ΣΚΑΪ, έτσι; Δεν κάνω αντιπολίτευση.

 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν κάνω αντιπολίτευση.

Εφόσον υπονοείτε ότι ο Βουλαρίνος έγραψε αυτά που έγραψε επειδή η Athens Voice (όπου έγραψε το παραπάνω σημείωμα) πήρε κι αυτή όπως και άλλα ΜΜΕ κάποια ποσά από την κυβέρνηση, λυπάμαι αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι μόνο αντιπολίτευση κάνετε — και μάλιστα όχι πολύ επιτυχημένη, ιδίως για αυτό το φόρουμ.
 
Εφόσον υπονοείτε ότι ο Βουλαρίνος έγραψε αυτά που έγραψε επειδή η Athens Voice (όπου έγραψε το παραπάνω σημείωμα) πήρε κι αυτή όπως και άλλα ΜΜΕ κάποια ποσά από την κυβέρνηση, λυπάμαι αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι μόνο αντιπολίτευση κάνετε — και μάλιστα όχι πολύ επιτυχημένη, ιδίως για αυτό το φόρουμ.
Απ' όσα θυμάμαι ότι είχε πει ο κ. Πέτσας, πιο πιθανό μου φαίνεται ότι η Athens Voice πήρε κάποια ποσά από την κυβέρνηση επειδή γράφει αυτά που γράφει. Αλλά τέλος πάντων...

(Για το συγκεκριμένο άρθρο, όπως ξανάγραψα, και μόνο η φράση "Όσο για την κυβέρνηση, μπορούμε μια χαρά να την κρίνουμε εμείς. Εμείς που αυτό το δικαίωμα το κερδίσαμε" μου αρκεί για να κρίνω κι εγώ τη σοβαρότητα του κ. Βουλαρίνου...)
 

skol

Active member
μόνο αντιπολίτευση κάνετε — και μάλιστα όχι πολύ επιτυχημένη
Μήπως όμως η παράθεση Βουλαρινού δεν αποτελεί ακριβώς κάλεσμα για επιτυχημένη αντιπολίτευση;
Τέλος πάντων, για μια απάντηση στα "πετυχημένα" που γράφει ο Βουλαρινός δεν χρειάζεται καν να φύγει κάποιος από τον φιλοκυβερνητικό τύπο. Παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του Χ. Τσούκα λίγες μέρες αργότερα.

Η απουσία επιδημιολογικής πληροφόρησης συμπορεύθηκε με λειψό σχεδιασμό. Ηταν γνωστό ότι ερχόταν δεύτερο, σφοδρότερο, κύμα πανδημίας. Τι έκανε η κυβέρνηση; Ενώ απηύθυνε, ορθώς, εκκλήσεις στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, η ίδια ολιγώρησε σε τομείς ευθύνης της. Τι (δεν) έκανε; Πρώτον, άνοιξε τις πύλες της χώρας, με μόνο δειγματοληπτικό (κι αυτόν ελλιπή) έλεγχο εισερχόμενων τουριστών. Δεύτερον, αξιοποιήθηκαν αργά (τον Οκτώβριο) οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ δεν ενεπλάκησαν οι γιατροί του ΠΕΔΥ στην πρωτοβάθμια υγεία των ασθενών με COVID-19. Τρίτον, δεν καλύφθηκε το κόστος του τεστ κορωνοϊού από τον ΕΟΠYΥ, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν τα τεστ. Τέταρτον, δεν επιβλήθηκε εβδομαδιαίος έλεγχος των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία, φυλακές, σχολεία κ.λπ. Πέμπτον, δεν ενισχύθηκαν σημαντικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε αυξήθηκαν οι χώροι διδασκαλίας με προκατασκευασμένες αίθουσες, όπως έγινε μετά τον σεισμό του 1999. Εκτον, δεν επιβλήθηκαν τα μέτρα (μάσκα, αποστασιοποίηση) στους χώρους ή στις τελετές θρησκευτικής λατρείας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει και ατομική υπευθυνότητα και κεντρική στρατηγική δράση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στην αρχή είχα αποφασίσει να μη σχολιάσω, αλλά δυστυχώς ξύπνησα νωρίς.

