Εσείς μετακυλίετε ή μετακυλάτε;

nickel

Administrator
Staff member
Να σας περιγράψω αυτό το μικρό τρελοκομείο:

Το ΛΚΝ δεν γνωρίζει ούτε το μετακυλώ ούτε το μετακυλίω (ευτυχισμένοι άνθρωποι). Αυτή τη στιγμή παρατηρώ ότι ο ορθογραφικός μου διορθωτής γνωρίζει μόνο το πρώτο.

Αντιθέτως, το ΛΝΕΓ γνωρίζει και τα δύο. Και μου λέει... Καλύτερα να το αντιγράψω, μην παίζουμε το σπασμένο τηλέφωνο.

μετακυλίω ρ. μετβ. [μτγν.] {μετακύλισ-α, -τηκα} (λόγ.) (κυρ. μτφ.) μεταθέτω: οι αρχικές παραλείψεις μετακυλίουν το βάρος τής αποκατάστασης τού έργου στο επόμενο στάδιο παραγωγής | «το χρέος μετακυλίεται στο Δημόσιο, το οποίο εμφανίζεται ως εγγυητής καταβολής τού ποσού» (εφημ.). — μετακύλιση (η).

μετακυλώ ρ. μετβ. κ. αμετβ. [μεσν.] {μετακυλάς... | μετακύλησα} (λόγ.) (μετβ.) 1. μετατοπίζω (κάτι) κυλώντας το 2. ξανακυλώ, κυλώ εκ νέου 3. (αμετβ.) (για νόσο ή ασθενή) επιδεινώνομαι, πηγαίνω προς το χειρότερο ΣΥΝ.
ξανακυλώ, υποτροπιάζω.

Το Lexiscope γνωρίζει μόνο το μετακυλώ, το Εννοιόλεξο μόνο το μετακυλίω.

Το ΕΛΝΕΓ και το Ορθογραφικό γνωρίζουν (όπως το ΛΝΕΓ) και τα δύο ρήματα, αλλά κι αυτά αναγνωρίζουν μόνο τη μετακύλιση. Για κάποιο λόγο δεν θεωρούν ότι το μετακυλώ φτιάχνει ουσιαστικό.

Η πιάτσα, με άλλα λόγια το Γκουγκλ, έχει και μετακυλίω και μετακυλώ, χωρίς να περιορίζει την οικονομική σημασία στο πρώτο (σιγά!). Πάντως πιο πολλοί γράφουν «μετακυλίουν τα βάρη» (ακόμα κι ο Ριζοσπάστης), λιγότεροι «μετακυλούν τα βάρη». Στα 900 μετακυλήθηκε αντιστοιχούν 4.600 μετακυλίστηκε ή μετακυλίσθηκε. Διπλάσια τα μετακύλιση από τα μετακύληση. Ο ορθογραφικός μου διορθωτής, εκείνος που γνώριζε μόνο το μετακυλώ, αγνοεί τη μετακύληση — αλλά αναγνωρίζει τη μετακύλιση. Σχιζοφρένεια σάς λέω!

Μόλις απαντηθεί αυτό, θα περάσουμε στο επόμενο ερώτημα: πονόκοιλος ή κοιλόπονος...
 
Οι οικονομολόγοι πάντα μετακυλίανε, ποτέ δεν μετακυλούσαν. Τώρα όμως μας προέκυψε ξαφνικά πρόβλημα, επειδή οι περισσότεροι δημοσιογράφοι μεταφράζουν το rollover με το μετακύλιση και μπλέκουμε τους μηρούς μας. Ο Βαρουφάκης πάντως προτιμάει να αποφύγει την κακοτοπιά και μιλάει για επανακύλιση.
 
Πολύ καλή παρουσίαση! Θα βόλευε πάντως να παγιωθεί το μετακυλώ για όλες τις χρήσεις.
 

UsualSuspect

New member
Πολύ καλή παρουσίαση! Θα βόλευε πάντως να παγιωθεί το μετακυλώ για όλες τις χρήσεις.

