Μεταφοροφοβία και εισαγωγικομανία

nickel

Administrator
Staff member
Πρώτα, μια αναθεώρηση (ξανακοίταγμα και διόρθωση) στις λεξιπλασίες που έχουν εμφανιστεί εδώ για τα quotes:
αποκοτιά: η τόλμη που απαιτείται για να απαλλάξεις ένα κείμενο από τα λανθασμένα quotes.
συσκουοτίζω: προκαλώ σύγχυση χρησιμοποιώντας απανωτά εισαγωγικά.

Έχουμε αναφερθεί και κατά το παρελθόν στο πρόβλημα των αχρείαστων εισαγωγικών και τον πόλεμο που τους είχε κηρύξει ο Τιπούκειτος (εδώ ήθελα να γράψω «Τιπούκειτος» για να δείξω ότι είναι διαδικτυακό ψευδώνυμο, αλλά τολμάω;). Σήμερα που καταπιάστηκε και ο Χάρης στα Νέα με το θέμα, απειλώντας μάλιστα και με συνέχεια, είπα ότι το αξίζει πια το νήμα του. Μέχρι να βρω κάτι φρέσκο να πω, να πει κι ο Χάρης ό,τι έχει να πει, ρίξτε μια ματιά στη σχετική διαδικτυογραφία.

Τιπούκειτος:

Γιάννης Η. ΧάρηςΓια τους αγγλομαθείς και για την πιο κωμική νότα, υπάρχει ιστολόγιο με τίτλο The “Blog” of “Unnecessary” Quotation Marks. Άπειρες φωτογραφίες με αχρείαστα εισαγωγικά.

 

SBE

¥
Είχα κάποτε συζήτηση με δημοσιογράφο παλιό και έμπειρο και όλα τα σχετικά, που επέμενε ότι χρειάζονται εισαγωγικά σε όλα (για τους γνωστούς νομικούς λόγους και για άλλα πολλά). Βεβαίως επέμενε ότι η ορθογραφία του ΚΛΙΚ ήταν η καταλληλότερη για το είδος του περιοδικού (ναι, είναι τόσο παλιά η συζήτηση), παρόλο που εγώ έλεγα ότι μπερδεύουμε το ύφος με την ορθογραφία.
Μ' άλλα λόγια, λέμε ότι φταίνε οι νεότεροι, αλλά άμα οι παλιότεροί τους έτσι τους τα διδάσκουν, μας μένει ανακοίνωση που είδα σε σχολείο:
On Friday we are going to celebrate "Christmas". We are going to exchange "Christmas gifts". We will serve "mince pies", "orange juice".
Πορτοκαλάδα από πορτοκάλι, που λέμε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μπορείτε σήμερα να διαβάσετε στα Νέα (ή καλύτερα στο ιστολόγιο του Γιάννη Η. Χάρη) τη συνέχεια του σημειώματός του για τα εισαγωγικά.

Έχω μια μικρή ένσταση: δεν θεωρώ ότι τα εισαγωγικά στην έκφραση δίνω το «παρών» εκπροσωπούν τη μεταφοροκτόνα τάση. Είναι τα εισαγωγικά της παράθεσης, περίπου σαν το «κατηγορώ» του Ζολά και της Απογευματινής (στην εικόνα), όπως τα γράφει ο Μπαμπινιώτης στο ΛΝΕΓ αλλά και ο Κριαράς στο ΝΕΛ: λέω «~» (=φωνάζω τη λέξη «παρών» για να δηλώσω ότι παρευρίσκομαι κάπου)· δίνω το «~» (= α. παρευρίσκομαι κάπου· β. συμμετέχω σε ενέργεια). Το «δίνω» όπως στο «δίνω το παράγγελμα».


Τα έχω καταργήσει, προτιμώ να γράφω έδωσαν το παρών, επειδή θεωρώ ότι είναι παγιωμένη μεταφορική χρήση και στην πραγματικότητα κανένας δεν λέει «Παρών!». Ωστόσο, δεν με ενοχλεί να τα βλέπω, έστω και σαν κατάλοιπο του παρελθόντος.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμα, μέχρι και απαραίτητα, τα εισαγωγικά της μεταφορικής χρήσης. Στο παράδειγμα που δίνει ο Μάκριτζ, «Είκοσι τέσσερις αιώνες ο Φίλιππος “κοιμόταν” κάτω από τα χωράφια της Βεργίνας», περισσότερο θα με ενοχλούσε το «κοιμόταν» χωρίς τα εισαγωγικά. Είναι θέμα ισορροπιών, που καμιά φορά καταντούν υποκειμενική υπόθεση.