Λοιπόν, όπως θα αντιλήφθηκαν κάποιοι, έχω σταματήσει να σχολιάζω ζητήματα της εσωτερικής κομματικής διαπάλης από το φθινόπωρο του 2015. Είχαμε παρασυρθεί στα χρόνια του αντιμνημονιακού πυρετού και γράφαμε πολλά εδώ μέσα (δεν εκτονωνόμασταν άλλωστε σε ΜΚΔ) που δεν βοήθησαν το φόρουμ σαν γλωσσικό φόρουμ. Μου ήταν ωστόσο αδύνατο να μη σχολιάζω αυτό που εγώ θεωρούσα αντιμνημονιακό παραλογισμό (εκείνον που ξεκίνησε με τον Σαμαρά, για να μην ξεχνιόμαστε, και συνεχίστηκε από ΧΑ, Καμμένο και Σύριζα), τις εκλογές του 2015, το βαρουφάκειο καρναβάλι, το παρανοϊκό δημοψήφισμα. Όταν πια ήταν σαφές ότι ο Σύριζα (χωρίς ένα κομμάτι του) είχε αποδεχτεί τη μνημονιακή πολιτική και δεν κινδυνεύαμε από τρελές περιπέτειες, κόπασαν και οι πολιτικές κόντρες εδώ μέσα.

Έτσι, το κείμενο του Βουλαρίνου το έβαλα εδώ, από αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες που είχα διαβάσει για το θέμα, επειδή εξέφραζε με σταράτες κουβέντες την ένταση που ένιωθα κι εγώ σε σχέση με την εφαρμογή βασικών υγειονομικών αρχών. Δεν το έβαλα για να υποστηρίξω την κυβέρνηση, ας πούμε, ή τον Βουλαρίνο ή την Athens Voice.

Γι’ αυτό θεώρησα άκομψο το σχόλιο που πιάστηκε από μια διατύπωση του Βουλαρίνου για να ακυρώσει το σύνολο του άρθρου και, ταυτόχρονα, τη δική μου ταύτιση με τις βασικές του θέσεις.

Πολύ χειρότερο ήταν το σχόλιο του Α. για τα 180 χιλιάρικα. Πίσω απ’ αυτό υπάρχει η σκέψη: «Οι άνθρωποι της δικής μου παράταξης σκέφτονται και εκφράζονται ελεύθερα. Ο Βουλαρίνος και οι όμοιοί του γράφουν αυτά που γράφουν επειδή τα παίρνουν». Είναι φρικτό να σκέφτεσαι έτσι για τον πολιτικό αντίπαλό σου. Είναι ακόμα πιο φρικτό να το χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα παρότι δεν το πιστεύεις. Και είναι τρισχειρότερο όταν το λες έτσι που να παίρνει κι εμένα η μπάλα. Δηλαδή, να περιμένω κι εγώ από τη λίστα Πέτσα ή να νιώθω σαν την Πόντια π.;

Πολύ πιο ενδιαφέρον ήταν το άρθρο του Τσούκα. Έχω σταματήσει να πολυδιαβάζω εφημερίδες από το καλοκαίρι του 2018, οπότε δεν το είχα δει. Είναι μια καλοβαλμένη κριτική στον χειρισμό της επιδημίας από την κυβέρνηση (με σχόλια που έχω ακούσει ή διαβάσει και σε άλλα φιλοκυβερνητικά μέσα – αυτά που εμπιστεύομαι για την πιο αντικειμενική ενημέρωσή μου). Όμως γιατί δόθηκε η εντύπωση ότι ο Βουλαρίνος αποδοκίμαζε την κριτική στην κυβέρνηση γενικά; Και ίσως κατ’ επέκταση κι εγώ; Τα κείμενα τα διάλεξα σαν επίθεση στους αρνητές του κορονοϊού, τους αρνητές της μάσκας, τους αρνητές των εμβολίων. Αν ανήκετε σε αυτούς τους αρνητές και έρθετε εδώ να επιτεθείτε στην κυβερνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα καλοπεράσετε.

