metafrasi banner

ΔΠΥ στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ;

pit

New member
Οπότε να κυνηγήσω το ΙΚΑ. Κι ένας φίλος μου που είναι στο ΙΚΑ ως υποτιτλιστής το ίδιο μού είπε.

Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη αν σας κούρασα!

Thanks, Ναταλία!
 
Αγαπητέ Pit,

φυσικά θα επαναλάβω και εγώ τη συμβουλή του Diceman: στο λογιστή ολοταχώς.
Όμως ένα πράγμα μπορώ να σου πω με βεβαιότητα: φοβάμαι ότι έχεις λάθος καταλάβει τι σημαίνει απαλλαγή από το ΤΕΒΕ. Σημαίνει ότι σε έχουν προσλάβει σε "γραφείο" (ή μεταφραστατζίδικο, ή αποθήκη, ή σιδεράδικο, ή οβελιστήριο κ.λπ.) με ωράριο εργασίας, κ.λπ. σε έχουν ασφαλίσει (οι εργοδότες σου) στο ΙΚΑ, το οποίο σου δίνει τα σχετικά χαρτιά για να πας στο ΤΕΒΕ να πάρεις απαλλαγή. Αυτά τα "θα μεταπηδήσω στο ΙΚΑ", δυστυχώς, δεν γίνονται με παρθενογέννεση.
 

danae

¥
Και κάτι ακόμα: το μπλοκάκι δεν είναι του ΤΕΒΕ, είναι δελτίο παροχής υπηρεσιών και είναι ίδιο είτε έχεις ΤΕΒΕ είτε ΙΚΑ. Η διαφορά είναι ο φορέας στον οποίο καταβάλλεις τις ασφαλιστικές εισφορές και, όπως ήδη αναφέρθηκε, το ποιος έχει την υποχρέωση να τις καταβάλλει (εσύ, στην περίπτωση του ΤΕΒΕ, ή ο εργοδότης, στην περίπτωση του ΙΚΑ). Αν έχεις μπλοκάκι χωρίς ΤΕΒΕ, συνήθως ο εργοδότης δεν ασχολείται με το ΙΚΑ και απλώς είσαι ανασφάλιστος. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος τρόπος αυτασφάλισης στο ΙΚΑ. Αλλά καλύτερα ρώτα λογιστές (και όχι μόνο έναν, γιατί η κατάσταση είναι χαώδης και δεν είναι όλοι διαβασμένοι).
 
Σχετικό-άσχετο:

Αυξημένες κατά 6% εισφορές θα κληθούν να καταβάλλουν για τη σύνταξή τους στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι. Η επιβάρυνση, ύψους από 8,80 ευρώ έως 29,30 ευρώ, θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Ημερησία, η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου και παρά τις αντιδράσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, που ζήτησαν αναβολή στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
Ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κ.Παπαθανασίου επικαλέστηκε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Ταμείου και υποστήριξε την αύξηση του 6%, με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον 145 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο αντιμετωπίζει έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ φέτος και την πρόσθετη επιβάρυνση κατά 130 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1010534&lngDtrID=244

Χρρρρρατςςςς!!*

* Ο ήχος που κάνει το χαράτσι όταν πέφτει.
 

Isabela

New member
Γεια σας,

Ήθελα με τη σειρά μου να γράψω κι εγώ την προσωπική μου εμπειρία πάνω στο θέμα ώστε να βοηθήσω αν μπορώ όσους ψάχνονται για το θέμα του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ. Βασικά εγώ μόλις έκανα έναρξη επαγγέλματος για να δουλέψω ως εξωτερικός συνεργάτης με εταιρεία υποτιτλισμού. Δεν πήγα καθόλου στο ΤΕΒΕ διότι από τον νόμο καλύπτομαι να έχω ΙΚΑ (είχα ήδη αριθμό μητρώου ΙΚΑ (ΑΜΑ) από προηγούμενες δουλειές, αλλά όταν έκανα την έναρξη είχα κλείσει ένα χρόνο ως άνεργη). Ο νόμος λοιπόν που σας ανέφερα είναι στο Εγγραφο 1 που επισυνάπτω: ΠΟΛ.1167/28.4.1993 (Στο Α λέει ότι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ οι μεταφραστές). Το έγγραφο 2 που επισυνάπτω είναι: η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για τη μη υποχρέωση εγγραφής σε επιμελητήριο (παρ. 3) και είχα εκτυπώσει και από εδώ: Ν.2238 - Φορολογικός Κώδικας (http://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/7) το κομμάτι στο κεφάλαιο ΣΤ που αναφέρει ποια είναι τα ελευθέρια επαγγέλματα (μεταξύ των οποίων κι ο μεταφραστής). Επίσης στη εφορία ο κωδικός για τον υποτιτλισμό είναι: 74.30.11.01 Υπηρεσίες Μετάφρασης Κινηματογραφικών Ταινιών (ανήκει στη γενικότερη ομάδα 74.30.11 "Υπηρεσίες Μετάφρασης”). Όλα αυτά λοιπόν είναι καλό να τα έχετε στα χέρια σας πριν πάτε στην εφορία για την έναρξη. Επίσης, καλό θα είναι όσοι έχετε ήδη ΑΜΑ, να πάτε στο ΙΚΑ και να ζητήσετε ασφαλιστική ενημερότητα που θα την πάρετε από τα γραφεία του ΙΚΑ που ασχολούνται με τα οικονομικά θέματα, όχι εκεί που ενημερώνουμε βιβλιάρια, κτλ. Εγώ για παράδειγμα που μένω κέντρο Αθήνας, πήγα στην Αγησιλάου. Στο ΙΚΑ δε θα σας ταλαιπωρήσουν. Αμέσως θα πάρετε το χαρτί.

