Το βασικό επιχείρημά μου είναι ότι αυτό που λες "οικονομική ελευθερία" τείνει να είναι "ελευθερία του εργοδότη", και ότι η λεγόμενη "μη παρεμβατικότητα" του κράτους είναι συνήθως υπέρ του εργοδότη. Επειδή ζούμε στον υπαρκτό καπιταλισμό, η παρεμβατικότητα είναι επίσης υπέρ του εργοδότη, συνήθως. Για το παράδειγμα της Χιλής ξέρουμε, έτσι;
Αναρωτιέμαι τι ακριβώς ξέρουμε για το παράδειγμα της Χιλής.
Αν διαβάζει κανείς Ναόμι Κλάιν, πληροφορείται ότι ο νεοφιλελευθερισμός χρειάζεται σκληρή καταστολή για να εφαρμοστεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Χιλή. Δεν νομίζω ότι η Κλάιν φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η χούντα του Πινοσέτ επικράτησε
προκείμενου να εφαρμοστεί το σκληρό νεοφιλελεύθερο πείραμα, αλλά όλο και κάποιος θα το έχει υποστηρίξει.
Το θέμα είναι ότι υπάρχει και μια διαφορετική ανάγνωση στην ιστορία της Χιλής, και έχει ως εξής:
Επειδή οι οικονομικές ελευθερίες είναι αξεδιάλυτες από τις υπόλοιπες ατομικές ελευθερίες, όταν ένα αυταρχικό καθεστώς αρχίσει να υιοθέτει μέτρα φιλελευθεροποίησης της οικονομίας θα αναγκαστεί, αργά ή γρήγορα, να περιορίσει τον αυταρχικό χαρακτήρα του γενικότερα. Στη Χιλή συνέβη ακριβώς αυτό. Μέσα σε συνθήκες πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, ο Πινοσέτ άρχισε το 1975 να εφαρμόζει μέτρα φιλελευθεροποίησης της οικονομίας (Σικάγο Μπόις κλπ). Τα μέτρα απέδωσαν: ο πληθωρισμός τιθασεύτηκε και η οικονομία σταθεροποιήθηκε. Με την πάροδο του χρόνου, ο αυταρχισμός του καθεστώτος άρχισε σιγά σιγά να περιορίζεται, οδηγώντας τελικά σε ελεύθερες εκλογές το 1989. Σήμερα η Χιλή είναι ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος.
Κάτι παρόμοιο συνέβη στην Κίνα, με τις μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ τη δεκαετία του '80. Στην Κίνα βέβαια ο πολιτικός φιλελευθερισμός έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη, αλλά δεν χωρά αμφιβολία ότι η σημερινή Κίνα είναι ένα πολύ λιγότερο αυταρχικό κράτος απ' όσο ήταν επί Μάο.
Η γενική ιδέα είναι ότι ένα αυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό στην εξουσία όταν δεν ελέγχει το ίδιο την οικονομία.
Θα έλεγα ότι οι κοινωνικές συνθήκες γνώρισαν θεαματική βελτίωση και εντός του χώρου εφαρμογής, απ' όσο ξέρω.
Σοβαρά το πιστεύεις αυτό;