Οι υπεύθυνοι για το λοκντάουν καλύτερα να μη μιλούν (Του Μάνου Βουλαρίνου από την Athens Voice)

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχω γράψει ή αναδημοσιεύσει κείμενα για την πανδημία, αλλά ένιωσα την ανάγκη τώρα, καθώς μπαίνουμε στη μεγάλη ευθεία μέχρι την ώρα εκείνη που θα έρθουν τα εμβόλια να δώσουν κάποια ανακούφιση — ένα πολύμηνο διάστημα που οι δραστηριότητές μας θα ανοιγοκλείνουν, τα θύματα θα πολλαπλασιάζονται, τα νεύρα μας θα τεντώνουν, οι πολιτικές κόντρες θα μας εκνευρίζουν ακόμα περισσότερο... Έγραψε προ ημερών ο Ρωμανός Γεροδήμος στο Facebook για το κόστος του ανεξέλεγκτου ατομισμού:

Ας είμαστε ειλικρινείς: ο λόγος που γίνεται το λοκντάουν δεν είναι ο ίδιος ο κορωνοϊός, αλλά η αδυναμία ενός μέρους των κοινωνιών να πειθαρχήσει σε πέντε βασικά μέτρα, η αδυναμία των κυβερνήσεων να επιβάλλουν αυτά τα πέντε μέτρα για να μην γίνει το λοκντάουν, και η απροθυμία της υπόλοιπης κοινωνίας να υποστηρίξει την κυβέρνηση σε αυτήν την προσπάθεια, απονομιμοποιώντας ηθικά τέτοια μοντέλα αντικοινωνικής, ουσιαστικά, συμπεριφοράς.
Το κοινωνικό σύνολο και ειδικά όσοι χάσουν τις δουλειές, τις επιχειρήσεις, και την ψυχική τους υγεία αυτή τη στιγμή επωμίζονται το κόστος του ανεξέλεγκτου ατομισμού.
Διαβάζω συνεχώς δυστοπικά σενάρια για το κακό κράτος που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει ηλεκτρονικά όλες μας τις κινήσεις. Μην ανησυχείτε, αγαπητοί μου. Η δυστοπία έρχεται απ' τη δική σας ανευθυνότητα.
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις συμπεριφορές ορισμένων ανθρώπων που οδήγησαν στο δεύτερο λοκντάουν για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. (Ζητάω συγγνώμη από τον καθηγητή Μπαμπινιώτη που και στα δύο δημοσιεύματα χρησιμοποιείται το ξενόφερτο λοκντάουν αντί για το νεοπροταθέν απαγορευτικό.)

