Δημοψήφισμα: Grexit ή Syriza exit;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Οι αντιδράσεις του εξωτερικού θα είναι πολύ προσεκτικές επειδή δεν θα κάτσουν να κατηγορηθούν ότι ποδοπατούν μια δημοκρατική ψήφο ή «ότι οι τράπεζες είναι πάνω από τους ανθρώπους». Ακούω αμήχανες εκκλήσεις (από χαμηλόβαθμα στελέχη· τα μεγάλα κεφάλια δεν μίλησαν ακόμη) προς την ελληνική κυβέρνηση να αφήσει τη «ρητορική του ταξικού αγώνα» και να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες 18 δημοκρατίες της ευρωζώνης, αλλά δεν βλέπω γιατί το αποτέλεσμα να οδηγήσει την κυβερνητική παράταξη σε «παραχωρήσεις» σε αυτόν τον τομέα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ, με μεγάλη θλίψη, είχα συμβιβαστεί με την πρόταση του Ναι.

Τώρα είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και περιμένω το συντομότερο δυνατό να εξαργυρωθεί σε μια πολύ καλύτερη συμφωνία. Μπράβο μας!
 

SBE

¥
Οποιαδήποτε κυβερνητική αστοχία σε αυτές τις δύο βασικές αποδοχές θα οδηγήσει σε ραγδαία ανατροπή της εικόνας που προκύπτει από το δημοψήφισμα.
Αυτό το ξανάκουσα τον Ιανουάριο, και τελικά δεν είδα να γίνεται.

(Η πλειοψηφία υπέρ του Όχι στις μικρότερες ηλικίες, που βασανίζονται χειρότερα από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής, είναι σαρωτική: 65-70%. Αυτό σημαίνει ότι η νεολαία εξακολουθεί να ελπίζει στον πρωθυπουργό για ένα καλύτερο μέλλον. Και εδώ, η τυχόν ανατροπή προσδοκιών θα οδηγήσει σε ραγδαία ανατροπή της εικόνας που προκύπτει από το δημοψήφισμα.

Αντιθέτως, εγώ πιστεύω ότι η γενιά αυτή βρήκε τον Ανδρέα Παπανδρέου της. Και ότι δεν θα δω το τέλος της εποχής αυτής, γιατί δε νομίζω ότι τη βγάζω άλλα 30-35 χρόνια. Πιστεύω ότι οι λοιποί Ευρωπαίοι θα μας λυπηθούνε και θα βρεθεί κάποιος τρόπος να μην πάμε στα χειρότερα και μετά θα το πουλήσει αυτό ο Τσίπρας σαν μεγάλη νίκη, κι ο πονηρά σκεπτόμενος ψηφοφόρος θα πει ορίστε, αυτός θα μας φέρει κι άλλα, και θα κάνει εκλογές και θα κυβερνήσει για τα επόμενα 30 χρόνια, περνώντας από τις ίδιες ακριβώς φάσεις. Αν πάλι δεν μας λυπηθούνε και αφήσουν τα πράγματα να πάρουν το φυσικό τους δρόμο θα τα παρουσιάσει ο Τσίπρας σαν τιμωρία από τους κακούς Γερμανούς και θα συσπειρώσει το 60% του Οχι και θα κάνει εκλογές και θα μας κυβερνάει για τα επόμενα 30 χρόνια ή όσο κρατήσει η μανία καταδίωξης που θα μας πιάσει σαν λαό. Κλασσικά σε 25 χρόνια θα έχουμε ειδικά δικαστήρια που θα τους βγάλουν όλους λάδι, σε 30 θα έχουμε ίσως το Βαρουφάκη φυλακή (ή όποιον άλλον) ενώ οι συνεργάτες του θα νίπτουν τα χείρας τους ή θα λένε ετοιμοθάνατο άνθρωπο τί τον τραβάτε μέσα. Αλλά ο κόσμος θα είναι ευτυχισμένος. Αυτό είναι δεδομένο. Κι άμα ο κόσμος είναι ευτυχισμένος όλα τα άλλα θα περισσεύουν.

