Μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί: ένα δίπολο για τα σκουπίδια

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τι ακριβώς αποκλείεις; Αποκλείεις να το άκουσα ή να έχουν παραπληροφορήσει ακόμη και τους μοναδικούς συμμάχους που τους έχουν απομείνει στην Ευρώπη;

Νομίζεις ότι έχουν ιδέα στη Γερμανία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων με σβήσιμο των προστίμων που έχει επεκταθεί και σε όσους χρωστούσαν πάνω από 1 εκατομμύριο, ρύθμιση που δεν διανοήθηκε καν να σκεφτεί η προηγούμενη συγκυβέρνηση και παρά τη δημόσια αντίθεση της θεσμόικας; Ρύθμιση από την οποία έχουν επωφεληθεί αναξιοπαθούντες επιχειρηματίες όπως ο Ιβάν Σαββίδης (για τα χρέη του ΠΑΟΚ, ρυθμισμένα 3-4 φορές τα προηγούμενα 20 χρόνια), ο Μπόμπολας τζούνιορ και το πολιτιστικό κέντρο Νάμμος στη Μύκονο (που πήγαν όλοι και πλήρωσαν μετρητό σαν κύριοι τα μισά από όσα χρωστούσαν επί προηγούμενης κυβέρνησης και καθάρισαν);
 

SBE

¥
Αποκλείω να προτείναμε να τους φορολογήσουμε και να μας είπαν οι Ευρωπαίοι να μην τους φορολογήσουμε.
 

SBE

¥
Και στο κάτω κάτω όποιος ξέρει από στοιχειώδη πολιτική αμέσως αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για βλακεία για τον εξής λόγο: αν ο Σόιμπλε είχε καλές σχέσεις με κάποιον Έλληνα επιχειρηματία κι ήθελε να τον καλύψει ή αν ήθελε να προστατέψει π.χ. τη Ζήμενς δε θα τον ένοιαζε τί θα γίνει με τους υπόλοιπους, θα έλεγε ΟΚ, φορολόγησέ τους όλους, αλλά να κάνεις διακανονισμό για τον Τάδε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα για όνομα. Αυτό είναι λάθος πρωτάρη. Θα το έκανε ο Σόιμπλε που είναι στο κουρμπέτι (σχετικά υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων) εδώ και 25 χρόνια;
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Δεν θα σχολιάσω κάθε πλευρά των γεμάτων χολή σχολίων που διάβασα για τη συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη». Είναι ένα απλό σύνθημα το «Μένουμε Ευρώπη», σαν μια απλή υπενθύμιση στην κυβέρνηση όχι μόνο για τις δικές της προεκλογικές υποσχέσεις αλλά και για τις συντριπτικά φιλοευρωπαϊκές τάσεις που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές των διαπραγματεύσεων, όταν πολλοί νιώθουν την υποχρέωση να στηρίξουν την κυβέρνηση. Οι λίγες χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος την περασμένη Πέμπτη δεν αντιπροσώπευαν ούτε το πλήθος ούτε την ποικιλοχρωμία όσων πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη.

Θα σχολιάσω μόνο ένα από τα επιχειρήματα που με ενόχλησαν, εκείνο που λέει ότι το «Μένουμε Ευρώπη» είναι σύνθημα υπέρ της λιτότητας. Το να ζητάς την ανάπτυξη με άλλους τρόπους ή με άλλου είδους διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρ της λιτότητας. Το να βρίσκεσαι στην ίδια πλατεία με τον Άδωνη δεν σημαίνει ότι αγκαλιάζεις την πολιτική του ή το παρελθόν του. Σημαίνει απλώς «Μένουμε Ευρώπη». Αυτό που ο ίδιος ο Σύριζα επαναλάμβανε συχνά για να ξεφοβίσει πολλούς απ’ αυτούς που τον ψήφισαν τελικά.

