metafrasi banner

Νέες φορολογικές ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες από το 2014

crystal

Moderator
Καλησπέρα κι από μένα και καλωσόρισες, anongal!

Καταλαβαίνω πολύ καλά το άγχος σου και θυμάμαι πεντακάθαρα το δικό μου άγχος, όχι πάρα πολλά χρόνια πριν. Εγώ θα σου το θέσω λίγο διαφορετικά το πράγμα, αναφέροντας τι προτίμησα να κάνω η ίδια εκείνη την περίοδο.
Δύο πράγματα με έκαιγαν: να αποκτήσω εμπειρία και να εισχωρήσω με κάποιον τρόπο στην αγορά. Επειδή το δεύτερο είναι κάτι που γίνεται σε βάθος χρόνου, έριξα το βάρος στο πρώτο. Κι επειδή η μετάφραση, όσο κι αν την αγαπάω, εμένα μου φαίνεται πολύ κουραστική δουλειά για να την κάνω για ψίχουλα, προτίμησα να σηκώνω δίσκο και να κάνω τη γραμματέα μέχρι να βρω μια θέση σε γραφείο. Θέση βρήκα μετά από έναν χρόνο. Από το γραφείο έφυγα εννιά μήνες μετά - για την ακρίβεια "με έφυγαν", επειδή αρνήθηκα να δουλεύω ως freelancer τα ΣΚ με 2 λεπτά τη λέξη. Όμως το πρώτο βήμα είχε γίνει, οπότε μετά από λίγο καιρό βρήκα την επόμενη θέση στην εταιρεία που είμαι τώρα. Παράλληλα ξεκίνησα να αναπτύσσω δίκτυο ως freelancer, κυρίως με γραφεία του εξωτερικού.
Πού θέλω να καταλήξω; Ότι η ενέργεια και ο ενθουσιασμός που έχεις αυτήν τη στιγμή είναι πολύτιμα και γι' αυτόν το λόγο πρέπει να τα επενδύσεις στο να χτίσεις σωστές βάσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν στη συνέχεια. Αν δέχεσαι τις χαμηλές αμοιβές επειδή δεν έχεις πείρα, προσπάθησε να την αποκτήσεις αναζητώντας π.χ. κάποιο γραφείο για να κάνεις πρακτική. Αν τις δέχεσαι επειδή έχεις πείρα αλλά δεν έχεις μεν δίκτυο, αφιέρωσε την ενέργειά σου στο να χτίσεις ένα σωστό δίκτυο. Θα σου πάρει περισσότερο καιρό, αλλά σε βάθος χρόνου θα αξίζει ΠΟΛΥ περισσότερο. Με κάθε ειλικρίνεια, θεωρώ πως ο χρόνος που θα αφιερώσεις για να μεταφράσεις ένα κείμενο με 2 λεπτά τη λέξη θα είναι καλύτερα ξοδεμένος αν αντ' αυτού τον αφιερώσεις για να στείλεις βιογραφικά σε γραφεία του εξωτερικού που θα σου δώσουν 6.
Αυτά από μένα και καλή αρχή. :)
 
Κάτι τέτοιες
νοοτροπίες σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ συναδέλφων και δεν εκπλήσσομαι που δεν υπάρχει ενιαίος (α-πολιτικός/α-κομματικός) φορέας που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κλάδου.