ΥΓ Για μένα το δημοψήφισμα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να δω ποιοί από το περιβάλλον μου είναι ηλίθιοι. Γιατί ας πούμε ένα 50% των γνωστών μου είναι γνωστοί από τυπικότητα. Αν ζούσα στην Ελλάδα ίσως να μην τους μίλαγα, αλλά στο εξωτερικό όλοι οι Έλληνες προσποιούμαστε ότι είμαστε ενωμένοι. Ε, ορίστε, όποιος αιτιολόγησε την επιλογή του βλακωδώς, τελείωσε. Όποιος μπέρδεψε την κατάσταση με το γήπεδο, ομοίως. Όποιος είναι από το νομό Αχαϊας στο πυρ το το εξώτερο, γιατί μια ζωή $%^@%^%^ με περικεφαλαία είναι στα πολιτικά. Όποιος μου έστειλε στο Φέισμπουκ εκείνο το δακρύβρεχτο "και την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος θα είμαστε φίλοι" το ίδιο, ειδικά αν το δακρύβρεχτο είχε και φωτό με γατάκια.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων από τίποτα θερμόαιμους αναγνώστες, είμαι από την Πάτρα, η φράση είναι εν μέρει χιουμοριστική. Αυτή με τα γατάκια δεν είναι.
 
SBE, έχεις απόλυτο δίκιο αλλά ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό: ο Παπανδρέου δανειζόταν λεφτά απ' όλες τις μεριές, ο Τσίπρας από πού θα δανειστεί αν δεν τα βρει με την ΕΕ;
 

nickel

Administrator
Staff member
Samarexit!! :clap:

Σωστός! Ας γιορτάσουμε το κλείσιμο αυτής της παρένθεσης. Κι ας είναι το μόνο exit που θα μπει στον τίτλο!
 
Να επιβεβαιώσω τη διαπίστωση του Δόκτορα για τους νέους που ψήφισαν μαζικά το Όχι (εδώ το "νέοι" πρέπει να νοηθεί < 40, όχι αυστηρά 18-25).

Να σημειώσουμε και τον ταξικό χαρακτήρα της δημοψηφισματικής ψήφου. Εκάλη Ναι 85%, Πέραμα Όχι 76%
Βασικά, οι φτωχοί ψήφισαν Όχι, όχι οι Συριζαίοι.
 
Αμήν, καλό μου σύμπαν. Παραιτήθηκε ο ριζωμένος. Ακούσαμε κι ένα καλό σήμερα.

Ναι, κατά βάση οι φτωχοί ψήφισαν όχι και οι άνεργοι.
 
Από το FB: Εάν κάνουμε απόλυτη ησυχία θα ακούσουμε το γέλιο του Μητσοτάκη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν τα λες και σε μένα που έχω αναλάβει σήμερα ρόλο παρηγορητή;
Η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Και βλέπουμε.
 

SBE

¥
SBE, έχεις απόλυτο δίκιο αλλά ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό: ο Παπανδρέου δανειζόταν λεφτά απ' όλες τις μεριές, ο Τσίπρας από πού θα δανειστεί αν δεν τα βρει με την ΕΕ;

Eδώ τα λέει καλύτερα από μένα -άρθρο της Lifo με τίτλο Η ανάγκη για αισιοδοξία. Απόσπασμα: Οι αισιόδοξοι (όπως και ενίοτε οι ευκολόπιστοι) προσαρμόζονται στο πι και φι σε νέα δεδομένα. Δέχονται τις διαψεύσεις των ελπίδων τους χωρίς πολλή σκέψη και επενδύουν κατευθείαν συναισθηματικά σε άλλες ελπίδες. Κι αν διαψευστούν κι εκείνες, σε τρίτες. Δεν θα νιώσουν εξαπατημένοι από δημαγωγούς αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τους τα έταξαν, -ίσως υποσυνείδητα και να το υποψιάζονταν έτσι κι αλλιώς.
 

SBE

¥
Η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Και βλέπουμε.

Αυτό εμένα μου φαίνεται πολιτικό τέχνασμα κι όχι ειλικρινής προσπάθεια για συνεργασία. Δεν το έκανε όταν έγινε πρωθυπουργός οριακά, τώρα που έχει το 61% του λαού πίσω του τον κόφτει; Απλά θα κοιτάξει να δώσει την εντύπωση ότι για τη συμφωνία και το κούρεμα φταίει η αντιπολίτευση. Θα προτιμούσα να τον γράφανε οι αρχηγοί, αλλά είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν δεν εμφανιστείς να σε φωτογραφήσουν να χαμογελάς σαν ηλίθιος θα είσαι ηλίθιος.

