Εν τω γεννάσθαι...

Zazula

Administrator
Staff member
(βασικά, τώρα που το σκέφτομαι, οι φίλοι και γνωστοί γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους στον κύκλο μου είναι πλάκα πλάκα 5!)
Να το κοιτάξεις αυτό! :)
 
Χαχαχα! Ναι, είναι μάλλον αυτοί που ο Χέλλε θα έλεγε "χίπηδες-επιστροφή στη φύση"! :p :p :p
 

SBE

¥
Το μόνο που κατάλαβες εσύ, ίσως. Αλλά και πάλι αυτό δεν ισχύει (ούτε είπαμε εμείς κάτι τέτοιο): τα εμβόλια είναι με μηδενική συμμετοχή, αλλά τα 2/3 των γονιών, σύμφωνα με την έρευνα, επιλέγουν να τα κάνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή δε μου αρέσει το υφάκι, για πέσμου, εσύ τί καταλαβαίνεις από αυτό:
Το βασικότερο ζήτημα που στερεί τον εμβολιασμό από κάποια παιδιά δεν είναι το ιδεολογικό, αλλά το οικονομικό (επειδή τα 2/3 των παιδικών εμβολιασμών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα· ό.π.)

Αν νομίζεις ότι θα έπρεπε να καταλάβω κάτι άλλο, απευθύνσου σ' αυτόν που έγραψε το παραπάνω.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ο Ζάζουλας σου λέει ότι οι γονείς δεν πληρώνουν το εμβόλιο αλλά πληρώνουν την επίσκεψη στον παιδίατρο, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας έχει διάφορα προβλήματα (στο δικό μου Κέντρο Μητέρας και Παιδιού, ας πούμε, έχω πετύχει τις γιατρούς να καπνίζουν μες στο ιατρείο).
 

SBE

¥
Θα περίμενα να πληρώνεις και το εμβόλιο αν αποφασίσεις να το κάνεις ιδιωτικά.
Αλλά δε νομίζω ότι λέει αυτό ο Ζαζ.
 
Έτσι ακριβώς. Και έχω φίλη που είναι άνεργη και ανασφάλιστη, με βιβλιάριο πρόνοιας, και πηγαίνει για τα εμβόλια στο Παίδων και της τα κάνουνε εκεί δωρεάν. Και επίσης έχω και φίλο ασφαλισμένο κανονικότατα, που δεν έχει κάνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ εμβόλιο στο παιδάκι του (βασικά, τώρα που το σκέφτομαι, οι φίλοι και γνωστοί γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους στον κύκλο μου είναι πλάκα πλάκα 5!) και καταθέτει ψευδείς βεβαιώσεις στον παιδικό σταθμό ότι έχει εμβολιασμένο το παιδάκι του. Δεν σας κρύβω ότι όλον τον χειμώνα απέφευγα να είμαι με τη μικρή του και τη δική μου σε κλειστούς χώρους μην τυχόν και κολλήσει καμιά ιλαρά τη δική μου που, καθώς 2 χρόνια μικρότερη δεν έχει προλάβει να κάνει όλα τα εμβόλια. Υπερβολή ξε-υπερβολή, δεν ξέρω, με εκνευρίζει αφάνταστα όμως αυτή η ανευθυνότητα.

Δεν είναι ανεύθυνη συμπεριφορά, είναι έγκλημα και η άγνοια δεν είναι ελαφρυντικό. Αν ένα άλλο παιδάκι πεθάνει εξαιτίας της εγκληματικής τους αμέλειας, θα βρεθούν δικαίως κατηγορούμενοι για τον θάνατο του παιδιού.
 

Zazula

Administrator
Staff member
SBE, δεν επεδίωκα να βγει κάποιο υφάκι, σόρι.

Κάποιοι γονείς υπάρχει ο φόβος να αναβάλλουν / καθυστερούν την επίσκεψη στον παιδίατρο λόγω οικονομικών περιορισμών τους, οπότε υποφέρουν κυρίως οι αναμνηστικές δόσεις. Όσο τα πράγματα γίνονται δυσμενέστερα στο οικονομικό πεδίο, τόσο περισσότερο απειλούνται τα εμβόλια μετά τα 4-5 χρόνια του παιδιού, όπου και οι γονείς είναι χαλαρότεροι.
 