Από την άλλη, η συνθηματολογία της συγκέντρωσης της Τετάρτης ή της σημερινής αποζητά τη σύγκρουση, το δρόμο στη χρεοκοπία, την έξοδο από το ευρώ, ίσως και από την ΕΕ. Με λίγα λόγια, αν ο Τσίπρας αφουγκραστεί τους «Δεν θα δεχτούμε νέα μέτρα λιτότητας» και όχι τους «Μένουμε στην Ευρώπη», φωτιά στα μπατζάκια μας.
 

anemelos

Member
Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι το να βρίσκεσαι στην ίδια πλατεία με τον Άδωνη είναι μια κόκκινη γραμμή που κανείς προοδευτικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να παραβιάσει. Όποιο και αν ήταν το διακύβευμα. Μάλλον θα έπρεπε να οργανωθεί συγκέντρωση «Μένουμε Ευρώπη» - Απαγορεύεται η προσέλευση σε ακροδεξιούς!
 
Ενώ το να βρίσκεσαι στην ίδια πλατεία με τους Χρυσαυγίτες ή με τους οπαδούς του Στάλιν δεν χαλάει το προοδευτικό μας προφίλ.
 

anemelos

Member
Μα καλά αγαπητοί συμφορουμίτες, όλοι με το νεοφλιλελευθερισμό είστε; Νόμιζα ότι εμείς οι μεταφραστές είμαστε προοδευτικό ''συνάφι'';
Οι απόψεις σας με εκπλήσσουν!
 

nickel

Administrator
Staff member
Νόμιζα ότι εμείς οι μεταφραστές είμαστε προοδευτικό ''συνάφι'';

Παίζεις κι εσύ, ανέμελε, με λάθος δίπολα. Από πού ως πού το αντίθετο του νεοφιλελεύθερου είναι ο προοδευτικός;

Για το σινάφι έχεις ένα δίκιο. Αν εξαιρέσεις τους μεταφραστές που είναι βολεμένοι και ασφαλείς σε κάποια δουλειά του δημοσίου, οι υπόλοιποι είμαστε από τα μεγαλύτερα θύματα της ελεύθερης αγοράς, καθώς σφαζόμαστε μεταξύ μας χαμηλώνοντας τις τιμές για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Κατά βάθος είμαστε κρατιστές και θέλουμε κι εμείς μια σίγουρη δουλειά στο δημόσιο. Προοδευτικοί; Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
 
Θα με βοηθούσε αν μου εξηγούσες τι εννοείς νεοφιλελευθερισμό. Ας πούμε, το να μετρήσεις πόσοι ακριβώς πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο; Το να ζητάς να εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός κάθε χρόνο έτσι όπως ψηφίστηκε, χωρίς υπερβάσεις, είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο; Το να ζητάς να δημοσιεύουν ισολογισμούς τα νοσοκομεία είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο;

Επίσης θα με βοηθούσε αν μου εξηγούσες τι θα πει προοδευτικός. Ποιος είναι προοδευτικός; Αυτός που συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο είναι προοδευτικός; Αυτός που κάνει τον κόσμο άνω κάτω για να βγάλει πρόεδρο της δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο είναι προοδευτικός; Αυτός που δέχεται τους επαίνους από τον Αμβρόσιο Καλαβρύτων και το Χρήστο Γιανναρά είναι προοδευτικός; Αυτός που αρνείται την αξιολόγηση είναι προοδευτικός;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όταν ήμουν νεαρή φοιτήτρια υπήρχε το δίπολο προοδευτικός-αντιδραστικός. Οι προορισμένοι για το πυρ το εξώτερο «αντιδραστικοί» δεν ήταν καν οι ακροδεξιοί όπως τώρα. Ήταν απλώς δεξιοί. Έρχεται τώρα κάποιος και μας λέει ότι το να σε πουν «νεοφιλελεύθερο» είναι η απόλυτη ρετσινιά, μετά τον Χρυσαυγίτη. Για κοίτα πλάκα που και στην Αμερική, οι καραδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι βρίζουν φιλελεύθερους τους Δημοκρατικούς. Εκεί η λέξη «φιλελεύθερος» σημαίνει αριστερός.

Κάποιοι έχουν ανάγκη από δίπολα, φαίνεται, για να μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται, αλλιώς είναι χαμένοι, κοιτάζονται στον καθρέφτη και βλέπουν κενό στη θέση του προσώπου. Τους λυπάμαι, επειδή δεν έχω ανάγκη από καμιά ταμπέλα για να αυτοπροσδιοριστώ.