Προς το παρόν, λυπάμαι αν σας ενόχλησε ο Βουλαρίνος. Μπορείτε να αναρτήσετε οποιοδήποτε άλλο κείμενο στο ίδιο πνεύμα. Όχι με κομματική φιλοκυβερνητική ή αντικυβερνητική διάθεση — μου είναι και τα δύο εξίσου απεχθή.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επειδή κι εγώ πλέον εκτονώνομαι πολιτικά (αν και όταν) στα ΜΚΔ, θα αναφέρω μόνο ότι κτγμ και τα πέντε επιχειρήματα Τσούκα είναι, με το συμπάθιο δηλαδή, αστειότητες. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, άνοιξε τις πύλες της χώρας, με μόνο δειγματοληπτικό (κι αυτόν ελλιπή) έλεγχο εισερχόμενων τουριστών.

Δεν ισχύει (ή έστω, δεν ισχύει έτσι, απόλυτα). Αφενός ζητούνταν επίσης τεστ τριημέρου και αφετέρου δεν υπήρχε βέβαια η δυνατότητα να γίνουν τεστ σε όλους, τους λίγους (4 εκ.) έστω, που ήρθαν. Μόνο έξυπνα δειγματοληπτικά. Βέβαια, όταν βάζεις τον πήχη του επί κοντώ στα 8 μέτρα, όλοι θα περνούν από κάτω,

Δεύτερον, αξιοποιήθηκαν αργά (τον Οκτώβριο) οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ δεν ενεπλάκησαν οι γιατροί του ΠΕΔΥ στην πρωτοβάθμια υγεία των ασθενών με COVID-19.

Το πρώτο δεν το καταλαβαίνω καν, σαν ανακοίνωση από συνδικαλιστική παράταξη μοιάζει. Υπάρχουν και ανακοινώσεις ότι ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν τέτοιες δομές. Υποθέτω ότι το κλειδί βρίσκεται στο περιεχόμενο της «αξιοποίησης». Το δεύτερο επίσης δεν το καταλαβαίνω. Δεν υπήρχαν διαρκείς συστάσεις για επικοινωνία με τον οικογενειακό γιατρό, ΠΕΔΥ ή ιδιώτη, αδιάφορο; Μήπως θα έπρεπε να προσληφθούν επιπλέον γενικοί γιατροί κοβιδολόγοι για την πρωτοβάθμια περίθαλψη; Πάλι ο πήχης στα 8 μέτρα;

Τρίτον, δεν καλύφθηκε το κόστος του τεστ κορωνοϊού από τον ΕΟΠYΥ, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν τα τεστ.

Έχουν γραφτεί δεκάδες υπεύθυνα κείμενα τόσο ως προς την περιορισμένη χρησιμότητα των τεστ (εφόσον δεν είναι διαθέσιμα σε τεράστιο αριθμό και εύχρηστα, να κάνει ο καθένας μόνος του πρωί βράδυ, σαν το τεστ εγκυμοσύνης) όσο και ως προς τις εργαστηριακές δυνατότητες της χώρας που ειλικρινά δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Όπως δεν έχει νόημα να ανέβει ο πήχης πέρα από τα 8 μέτρα.

Τέταρτον, δεν επιβλήθηκε εβδομαδιαίος έλεγχος των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία, φυλακές, σχολεία κ.λπ.

Δεν έχει καν νόημα να αναρωτηθεί κανείς γιατί «εβδομαδιαίος» και όχι πενθήμερος ή τριήμερος ή οτιδήποτε. Είναι τα δυο προηγούμενα επιχειρήματα, συγκεντρωμένα και μασκαρεμένα. Άφθονα τεστ και άφθονες προσλήψεις για να κάνουν ελέγχους. Ο πήχης ακλόνητος, στα 8 μέτρα.

Πέμπτον, δεν ενισχύθηκαν σημαντικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε αυξήθηκαν οι χώροι διδασκαλίας με προκατασκευασμένες αίθουσες, όπως έγινε μετά τον σεισμό του 1999.