Οι υπεύθυνοι για το λοκντάουν καλύτερα να μη μιλούν
Του Μάνου Βουλαρίνου
Δεν έχει περάσει ούτε ένα 24ωρο από την ανακοίνωση του λοκ του ντάουν και ήδη κάποιοι συμπολίτες έχουν σηκώσει σημαία αντίστασης και αντικυβερνητικής οργής για το νέο λοκντάουν στο οποίο μας υποχρεώνει η κυβέρνηση. Από την άλλη το να πει «Σωτήρη» τον Τσιόδρα ο Μητσοτάκης είναι όντως φοβερό και η οργή τους όχι εντελώς άδικη (εμότικον ειρωνείας για τους αναγνώστες που έχουν δυσκολία κατανόησης κειμένου).
Είναι οι πολίτες που αδυνατούν (ή δεν θέλουν) να καταλάβουν (ή να παραδεχτούν) πως η κυβέρνηση έχει τόση ευθύνη για το λοκντάουν όση ο διαιτητής που σφυρίζει πέναλτι σε κλάδεμα μέσα στην περιοχή: προφανώς αυτός το σφυρίζει, αλλά η ευθύνη είναι μόνο του ανόητου αμυντικού που αντί για μπάλα πήρε πόδια.
Έτσι, αν κανείς θέλει να ρίξει ευθύνες, δεν έχει παρά να κοιτάξει γύρω του και ίσως και στον καθρέφτη του. Γιατί οι υπεύθυνοι για το νέο λοκντάουν είναι οι συμπολίτες με υπευθυνότητα και ωριμότητα 5χρονου που δεν κατάφεραν να τηρήσουν ακόμα και τα πιο απλά μέτρα. Είναι αυτοί οι κακομαθημένοι αντικοινωνικοί που πάνω από ζωές και χώρα και οικονομία έβαλαν την επιθυμία τους για ποτάρες, διαδηλωσάρες και θρησκευτικές τελετάρες.
Αυτοί που δεν φορούσαν τη μάσκα όπου και όσο έπρεπε.
Αυτοί που τη φορούσαν αλλά δεν μπορούσαν να βάλουν μέσα τη μυτούλα γιατί τα ενοχλούσε τα τσαμένα... γουτου γουτου μωλέ... σε ενοχλεί η μυτούλα σου μωλάκι μου... αχου το μωλέ... δεν μπολεί με τη μάσκα του μωλέ...
Αυτοί που μαζεύονταν στα κλαμπ και πάρταραν λες και ο χρόνος είχε σταματήσει στο 2019.
Αυτοί που στριμώχνονταν στα μπαρ γιατί δεν αντέχουν να μη ζήσουν σαν σαρδέλες σε κονσέρβα ούτε μια εβδομάδα.
Αυτοί που κάθονταν με τις ώρες στα καφέ, ξεμάσκωτοι και φωνακλάδες, σπέρνοντας τον ιό με τα σάλια τους.
Αυτοί που πάρταραν στις πλατείες γιατί «έτσι κι αλλιώς οι γέροι πεθαίνουν».
Αυτοί που δεν άντεχαν να αφήσουν για λίγο τις ομαδικές θρησκευτικές τους «υποχρεώσεις», είτε αυτές ήταν ένα «μυστήριο» είτε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όλοι αυτοί που δεν αντέχουν να ζήσουν έστω και λίγο μακριά απ’ το εκκλησιαστικό ή το πολιτικό τους κοπάδι.
Αυτοί που όταν έμπαιναν στο γραφείο, έβγαζαν τη μάσκα και γελούσαν με τους «υπερβολικούς και φοβητσιάρηδες» συναδέλφους τους που περίμεναν να πάνε σπίτι τους για να τη βγάλουν.
Αυτοί που «έλα μωρέ τώρα, μια γριπούλα είναι».
Αυτοί που «ξυπνάτε πρόβατα δεν υπάρχει κανένας ιός»
Αυτοί που χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα και έκαναν share τις ηλιθιότητες ενός τραγουδιστή.
Αυτοί που για να ξεγελάσουν τα εσωτερικά τους αδιέξοδα, βλέπουν παντού συνωμοσίες και πλεκτάνες.
Αυτοί που δεν έχουν την πνευματική ικανότητα να καταλάβουν και την ψυχολογική συγκρότηση να δεχτούν τη σημασία που έχει για μια κοινωνία η τήρηση των κανόνων.
Όλοι αυτοί, που ήδη τους ακούω να διαμαρτύρονται, το μόνο το οποίο έχουν δικαίωμα να πουν είναι «συγγνώμη για το λοκντάουν».
Το μόνο που δικαιούνται είναι να ζητήσουν συγγνώμη από όλους εμάς που δυσκολευτήκαμε, ζοριστήκαμε, ενοχληθήκαμε, περιοριστήκαμε, αλλά κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε για να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο λοκντάουν. Από όλους εμάς που οι θυσίες μας δεν έπιασαν τον τόπο που έπρεπε επειδή αυτοί δεν ήθελαν να θυσιάσουν τίποτα.
Αλλά δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω ότι άνθρωποι τόσο ανεύθυνοι και αντικοινωνικοί όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν συγγνώμη, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουν να βγουν και από πάνω. Αν ανοίξουν το στόμα τους, θα είναι για να γκρινιάξουν και να διαμαρτυρηθούν. Οπότε καλύτερα να μην πουν τίποτα. Ας σταματήσουν να μιλάνε κι ας τηρήσουν επιτέλους τους κανόνες. Αρκετό κακό έχουν κάνει μέχρι τώρα, δεν χρειάζεται να κάνουν ακόμα μεγαλύτερο.
Όσο για την κυβέρνηση, μπορούμε μια χαρά να την κρίνουμε εμείς. Εμείς που αυτό το δικαίωμα το κερδίσαμε. Εμείς που μπορούμε να κρίνουμε και τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις και τα λάθη της. Και κυρίως το μεγαλύτερο απ’ όλα: το ότι φοβήθηκε το πολιτικό κόστος που θα είχε το να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους τύπους με την αυστηρότητα που τους αξίζει. Ότι επέτρεψε συγκεντρώσεις σε πλατείες, πάρτι σε κλαμπ, διαδηλώσεις στους δρόμους και συνωστισμούς σε εκκλησίες. Ότι λαμβάνοντας μέτρα και μη φροντίζοντας για την αυστηρή τους τήρηση, έκανε τη μισή δουλειά.
Και θα την κρίνουμε ελπίζοντας αυτή τη φορά να μην φοβηθεί και να κάνει τη δουλειά της ολόκληρη. Και να μην επιτρέψει σε κανέναν ανεύθυνο αντικοινωνικό, είτε κρατάει ποτό, είτε προκήρυξη, είτε θυμιατό, να συνεχίσει να καταστρέφει υγεία, οικονομία και χώρα. Και μπράβο της.
 