Το μετακυλίω μου φαίνεται είναι πιο εύχρηστο. Έχει και το παθητικό μετακυλίομαι που ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα. Δεν είμαι φιλόλογος αλλά στο παράδειγμα του ΛΝΕΓ "το χρέος μετακυλίεται" πως θα χρησιμοποιούσαμε το μετακυλώ; "το χρέος μετακυλά" ή σιγά σιγά θα λέγαμε "το χρέος μετακυλάται":confused:; Στη μετοχή παρακειμένου τι φαίνεται σωστότερο; μετακυλισμένος ή μετακυλησμένος; Νομίζω ότι το μετακυλίω είναι παγιωμένο τουλάχιστον για την σημασία "μεταφορά βαρών".
 

nickel

Administrator
Staff member
Το μετακυλώ σε πολλά δεν διαφέρει από το κυλώ της δημοτικής. Δηλαδή, πολλοί γράφουν το λόγιο μετακυλείται και άλλοι τόσοι το απαίσιο (αλλά όχι λανθασμένο) μετακυλιέται (σα γουρούνι στο βούρκο...) — αν και μπορεί να τους ξέφυγε ο τόνος από το μετακυλίεται. Στην παθητική το κυλώ δίνει κυλίστηκα και κυλισμένος — κάτι σαν τους αγανακτισμένους. Οπότε και: μετακυλίστηκε, μετακυλισμένος. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με το λόγιο, αλλά οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι υπέρ των λόγιων σχηματισμών (σ' το λέω για την περίπτωση που θα αγοράσεις τα σχετικά CDS).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Οι αυξημένοι φόροι μετακυλίονται στον καταναλωτή

Γνωστό αυτό, με τους φόρους. Εμένα με ενδιαφέρει όμως να κλίνω αυτό το μετακυλίονται.

Πρέπει άραγε να το αποδεχτούμε ως συνολικό απολίθωμα και να το κλίνουμε με το κλιτικό σύστημα της αρχαίας/καθαρεύουσας (και άρα ποιον τύπο να ακολουθήσουμε; μετεκυλίοντο/μετεκυλίονταν/μετακυλίονταν) ή να κάνουμε την αποκοτιά και να ακολουθήσουμε το κλιτικό σύστημα π.χ. του κατρακυλώ, δηλ. κατά ΛΚΝ του Ρ10, με άλλα λόγια, του αγαπώ;

Δηλαδή, να κλίνουμε το μετακυλιέμαι; Οι φόροι μετακυλιούνται; Δύσκολο...
 

Zazula

Administrator
Staff member
Από την Ελληνομάθεια:
ενεστ.: μετακυλίονται
παρατ.: μετακυλίονταν / μετεκυλίοντο (λόγ.)
αόριστ.: μετακυλίστηκαν / μετεκυλίσθησαν (λόγ.)
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Μετακυλίονταν, λεωγώ, γιατί άμα μετακυλιούνταν, αρκετοί θα κυλιούνταν απ' τα γέλια· αν μετεκυλίοντο, από τη λογιότη και τη μούχλα· αν μετεκυλίονταν, επειδή θα σκόνταφταν στην εσωτερική αύξηση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Να δούμε όλους τους χρόνους:

μετακύλιαν τους φόρους (παρατατικός ενεργητικής)
μετακύλισαν (αόριστος)
να μετακυλίσουν (δηλ. όχι σε -ήσουν)
έχουν μετακυλίσει
μετακυλίονταν (παθητική)
μετακυλίστηκαν
θα μετακυλιστούν
έχουν μετακυλιστεί
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αχ, ναι, σε αυτό το φόρουμ που το λένε Λεξιλογία...
Προσωπικά, προτιμούσα να μετακυλάω, αλλά όταν είδα ότι οι φόροι θα πρέπει να μετακυλιούνται, δίστασα λίγο...
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το Χρηστικό λημματογραφεί το μετακυλίω και τη μετακύλιση, έχει δε το μετακυλώ με σήμανση «προφ».
 
Top