Διανομή βιβλιοπαραγωγής 2011 και εξής από ΟΣΔΕΛ: αλλαγή διαδικασίας

Zazula

Administrator
Staff member
Ερώτηση: όνομα χρήστη και κωδικό για τη βάση στέλνουν εκείνοι και αν ναι, σε ποιους;
Αυτά έχουν νόημα μόνο για όσους έχουν δικαίωμα να ενημερώνουν τη βάση βιβλιοπαραγωγής με τους εκδιδόμενους τίτλους — δλδ εκδότες και ανεξάρτητους βιβλιοπαραγωγούς. Η νέα βάση όμως osdelnet απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι σκοπεύει να αντικαταστήσει —όσον αφορά τουλάχιστο τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας— τη biblionet (η οποία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα την πηγή των στοιχείων και για τον ΟΣΔΕΛ). Επομένως οι δημιουργοί πλην εκδοτών απλώς χρειάζεται να διασφαλίζουν ότι τα έργα στα οποία έχουν εκείνοι συμμετάσχει ανεβαίνουν κανονικά στη νέα βάση, ώστε να μην χάνουν πληρωμές. Εφόσον ένας δημιουργός (συγγραφέας ή μεταφραστής) έχει σύμβαση με τον ΟΣΔΕΛ, εικάζω πως καλό είναι να ρωτήσει πώς θα μπορεί να βλέπει κι εκείνος τη βάση (για να βεβαιώνεται πως είναι ορθά/πλήρως ενημερωμένη όσον αφορά και τα δικά του έργα), αλλά υποθέτω ότι δεν θα έχει δικαιώματα να την ενημερώνει ο ίδιος, ώστε να μην γίνεται τουρλουμπούκι.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μέχρι πότε κάνουμε τη δήλωση φέτος;
.....
Προθεσμίες υποβολής αρχείων και καταχωρίσεων στη βάση osdelnet βιβλιοπαραγωγής 2013.

Για τα έργα του 2013, η καταληκτική προθεσμία υποβολής είναι :
1. με υποβολή αρχείου excel η 4η Ιουλίου 2014 ημέρα Παρασκευή
2. με απευθείας καταχώρηση στην Βάση, η 18η Ιουλίου 2014 ημέρα Παρασκευή
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αθήνα 7/10/2014

Θέμα: ΟΣΔΕΛ - Έλεγχος στοιχείων βιβλιοπαραγωγής 2013

Αγαπητοί συμβασιούχοι,Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2013 στην Βιβλιογραφική Βάση του ΟΣΔΕΛ οσδελnet, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία συλλογής δεδομένων.

Η διενέργεια διανομής βάσει στοιχείων που δηλώνονται από τους ίδιους τους δικαιούχους στον ΟΣΔΕΛ αποτελεί σημαντικό βήμα ανάπτυξης και βελτίωσης των υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους συμβεβλημένους μαζί του δικαιούχους, εντάσσεται δε στη διαρκή προσπάθεια του ΟΣΔΕΛ να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις σύμφωνα και με τα πρότυπα λειτουργίας των πιο αναπτυγμένων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης παγκοσμίως.

Όπως και την προηγούμενη χρονιά οι εκδότες καλούνται να επιβεβαιώσουν τις εγγραφές τους που αφορούν στην Εισαγωγή Δεδομένων Βιβλιοπαραγωγής 2013 προς Διανομή Δικαιωμάτων σε εκδότες και δημιουργούς.

Παρακαλούμε ελέγξτε και επιβεβαιώστε την συμφωνία σας για την ορθότητα των δεδομένων στις εγγραφές σας στην οσδελnet, και επικυρώστε, πατώντας στο σημείο Αποδοχή δεδομένων βιβλιοπαραγωγής 2013, στην αρχική σελίδα της εφαρμογής καταχωρίσεων των εκδοτών.


Καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014.
Μετά την επικύρωση των στοιχείων εκδοτών στη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕΛ, ακολουθεί η διαδικασία του Τελικού Ελέγχου Διανομής, και αμέσως μετά τα στοιχεία θα κατατεθούν σε συμβολαιογράφο, όπως έχει αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Αλλαγές ή διόρθωσεις των στοιχείων του 2013, μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα είναι δυνατόν να ενταχθούν και να επηρεάσουν την Διανομή Δικαιωμάτων βιβλιοπαραγωγής 2013.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία.
Τμήμα Πληροφορικής ΟΣΔΕΛ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Έχετε επίσης την δυνατότητα να ελέγξετε την ορθότητα των δεδομένων «μαζικά» "κατεβάζοντας" το συνολικό αρχείο της παραγωγής σας σε μορφή .xls
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Σε περίπτωση που σας αντιστοιχούν περισσότεροι του ενός Διακριτικοί Τίτλοι ή Εκδοτικοί Οίκοι, ο έλεγχος και η επιβεβαίωση πρέπει να γίνει για κάθε ΕΚΔΟΤΗ ή ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ξεχωριστά.
 
