Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

pidyo

New member
Ειλικρινά πάντως, δεν καταλαβαίνω τον ντόρο που έχει γίνει με τις δημοσκοπήσεις.

Υπάρχουν δύο είδη ντόρου. Το ένα είναι η σκανδαλολογία. Είναι το αφήγημα των Καμμένων (αλλά και του Μουρούτη της ΝΔ προεκλογικά): οι εταιρίες (εσχάτως και τα πανεπιστήμια) που κάνουν δημοσκοπήσεις, είναι πουλημένοι υπηρέτες συμφερόντων. Δεν το συμμερίζομαι ως έχει.

Υπάρχει και ένα δεύτερο είδος ντόρου, ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν όλο και περισσότερο έξω. Το φαινόμενο είναι εντοπισμένο χρονικά, άρα δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Ορισμένες παράμετροί του είναι τεχνικές, όπως η μετάβαση στο μοντέλο της τηλεφωνικής δημοσκόπησης και τα προβλήματα που αυτή θέτει σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης. Άλλες είναι οικονομικές: όπως σε πολλές άλλες πτυχές της ελληνικής οικονομίας έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις απ' όσες αντέχει ο χώρος, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι της προχειρότητας να εντείνονται. Οι δεύτερες είναι σοβαρότερες, γιατί σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι και πολύ δύσκολο να πάρεις παραγγελιά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προσωπικά, βλέπω έναν απώτερο κίνδυνο στη φασαρία αυτή. Τον κίνδυνο να επεκτείνεται (ή να έχει ήδη επεκταθεί) η όποια αστοχία των μοντέλων διερεύνησης των τάσεων στην κοινωνία και σε κάθε λογής άλλες έρευνες --και δεν εννοώ μόνο τις αγορές προϊόντων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι πολύ περίπλοκο το όλο ζήτημα για να έχω βαρύνουσα άποψη χωρίς να το έχω μελετήσει. Μπορώ πάντως να αντιληφθώ τη λογική του λάθους σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με αλλαγές στην μεθοδολογία λόγω τεχνολογικών προσαρμογών.

Δυο πράγματα μπορώ να σκεφτώ και να αναφέρω τώρα:

α) Αν όλες οι δημοσκοπήσεις (λόγω κοινών λαθών) δείχνουν να παίζεται η πρωτιά με μικρή διαφορά, αυτό είναι πιθανό να κλέψει ψήφους από τα μικρά κόμματα. Και το αντίστροφο: Να υπάρχει μικρή διαφορά αλλά να μη φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, οπότε η ψήφος να είναι πιο χαλαρή. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν — ενίοτε ενδέχεται να επηρεάζουν με κρίσιμο τρόπο.

β) Οι ενδιάμεσες δημοσκοπήσεις που κάνουν τα κόμματα, ιδίως το κυβερνών, για να καθορίσουν την πολιτική τους. Ορίζεται έτσι η πολιτική με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι άλλες λογικές και προτεραιότητες. Ένας καλός τρόπος να σμπαραλιάσεις μια χώρα στο βωμό του λαϊκισμού.
 

SBE

¥
β) Οι ενδιάμεσες δημοσκοπήσεις που κάνουν τα κόμματα, ιδίως το κυβερνών, για να καθορίσουν την πολιτική τους. Ορίζεται έτσι η πολιτική με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι άλλες λογικές και προτεραιότητες. Ένας καλός τρόπος να σμπαραλιάσεις μια χώρα στο βωμό του λαϊκισμού.

Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δουλεύουν με focus groups παρά με δημοσκοπήσεις στα ενδιάμεσα.
Και ναι, από τη δεκαετία του '90 που γενικεύτηκε η χρηση focus groups στην πολιτική, τέρμα η πολιτική (νομίζω η πρώτη μεγάλη προεκλογική εκστρατεία που έγινε με τη βοήθεια της σύγχρονης στατιστικής και των νέων δυνατοτήτων των υπολογιστών ήταν του Κλίντον το '92).
 

