Είναι εύκολη η σχολή της Αγγλικής φιλολογίας;

SBE

¥
Να προσθέσω κάτι σχετικό με τη νέα πληροφορία που μας έδωσες (ότι ήδη εργάζεσαι).
Είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια δουλειά σήμερα κλπ κλπ. Αυτά τα ξέρουμε. Το κακό είναι ότι γι' αυτό το λόγο είναι για πολλούς εξίσου δύσκολο να αφήσουμε τη δουλειά μας.
Μήπως ένας από τους λόγους που ήταν άσχημη η φοιτητική σου εμπειρία είναι ότι δεν έχεις αφοσιωθεί πλήρως σε αυτή; Χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή, πάλι το ίδιο θα είναι και μετά.
 

SBE

¥
Νομίζω πρέπει να φτιάξουμε επιτροπή η Παλ, η Μπερνη κι εγώ.

για να μπορέσω να σπουδάσω επιτέλους κάτι και να ζήσω επιτέλους τη ζωή μου

ΟΚ, νομίζω εντοπίσαμε το πρόβλημα. Ελπίζω να κάθεσαι γιατί μπορεί να σου έρθει κατακούτελα το επόμενο:
Τη ζωή σου τη ζεις αυτή τη στιγμή. Δεν θα αρχίσει αύριο ή μεθαύριο ή μετά το πτυχίο. Συγκεκριμένα δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα μετά το πτυχίο. Γιατί τη ζωή τη ζούμε από μέσα, όχι απ'έξω.
Αυτό στο οποίο μπορεί να βοηθήσει ένα πτυχίο είναι το ότι όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερα και περισσότερους συναντάμε και ίσως κάπου εκεί να βρούμε νέα ενδιαφέροντα ή νέους τρόπους ζωής. Αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα συμβεί αυτό σε όλους. Μάλιστα θα έλεγα ότι εμφανώς συμβαίνει σε λίγους, στους περισσότερους αν συμβαίνει συμβαίνει με μικρό βαθμό.

Πίσω στα πρακτικά: ναι, ένα πτυχίο βοηθάει επαγγελματικά σε πολλούς κλάδους. Τώρα μιλάω σαν κάτοικος εξωτερικού, στη χώρα που συναντάς μεγαλοστελέχη τραπεζών με πτυχίο θεολογίας ή φυσικής αγωγής- το πτυχίο ήταν απαραίτητο για να αποδείξουν στους εργοδότες ότι μπορούν να μάθουν και να σκέφτονται, το αντικείμενο των σπουδών ήταν δευτερεύον.
Ο λόγος που οι κύριοι πιο πάνω σου είπαν να στρωθείς να πάρεις το πτυχίο σου είναι γιατί είναι η πιο λογική κίνηση με το μικρότερο κόστος.
Εγώ θα το συμπλήρωνα ως εξής: ακόμα κι αν χρωστάς ένα σωρό μαθήματα, κάποια μαθήματα τα πέρασες. Και επίσης έμαθες κάμποση φυσική- χημεία- μαθηματικά. Αν είναι να αλλάξεις σχολή, γιατί κολλάς στα ΑΕΙ; Γιατί όχι σε ΤΕΙ; Γιατί να μην κοιτάξεις να μετακινηθείς σε κάποιον κλάδο που θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις αυτά που ήδη έχεις μάθει; Γιατί δεν πας να κάνεις π.χ. Οινολογία (ΤΕΙ Αθήνας);
Θα μου πεις τι θα το κάνω το πτυχίο της οινολογίας; Ε, συγγνώμη, εσύ δεν είπες μάθε τέχνη κι άστηνε; Ό,τι θα κάνεις και το πτυχίο της αγγλικής φιλολογίας.

Και υποψιάζομαι ότι ο λόγος που ζητάς απόψεις τώρα είναι γιατί οι εξετάσεις πλησιάζουν.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Με τα γκρίζα γράμματα, γράφουμε εκτός θέματος. Ή και εντός, καμιά φορά...

