Δρ. ή δρ. ή δρ;

eva27

New member
Καλησπέρα σας! Επειδή έχω μπερδευτεί μπορεί κάποιος να βοηθήσει; Ποια η σωστή συντομογραφία για το γιατρό;:confused:
Νομίζω δρ.
 

daeman

Administrator
Staff member
Δρ ή δρ χωρίς τελεία, όπως και τα δις (δεσποινίς), κε (κύριε), κα (κυρία), για παράδειγμα.

Την τελεία - που προφανώς την κληρονομεί από το Dr. - έχω βαρεθεί να τη σβήνω.
Συμβαίνει και σε θεωρητικά καλές οικογένειες πάντως.
 

nickel

Administrator
Staff member
Από τον Οδηγό της ΕΕ (σελ. 271):

δρ διδάκτωρ/δόκτωρ Εμφανίζεται και με τη μορφή δρ. (δηλαδή με τελεία) για τη συντομογράφηση της λέξης διδάκτορας-δόκτορας. Στην αιτιατική: δρα (διδάκτορα/δόκτορα)· τα ανάλογα για τις άλλες πτώσεις του ενικού και του πληθυντικού αριθμού.

Από τον δρα Μοσέ σε ένα άλλο φόρουμ:

Είναι ίσως σημαντικό να τονιστεί ξανά ότι η τελεία στη συντομογραφία δηλώνει παράλειψη λεξικού τεμαχίου: π.χ., δηλ., λ.χ., βλ., αι., δρχ.. Όταν αποκόπτονται κεντρικές συλλαβές, αλλά το βραχυγραφούμενο τμήμα διατηρεί περισσότερες από μία, συνήθως χρησιμοποιούμε την πλάγια γραμμή: Θεσ/νίκη, Κων/πολη, Αν/χης Πεζικού κ.ά. Ωστόσο, όταν συντομογραφούμε μια λέξη διατηρώντας το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της, η τελεία δεν είναι απαραίτητη: δίς (δεσποινίς), Σία (Συντροφία, σε τίτλους εταιρειών).

Με βάση τις αρχές αυτές θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στην εξής τυποποίηση:

Η ονομαστική Δρ δεν χρειάζεται τελεία: Δρ Πολιτικών Επιστημών.
Στις υπόλοιπες πτώσεις, αν διατηρήσουμε τη συντομογραφία, χρειάζεται να δηλώσουμε την παράλειψη του τεμαχίου μέσω της τελείας: της κ. Χατζάκη, Δρ. [= διδάκτορος] Πολιτικών Επιστημών - παρουσίαση των ΧΧ και ΨΨ, Δρ. [= διδακτόρων] Αρχαιολογίας - του / τον Δρ. Φιλοσοφίας. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να δηλώσουμε το ληκτικό μόρφημα, είμαστε ελεύθεροι να το πράξουμε, αρκεί να μη χρησιμοποιήσουμε τελεία (συνεπώς της Δρος, τον Δρα) και να έχουμε υπ' όψιν ότι δυσκολεύουμε τη ζωή μας στον πληθυντικό αριθμό :)

Αν λάβουμε υπόψη ότι βλέπουμε και Δρ και δρ στα δύο σχόλια, αλλά και την προσθήκη «Εμφανίζεται και με τη μορφή...» στο πρώτο σχόλιο, γίνεται αντιληπτό ότι στην πράξη θα δούμε και τα τρία του τίτλου. Η δική μου σειρά προτίμησης: δρ - δρ. (δεν μου αρέσουν τα κεφαλαία για τίτλους).

Daeman, στα αγγλικά της Αγγλίας το Dr είναι χωρίς τελεία.
 
Ο ένας είναι Δρ επειδή έχει διδακτορικό, ο άλλος είναι δρ επειδή έβγαλε την Ιατρική Σχολή. Αν γίνουν και οι δύο δρ πώς θα ξέρουμε τι είναι ο καθένας; :confused:

Και εάν είναι γιατρός με διδακτορικό (Δρ δρ); Τότε τι κάνουμε;

Πού είναι ο δόκτορας επτάσφαιρος όταν τον χρειάζεσαι; :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το Δρ7χ γράφεται ακριβώς έτσι, πάντως. Χωρίς τελεία, με κεφαλαίο το αρχικό (λόγω της μη διδακτορικής προέλευσής του :)).

Επί της ουσίας, όπως τα λέει ο νίκελ (αν και στο τελευταίο μου βιβλίο που μετέφρασα και όπου μου χρειάστηκε εκτενώς, συμφωνήσαμε με τον επιμελητή στο Δρ., Δρα για ένα μείγμα λόγων από αυτούς που παρατέθηκαν πιο πάνω).
 

daeman

Administrator
Staff member
Για τον υποτιτλιστή, ξέρετε πόσο πολύτιμη δύναται να αποβεί μπορεί να αποδειχτεί αυτή η μία τελεία;
Να 'χεις βρει μια απόδοση όνειρο και να την κουτσουρεύεις επειδή δεν χωρούσε για ένα γράμμα, κρίμα δεν είναι; :-(
 
Daeman, στα αγγλικά της Αγγλίας το Dr είναι χωρίς τελεία.

Όχι απαραίτητα. Πάρα πολλές φορές χρησιμοποιείται κανονικότατα με τελεία. Το λέω έχοντας σπουδάσει στην Αγγλία. Όμως αυτό δεν αφορά μόνο το dr, αλλά και τα mr, mrs και ό,τι άλλο ακολουθεί την φόρμα πρώτο+τελευταίο γράμμα. Αντίστοιχα όλα αυτά παίρνουν τελεία στην αμερικάνικα, πάντα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως λέει και η Lynne Truss στο Eats, Shoots & Leaves:

When I trained as a journalist twenty-five years ago, the intermediate rule on matters of address was that if the contraction of a title still ended with the original final letter — thus “Mr” for “Mister”, or “Fr” for “Father” — no full stop was required, whereas if the title was cut short — “Prof ” for “Professor” or “M” for “Monsieur” — a full stop was essential. I doubt anyone bothers with that distinction any more.