SBE

¥
Πιστεύω ότι η δυσπιστία στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η οποία είναι δυσανάλογη της βαρύτητας των δημοσκοπήσεων, οφείλεται στο ότι ο περισσότερος κόσμος είναι εντελώς άσχετος με το θέμα και νομίζει ότι οι δημοσκοπήσεις είναι κάτι σαν το μέντιουμ της γειτονιάς. Θα έλεγα κιόλας ότι υπάρχει μια καχυποψία η οποία είναι απλά καχυποψία σε ό,τι δεν μπορώ να εξηγήσω με τις περιορισμένες μου γνώσεις γιατί όταν τα κάναμε στο σχολείο εγώ χάζευα.
Από τέτοια στην Ελλάδα έχουμε πολλά, με κορυφαίο (και απόδειξη ότι όντως χάζευαν στο σχολείο) το ότι τις δύο τελευταίες φορές που είχαμε απογραφή στην Ελλάδα- 2011 και 2001- κυκλοφόρησαν διάφορα συνωμοσιολογικά όπως π.χ. ότι μας επιβάλλει την απογραφή η ΕΕ για να μας φορολογήσει, ότι την απογραφή τη ζητάνε οι μασόνοι, οι Ρότσιλντ, οι Μπιλντεμπεργκ, ότι υπάρχει κάτι ύποπτο γύρω από αυτό το νέο φαινόμενο της απογραφής (!!!) κλπ κλπ κλπ. Δεν θυμάμαι παρόμοια συζήτηση το 1991 που έγινε επίσης απογραφή, άρα μάλλον μπορούμε να τοποθετήσουμε χρονικά τη γέννηση της καχυποψίας.
Και μάλλον δεν βοήθησαν και τα Greek statistics.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν θυμάμαι παρόμοια συζήτηση το 1991 που έγινε επίσης απογραφή, άρα μάλλον μπορούμε να τοποθετήσουμε χρονικά τη γέννηση της καχυποψίας.

Εκτιμώ ότι οι ερευνητές στο μέλλον θα εντοπίσουν ως κομβικά σημεία για πολλά από τα σημερινά δεινά εξαιτίας προβλημάτων απλής λογικής το νεομακεδονικό (αναζωπύρωση εθνικιστικών μύθων) και το θέμα των ταυτοτήτων (αναζωπύρωση θρησκοληπτικών μύθων).
 

rogne

¥
Επειδή η παραπάνω συζήτηση τείνει να πάρει μια τροπή "η πλέμπα ενάντια στην επιστήμη", να προσθέσω απλώς κάτι για το οποίο η SBE δεν έχει μάλλον εικόνα: υπάρχουν απ' τη μια οι δημοσκοπήσεις και απ' την άλλη η παρουσίασή τους από τα ΜΜΕ. Γι' αυτή την τελευταία, κόβω κι εγώ το χέρι μου ότι είναι στημένη, και πιο συγκεκριμένα ότι ήταν βάναυσα στημένη σε αυτές τις εκλογές, περισσότερο ίσως και απ' ό,τι στο δημοψήφισμα. Για τις δημοσκοπήσεις, κόβω το (άλλο) χέρι μου ότι δεν είναι στημένες. Θα μπορούσα να επεκταθώ γι' αυτή τη διάκριση, ίσως το επιχειρήσω άλλη στιγμή. Προς το παρόν, 1) ας έχουμε υπόψη πως όταν η πλέμπα αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις, εννοεί, κι ας μην το καταλαβαίνει πάντα, τις δημοσκοπήσεις έτσι όπως τις βλέπει στα ΜΜΕ, και 2) ας απολαύσουμε τη διακαναλική μετεκλογική συναίνεση κατά των δημοσκοπήσεων εν γένει και ας καγχάσουμε όλοι μαζί (or not).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση και παίζοντας στοιχήματα για το πόσους ανεξέλληνες και πόσους εξωκοινοβουλευτικούς, πόσους παλιούς και πόσους νέους και, κυρίως, πόσες γυναίκες θα περιλαμβάνει, μια σειρά από δημοσιεύματα για τις δημοσκοπήσεις:

(α) Σχολιασμός:

Ερωτήματα για τις δημοσκοπήσεις (Κων. Ζούλας, Καθημερινή)

(β) Εταιρείες:

Metron Analysis, Στρ. Φαναράς: Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 – Αποτίμηση exit poll & προεκλογικών ερευνών

marc, Θωμάς Γεράκης: Δήλωση για τις δημοσκοπήσεις και το exit poll
 
Top