Καλό! Όπως, ας πούμε, έχεις έρθει με τις α-πολίτικες και α-κομματικές απόψεις σου π.χ. για ιδιωτική ασφάλιση, στην α-πολίτικη και α-κομματική Λεξιλογία, για να πάρεις α-πολίτικες και α-κομματικές συμβουλές τύπου «ρίχνουμε τις τιμές μόνο μετά από μπίζνες πλαν»; Αν-έκδοτο είναι αυτό.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάνω που είχαμε αρχίσει να στεναχωριόμαστε ότι θα περάσουμε α-νέφελο Αύγουστο! :)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Καλό! Όπως, ας πούμε, έχεις έρθει με τις α-πολίτικες και α-κομματικές απόψεις σου π.χ. για ιδιωτική ασφάλιση, στην α-πολίτικη και α-κομματική Λεξιλογία, για να πάρεις α-πολίτικες και α-κομματικές συμβουλές τύπου «ρίχνουμε τις τιμές μόνο μετά από μπίζνες πλαν»; Αν-έκδοτο είναι αυτό.
Μπορείς, ξέρεις, αντί να ειρωνεύεσαι το τι πιστεύουν κάποιοι άλλοι (και μαζί μ' αυτό να ειρωνεύεσαι και συλλήβδην τη Λεξιλογία), να καταθέσεις και τις δικές σου απόψεις. Ή μήπως δεν μπορείς να κάνεις διάλογο σε α-κομματικό περιβάλλον;
 
Μπορείς, ξέρεις, αντί να ειρωνεύεσαι το τι πιστεύουν κάποιοι άλλοι (και μαζί μ' αυτό να ειρωνεύεσαι και συλλήβδην τη Λεξιλογία), να καταθέσεις και τις δικές σου απόψεις. Ή μήπως δεν μπορείς να κάνεις διάλογο σε α-κομματικό περιβάλλον;

Η ειρωνεία υπήρχε ήδη στο απόσπασμα που παρέθεσα, πριν τον δικό μου σχολιασμό, στη σχέση ανάμεσα στο -ας πούμε- αίτημα του παραθέματος και στην πραγματικότητα. Δεν πρόσθεσα τίποτε απολύτως. Ειρωνεία απέναντι στη Λεξιλογία ή απέναντι σε σένα δεν ξέρω πού βλέπεις: δεν είναι «πολιτικές» (στο κομματικό θα έρθω αργότερα) οι συζητήσεις στη Λεξιλογία; Η θέση περί «ιδιωτικής» ή, αντίστοιχα, περί «δημόσιας» ή περί «δημοσιο-ιδιωτικής» ασφάλισης δεν είναι πολιτική; Η δική σου θέση περί μεταφραστών-επιχειρηματιών δεν είναι πολιτική;

Τώρα, για το κομματικό: αν θεωρούμε πως οι απόψεις μας είναι «κομματικές» μόνο αν ανήκουμε ή παίρνουμε γραμμή από ένα κόμμα, φυσικά η Λεξιλογία δεν είναι κομματική, δεν είναι όργανο κάποιου κόμματος. Μ' αυτή την έννοια, βέβαια, θα πρέπει να σε πληροφορήσω μετά λύπης μου πως ούτε οι δικές μου απόψεις είναι κομματικές. Ο ορισμός αυτός όμως (μου) είναι πολιτικά τελείως αδιάφορος, γιατί αγνοεί σε μεγάλο βαθμό αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, για να δώσω ένα παράδειγμα, το μόνο κόμμα που προωθεί την πολιτική του μέσα από εφημερίδα είναι το ΚΚΕ. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμία σχέση με εφημερίδες, αφού καμία άλλη εφημερίδα δεν δηλώνει πως είναι όργανο κάποιου κόμματος (η Αυγή νομίζω το μισο-δηλώνει). Προσωπικά, λοιπόν, για να αποφασίσω αν κάτι είναι «κομματικό» ή όχι δεν μένω στις δηλώσεις του φορέα του (υπάρχει κι ένα νήμα εδώ για τους φασίστες που ντρέπονται να πουν ότι είναι φασίστες, αν δεν κάνω λάθος) αλλά κοιτάζω αν εντάσσεται ή όχι στο ιδεολογικό πλαίσιο και στο πλαίσιο δράσης ενός κόμματος. Δεν βλέπω πώς, ας πούμε, η θέση περί ιδιωτικής ασφάλισης δεν είναι και κομματική, αφού υπάρχουν συγκεκριμένα κόμματα που την υποστηρίζουν και την εφαρμόζουν, και μάλιστα την εντάσσουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής δράσης. Εκτός αυτού, πολλά κόμματα βλέπω να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους -ακριβέστερα: να κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά τους- διακηρύσσοντας ακριβώς σε όλους τους τόνους «κάτω τα κόμματα»: έτσι ακομμάτιστα «κινήματα» μεταμορφώνονται αίφνης σε κομματικά ψηφαλάκια, ακομμάτιστες μούντζες σε αγκυλωτούς σταυρούς και ο πάλαι ποτέ γαλαζοπράσινος αυτοδιοικητικός χάρτης της Ελλάδας ασπρίζει σιγά-σιγά απ' την πολλή «ανεξαρτησία» από τα κόμματα (με τις ίδιες ακριβώς πολιτικές και πολλές φορές και τα ίδια πρόσωπα, βεβαίως βεβαίως).