Αυτές τις μέρες, έμαθα κι εγώ αρκετή Ιστορία, που δεν την ήξερα επειδή στο σχολείο δεν με ενδιέφερε καθόλου, προτιμούσα τη Χημεία. Έμαθα ότι προ ενός κοινού εχθρού, οι Έλληνες μπόρεσαν σε κάποιες περιπτώσεις να ενωθούν, ακόμα και οι δεξιοί με τους κομμουνιστές. Έρχονται τώρα οι σημερινοί αυτοπροσδιοριζόμενοι ως »προοδευτικοί» και επιμένουν ότι η παρουσία του Άδωνι πρέπει να αποκλειστεί από μια συμμαχία με ιερό σκοπό (τη διάσωση της πατρίδας από την άτακτη χρεοκοπία). Οι ίδιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αγκαλιάζουν τους Χρυσαυγίτες μέσα στη Βουλή και μέσω της ΠτΒ να δηλώνουν ότι η απουσία τους από την ψήφιση νομοσχεδίων καθιστά άκυρη τη διαδικασία. Δεν έχουν επίσης κανένα πρόβλημα να συμμαχούν με τον Καμμένο, που δεν διαφέρει σε τίποτα από τον Άδωνι, παρά μόνο ότι ο Άδωνις είναι πιο έξυπνος και πιο εύστροφος από τον «ψεκασμένο», και όταν ήταν υπουργός εκτέλεσε τα καθήκοντά του με υποδειγματικό τρόπο, αντίθετα με τον Καμμένο που μας γελοιοποιεί διεθνώς προσφέροντας στους Αμερικανούς νέες βάσεις στο Αιγαίο, και του απαντάνε «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε». Να θυμίσω ότι οι ΑΝΕΛ είναι το σημερινό ακροδεξιό κόμμα της Βουλής μετά τη διάλυση του ΛΑΟΣ, από το οποίο προήλθε ο Άδωνις -- και αυτή την προέλευση υποτίθεται ότι πρέπει να πληρώσει με αιώνιο αποκλεισμό από τις αγνές και αμόλυντες τάξεις των «προοδευτικών»*.

Λυπάμαι πολύ που βρέθηκε κάποιος να έρθει μέσα στη Λεξιλογία για να με κατηγορήσει ότι δεν είμαι «προοδευτική» με τα κριτήρια του δίπολου που έβαλε ο ίδιος. Τον πληροφορώ ότι είμαι τόσο προοδευτική, χωρίς εισαγωγικά, που δεν φαντάζεται καν. Και πως ο διχαστικός λόγος ότι «όποιο κι αν είναι το διακύβευμα», απαγορεύεται να παρίσταται ο Άδωνις σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας «προοδευτικών» ανθρώπων υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη μπάζει από παντού. Του θυμίζω ότι στην εποχή της πάνω και κάτω πλατείας το 2011, κάθε καρυδιάς καρύδι και όλα τα χρώματα του πολιτικού ουράνιου τόξου, χωρίς να εξαιρούνται η Χρυσή Αυγή και οι σταλινικοί**, είχαν γίνει δεκτά στον ίδιο ακριβώς χώρο της πλατείας Συντάγματος.


*Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αν ο Καμμένος δεν ήταν μέλος της συγκυβέρνησης, θα είχε ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση από τους «προοδευτικούς» όπως ο Άδωνις.
**Εκτός αν τα χρυσάβγουλα και οι νοσταλγοί του σταλινισμού είναι «προοδευτικοί», με τα κριτήρια του συγκεκριμένου δίπολου. Ή το 2011 δεν ίσχυε το «όποιο κι αν είναι το διακύβευμα».
 

bernardina

Moderator
Μα κάτι απορίες που έχετε. Το ποιοι είναι προοδευτικοί είναι φανερό. Αυτοί που γυρίζουν τις πλάτες τους στο μέλλον επειδή δεν τους αρέσει ο κόσμος που γουστάρουμε, αλλά δεν λένε όχι μια θεσούλα στην Νέα ΕΡΤ και σαλιαρίσματα με τον αρχιεπίσκοπο. Ε, μα πια. Όλα εγώ θα σας τα λέω;

 

bernardina

Moderator
Επίσης εδώ βλέπουμε άλλον έναν άκρως προοδευτικό, να κάνει προοδευτικότατους οθωμανικούς τεμενάδες σε Ρώσο ολιγάρχη, επίσης άκρως προοδευτικό.
Λέω να σταματήσω εδώ την εικονογράφηση, για την ώρα. Είναι πολύ κουραστικό να εξηγεί κανείς τα αυτονόητα και να προσπαθεί να γκρεμίσει μπετοναρισμένα στερεότυπα. Και κυρίως βαρετό.