Γιατί δεν πας να κάνεις π.χ. Οινολογία (ΤΕΙ Αθήνας); Θα μου πεις τι θα το κάνω το πτυχιο της οινολογίας;
Ναι, πραγματικά, τι να κάνεις το πτυχίο σε έναν από τους πιο παραγωγικούς, πιο δυναμικούς, πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας; Θυμίστε μου πότε ήταν η τελευταία απεργία σταφυλοπαραγωγών στην Ελλάδα; Μάλλον στη μεταβατική περίοδο, ανάμεσα στα τελειώματα των σταφιδοπαραγωγών και στην έναρξη της σύγχρονης ελληνικής οινοπαραγωγής...

Νομίζω πρέπει να φτιάξουμε επιτροπή η Παλ, η Μπερνη κι εγώ.
Να πείτε όμως και πότε και πού θα συνεδριάσετε, να κόψουμε εισιτήριο, ναι;
 
Εγώ δεν θα μπω σχεδόν καθόλου στα εργασιακά. Θα πω μόνο ότι 3,60 παίρνουν στην κυριολεξία πια οι καθηγητές στα φροντιστήρια και αν δεν έχεις κύκλο για ιδιαίτερα... Οπότε αποφασίζεις εσύ.

Θα απαντήσω όμως στην ερώτηση που θέτεις. Όχι, δεν είναι τόσο εύκολη σχολή η αγγλική φιλολογία αν θέλεις να κάνεις κάτι παραπάνω από ένα πτυχίο. Έχει μπόλικο διάβασμα, μετράνε αρκετά οι παρακολουθήσεις, έχει και εργασίες ή πρότζεκτ ανάλογα τον καθηγητή.

Όσο για το αν είναι καλή ή όχι, εγώ πιστεύω (επειδή την ξέρω καλά, αλλά και έχω φοιτητές που μόλις αποφοίτησαν) ότι είναι καλή για κάποιον που θέλει να ψαχτεί μόνος του, όπως σχεδόν όλες οι καλές σχολές στην Ελλάδα. Υπάρχουν καθηγητές που εμπνέουν και εμπνέονται. Υπάρχουν και ακόμα καθηγητές από τα παλιά που είναι η χειρότερη μορφή δημοσίου υπαλλήλου ή ψωνισμένοι ή και τα δύο. Αν προσεγγίσεις τους πρώτους και δείξεις ενδιαφέρον και αναλάβεις εργασίες ή ό,τι άλλο, τότε θα περάσεις καλά στη σχολή και θα σου μείνει κάτι ως εφόδιο για το μέλλον. Αν πας εκεί για να πάρεις ένα πτυχίο απλώς με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια, τότε θα το πάρεις στο τέλος, αλλά δεν θα θυμάσαι μετά από μερικά χρόνια σε ποια σχολή πήγες και γιατί...

Αυτά τα ολίγα από μένα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχω μπει στο site της σχολής κι έχω κατεβάσει και τον οδηγό σπουδών του τμήματος

Προτείνω να τον διαβάσεις κιόλας. Αν δεν νιώσεις ρίγη ενδιαφέροντος για κάποια απ' όσα περιγράφονται στις σελίδες 47-106, αν δεν νιώσεις την ανάγκη να πας να αγοράσεις αγγλικά βιβλία για αυτά τα θέματα και να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι από τώρα, θα έλεγα ότι δεν το βλέπεις αρκετά ζεστά το θέμα.
 
Συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες και να προσθέσω ότι το ΦΠΨ, τουλάχιστον όταν πήγαινα εγώ (κλείνω τα 40 το Σεπτέμβρη), ήταν πάνω-κάτω όπως περιγράφει ο Αζιμούθιος την Αγγλική Φιλολογία.