Για το αν μπαίνω ή όχι σε διάλογο σε α-κομματικό περιβάλλον: πρώτον, αν θυμάσαι καλά, έχω συμμετάσχει σε αρκετούς «διαλόγους» εδώ μέσα, οπότε αυτοαναιρείσαι. Δεύτερον, το αν κάτι είναι -ή δηλώνει πως είναι- κομματικό ή όχι δεν με ενδιαφέρει όντως καθόλου για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω. Απλώς θεωρώ πως αν κάποιος έχει ή προσπαθεί να έχει συνείδηση και αναλαμβάνει την ευθύνη της πολιτικής και κομματικής πλευράς των θέσεων και των πράξεών του είναι πολιτικά και έξυπνος και έντιμος, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν βλέπω πώς, ας πούμε, η θέση περί ιδιωτικής ασφάλισης δεν είναι και κομματική, αφού υπάρχουν συγκεκριμένα κόμματα που την υποστηρίζουν και την εφαρμόζουν, και μάλιστα την εντάσσουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής δράσης.

Εγώ είμαι αυτός που λίγο πιο πάνω κατέθεσα τη φιλελεύθερη σκέψη μου για «μικτή» ασφάλιση, που θα την πληρώνει ολόκληρη ο εργαζόμενος:

Θα ήθελα ένα σύστημα με το οποίο:
[...]
4. Ο εργοδότης θα κατέθετε την πληρωμή μου στον τραπεζικό μου λογαριασμό, από τον οποίο θα έφευγε αμέσως ένα ποσό σαν προκαταβολή φόρου και ένα ελάχιστο ποσό σαν ελάχιστη συμμετοχή στον (ένα και μοναδικό) ασφαλιστικό φορέα (για την ελάχιστη σύνταξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη). Η ελάχιστη αυτή συμμετοχή θα είναι ανάλογη προς τις αμοιβές μου. Για καλύτερη κάλυψη από τη βασικότατη, το κράτος θα έπρεπε να μου κάνει δελεαστικές προσφορές σε ανταγωνισμό με ιδιωτικές εταιρείες.
[...]

Δεν είναι καμιά ιδιαίτερα επεξεργασμένη θέση, ούτε και την ξεσήκωσα από το πρόγραμμα κάποιου κόμματος, αν και υποθέτω ότι κάτι παρόμοιο είναι πολύ πιθανό να προτείνουν και κεντρώα ή δεξιά σχήματα.

