Εκφράσεις της μεταπολιτευτικής εποχής

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
.
Α.Τ.Α.
.
.

Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Τόσο γρήγορα ξεχάσαμε, ε; :D
 
Last edited by a moderator:

tsiros

New member
Διαρθρωτικές αλλαγές : κάτι αλλαγές που έπρεπε να κάνουμε, δεν τις κάναμε γιατί φαίνεται περιμέναμε κάποιο θαύμα, το θαύμα δεν έγινε, έφθασε ο κόμπος στο χτένι και φωνάξαμε άλλους για να τις κάνουν.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σκέφτηκα να διευρύνουμε και λίγο την εμβέλεια των αναζητήσεών μας και πέρα από τα πολιτικά:

τίμιος γίγαντας: Θυμίζω: Ευρωμπάσκετ 1987, που κέρδισε η Ελλάδα νικώντας στο ΣΕΦ τη Σοβιετία με δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη στα τελευταία δευτερόλεπτα. Με παλλόμενη από συγκίνηση φωνή, ο Φίλιππας Συρίγος περιγράφει «Στη γραμμή των βολών ο Αργύρης Καμπούρης, ο τίμιος γίγαντας παίρνει την μπάλα στα χέρια του...»

Πολύ ήθελε μετά να γίνει φράση που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τον καλόκαρδο αλλά ατσούμπαλο της (εφηβικής) παρέας;
 

tsiros

New member
Εσωστρέφεια : όταν σ' ένα κόμμα έχει ξεσπάσει φαγωμάρα γιατί πάτωσαν στις εκλογές ή στις δημοσκοπήσεις.

Εξωστρέφεια : όταν ένα κόμμα "αφουγκράζεται" τα προβλήματα του λαού.

κομματική πειθαρχία : απαιτείται κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες, στις άλλες των περιπτώσεων η ψήφος δεν έχει και τόση σημασία.
 

SLY

New member
Α ρε Παπαδόπουλος/χούντα που σας χρειάζεται: νοσταλγικό.
 

tsiros

New member
είχαμε την "αυτοδιοίκηση", ήρθε καπάκι -μόλις- και το "αυτοδιοικητικός".

άμα έχεις αυτό το "περί τάς νοήσεις αδρεπήβολον", δεν μπορείς να το κρύψεις.
 

nickel

Administrator
Staff member
είχαμε την "αυτοδιοίκηση", ήρθε καπάκι -μόλις- και το "αυτοδιοικητικός".

Πώς το εννοείτε το «μόλις». Όπως ο άλλος είδε νεολογισμό σε λέξη ηλικίας 200 ετών; Γιατί την αυτοδιοίκηση την έχουμε από τα μέσα του 19ου αιώνα και τον αυτοδιοικητικό από το 1886, διαβάζω. Και βέβαια κάθεται του καλού καιρού στον Δημητράκο και λοιπούς μεταγενέστερους.


άμα έχεις αυτό το "περί τάς νοήσεις αδρεπήβολον", δεν μπορείς να το κρύψεις.
Να βάζετε και κανένα ερμηνευτικό υπόμνημα:
αδρεπήβολον = μεγαλεπήβολον. Το περί τάς νοήσεις αδρεπήβολον, την ικανότητα να διατυπώνεις υψηλά νοήματα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Είμαστε 120% εκτός θέματος και θα μας επιπλήξουν γι' αυτό, αλλά έχει εκεί που με στείλατε ένα ερωτικό ποιημάτιο του Παύλου Σιλεντιάριου από την Παλατινή, στο οποίο δεν μπορώ να αντισταθώ (και με την ευκαιρία διορθώνω κάνα δυο λαθάκια):

Ῥίψωμεν, χαρίεσσα, τὰ φάρεα, γυμνὰ δὲ γυμνοῖς
ἐμπελάσῃ γυίοις γυῖα περιπλοκάδην·
μηδὲν ἔοι τὸ μεταξύ· Σεμιράμιδος γὰρ ἐκεῖνο
τεῖχος ἐμοὶ δοκέει λεπτὸν ὕφασμα σέθεν·
στήθεα δ' ἐζεύχθω τά τε χείλεα· τἆλλα δὲ σιγῇ
κρυπτέον· ἐχθαίρω τὴν ἀθυροστομίην.

Αντιγράφω (σχεδόν) την ελεύθερη μετάφραση, αλλά άλλοι εδώ τα αναδεικνύουν αυτά:

Ας πετάξουμε, κούκλα μου, τα ρούχα μας. Και γυμνοί
ας πλέξουμε τα γυμνά μας μέλη.
Τίποτα ανάμεσά μας. Σαν το τείχος της Βαβυλώνας
μου φαίνεται το λεπτό ύφασμα που φοράς.
Στήθη και χείλη ας ζευγαρώσουμε. Τ' άλλα ας τα κρύψουμε
στη σιωπή, μιας και απεχθάνομαι την πολυλογία.​

Με άλλα λόγια, όλο το έμμετρο αποσκοπεί να της ζητήσει να βγάζει το σκασμό την ώρα που κάνουν έρωτα. :D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τσάρος της οικονομίας: Ο συνδυασμός των ιδιοτήτων του υπουργού Εθνικής Οικονομίας (των «μεγάλων») και του υπουργού Οικονομικών (των «καθημερινών») σε ένα πρόσωπο. Καθιερώθηκε για τον Μάκη Αρσένη σύζυγο Λούκας. Τον τίτλο τίμησαν προσωπικότητες της πολιτικής όπως ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Η χρήση του τίτλου σήμερα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου μόνο δημοσιογραφικώ δικαιώματι μπορεί να δικαιολογηθεί (ιδίως Λούκας πανταχού παρούσης).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ωραία, κι εγώ ανέβαζα την ίδια ώρα κατάλληλο λήμμα για συνδυασμένες πλακίτσες. Αλλά...