SBE

¥
Εφόσον επομένως το πρόβλημα δεν είναι χρηματικό, μήπως θα έπρεπε να έχουμε κάποιο σύστημα να γίνονται τα εμβόλια στο σχολείο για όσους δεν τα έχουν κάνει;
Θυμάμαι που ήμουνα στο δημοτικό είχαν έρθει μια φορά να μας εξετάσουν για φυματίωση νομίζω από το τοπικό νοσοκομείο παίδων και μας είχαν κάνει κάποια ένεση, τί ήταν δεν ξέρω.

ΥΓ Το κακό με όλα αυτά είναι ότι ξεκίνησα τα εμβόλια εκτός Ελλάδας και έχω ένα ωραιότατο βιβλιαράκι με όλα τα εμβόλια και τις ημερομηνίες τους. Μετά αποφάσισε η οικογένεια SBE να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και ξεκινήσαμε νέο έντυπο με εμβόλια και μετά κάπου χάσαμε το μπούσουλα. Δεν έχω ιδέα τί ήταν αυτό το εμβόλιο στο σχολείο. Δεν έχω ιδέα τι ήταν και κάτι άλλο που έκανα όταν ήμουνα δέκα, που έγινε ιδιωτικά. Το έντυπο δεν ενημερώθηκε ποτέ. Έτσι όταν βρέθηκα ΗΒ και με ρώτησαν για εμβόλια και τους πήγα τα χαρτιά που είχα υποθέσανε ότι εφόσον ερχόμουνα απο προηγμένη χώρα μάλλον τα είχα κάνει τα παιδικά εμβόλια, και μου κάνανε αυτά που χρειάζονται δεύτερη δόση στην ενηλικίωση. Ίσως αυτό να φταίει που από εκεί που ήμουνα πρώτη μαθήτρια παρουσίασα μαθησιακές δυσκολίες στο ΗΒ :-)
 

SBE

¥
ΟΚ, έχουμε κανένα χαρτί κανένας μας πουθενά που να το λέει;
 
Για τους εμβολιασμούς βλέπουμε ότι η κατάσταση αναφορικά με τους εμβολιασμούς είναι πολύ καλή και βαίνει βελτιούμενη (Εθνική μελέτη κατάστασης εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα, 2012): «Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή (τουλάχιστον έως το 2011, περίοδο που διερευνά η Μελέτη), και η εικόνα βρέθηκε βελτιωμένη σε σχέση με τη Μελέτη του 2006.» Το βασικότερο ζήτημα που στερεί τον εμβολιασμό από κάποια παιδιά δεν είναι το ιδεολογικό, αλλά το οικονομικό (επειδή τα 2/3 των παιδικών εμβολιασμών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα· ό.π.): «'Ισως το σοβαρότερο πρόβλημα σήμερα σε σχέση με τους παιδικούς εμβολιασμούς στην Ελλάδα [είναι ότι] όσο στη χώρα αυξάνονται οι ανασφάλιστες και φτωχιές οικογένειες, αναμένεται να ανεπαρκούν οι υπάρχουσες δημόσιες υποδομές εμβολιασμού.»

Επαναφέρω αυτήν την συζήτηση γιατί νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον υπάρχει πρόβλημα:

«Το Διαδίκτυο οδηγεί πολλούς γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους»
Έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μένει τώρα να μετρήσουμε το σε τι αριθμούς αποφυγής εμβολιασμού οδηγούν αυτές οι επιφυλάξεις των γονιών.
 
Προς το τέλος του κειμένου λέει ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, όμως εμένα με ανησυχεί η επιβεβαίωση της τάσης. Με προβληματίζει η συνέχεια περισσότερο, όχι το τωρινό επίπεδο, αν και τα ποσοστά είναι σχετικά καθησυχαστικά.
 

SBE

¥
Αυτό στο 1:00 το έχω δει σε εστιατόριο στο Λονδίνο, με φετζεροφορούσα φερετζοφορούσα.
 
Top