Ελληνικές εφευρέσεις

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η ερώτηση είναι μάλλον ασυνήθιστη:

Χρειάζομαι μερικά παραδείγματα σημαντικών, (έστω σχετικά) σύγχρονων Ελλήνων εφευρετών/ελληνικών εφευρέσεων. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι πολύ μεγάλο σαν την τυπογραφία ή τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά να έχει, να το πω έτσι, διεθνή αναγνώριση.

Ελπίζω να έχει κολλήσει το μυαλό μου, επειδή εκτός από το τεστ Παπ(ανικολάου) δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο.
 
Εμένα η ELISA μού ήρθε στο μυαλό, αλλά δεν νομίζω ότι μετράει για ελληνική επινόηση, ούτε είναι εξ ολοκλήρου του Αβραμέα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων μετράει (Ιωάννης Αργύρης); Ή το να φέρει το όνομά σου μια εξίσωση (Αθανάσιος Φωκάς); Και το κόνσεπτ τού "λάπτοπ των 100 δολαρίων", το οποίο οδήγησε στην άνθηση των νέτμπουκ, ανήκει στον Νίκολας Νεγκροπόντε, σωστά; Επίσης: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τα ονόματα που προτάθηκαν αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε άλλον Έλληνα "εφευρέτη" πασίγνωστο παγκοσμίως όπως τον Παπανικολάου; Ομολογουμένως, εκτός από τον Νεγκροπόντε, δεν είχα ακούσει το όνομα κανενός άλλου.

Να προτείνω και τον Καραθεοδωρή;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το φραπέ δεν μετράει, ε;
Είναι αναμφίβολα μια ανεκτίμητη προσφορά της σύγχρονης Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό...:)



Η φωτό από εδώ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έχω την αίσθηση ότι π.χ. σε διάφορες βαθμίδες της NASA ή σε μεγάλες βιομηχανίες υπάρχουν αναμφισβήτητα και πολλοί άλλοι αξιόλογοι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, ερευνητές και τεχνικοί που συνεισφέρουν σημαντικά στους τομείς τους.
Όμως μπορούμε να τους πούμε «μεγάλους εφευρέτες»; Ή ίσως έχει περάσει ανεπιστρεπτί αυτή η εποχή;

Και όχι, ο Καραθεοδωρής ήταν ένας σημαντικός μαθηματικός, αλλά δεν νομίζω ότι ανήκει στους «εφευρέτες».
 
Νομίζω πως μια περίπτωση που σου κάνει είναι ο Παύλος Σαντορίνης (τον έχει η Βίκη), ο οποίος θεωρείται ο πρώτος εφευρέτης του εκατοστομετρικού ραντάρ και είναι κάπως γνωστός στο εξωτερικό διότι ασχολήθηκε και με ούφο. Κάπου βρήκα επίσης ότι ήταν the developer of the proximity fuze on the first A-bomb
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάνω που διάβαζα κι έλεγα, βρε τι 'ν' τούτο και δεν τον είχα ξανακούσει τον άνθρωπο, διαβάζω στην ελληνική βίκη (υπογραμμισμένα δικά μου):

To 1968 διατύπωσε τη θεωρία των "πολλαπλών διαδοχικών μικροεκρήξεων του Σύμπαντος" όπου σύμφωνα με τη θεωρία αυτή το Σύμπαν δεν προήλθε από μια πρωταρχική έκρηξη του συνόλου της ύλης του Σύμπαντος, αλλά από την εμφάνιση ενός πρωταρχικού απειροστών διαστάσεων σωματιδίου (ένα είδος κβάντουμ του Σύμπαντος) που με μικρές διαδοχικές πυρηνικές εκρήξεις δημιούργησε αβίαστα για πρώτη φορά την εικόνα του Σύμπαντος όπως είναι γνωστή σήμερα. Έτσι μ΄ αυτή τη θεωρία ο Π. Σαντορίνης ανέτρεψε βασικούς νόμους της Φυσικής όπως την "Αρχή διατήρησης της ενέργειας" καθώς και το "Δεύτερο αξίωμα της θερμοδυναμικής".

Ωπ! Το λερναίο της φυσικής! Οπότε καλύτερα να μην πάρω... :(
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω αν σου κάνουν και οι σχεδιαστές αυτοκινήτων: Αλέξανδρος Ισιγόνης (Mini, Minor, Maxi), Αντώνης Βολάνης (Bagheera, Rancho, Murena, Espace, Xsara Picasso), Σωτήρης Κωβός (Yaris, Lexus SC300 / SC430), Ανδρέας Ζαπατίνας (Barchetta).
 
Γνωστός έλληνας εφευρέτης είναι ο Γιώργος Γκιόλβας με πάνω από 90 εφευρέσεις μεταξύ των οποίων σύστημα αντιπυρηνικής ομπρέλλας, ηχητικό κανόνι, το πασίγνωστο αντιαεροπορικό όπλο ΑΡΤΕΜΙΣ κ.ά.
Έχει συνεργαστεί με τον Δημόκριτο, το ΝΑΤΟ και τη ΝΑΣΑ.
 
Εκτός από τον Γ.Γκιόλβα που είναι θεσσαλός, ο Κώστα Σούκος, Θεσσαλός επίσης, είναι πολύ γνωστός εφευρέτης. Έχει επινοήσει συστήματα επιτήρησης συνόρων, αεροδρομίων στρατοπέδων κλπ. καθώς και τα γνωστά Ρομπότ που χρησιμοποιούνται στο Ελ.Βενιζέλος και χρησιμοποιήθηκαν και στους ολυμπιακούς αγώνες για την εξουδετέρωση βομβών και επικίνδυνων αντικειμένων. Οι ρομποτικοί κάδοι συλλογής σκουπιδιών που εμφανίστηκαν πρόσφατα σε πολλές πόλεις και μοιάζουν με μεγάλους φοίνικες είναι δική του επινόηση.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Έλληνας γεννημένος στην Ινδονησία το 1911; Κι αυτό περίεργο δεν είναι;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Γιατί, δεν φτάνανε ελληνικά καράβια ή πληρώματα τότε εκεί;
 
Ναι, αλλά το Γκατσονίδης, πρέπει να παραδεχτείς, δεν ακούγεται και τόσο ελληνικό, παρά τον Γκάτσο. Μην ξεχνάμε άλλωστε και την.. Γκρισελίδης (Griselides).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Φυσικά το παραδέχομαι (και δεν ξεχνάω και όλους τους λιθουανούς μπασκετμπολίστες) αλλά αφενός μπορεί να ήταν κάτι ηχητικά παρόμοιο που άλλαξε με τη λατινική γραφή (Γαντζονίδης π.χ. ή Γκατζονίδης βλ. Γκατζογιάννης) και αφετέρου ούτε και για ιδιαίτερα ολλανδικό μου μοιάζει... Τεσπα, περισσότερο ως αξιοπερίεργο το ανέφερα.

Δεν είναι Griselidis;
 
Top