πού;...

να τόξερα;
 

nickel

Administrator
Staff member
Τα παρακάτω είναι φετινής κοπής. Μπαίνουν στην ίδια περίοδο ή με το Μνημόνιο είναι πραγματικά καιρός να πούμε ότι τερματίστηκε η μεταπολιτευτική εποχή και κάθε λωτοφάγος στον πάγκο του;

Από το σημερινό της Μαριάννας Τζιαντζή (τα πλαγιοέντονα, δικά μου):

Νέοι όροι έχουν εισαχθεί τους τελευταίους μήνες στο καθημερινό πολιτικό μας λεξιλόγιο, όπως διαπιστώνουμε παρακολουθώντας τα δελτία. Η τρόικα και οι τροϊκανοί, το Μνημόνιο και οι αντιμνημονιακοί (η λέξη «φιλομνημονιακός» δεν έχει μέχρι στιγμής ακουστεί). «Αυτοδιοικητικοί» έχουν βαφτιστεί οι ανεξάρτητοι (ή φερόμενοι ως ανεξάρτητοι) υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές. «Δεν υποστηρίζουμε κομματικά στελέχη, αλλά αυτοδιοικητικές προσωπικότητες με κύρος», λένε κάποιοι. («Τι θα γίνεις, παιδάκι μου, όταν μεγαλώσεις;» «Aυτοδιοικητικός, μπαμπάκο».)
[...]
Η μετρολογία και η μνημονιολογία είναι τα νέα γλωσσικά μας αποκτήματα. Ο κ. πρωθυπουργός, στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, ζήτησε από τα ΜΜΕ να σταματήσουν τη «μετρολογία», δηλαδή να μη μιλούν για «νέα» μέτρα. Η «μνημονιολογία», σύμφωνα με την προχθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνο πίσω από το οποίο κρύβονται οι δυνάμεις που παλεύουν για να κρατήσουν την Ελλάδα καθηλωμένη στο χθες.

«Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα», τραγουδάει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ο στίχος θα μπορούσε να συμπληρωθεί με τη φράση «μας αρκούν τα παλιά» ή «ήδη μας έχουν τρομάξει τα παλιά» — αυτό τουλάχιστον δείχνει η καθημερινή εμπειρία μας.

Πώς να γοητεύσει αυτή η πολιτική τους νέους ανθρώπους; Ποιος να αναθαρρήσει ακούγοντας περί «πολυεπίπεδης ενεργοποίησης» στην εξωτερική μας πολιτική;
[...]
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τα παρακάτω είναι φετινής κοπής. Μπαίνουν στην ίδια περίοδο ή με το Μνημόνιο είναι πραγματικά καιρός να πούμε ότι τερματίστηκε η μεταπολιτευτική εποχή και κάθε λωτοφάγος στον πάγκο του;

Μήπως εννοούσες *πακετοφάγος (λεξιπλασία);

μακέτο (ενν. μακέτα έργου) = γλωσσικό ολίσθημα του τ. πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που είναι άγνωστο τι ακριβώς σκεφτόταν. Ότι η λέξη είναι το μακέτο, τα μακέτα; Ότι μακέτο είναι η μακέτα που θα υλοποιηθεί με κάποιο πακέτο (βλ.λ.);

πακέτο = επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από φόρους κουτόφραγκων που χρησιμοποιήθηκαν για τη ραγδαία ανάπτυξη της χώρας και των εισαγωγών Πόρσε την τελευταία 35ετία. Τα σημαντικότερα από αυτά απέκτησαν όνομα ή επώνυμο. Το Πακέτο Ντελόρ, το Δεύτερο Πακέτο. Καταναλογία, δημιουργήθηκαν και τοπικά πακέτα και πακετάκια.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στις 4 (!) αργκοτικές σημασίες που έχει το slang.gr για το πακέτο, η μία δικαίως έφτασε στις σελίδες του ΛΝΕΓ:

πακέτο [...] 5. (αργκό των νέων) απογοήτευση, δυσάρεστη εξέλιξη, πάθημα: μεγάλο πακέτο η σημερινή μέρα- όλα μου πήγαν στραβά· κυρ. στη ΦΡ. τρώω πακέτο: έφαγα πακέτο με τις εξετάσεις στο σχολείο || «την είχε ερωτευθεί κι όταν τα χάλασαν, έφαγε πακέτο» (εφημ.).

Τελικά, κι από το πακέτο Ντελόρ θα μας μείνει η απογοήτευση.
 
Top