 
Ναι παιδιά εντάξει, εγώ δεν χρησιμοποιώ τον όρο προοδευτικός εδώ και πολλά χρόνια αλλά πείτε μου και πώς χαρακτηρίζετε εμάς τους, ξέρω γω, αριστερόφιλους για να ξέρω τη νέα διάκριση. Χωρίς ζαβολιές του στιλ εγώ δεν τσουβαλιάζω όμως ε; :sneaky:

Χωρίς πλάκα, ανέμελε, αν ψάξεις λίγο θα βρεις διάφορα νήματα όπου η πολιτική ομοφωνία δεν είναι τόσο εμφανής. Από τα πρόσφατα π.χ. δες αυτό:
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?15688-Ελλάδα-2015
και άμα θες συζήτηση περί νεοφιλελευθερισμού, αυτό:
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?16066-Επτά-μεταπολιτευτικοί-μύθοι
http://lexilogia.gr/forum/showthrea...-κακά-που-αντιπροσωπεύει-ο-νεοφιλελευθερισμός
Καλό κουράγιο!
 

nickel

Administrator
Staff member
πείτε μου και πώς χαρακτηρίζετε εμάς τους, ξέρω γω, αριστερόφιλους για να ξέρω τη νέα διάκριση

Καλημέρα. Εγώ δεν χρησιμοποιώ τον όρο «προοδευτικός» για παρατάξεις και τον αποδίδω σχεδόν υποκειμενικά σε άτομα μόνο. Τι είναι προοδευτικό για τον καθένα μας θα έφτιαχνε ένα ωραίο ξεχωριστό νήμα.

Αλλά και την Αριστερά δεν μπορείς να την τσουβαλιάσεις με έναν χαρακτηρισμό. Ο πιο φιλικός χαρακτηρισμός που θα έδινα για κάποια κομμάτια της; Η «ρομαντική Αριστερά». :-)
 
Last edited:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλημέρα,
Μπράβο, Μαρίνε, αυτό το νήμα για το νεοφιλελευθερισμό ήθελα να το βάλω κι εγώ.

Μα καλά αγαπητοί συμφορουμίτες, όλοι με το νεοφλιλελευθερισμό είστε; Νόμιζα ότι εμείς οι μεταφραστές είμαστε προοδευτικό ''συνάφι'';
Οι απόψεις σας με εκπλήσσουν!

Να προσθέσω μόνο για τον Ανέμελο ότι εμείς οι μεταφραστές είμαστε «σινάφι», και όχι *συνάφι (εκ του τουρκικού sınıf με απώτερο αραβικό έτυμο ṣinf صنف [#ṣnf fiˁl ], ομάδα, τάξη - και με την πολιτική έννοια).

Για το «είστε με το νεοφιλελευθερισμό» δεν θα τοποθετηθώ, βαριέμαι. Πες εκεί κανένα «γερμανοτσολιάδες», «εθνικοί μειοδότες», «κουίσλινγκ» ν' ανάψουν τα αίματα!
 
Χμμ... αυτό υποκρύπτει τη νέα κυρίαρχη διάκριση, «ρεαλιστές» ή «ορθολογιστές» ή «μέτωπο της κοινής λογικής» vs. «ρομαντικοί» στην καλύτερη περίπτωση («παλαβοί» κατά Πάσχο). Όπως βλέπεις το τσουβάλιασμα είναι εγγενές στην ανθρώπινη νόηση* :)

*αυτό το λέω απολύτως σοβαρά, μιλώ για την κατασκευή νοητικών κατηγοριών κλπ.
 
Top