Να προσθέσω επίσης, ότι οι επιλογές σου δείχνουν πως δεν το έχεις καλοσκεφτεί. Δεν είναι παρόμοιες οι δύο σχολές (άλλο που στο ΦΠΨ θα πρέπει να θυμηθείς τ' Αρχαία σου και όλα τα άλλα φιλολογικά ό,τι κατεύθυνση και να επιλέξεις) και δεν έχουν τίποτα κοινό με το Χημικό. Με λίγα λόγια ξανασκέψου το.

Υ.Γ. Είσαι καινούργιος στο φόρουμ (καλώς ήρθες μπάι δε γουέι), οπότε δεν γνωρίζεις το παρακάτω factoid (κάποιος να λινκάρει την σχετική συζήτηση για να μην ξεχνιόμαστε): τέτοια ταύτιση απόψεων από ούλους μας εδώ μέσα είναι σπάνιο φαινόμενο. Πρέπει να το κορνιζώσουμε το νήμα!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
[...] τέτοια ταύτιση απόψεων από ούλους μας εδώ μέσα είναι σπάνιο φαινόμενο. Πρέπει να το κορνιζώσουμε το νήμα!

Ειρήνη, μάλλον δεν διάβασες το νήμα με την προσήκουσα προσοχή. :D Απλώς συνοψίσαμε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά ταύτιση δεν θα το έλεγα...
 

SBE

¥
Ναι, πραγματικά, τι να κάνεις το πτυχίο σε έναν από τους πιο παραγωγικούς, πιο δυναμικούς, πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας;

Δόκτορα, να σου θυμίσω ότι το ΤΕΙ οινολογίας και τεχνολογίας ποτών της Δράμας έκλεισε, δηλαδή δεν είναι κλάδος σπουδών χωρίς προβλήματα. Αλλά το "τι να το κάνεις" δεν το είπα για να υποτιμήσω τον κλάδο, αλλά για να θυμίσω ότι μπορεί να κάνει κάποιος τις σπουδές και να μην εργαστεί στο αντικείμενο αυτό. Μην τον κάνεις να αισθάνεται ότι αν κάνει αυτή την αλλαγή θα πρέπει μετά ντε και καλά να γίνει οινολόγος. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος εσωτερικής μεταγραφής από ΑΕΙ σε ΤΕΙ ή αν αλληλοαναγνωρίζονται κάποια μαθήματα, αλλά αν ήταν να αλλάξω κλάδο και δεν είχα πολύ δυνατή άποψη, θα κοίταζα την κοντινή αλλαγή κι όχι την δραστική.

Edit: υπάρχει και η τεχνολογία τροφίμων. Κι άλλες τεχνολογικές σπουδές που χρησιμεύει η χημεία.

Να πείτε όμως και πότε και πού θα συνεδριάσετε, να κόψουμε εισιτήριο, ναι;
Μάλλον σε κανένα κλειστό γυμναστήριο με εγκαταστάσεις ελευθέρας πάλης.
 

SBE

¥


Ειρήνη, μάλλον δεν διάβασες το νήμα με την προσήκουσα προσοχή. :D Απλώς συνοψίσαμε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά ταύτιση δεν θα το έλεγα...

Μην τα βλέπεις όλα μαύρα. Εγώ βλέπω ό,τι κι η Ειρήνη.
 

SBE

¥
Ε, προφανώς είχα δει το επεισόδιο του κλεισίματος κι όχι το επεισόδιο της σωτηρίας.
 

dimitsos

Banned
Ευχαριστώ πολύ για τις αναλυτικές σας απαντήσεις στα ερωτηματά μου.

Να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο και να μη σας ζαλίσω άλλο.
Θέλω απλά λίγη βοήθεια σχετικά με το τι θα ακολουθήσω.

Θεωρείτε ότι το Παιδαγωγικό Αθηνών είναι πιο εύκολο από την Αγγλική Φιλολογία και το ΦΠΨ??