Σκοπός της πρότασής μου δεν είναι να ελαφρύνει το βάρος του εργοδότη. Ο μισθός και το μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη θα εξακολουθήσει, στο σύστημα που ζούμε, να διαμορφώνεται με βάση την αγορά, την προσφορά και τη ζήτηση. (Όσο δεν καθορίζεται η οικονομία από τις αποφάσεις επιτροπών, περιορίζω τις προτάσεις μου στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς».) Η απλή και ενδεχομένως απλοϊκή πρότασή μου θα ήθελε να απλοποιήσει τη διαδικασία για τη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αφού την απλοποιήσουμε και ξεφύγουμε από το σκανδαλώδες και δαιδαλώδες σύστημα που ισχύει σήμερα, ας συζητήσουμε το επόμενο βασικό ζήτημα: πώς θα αντέξει η οικονομία την πλήρη και ολοένα καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Ωστόσο, προτιμώ να κάνω συζήτηση στο πλαίσιο της οικονομίας που έχουμε γύρω μας. Η συζήτηση για το σύστημα που έχουμε στο μυαλό μας και τα όνειρά μας μπορεί να έχει τη δική της μαγεία και τη δική της ασφάλεια, αλλά έχει και μια απόσταση που αποξενώνει τον κόσμο.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η ειρωνεία υπήρχε ήδη στο απόσπασμα που παρέθεσα, πριν τον δικό μου σχολιασμό, στη σχέση ανάμεσα στο -ας πούμε- αίτημα του παραθέματος και στην πραγματικότητα. Δεν πρόσθεσα τίποτε απολύτως.
Στο παράθεμα της anongal14 που προηγήθηκε δεν υπήρχε ειρωνεία, διότι προφανώς εκείνη έτσι το εννοούσε. Εκείνο που ωστόσο υπήρχε ήταν ένας συνδυασμός ουτοπικότητας (διότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η πολιτική διάσταση από αυτά τα θέματα) με μία κακώς εννούμενη αυτοθυματοποίηση και προκατάληψη υπέρ του εαυτού της, καθώς βαφτίζει "διχαστική" την παραμικρή διαφορετική και/ή κριτική προσέγγιση και μοναδικό δίκιο το δικό της.

Δεν είναι «πολιτικές» (στο κομματικό θα έρθω αργότερα) οι συζητήσεις στη Λεξιλογία; Η θέση περί «ιδιωτικής» ή, αντίστοιχα, περί «δημόσιας» ή περί «δημοσιο-ιδιωτικής» ασφάλισης δεν είναι πολιτική; Η δική σου θέση περί μεταφραστών-επιχειρηματιών δεν είναι πολιτική;
Όπως είδες, ουδεμία αναφορά στην πολιτική διάσταση έκανα — μόνο στην κομματική.