Εύστοχη και διασκεδαστική είναι η ενότητα για τα εισαγωγικά-μπούμερανγκ, που προσφέρονται για παρερμηνεία. Ιδιαίτερα το αλίευμα του Τιπούκειτου από την «Ε» (Ο ηθοποιός και συγγραφέας Θόδωρος Εξαρχος «προίκισε» την ιστοριογραφία του νεοελληνικού θεάτρου με μια «πολύτιμη» προσφορά) δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι βάζουν εισαγωγικά όπως άλλοι υπογραμμίζουν ένα κείμενο καθώς το διαβάζουν για να δείξουν ποιες λέξεις θα ήθελαν να τονίσουν. «Πώς» αλλιώς να εξηγήσει κανείς «τέτοια» μανία; :rolleyes:
 
Είναι να μην πάει στο πονηρό ο νους σου;

Πάντως τον τελευταίο καιρό έχω κι εγώ συναντήσει πολλά εντελώς μα εντελώς άχρηστα εισαγωγικά...
 

daeman

Administrator
Staff member
Λατρεύω τους τίτλους με τα προκλητικά εισαγωγικά:

Στο Βερολίνο ο Γ. Παπανδρέου, αύριο «βλέπει» Μέρκελ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=253346

Ας μη βιαζόμαστε. Μπορεί να είναι από τη χαρτοπαικτική ορολογία. Τα βλέπω και ποντάρω το ταπί μου. ;)
 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι να μην πάει στο πονηρό ο νους σου;
Έλα ντε! Εγώ φαντάστηκα τον Γιώργο να χαμογελά πονηρά, να ανεβοκατεβαίνουν τα φρύδια του και να λέει:
Άντζι, Άντζι
είσ' εδώ;
Περπατούσα εις το δάσος*
και ήρθα να σε δω!​

Τον Μέλανα Δρυμό, βέβαια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ξαναμαναδιαβάζοντας τα άρθρα του Τιπούκειτου θα ήθελα να τονίσω ότι δεν κάνει καλά που δεν γράφει πιο συχνά! Α, και «έκλεψα» στο διαγωνισμό του Σαραντάκου :D
 
Κάτι άσχετο, αλλά δεν μ' αρέσουν οι άνω τελείες που βλέπω τελευταία στα κείμενα του Νίκου. Υποθέτω ότι τα γράφει σε κειμενογράφο και τα ανεβάζει αργότερα, γιατί π.χ. το Word το κάνει αυτό, στο copy-paste. Αλλάζει το · με το • (Alt+0183 και Alt+263, αντίστοιχα).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εγώ πάντως είχα φανταστεί ότι το κάνει γιατί έτσι πιστεύει πως φαίνονται καλύτερα· άλλες φορές πάλι τον βλέπω να βάζει ' για να δηλώσει την άνω τελεία.
 
Λοιπόν, σε σχέση με τις άνω τελείες εγώ δεν κάνω τίποτα διαφορετικό. Πάντοτε έγραφα τα κείμενα στο word και τα κοπυπάστωνα (με το ειδικό κουμπί W) στον έντιτορ της wordpress. Εδώ και λίγο καιρό, όταν κάνω τη μεταφορά, αφενός οι άνω τελείες γίνονται πανάσχημες και αφετέρου χάνονται τα πλάγια, bold κτλ. ενώ παλιότερα διατηριόντουσαν.

Το ' για την άνω τελεία το βάζω όταν γράφω απευθείας στον έντιτορ της wp.
 

SBE

¥
Από το σημερινό του Σαραντάκου διά της τεθλασμένης οδηγήθηκα σε αυτό: The blog of unnecessary quotes.

Και πάνω πάνω η ταμπέλα "hot" drinks. Να δώ πότε θα βρούμε στα δικά μας καφενείο που να πουλάει
"κρύα" αναψυκτικά
, από αυτά που είναι χωρίς χιούμορ.
 
Λοιπόν, σε σχέση με τις άνω τελείες εγώ δεν κάνω τίποτα διαφορετικό. Πάντοτε έγραφα τα κείμενα στο word και τα κοπυπάστωνα (με το ειδικό κουμπί W) στον έντιτορ της wordpress. Εδώ και λίγο καιρό, όταν κάνω τη μεταφορά, αφενός οι άνω τελείες γίνονται πανάσχημες και αφετέρου χάνονται τα πλάγια, bold κτλ. ενώ παλιότερα διατηριόντουσαν.

Το ' για την άνω τελεία το βάζω όταν γράφω απευθείας στον έντιτορ της wp.

Τότε κάτι άλλαξε στην κωδικοποίηση της σελίδας που χρησιμοποιεί η wordpress.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τελικά, ζητάει συγγνώμη η Sony ή όχι;
Και όταν κηδεύεται κάποιος, είναι έξω από τη φυσιολογική χρήση της γλώσσας αν πούμε ότι τον αποχαιρετούμε και του λέμε αντίο;

 
Ίσως υπάρχει μίνιμουμ γκαραντί, ότι κάθε ιστότοπος οφείλει να βάζει ξερωγώ 10 χιλιάδες εισαγωγικά το μήνα, αλλιώς του παίρνουν την άδεια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μα τόσο τεθλασμένη κι εσύ! Προφανώς δεν σου άρεσε η ευθεία οδός του πρώτου μηνύματος.

Μάλλον «χάθηκε» προσπαθώντας να βρει τη «σπηλιά»:D

 
Top