Έχω ρωτήσει πολλά άτομα και όλοι, μα όλοι μου λένε ότι Παιδαγωγικό είναι η πιο εύκολη σχολή ΑΕΙ, αφού το 82,5% των φοιτητών παίρνει πτυχίο σε 4 ακριβώς χρόνια. Ακολουθεί η σχολή της Αγγλικής Φιλολογίας με 78% και μετά το ΦΠΨ με 62%. Από τις τελευταίες στην κατάταξη είναι το Χημικό Αθήνας, που ήμουν εγώ, αφού μόνο το 25% παίρνει πτυχίο στην ώρα του.

Εσείς τι γνώμη έχετε??
Θέλω οπωσδήποτε να τελειώσω μία σχολή ΑΕΙ που να μην έχει τόση πολύ δυσκολία, όσο η προηγούμενη σχολή μου. Τα παιδαγωγικά και ιδαίτερα τα παιδιά, μου αρέσουν πολύ. Ειλικρινά, έφτυνα αίμα για να την τελειώσω και δεν θέλω να ξαναπεράσω το ίδιο λούκι.
 

Earion

Moderator
Staff member
Δημήτρη, είδες ότι πολλά μέλη μας σε αντιμετώπισαν με συμπάθεια χωρίς να σε γνωρίζουν και έσπευσαν να καταθέσουν τις απόψεις τους με ειλικρίνεια και καλή διάθεση (ελπίζω αυτό να φάνηκε). Η τελευταία σου αποστροφή όμως είναι πολύ πιθανόν να έχει επάνω τους αρνητική επίδραση. Κινδυνεύεις να φανείς (δεν λέω ότι είσαι) ένα άτομο που γυρνάει από δω κι από κει σαν ανεμοδούρα. Απ' ό,τι μας λες έχεις δουλειά (έστω, μια όποια δουλειά, όχι την καλύτερη στον κόσμο), και μια σχολή για να σπουδάζεις, συνδυασμός γεγονότων που λείπει από πολλούς συνομηλίκους σου. Επομένως η ζωή δεν σου έχει φερθεί ιδιαίτερα σκληρά μέχρι τώρα. Θα σου έλεγα να μην την προκαλείς. Αν θέλεις να ξεφύγεις από την τωρινή σου κατάσταση, κάνε ό,τι σου είπε η SBE: άλλαξε περιβάλλον. Ή άλλαξε φίλους. Ή άλλαξε κοπέλα.

Και για αρχή, άλλαξε το λατινικό ερωτηματικό με ελληνικό :D
 

Earion

Moderator
Staff member
Ισα ίσα, να ξαναποστάρεις και να μου ζητήσεις το λόγο γιατί σε αδικώ. Πού κάνω λάθος; :eek:mg:
 

dimitsos

Banned
Όχι όχι δε με αδικείς καθόλου. Δίκιο έχεις. Το παρατράβηξα λιγάκι...
 

Earion

Moderator
Staff member
Δεν πειράζει. Άλλωστε δεν είσαι μοναδικός σ' αυτό. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν στα είκοσί τους τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Εδώ που τα λέμε, και στα εικοσιπέντε και στα εικοσιέξι και στα τριάντα πάλι λίγοι είναι. Για να μη σου πω ότι ξέρω και πολύ μεγαλύτερους που δεν έχουν κατασταλάξει, :laugh: ή άλλους που δεν θα κατασταλάξουν μέχρι να πεθάνουν. :twit:
 
Δημήτρη, δεν υπάρχει λόγος να θυμώνεις και να μην ξαναποστάρεις. Εκτός και αν δεν έχεις λόγο, οπότε πάσο...

Όπως πολύ σωστά λέει ο Εάριον, είσαι νέος και δεν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις. Δεν είσαι ο μόνος και ελπίζω να μη σπεύσουν να σε κρίνουν αυστηρά. Κανείς δεν ήξερε στα είκοσι φεύγα του τι θέλει να κάνει ακριβώς, οπότε δεν διαφέρεις από όλους τους υπόλοιπους.