Προσωπικά, λοιπόν, για να αποφασίσω αν κάτι είναι «κομματικό» ή όχι δεν μένω στις δηλώσεις του φορέα του (υπάρχει κι ένα νήμα εδώ για τους φασίστες που ντρέπονται να πουν ότι είναι φασίστες, αν δεν κάνω λάθος) αλλά κοιτάζω αν εντάσσεται ή όχι στο ιδεολογικό πλαίσιο και στο πλαίσιο δράσης ενός κόμματος. Δεν βλέπω πώς, ας πούμε, η θέση περί ιδιωτικής ασφάλισης δεν είναι και κομματική, αφού υπάρχουν συγκεκριμένα κόμματα που την υποστηρίζουν και την εφαρμόζουν, και μάλιστα την εντάσσουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής δράσης. Εκτός αυτού, πολλά κόμματα βλέπω να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους -ακριβέστερα: να κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά τους- διακηρύσσοντας ακριβώς σε όλους τους τόνους «κάτω τα κόμματα»: έτσι ακομμάτιστα «κινήματα» μεταμορφώνονται αίφνης σε κομματικά ψηφαλάκια, ακομμάτιστες μούντζες σε αγκυλωτούς σταυρούς και ο πάλαι ποτέ γαλαζοπράσινος αυτοδιοικητικός χάρτης της Ελλάδας ασπρίζει σιγά-σιγά απ' την πολλή «ανεξαρτησία» από τα κόμματα (με τις ίδιες ακριβώς πολιτικές και πολλές φορές και τα ίδια πρόσωπα, βεβαίως βεβαίως).
Δεν ξέρω αν αφορά κι εμένα αυτό που γράφεις, αλλά λάβε υπόψη σου ότι προσωπικά διαμορφώνω θέσεις με βάση το τι ανάλυση καταφέρνω να κάνω για κάποια θέματα και το τι καταλήγω πως τελικά με εκφράζει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γνωρίζω (ή να φροντίσω να μάθω) ποια κόμματα έχουν ίδια θέση με τη δική μου, σε κάποιες άλλες πάλι όχι. Αλλά η πορεία μου είναι ανάλυση > θέση [ > κόμμα], κι όχι το αντίθετο — ή, πολύ χειρότερα, το σύνηθες κόμμα > υιοθέτηση θέσης > υπεράσπιση θέσης [μέχρις δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων]. Κάποιες φορές υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις μεταξύ κομμάτων, κάποιες άλλες απ' τις δικές μου θέσεις δεν τις έχω βρει από κόμματα, συχνά καθεμιά θέση συμπίπτει και με διαφορετικό κόμμα. Για μένα το ακομμάτιστο δεν έχει να κάνει με γιαλαντζί ανεξαρτησίες, αλλά απλά με τη σειρά της δικής μου πολιτικής σκέψης — και την αποφυγή της αντίθετης διαδικασίας.
Αλλά, φυσικά, ο συλλογισμός πως όταν κάποιος λέει κάτι που τυχαίνει να είναι και κομματική θέση συγκεκριμένων κομμάτων τότε αυτομάτως κάνει και κομματική συζήτηση (και μάλιστα στο πλαίσιο των επιδιώξεων της συγκεκριμένης κομματικής ατζέντας) συνιστά λογική πλάνη.

Για το αν μπαίνω ή όχι σε διάλογο σε α-κομματικό περιβάλλον: πρώτον, αν θυμάσαι καλά, έχω συμμετάσχει σε αρκετούς «διαλόγους» εδώ μέσα, οπότε αυτοαναιρείσαι.
Δεν ξέρεις τι πά' να πει «ρητορικό ερώτημα», ε; :)
 

danae

¥
Προσωπικά θεωρώ ότι ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να είναι κάπως πιο ελαστικός όσον αφορά στις εισφορές του και όταν πρόκειται για νέους ΕΛΕ. Είναι παράλογο να ζητάς από κάποιον που μόλις ξεκινάει να σου σκάει κάθε μήνα €320...Επίσης, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα έπρεπε να έχουν αναπτύξει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι εισφορές του καθενός θα υπολογίζονταν με το πόσο έβγαλε εκείνο το μήνα. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, που όλα είναι τόσο ρευστά, δεν μπορείς να ζητάς τόσο μεγάλες εισφορές χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου το εισόδημα του ΕΛΕ. Δεν μπορεί να τους βάζεις όλους στο ίδιο σακί - και εκείνους που το μήνα μπορεί να βγάζουν μόνο €500 και εκείνους που μπορεί να βγάζουν €1.500....that's my humble opinion...

Καλησπέρα!
Δεν έχω παρακολουθήσει τη συζήτηση, είδα όμως αυτό και θα ήθελα να παραθέσω το παράδειγμα της Νορβηγίας, που έχει καπιταλιστικό(τατο) σύστημα με (φθίνoν, δυστυχώς) κοινωνικό κράτος. Εδώ, λοιπόν, άνοιξα μέσω ίντερνετ ατομική επιχείρηση ως μεταφράστρια και απέκτησα αμέσως απεριόριστη άδεια παραμονής και πλήρη κοινωνική ασφάλιση, χωρίς να πληρώνω κάποιο είδος ΟΑΕΕ. Έπρεπε να προκαταβάλω φόρο σύμφωνα με τις προβλεπόμενες (από εμένα) απολαβές μου από την επιχείρηση. Την πρόβλεψή μου είχα τη δυνατότητα να την αναπροσαρμόζω όποτε ήθελα, και πάλι μέσω ίντερνετ, κι έτσι κατέληξα να μην προκαταβάλω τίποτε. Ο φόρος είναι ενιαίος και αφορά και την ασφαλιστική κάλυψη και τον γενικό φόρο και τη σύνταξη και όλα. Δεν πληρώνεις ξεχωριστά για την ασφάλιση. Έτσι, από την πρώτη στιγμή, χωρίς να έχω δώσει τίποτα στο κράτος, τόσο εγώ όσο και το παιδί μου είχαμε τις ίδιες ιατρικές παροχές με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας. Σύστημα λογικό, πρακτικό και ανθρώπινο. Όποιος έχει ακούσει τι ισχύει στην Ελλάδα με τον ΟΑΕΕ δεν το πιστεύει.
Αυτά, εν συντομία.
 