Σωστή η πρώτη ένσταση, έπρεπε να ψωνίσουμε από τα διεθνή σούπερ μάρκετ άφθονα («σημαντικά») όσα λεωφορεία και βαγόνια μετρό χρειάζονταν π.χ. για να διπλασιαστούν τα δρομολόγια. Μετά θα τα πουλήσουμε ή θα τα κυκλοφορούμε άδεια. Λεφτά υπάρχουν. Όσο για τις προκατασκευασμένες αίθουσες, το πάγιο αίτημα των ημερών όπου υπάρχουν ακόμη για διάφορους λόγους τέτοιες αίθουσες είναι να αχρηστευτούν. Και πολύ λογικά, αφού ούτε αερίζονται, ούτε θερμαίνονται καλά. Αλλά δεν βαριέσαι, ο πήχης να στέκεται ψηλά.

Έκτον, δεν επιβλήθηκαν τα μέτρα (μάσκα, αποστασιοποίηση) στους χώρους ή στις τελετές θρησκευτικής λατρείας.

Σε άλλη χώρα ζούμε, μάλλον. Αλλού γίνονται κηδείες με δέκα άτομο, αλλού αναβάλλονται γάμοι αλλού γι' αλλού τα άλλα. Δεν βαριέσαι. Το ειδικό παράδειγμα ας γενικεύεται για να πούμε το σεκλέτι μας.

Ο πήχης μόλις χασμουρήθηκε. Σταματώ λοιπόν.
 
πιο πιθανό μου φαίνεται ότι η Athens Voice πήρε κάποια ποσά από την κυβέρνηση επειδή γράφει αυτά που γράφει.

Αυτό σημαίνει "κερδίζω". Δεν παίρνω χρήματα για να γράψω κάτι, αλλά αφού γράψω κάτι.

Είναι φρικτό να σκέφτεσαι έτσι για τον πολιτικό αντίπαλό σου. Είναι ακόμα πιο φρικτό να το χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα παρότι δεν το πιστεύεις. Και είναι τρισχειρότερο όταν το λες έτσι που να παίρνει κι εμένα η μπάλα.

Νόμιζα πως δεν αντιπολιτεύεσαι. Εσύ, όμως, φαίνεται να ξέρεις τους πολιτικούς σου "αντιπάλους", καλύτερα κι από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Προς το παρόν, λυπάμαι αν σας ενόχλησε ο Βουλαρίνος.

Ευτυχώς.

Σταματώ λοιπόν.

Επιτέλους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ξέχασα να πω ότι δεν είμαστε πολύ φιλικοί προς την αυθάδεια και την αγένεια. Κυρίως επειδή έχουμε πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουμε από το να αντιμετωπίζουμε τις ειρωνείες του κάθε περαστικού.
 

skol

Active member
Όμως γιατί δόθηκε η εντύπωση ότι ο Βουλαρίνος αποδοκίμαζε την κριτική στην κυβέρνηση γενικά;
Ε, με φράσεις όπως οι παρακάτω δεν είναι δύσκολο να κάνει κανείς μια τέτοια σκέψη
Είναι οι πολίτες που αδυνατούν (ή δεν θέλουν) να καταλάβουν (ή να παραδεχτούν) πως η κυβέρνηση έχει τόση ευθύνη για το λοκντάουν όση ο διαιτητής που σφυρίζει πέναλτι σε κλάδεμα μέσα στην περιοχή
και
Αν ανοίξουν το στόμα τους, θα είναι για να γκρινιάξουν και να διαμαρτυρηθούν. Οπότε καλύτερα να μην πουν τίποτα. Ας σταματήσουν να μιλάνε κι ας τηρήσουν επιτέλους τους κανόνες.
Ειδικά για την τελευταία δυσκολεύομαι να σκεφτώ ποιο θα μπορούσε να είναι το δημοκρατικό της έρεισμα.
Αν ανήκετε σε αυτούς τους αρνητές και έρθετε εδώ να επιτεθείτε στην κυβερνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα καλοπεράσετε.
Ελπίζω η αποστροφή μου για τον Βουλαρινό να μην με κάνει υποψήφιο για ένταξη σε ομάδες αρνητών, ψέκα κλπ.
 