Φιλική μου γνώμη είναι ότι ψάχνεις με λάθος κριτήρια. Εύκολη γίνεται η σχολή που μας αρέσει και/ή αγαπάμε και δύσκολη αυτή που σιχαινόμαστε, ανεξάρτητα από τις στατιστικές. Βαρετό ένα μάθημα που δεν καταλαβαίνουμε και/ή δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή και εξαιρετικά ενδιαφέρον το μάθημα που κανείς δεν καταλαβαίνει, αλλά εμάς μας κάνει κλικ, που λένε.

Επομένως, θα σε προέτρεπα να κάνεις ό,τι σου είπε ο νίκελ παραπάνω. Διάβασε τους οδηγούς σπουδών, πάρε πληροφορίες για τα μαθήματα και τους καθηγητές δίχως να κοιτάς στατιστικές και πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι. Δεν σου λέω να πας να επιλέξεις ιατρική αυτή τη στιγμή, αλλά εφόσον θέλεις οπωσδήποτε ένα πτυχίο, διάλεξε με κριτήριο τι σου ταιριάζει, τι ενδιαφέροντα έχεις και αν αυτά τα κριτήρια δεν υπάρχουν, τότε με κριτήριο τι μπορεί να σε κάνει δυνητικά να ενδιαφερθείς ή ποια δεξιότητα μπορεί να έχεις, ώστε εσύ να την τελειώσεις πιο εύκολα. Νομίζω ότι αυτές οι γνώμες και τα ποσοστά ευκολίας μόνο να σε μπερδέψουν και να σε παραπλανήσουν μπορούν και να σε αποτρέψουν από μια σχολή στην οποία ίσως τελικά εσύ θα διέπρεπες. Επίσης, δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι ΑΕΙ ντε και καλά, καθώς υπάρχουν καλά ΤΕΙ που θεωρητικά είναι και πιο εύκολα, αν θέλεις να μιλήσουμε γι' αυτό.

Οπότε, η επιλογή είναι δική σου, απλώς δες εσύ τι πιστεύεις πως μπορείς να κάνεις. Άλλο Παιδαγωγικό, άλλο Αγγλική Φιλολογία, άλλο ΦΠΨ. Για να περάσεις χημικό σημαίνει ότι τα πήγαινες καλύτερα στη θετική κατεύθυνση. Αν πας στο ΦΠΨ θα την "παλέψεις" με τα αρχαία άραγε; Ορίστε, σου βάζω και κριτήριο που ίσως δεν έχεις λάβει υπόψη σου.

Και θα με συγχωρήσεις, αλλά νομίζω πως ταιριάζει ένα σχόλιό μου για τον ανύπαρκτο επαγγελματικό προσανατολισμό που θα σε απέτρεπε ίσως από το χημικό εξαρχής... :(
 

SBE

¥
Αυτό με τα ΤΕΙ που λέι ο Άζι ήθελα να το γράψω κι εγώ, αλλά είπα ότι μπορεί να παρεξηγηθεί κανένας. Θεωρητικά τα ΤΕΙ περιμένω κι εγώ να είναι ευκολότερα, λόγω της πρακτικότερης φύσης τους και του ότι μπαίνεις σε αυτά με χαμηλότερη βαθμολογία απ'ό,τι στα ΤΕΙ. Αν εξαιρέσουμε μερικά που ίσως σου φανούν άσχετα, π.χ. μηχανολογικά, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις τις γνώσεις που ήδη έχεις από τη χημεία. Τεχνολογία τροφίμων ανέφερα, οινολογία ανέφερα, να πω και τους βοηθούς ιατρικών εργαστηρίων ή φαρμακείων; Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο πτυχίο, αλλά μάλλον θα υπάρχει. Εκτός πια αν το πέρασμα από το Χημικό σε έκανε να βγάζεις σπυράκια όποτε βλέπεις εργαστήριο.

Για τον επαγγελματκό προσανατολισμό έχω κι εγώ να πω πολλά, Άζι, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.
 
Top