nickel

Administrator
Staff member


Τα διέπει η λογική που διέπει τη φαντασίωσή μου (στο #150). Ξέρουμε βέβαια ότι η Νορβηγία έχει κάποια πετρέλαια που βοηθάνε. Αλλά δεν ενδιαφέρει αυτή τη συζήτησή μας πόσο πλούσια είναι η χώρα και πόσο δίκαια μοιράζεται ο πλούτος. Το πώς δεν σπαταλιέται ο πλούτος, το πώς δεν σπαταλιούνται οι αντοχές μας, είναι κι αυτά πράγματα που μετράνε.
 

danae

¥
Ναι, nickel, στη φαντασίωσή σου την περιγράφεις σχεδόν απόλυτα, με λίγες διαφορές.
 

rogne

¥
http://smed.forumotion.net/t785-topic#2013

Σημαντικό στοιχείο σχετικά με τη φορολόγηση ελεύθερου επαγγελματία σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τους μισθωτούς:

Στο άρθρο 12 του ν.4172/2013 προβλέπεται επί λέξει:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 12
Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
1. Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.
2. Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες:
α) στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο,
β) βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών,
γ) οι οποίες ρυθμίζονται από τη νομοθεσία περί μισθολογίου και ειδικών μισθολογίων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου,
δ) ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας,
ε) ως δικηγόρος έναντι πάγιας αντιμισθίας για την παροχή νομικών υπηρεσιών,
στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες «και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του». Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α` έως ε` του παρόντος άρθρου.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα μπορούν να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την περ. 23 της παραγράφου Δ, υποπαρ. 1 περ. 2 του Άρθρου 1 του Ν.4254/2014 (με τον νόμο αυτό τροποποιήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη για την έδρα των μπλοκάκηδων) η ισχύς των τροποποιήσεων αυτών ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όσοι δεν έχουμε ως επαγγελματική έδρα μας την κατοικία μας δεν μπορούμε να φορολογηθούμε σαν μισθωτοί. Η αλλαγή επήλθε, όπως είπαμε, με τον νόμο 4254/2014 (δεν υπήρχε στον αρχικό νόμο του 2013). Η προφανής λύση είναι να δηλώσουν όσοι συνάδελφοι πληρούν κατά τα άλλα τις προϋποθέσεις φορολόγησής τους με καθεστώς μισθωτού σαν επαγγελματική έδρα το σπίτι τους (προσοχή όμως: όχι π.χ. το σπίτι των γονιών τους, αλλά την κατοικία που όντως δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση), και μάλιστα έγκαιρα, ώστε να μη φορολογηθούν για το 2014 με τις επαχθείς διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος, ο νόμος προβλέπει επίσης: "Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα μπορούν να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης". Ποιος ξέρει δηλαδή τι άλλο μας περιμένει στο μέλλον...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Παράταση προθεσμίας για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών (από τα Νέα)

Παρατείνεται, έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015, η προθεσμία υποβολής των τριμηνιαίων καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του πρώτου, δευτέρου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για τη διευκόλυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

Η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι καταληκτική, δεδομένου ότι, συμπίπτει με αυτή της υποβολής των καταστάσεων του τελευταίου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014 και επομένως δεν δύναται να παραταθεί περαιτέρω.