skol

Active member
όταν βάζεις τον πήχη του επί κοντώ στα 8 μέτρα, όλοι θα περνούν από κάτω,
Αγαπητέ drsiebenmal, αν δεν μπορεί να περάσει τα 8 μέτρα η κυβέρνηση ας μην την χειροκροτάμε που περνάει τα 3 (εντάξει, ρητορική υπερβολή, αλλά θα με ενδιέφερε να μου πεις πόσα μέτρα πιστεύεις ότι πήδηξε τελικά).
Και έπειτα, το άλμα που καλούνται να κάνουν οι πολίτες τόσους μήνες τώρα, με αυτές τις συνθήκες, στα πόσα μέτρα θα το τοποθετούσες; έχοντας από πάνω και τον κάθε Βουλαρινό όχι μόνο να τους κουνάει το δάχτυλο αλλά να τους κλείνει και το στόμα. Και μην μου πεις ότι έτσι τους ενθαρρύνει να πηδήξουν ψηλότερα, απ' ό,τι ξέρω τα γαμοσταυρίδια των προπονητών έχουν πάψει να θεωρούνται αποδοτική μέθοδος :-)
 

nickel

Administrator
Staff member
Ειδικά για την τελευταία δυσκολεύομαι να σκεφτώ ποιο θα μπορούσε να είναι το δημοκρατικό της έρεισμα.
Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι, ο Βουλαρίνος αναλώνει πολύ χρόνο στα ΜΚΔ για να συλλέξει το υλικό του. Στους μήνες της πανδημίας, τα σχόλια από τον κύκλο των αρνητών της πανδημίας και των εμβολίων είναι τέτοια —ανάμεσα σ’ αυτά και η πολυποίκιλη κριτική των μέτρων της κυβέρνησης (ΠΡΟΣΘΗΚΗ: που κάνουν οι συγκεκριμένοι αρνητές)— που ο Βουλαρίνος μού φαίνεται σούπερ ανεκτικός… :cool:
 
Last edited:
Καλέ, γιατί δεν το λέτε καθαρά; Ντρέπεστε;

Με κυβέρνηση Συριζανέλ θα είχαμε διώξει τον κορονοΐό στο άψε σβήσε και θα κοιμόμασταν ήσυχοι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Καλέ, γιατί δεν το λέτε καθαρά; Ντρέπεστε;

Με κυβέρνηση Συριζανέλ θα είχαμε διώξει τον κορονοΐό στο άψε σβήσε και θα κοιμόμασταν ήσυχοι.
Επίσης, αν δεν ήμασταν στην κακούργα ΕΕ, θα είχαμε εμβολιαστεί όλοι και θα είχαμε φτιάξει και δικό μας εμβόλιο (άποψη του ΚΚΕ).
 
τα σχόλια από τον κύκλο των αρνητών της πανδημίας και των εμβολίων είναι τέτοια —ανάμεσα σ’ αυτά και η πολυποίκιλη κριτική των μέτρων της κυβέρνησης—
Νίκελ, υποθέτω αντιλαμβάνεσαι ότι η παραπάνω φράση είναι μάλλον ατυχής.

Επειδή παραπάνω έδωσες τη δική σου οπτική για τα μολυβένια χρόνια της Λεξιλογίας, την έναρξη και τον λόγο της φερόμενης λήξης τους, επιφυλάσσομαι να κάνουμε αυτή την κουβέντα μιας και θαρρώ υπήρξα σε μια φάση ένα από τα κεντρικά πρόσωπά τους. Η δική μου οπτική (αλλά νομίζω και πολλών άλλων βουβών προσώπων) είναι αρκετά διαφορετική, αλλά δεν είναι ίσως ώρα τώρα - nunc est bibendum, ή ό,τι προαιρείται ο καθείς.
 
Top