Καντίς (HE>EL)

Η ερώτηση δεν αφορά μετάφραση, αλλά μεταγραφή.

Μέσα σε ένα ισπανικό κείμενο, έχω λίγες προτάσεις στα εβραϊκά, που πρέπει βέβαια να μεταγράψω σε ελληνικό αλφάβητο.
Έψαξα και βρήκα ότι είναι απόσπασμα από το Καντίς, την προσευχή για τους νεκρούς (δείτε στην ισπανική Βίκη) . Φαίνεται όμως ότι είναι ένα απόσπασμα που συνήθως δεν περιλαμβάνεται όταν το απαγγέλλουν. Γι' αυτό δεν κατάφερα να το βρω κάπου ηχογραφημένο να το ακούσω για να μπορέσω να το μεταγράψω.

Προσπάθησα να εντοπίσω και τις φράσεις στα εβραϊκά, επειδή όμως όπου βρήκα το Καντίς το απόσπασμα είναι ενταγμένο μέσα στο υπόλοιπο κείμενο κι επειδή δεν είμαι βέβαιη για το πού αρχίζει και πού τελειώνει, ούτε για το αν είναι ακριβώς ίδιο μ' αυτό που έχω εγώ, διστάζω να κάνω copy-paste. Μπορείτε όμως να το δείτε σε αυτό το site, που έχει μετάφραση στα ολλανδικά και μεταγραφή (στ.16-18).

Μέσα στο ισπανικό κείμενο που έχω, είναι γραμμένο έτσι, με το λατινικό αλφάβητο:
Titqabbál Tzelotehón Uvai'utehón D'khól Bet Israel
Qodám Avuhón Di Bishmayá, V'imru Amén


Θα μπορούσε κάποιος να μου πει πώς να το μεταγράψω στο ελληνικό αλφάβητο;
 

nickel

Administrator
Staff member
Μια σκέψη:
Μεταγραφή έχεις ήδη, μόνο που είναι στα λατινικά. Υπάρχει κάποιος πρότυπος τρόπος μεταγραφής των εβραϊκών στα ελληνικά; Δεν θα σου το πω εγώ, αλλά ξέρω ότι δεν υπάρχει καθιερωμένος τρόπος μεταγραφής των αγγλικών, οπότε...

Βρες κάποιο πρόγραμμα που διαβάζει ξένο κείμενο και τροφοδότησέ το με το κείμενο που έχεις στα εβραϊκά. Έτσι θα πάρεις μια ιδέα για το τι προσπαθεί να μεταγράψει το λατινικό κείμενο. Και κάνε το ελληνικά.
 

Earion

Moderator
Staff member
Δεν γνωρίζω εβραϊκά αλλά ξέρω ότι τονίζονται στη λήγουσα, όπως τα γαλλικά. Δεν είναι σύμπτωση που για βοήθεια στο κείμενό σου έχουν βάλει τόνους στη λήγουσα.
 
Ευχαριστώ, Εαρίωνα. Έπαιξα και μ' αυτό το προγραμματάκι (που μου έδωσε δύο εκδοχές με δύο διαφορετικές φωνές) και σε συνδυασμό μ' αυτό κι αυτό (που έβγαλαν ίδια αποτελέσματα μεταξύ τους και ίδια μ' αυτό που ανάρτησε ο Νίκελ), κάποια άκρη έβγαλα. Θα ήθελα τη γνώμη κάποιου που να ξέρει, αλλά ελλείψει αυτής, θα βολευτούμε με την τεχνητή νοημοσύνη. :)
 
Top