Εμμμμ, δηλαδή να καταλάβω ότι εμείς δεν κάνουμε κάτι άλλο εφέτος, πέρα από το να πάρουμε τηλεφωνάκι στον ΟΣΔΕΛ κατά Χριστούγεννα μεριά για να κλείσουμε ραντεβού για το σκάσιμο των μπικικινίων;
 
Είδα τις προάλλες το σχόλιο του Κόμη, τηλεφώνησα στον ΟΣΔΕΛ και μου είπαν ότι καλά είχε καταλάβει ο Κόμης.
 

rogne

¥
Ιδέα μου είναι ή φέτος τα ποσά του ΟΣΔΕΛ είναι σημαντικά μειωμένα; Παρεμπιπτόντως, έχει αλλάξει και η διαδικασία είσπραξης, έχει γίνει εξ αποστάσεως.
 

Zazula

Administrator
Staff member
To ελάχιστο έχει μειωθεί στα 100€ (από 200€), πράγμα εύλογο αφού —χάρη και στις δικές μας προσπάθειες, εδώ στη Λεξιλογία— έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΟΣΔΕΛ περισσότεροι συντελεστές (συγγραφείς & μεταφραστές)· άρα αυξήθηκε ο παρονομαστής. Επίσης, το ποσό αυτό προκύπτει από τα ποσά που έχει εισπράξει ο ΟΣΔΕΛ μέσα στη χρονιά από τα αμοιβολόγια για άδειες αναπαραγωγής έργων λόγου, από το ποσοστό που βαρύνει το φωτοτυπικό χαρτί και από όσες αγωγές επιδίκασαν ποσά για παράβαση του Ν.2121· αν αυτό το ποσό ήταν τελικά μικρότερο (δεν έχω προλάβει ακόμη να δω), τότε μειώθηκε και ο αριθμητής.
 

rogne

¥
Θα είχαν ενδιαφέρον τα σχετικά νούμερα (του αριθμητή και του παρονομαστή), αν μπορούσαν να βρεθούν κάπου, γιατί τέτοια μείωση του ελάχιστου ποσού απ' τη μια χρονιά στην άλλη σημαίνει λογικά δραματικές αλλαγές: μεγάλη και απότομη αύξηση του παρονομαστή ή/και μεγάλη και απότομη μείωση του αριθμητή.
 

Zazula

Administrator
Staff member
ΟΣΔΕΛ υποβολή στοιχείων βιβλιοπαραγωγής 2014

ΟΣΔΕΛ υποβολή στοιχείων βιβλιοπαραγωγής 2014 (προθεσμία: 30/06/2015)

Έχει έρθει η στιγμή να ελέγξετε το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής που σας αφορά και εκδόθηκε μέσα στο έτος 2014 και/ή σε παλαιότερα έτη. Τον έλεγχο αυτόν τον κάνετε στη βιβλιογραφική βάση οσδελnet (www.osdelnet.gr).

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι σας στην βάση, ή, ενώ υπάρχει ο τίτλος, δεν εμφανίζεται το όνομα σας στους συντελεστές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εκδότη σας για τη διόρθωση των αντίστοιχων τίτλων στην οσδελnet.

Εάν έχετε αυτοεκδόσεις που δεν εμφανίζονται, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΟΣΔΕΛ ώστε να σας σταλεί ηλεκτρονικό αρχείο για να συμπληρώσετε και στείλετε αντίγραφό του προς καταχώριση στη βάση.

Για οποιαδήποτε βοήθεια ή σχετική απορία σας, επικοινωνήστε με τον ΟΣΔΕΛ στο 210-3849118 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Ελέγξτε λοιπόν τις εγγραφές σας προσεκτικά.

Προϋπόθεση για να συμμετέχουν οι τίτλοι σας στη διανομή δικαιωμάτων είναι να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα υπολογισμού των δικαιωμάτων, βάσει του κανονισμού διανομής του ΟΣΔΕΛ. Ελέγξτε και επιβεβαιώστε ότι υπάρχουν οπωσδήποτε τα πιο κάτω δεδομένα συμπληρωμένα σε κάθε τίτλο σας:
  • ISBN
  • ημερομηνία κυκλοφορίας
  • αριθμός σελίδων
  • θεματική ταξινόμηση.
Ελέγξτε ότι είναι καταχωρισμένη σωστά η ιδιότητά σας σε κάθε τίτλο (λ.χ. συγγραφέας, ανθολόγος, επιστημονικός επιμελητής, επιμελητής, επιμελητής σειράς, μεταφραστής κλπ).