anepipsogos

Member
(Ζητάω συγγνώμη από τον καθηγητή Μπαμπινιώτη που και στα δύο δημοσιεύματα χρησιμοποιείται το ξενόφερτο λοκντάουν αντί για το νεοπροταθέν απαγορευτικό.)

Μήπως να του ψιθύριζα το "κατακλείω/κατακλείομαι/κατάκλεισις" που είναι ταμάμ το λοκιντάουνι;;
 
Όσο για την κυβέρνηση, μπορούμε μια χαρά να την κρίνουμε εμείς. Εμείς που αυτό το δικαίωμα το κερδίσαμε.
Θα μπορούσα να γράψω κι εγώ κατεβατά αλλά η παραπάνω φράση μου αρκεί. ΤΥΝ.
 

Earion

Moderator
Staff member
Μήπως να του ψιθύριζα το "κατακλείω/κατακλείομαι/κατάκλεισις" που είναι ταμάμ το λοκιντάουνι;;
"Εγκλεισμός" είναι, νομίζω, πιο ακριβές. Αλλά κάπου έχω δει μια προσπάθεια εξελληνισμού του λοκντάουν σε λοκτάγιο (κλινόμενο μαλιστα κατά τα μουράγιο, καρνάγιο, κλπ.). Ίσως πιάσει...
 

nickel

Administrator
Staff member
Το lockdown και τις αποδόσεις του, θυμίζω, τα είχαμε πρωτοσυζητήσει σ' αυτό το νήμα. Δεν αποκλείεται να το αυτονομήσω.
 

SBE

¥
Συμφωνώ. Και επειδή εγώ είμαι σε άλλο ανέκδοτο, μπορώ να πω άλλα τόσα για το τί γίνεται εδώ, που μπορώ να προβλέπω το μέλλον λίγο πολύ: θα λασκάρει λίγο η υπόθεση γύρω στα Χριστούγεννα, γιατί οι Άγγλοι δεν μπορούν χωρίς Χριστούγεννα, να μαζευτούν ολοι μαζί, να φάνε ό,τι δεν έχουν φαει όλη τη χρονιά, παρέα με τα σόγια τους που δεν τα χωνεύουν και που τα βλέπουν κάθε Χριστουγεννα μόνο, θα κολλήσουν ο ένας τον άλλον, και με την Πρωτοχρονιά πάλι μέσα.
Παράλληλα έχουμε οδηγίες ότι πρόκειται για λοκντάουν-λάιτ. Ηταν τόσο ηξεις αφίξεις το τί γίνεται με τα γραφεία (να δουλεύετε από το σπίτι αν μπορείτε, είπε ο πρωθυπουργός) που πολλοί εργοδότες περιμένουν το προσωπικό τους να πηγαίνει στο γραφείο σα να μην τρέχει τίποτα. Γιατί αν δεν τους επιβάλει να δουλεύουν απο το σπίτι δεν θα το εφαρμόσουν, και δεν το επιβάλλει γιατί τους φοβάται.
 
Top