Πριν από 25 χρόνια που λες, αυτή η τελεία διέκρινε τον Αμερικανό από τον Εγγλέζο. :)


(Εδώ, αν πρόσεξες, έβαλα τελεία στο «δρ.» πιο πάνω. Ξεπεσμός. Χαλάρωση.)
 

SBE

¥
Μετά όμως ήρθε το Word που όλοι ξεχνάνε να το αλλάξουν από αμερικάνικο σε αγγλικό :mellow:
Πάντως 29 διδάκτορες συνιστούν χωρίς τελεία. :whistle:
 
Κατά κανόνα οι Άγγλοι αποφεύγουν την τελεία, αλλά αν ρίξετε μια ματιά π.χ. σε βιογραφικά καθηγητών αγγλικών πανεπιστημίων, θα δείτε ότι η χρήση της τελείας δεν είναι σπάνια. Για πριν 25 χρόνια δεν ξέρω, αλλά αρκετά παλιότερα η τελεία ήταν κανόνας σε όλα αυτά, τουλάχιστον σύμφωνα με παλιά κείμενα και μερικές πηγές που κοίταξα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ τα έμαθα στη χρυσή εποχή που είχαν αρχίσει να τα ξεκαθαρίζουν μέσα τους και στα βιβλία τους — και πριν γίνουν όλα μια σούπα με τις ταινίες και τα σίριαλ και τα νέτια. Άλλωστε, είμαι σε ηλικία που δικαιούμαι πια να νοσταλγώ καλύτερες εποχές...
:)
 
Μα κι εγώ ό,τι κι εσύ ήξερα κι έπραττα, μέχρι που αναγκάστηκαν να μου πούνε στην γραμματεία να βάζω τελεία μετά το Dr ή να το γράφω με κεφαλαία (ναι, δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν).

Αφού όμως είσαι της ηλικίας που δικαιούσαι νοσταλγίες, πάω πάσο.:D
 
Κι εγώ παραξενεύτηκα με αυτό που είπες, νίκελ, αλλά δεν το σχολίασα χθες.

Κανονικά και με τη βούλα (ή θα έπρεπε να πω τελεία μήπως;) μπαίνει τελεία στο Dr. και στα βρετανικά νησιά. Παγκοσμιοποίηση βλέπεις... :)
 

SBE

¥
Όχι και κανονικά και με τη βούλα ρε παιδιά, μπορεί κάποιοι να τη βάζουν αλλά αν κοιτάξετε π.χ. τις σελίδες πανεπιστημίων θα δείτε ότι δεν υπάρχουν τελείες ούτε στον Δρ, ούτε στο ΜΒΑ, ούτε στο BSc, PhD κλπ (αν και αυτά είναι μάλλον για λόγους εμφάνισης και για να μη σε φλομώνουν στην τελεία).
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Στα πανεπιστήμια τηρούν ενδεχομένως τους κανόνες αμερικάνικων οργανισμών για τις εργασίες, αλλά παραέξω, στους εκδοτικούς οίκους και κυρίως στα ΜΜΕ, ο κανόνας παραμένει. Π.χ.

Dr doctor (before name)
Mr Mister, pl. Messrs

Oxford Dictionary for Writers and Editors (η Βίβλος)

Στο Economist Style Guide:
full stops (periods) The American convention is to use full stops (periods) at the end of almost all abbreviations and contractions. The British convention is to use full stops after abbreviations – eg, abbr., adj., co. – but not after contractions – eg, Dr, Mr, Mrs, St

Dr και στο Guardian and Observer Style Guide.
http://www.guardian.co.uk/styleguide/d
 
Στο PhD βάζουν πιο συχνά τελείες και είναι λίγο διαφορετική περίπτωση (δεν είναι πρώτο+τελευταίο γράμμα). Στα BSc και MSc δεν βάζουν τελείες γιατί ποτέ δεν τα προφέρουν BSc ή Bachelor Science κτλ, αλλά Bachelors και Masters -τουλάχιστον από την δική μου εμπειρία. Μάλιστα κάτι BEng, MEng, MPhil και λοιπά αντίστοιχα για άλλες σχολές, τα προφέρουν μπι-εντζ, εμ-εντζ, εμ-φιλ, σαν να ήταν λέξεις. Το MBA είναι περίπτωση αρχικών, όπως στο IELTS (αν και αυτό το προφέρουν σαν λέξη -άιελτς).
 

SBE

¥
Αν θέλεις απόδειξη, να προτείνω αυτή τη σελίδα εδώ. Νομίζω ότι οι τελείες λείπουν για ομοιομορφία.
Ομοίως με το PhD είναι το BSc κλπ αρχικά οπότε δεν αντιλαμβάνομαι τι λες. Αλλά δε νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθούμε, οι στυλιστικές απόψεις μου για τις τελείες δεν αλλάζουν.
Στη δική μου εμπειρία μπι-έι και μπι-ες-σι λέει ο κόσμος. Επίσης, όλα αρχικά είναι
 
Δεν είπα ότι το MBA το προφέρουν λέξη. Αρχικά είναι. Το Dr όμως δεν είναι αρχικά κι ούτε το προφέρουν ντι-αρ. Ούτε βέβαια το MPhil είναι αρχικά αλλά το προφέρουν σαν λέξη.
 
Top