Για τα έργα του 2014, η προθεσμία καταχώρισής τους είναι η 30ή Ιουνίου 2015.
 
Εντελώς τυχαία βρέθηκα εδώ από παραπομπή που έκανε ο daeman.
Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα και τηλεφώνησα για να ρωτήσω για ένα βιβλίο που είχα μεταφράσει το 2003.
Με έψαξε η -όντως ευγενέστατη κυρία Σανδάλη- και με βρήκε. Μου αναλογεί το τεράστιο ποσό των 8,76 ευρακίων (με τις κρατήσεις 6,00), τα οποία μπορώ να εισπράξω.

Η Αλεξάνδρα γιατί γράφει εδώ ότι δεν της αναλογεί κάτι;
(Και το δικό μου ποσό αν το είχα εισπράξει εγκαίρως ίσως να ήταν μεγαλύτερο; Αυτό ξέχασα να το ρωτήσω.)

Alexandra
«Όνειρο ήταν και πάει... Αλλά καλύτερα να εξηγήσω: Είχα μεταφράσει ένα βιβλίο το 2007. Κάποια στιγμή, αντιλήφθηκα ότι δικαιούμαι 200 ευρώ από τον ΟΣΔΕΛ, αλλά δεν έσπευσα. Πήγα σήμερα και διαπίστωσα ότι αυτά τα χρήματα είναι επιδότηση, και αν δεν πας εγκαίρως, τα χάνεις. Δηλαδή τώρα δίνουν την επιδότηση για βιβλία που μεταφράστηκαν το 2009, οι προηγούμενοι έχασαν -- εκτός αν είχαν υπογράψει εγκαίρως τη σύμβαση με τον ΟΣΔΕΛ. Για φέτος, η επιδότηση είναι 250 ευρώ για τους μεταφραστές και 500 ευρώ για τους συγγραφείς.»
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Επειδή, όπως είπα παραπάνω, η κυρία Σανδάλη μού είπε ότι αν δεν έχεις ήδη υπογράψει τη σύμβαση με τον ΟΣΔΕΛ, τα χάνεις τα χρήματα. Δηλαδή, εγώ έπρεπε προφανώς να υπογράψω τη σύμβαση το 2008.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νομίζω ότι δεν θα σου τα δώσουν. Σε ρώτησε η κυρία Σανδάλη αν έχεις υπογράψει σύμβαση;
 
Εξήγησα στην κυρία Σανδάλη ότι μόλις σήμερα έμαθα για την ύπαρξη του Οργανισμού και του δικαιώματος είσπραξης. Προφανώς, κατάλαβε ότι έχω πλήρη άγνοια. Δεν μου είπε κάτι για σύμβαση. Μου είπε ότι αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα στο όνομά μου και ότι μπορώ να τα εισπράξω όποτε θέλω. Της είπα να τους τα διαθέσω αλλά μου εξήγησε ότι χρειάζεται συμβολαιογραφική πράξη κ.λπ. Απάντησα, λοιπόν, ότι θα πάω από 'κει να τα πάρω για να μην υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, τώρα καταλαβαίνω τι έγινε. Αυτά τα ψιλά είναι επειδή δεν υπέγραψες εγκαίρως να πάρεις το μεγάλο ποσόν. Κι εμένα κάτι ψιλά μου είχαν δώσει, το θυμήθηκα τώρα. Αλλά δεν βλάπτει να προσπαθήσεις, μήπως έχει αλλάξει κάτι και μπορέσω να πάρω κι εγώ κάτι παραπάνω.
 
Τώρα κατάλαβα κι εγώ, όμως...! Ότι αν είχα εισπράξει εγκαίρως, το ποσό θα ήταν μεγαλύτερο. Άρα, όταν δεν προλαβαίνεις/παίρνεις χαμπάρι, το τρώει η μαρμάγκα το κανονικό ποσό και μένεις με τα ψιλά.
Σαν τι να έχει αλλάξει, Αλεξάνδρα...; Προφανώς, αυτά μας αναλογούν εφόσον το καταλάβαμε αργά...
Θέλεις να ρωτήσω κάτι όταν πάω;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μόνο αν βγάλεις κάποιο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πάμε να διεκδικήσουμε τίποτα. :)
 
Top