Το ποια ακριβώς είναι η γραφειοκρατική αξία της συνυποβολής όλων των τριμήνων καταστάσεων μαζί (αντί π.χ. μιας συνολικής ετήσιας, έστω με κουτάκια ανά τρίμηνο) δεν μας το εξηγεί η ανακοίνωση. Προφανώς, το ηλεκτρονικό δημόσιο περιορίζεται στη μεταφορά των χειρόγραφων εντύπων σε ηλεκτρονικές φόρμες...
 
Ήμαρτον ρε παιδάκι μου, τι να πω... Μ' αρέσει, πάντως, που είναι σταθεροί στις αποφάσεις τους. Από τις αρχές του έτους έχουν κάνει 20 κωλοτούμπες: παρακράτηση 20% από το πρώτο σεντ και μετά πάλι πίσω στο >300, συγκεντρωτικές ανά μήνα και μετά ανά τρίμηνο και μετά ανά τρίμηνο αλλά στο τέλος του έτους. Μπράβο βρε! Εγώ πάντως έχω ήδη καταθέσει τη συγκεντρωτική του πρώτου τριμήνου και ετοιμαζόμουν να καταθέσω και του δευτέρου. Να ετοιμάζομαι ή όχι;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όπως η... «φορολογία σε λίγες σελίδες». Το πολιτικό σύστημα, οι συντεχνίες και γιατί κανείς δεν θέλει πραγματικά να λύσει το πρόβλημα. Πώς επηρεάζει η τεχνολογία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε συνεχείς αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας και ταυτόχρονα χιλιάδες λεπτομερείς εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις. Οι πολικοί μας αφουγκραζόμενοι τη δυσαρέσκεια πολιτών και επιχειρήσεων, υπόσχονται διαρκώς φορολογικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν απλοποιήσεις, σταθερότητα, δικαιοσύνη και διάφορα άλλα ευχάριστα, χωρίς να αλλάζουν πρακτικώς τίποτα. Οι χιλιάδες φορολογικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί και οι εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί είναι αδιάψευστη απόδειξη της αποτυχίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η καταμέτρησή τους μπορεί να είναι μόνο προσεγγιστική, με δεδομένο ότι η φορολογική νομοθεσία τροποποιείται διαρκώς και σε άσχετα νομοσχέδια. Το ζητούμενο όμως είναι να ανακαλύψουμε τα αίτια πίσω από το γεγονός. [...]


Ένα άρθρο του Κ. Μαρκάζου με μπόλικη ουσία. Η συνέχεια εδώ.
 
"η περίφημη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis, ένα παντελώς λάθος μέτρο του οποίου την παράλειψη υλοποίησης έχουν κατακρίνει (μη γνωρίζοντες τι γράφουν) ακόμα και αξιόλογοι δημοσιογράφοι."

Δεν γνωρίζω, αλλά δεν εξηγεί και αυτός γιατί το λέει αυτό. Πάντως στη Γαλλία που πήγα δεν μου έδιναν απόδειξη σε φούρνους και άλλα τέτοια μαγαζιά. Και ρώτησα τη φουρνάρισσα και τελικά μου έδωσε, αλλά μου είπε ότι ο έλεγχος γίνεται με σύνδεση της ταμειακής της με το εκεί Τάξις. Ποια είναι η δική σας εμπειρία από το εξωτερικό;

Edit: Πάντως, παρά την εξαγγελία, δεν μιλάει και τόσο πολύ για "τα αίτια πίσω από το γεγονός".
 
Δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί κάπου (ζητώ συγγνώμη αν ναι), αλλά μήπως γνωρίζετε τι χρειάζεται για έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας από τον ΟΑΕΕ;
 
Top