Οπότε, όταν πάτε εφορία καλό θα είναι να έχετε:
1. Φωτοτυπία ταυτότητας (επειδή τα ΚΕΠ δεν επικυρώνουν πια, τη δέχονται και απλή)
2. Ασφαλιστική Ενημερότητα από το ΙΚΑ
3. Τη Δήλωση Έναρξης Εργασιών Μ2/TAXIS συμπληρωμένη. Τη δίνουν και εκεί αυτή τη δήλωση, αλλά αν την έχετε ήδη έτοιμη γλιτώνετε χρόνο από τις ουρές.
4. Αν θα δουλεύετε σπίτι σας θα πρέπει να έχετε μαζί σας το Ε9. Αν το σπίτι ανήκει στους γονείς σας, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει (ο πατέρας ή η μητέρα) δύο υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/86 για την επαγγελματική σου έδρα. Και βέβαια πάλι χρειάζεται το Ε9 των γονιών σας.
5. Οπωσδήποτε να έχετε εκτυπώσει τα έγγραφα και το κομμάτι από το link που προανέφερα διότι χωρίς αυτά στα χέρια σας δεν θα βρείτε το δίκιο σας. Εμένα μάλιστα μου ζήτησαν να τα κρατήσουν για να τα έχουν!

Αφού πάτε λοιπόν στο τμήμα Μητρώου της εφορίας σας με ΟΛΑ αυτά στα χέρια σας, θα ξεκινήσετε ένα ανεβοκατέβασμα στους ορόφους (όπως ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ στους 12 Άθλους που είχαν να αντιμετωπίσουν τον άθλο της γραφειοκρατίας)! Θα πάτε δηλαδή στο τμήμα εσόδων, μετά στο πρωτόκολλο, μετά στον επόπτη, μετά στον υποδιευθυντή και τέλος ξανά στο μητρώο για να πάρετε το πολυπόθητο χαρτί της έναρξης και τότε τελειώνετε! Ευτυχώς τα βιβλία και τα τιμολόγια δεν χρειάζονται θεώρηση πια, εκτός κι αν θα κόβετε αποδείξεις λιανικής που νομίζω αυτές χρειάζεται να θεωρηθούν. Αν πάτε προετοιμασμένοι στην εφορία, έχοντας όλα τα έγγραφα στα χέρια σας, λογικά θα τελειώσετε τη διαδικασία μέσα σε μία μέρα, αν είστε εκεί από τις 9 το πρωί.

Ελπίζω να μη σας κούρασα, αλλά τα γράφω όλα αυτά διότι την έναρξη χωρίς να έχω ΤΕΒΕ κατάφερα και την έκανα χάρη στην πολυτιμότατη βοήθεια μιας κοπέλας που είχε δουλέψει ως υποτιτλίστρια και είχε κάνει όλη αυτή τη διαδικασία. Χωρίς την καθοδήγησή της δεν θα έβρισκα το δίκιο μου και ακόμα θα έτρεχα...

Εύχομαι καλή αρχή σε όσους ξεκινούν τώρα και καλή δύναμη σε όλους!


 

Attachments

  • Έγγραφο 1.pdf
    743.7 KB · Views: 186
  • Έγγραφο 2.pdf
    228.7 KB · Views: 182

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ιsabela, καλώς όρισες και ευχαριστούμε που έκανες τον κόπο να γράψεις όλες αυτές τις χρήσιμες οδηγίες!
 
Μπράβο Ισαβέλα, καλή αρχή και σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!

Μήπως ξέρεις και με ποιον τρόπο πληρώνει το ΙΚΑ ο ελεύθερος επαγγελματίας - μεταφραστής; Δηλαδή τι ποσό πληρώνει και κάθε πότε; Είναι καθορισμένο ποσό σε τακτά διαστήματα, όπως στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) ή είναι κάποιο ποσοστό επί των εισοδημάτων; Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται;

Αν ξέρεις φυσικά - διαφορετικά θα μάθουμε από το ίδιο το ΙΚΑ.
 
Top