panadeli
¥
Έχω απλώς την απορία, αν μπορείς/επιτρέπεται να ξεκινήσεις την ανάπτυξη με ένα «Σύμφωνα με τον συγγραφέα/Ο συγγραφέας μάς λέει ότι.» Αν ναι, κανένα πρόβλημα, να παρουσιάσω οποιαδήποτε άποψη. Δεν είναι η δουλειά μόνο του δικηγόρου· και ο θετικός επιστήμονας πρέπει να μπορεί να συνοψίσει την αντίθετη άποψη πριν την τσακίσει.
Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ξεκινήσεις γράφοντας "Σύμφωνα με τον συγγραφέα κλπ". Και πάλι πάντως μου τη σπάει πολύ η διατύπωση της ερώτησης. Θα προτιμούσα να έλεγε κάτι του στιλ: "Συμφωνείτε με τον συγγραφέα; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε μια παράγραφο."
Αυτό που λες, να μπορείς να συνοψίσεις την άποψη του άλλου, είναι πολυ ενδιαφέρον, αλλά έχει ήδη ζητηθεί νωρίτερα, στην περίληψη -η οποία αυτό ακριβώς το πράγμα είναι: η σύνοψη των απόψεων του συγγραφέα. Εδώ ζητείται κάτι αρκετά διαφορετικό: όχι να συνοψίσεις αλλά να αναπτύξεις την άποψη του συγγραφέα, ουσιαστικά δηλαδή να επιχειρηματολογήσεις υπέρ μιας συγκεκριμένης άποψης, την οποία πιθανόν να μην ενστερνίζεσαι.
Σκέψου, π.χ. ένα θέμα του στιλ: "Η πίστη στον Θεό βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν από σοβαρές ασθένειες. Να αναπτύξετε το περιεχόμενο της πρότασης". Ή, στα καθ' ημάς: "Η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ενισχύει τις ηγετικές ικανότητες. Να αναπτύξετε το περιεχόμενο της πρότασης".
Αν διαφωνείς με τις παραπάνω προτάσεις, τι ακριβώς θα αναπτύξεις; Το σκεπτικό του συγγραφέα, το οποίο μπορεί να μην ξέρεις καν ποιο είναι;