Sarant εγώ θα ήθελα επίσης να δω κατανομή ψήφου με βάση το μορφωτικό επίπεδο (η γραπτή ψήφος των αναλφάβητων ήταν πάντα μεγάλη μου απορία), τη διαμονή σε χώρα της ΕΕ και την αντίδραση στο πείραμα με το λουκούμι. Αυτό θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από το πού μένουν.
 

SBE

¥
Καλά που δεν είμαστε φίλοι στο Φέισμπουκ, δηλαδή... :)

Θα μου έστελνες φωτό με γατάκια;

Πρόσθεση: Dharvatis, να σου θυμίσω επίσης ότι όποιος έχει την πλειοψηφία, έχει και τον εκλογικό νόμο. Βλ. '89-90.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μόλις τέλειωσα μια δουλειά που με κράτησε όλες αυτές τις μέρες μακριά από την κατάθλιψη που θα μου προκαλούσαν οι εξελίξεις. Δεν κατάφερα να κατέβω ούτε μια φορά στο Σύνταγμα. Έβγαζα το άχτι μου στα πολιτικά μας νήματα και σας ευχαριστώ που μου κάνατε παρέα και με ανεχθήκατε, όσο με ανεχθήκατε. Μερικές σκέψεις:

Περνάμε σε άλλη φάση. Και στη διαφαινόμενη δυναμική πρέπει να ευχηθούμε να βάλουν όλοι το καλύτερο ευρωπαϊκό καπέλο τους και να τους φωτίσει ο παντοδύναμος Διαφωτισμός, να δώσουν λύση με προοπτική.

Η χτεσινή μέρα ήταν η τελευταία μέρα της Μεταπολίτευσης. Σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα οφείλεται στη δυσπιστία που έδειξαν οι ψηφοφόροι προς το πολιτικό σύστημα που διαχειριζόταν μέχρι πρόσφατα τις τύχες μας. Δεν ήταν διατεθειμένοι να τους βγάλουν από το περιθώριο, έστω κι αν πολλοί σαν εμένα θεωρούν αποτυχημένο τον τρόπο που ο Σύριζα έχει κυβερνήσει ως τώρα ή έχει διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Πρέπει ίσως να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα που να θίγουν την τσέπη μας. Δεν θα χαιρόμαστε για πολύ ακόμα.

Μέσα σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν σκοπεύει ο Σύριζα να γίνει η δύναμη που θα ηγηθεί σε μια μεταδημοψηφισματική εποχή ανάπτυξης, ίσως σε συνεργασία και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ή θα πορευτεί, θέλοντας ή μη, σε μια εφιαλτική πορεία προς την άτακτη χρεοκοπία και νέο εθνικό νόμισμα. Μπρρρρ...

Τώρα, αν αρχίσουμε να ξεφλουδίζουμε αυτό το κρεμμύδι, μπορούμε να σκεφτούμε διάφορα περίεργα παιχνίδια και σενάρια και σκηνοθετημένες καταστάσεις, αλλά μπορεί να φταίει η αϋπνία. Ας περάσουμε τώρα στην επόμενη μέρα και βλέπουμε…
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα μου έστελνες φωτό με γατάκια;

Πρόσθεση: Dharvatis, να σου θυμίσω επίσης ότι όποιος έχει την πλειοψηφία, έχει και τον εκλογικό νόμο. Βλ. '89-90.
Όχι και όχι. Ο εκλογικός νόμος πηγαίνει για τις μεθεπόμενες εκλογές (εκτός αν ψηφιστεί με πλειοψηφία 180 εδρών -- που θα μπορούσε να σχηματιστεί σε κατεύθυνση απλούστερης αναλογικής με τη βοήθεια και των ψήφων του ΚΚΕ).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στην πρωινή μου βόλτα στα ΑΤΜ, η Εθνική δεν είχε να μου δώσει ούτε 50άρικο.

Θα κάνω υπομονή μέχρι αύριο που θα ανοίξουν οι τράπεζες όπως μας υποσχέθηκαν. Δεν έχω κανένα λόγο να μην το πιστέψω, δεν μας έχουν πει ποτέ ψέματα. Βαρουφάκης: «Ναι» ή «Οχι» την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες
 
Παραιτήθηκε ο Βαρουφάκης, παιδιά. Για να βοηθήσει λέει τις διαπραγματεύσεις επειδή κατάλαβε ή του είπανε ότι οι εταίροι δεν τον θέλουνε.
 
Top