Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

nickel

Administrator
Staff member
Πειστικά ακούγονται τα επιχειρήματά σου, rogne. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για γριούλες που κάποια παιδιά με μαύρες μπλούζες τις βοήθησαν να ανεβάσουν τα ψώνια τους.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Διόρθωσα, ευχαριστώ. :) Κι εγώ συμφωνώ.
Γιατί έχει κι ένα παρελθόν η χώρα, δεν είναι όλα συγχρονική κοινωνιολογία, δείκτες ανεργίας, μνημόνια και άλλα τέτοια πρόσφατα...
Αυτό το λέγαμε και κάπου αλλού, αλλά τρέχα γύρευε πού. Δεν εξαφανίστηκαν ξαφνικά με τη μεταπολίτευση όσοι στήριζαν την «επανάσταση» της 21ης Απριλίου. Απλά όσο υπήρχε το δανεικό χρήμα, κατασιγάζονταν τα πάθη.
Πάντως είναι μεγάλο πρόβλημα η παιδεία, και δεν το λέω με πνεύμα έκθεσης ιδεών και ολοφυρόμενη: αυτά που μαθαίνουμε από το δημοτικό μέχρι το λύκειο στην ιστορία σε συνδυασμό με ένα κακό καθηγητή είναι πρώτης τάξης υλικό για να γίνει κανείς φασίστας αν βοηθήσει και το περιβάλλον του σπιτιού.
 

SBE

¥
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να τα ανάγουμε όλα στο 1821 ή στο 1453.
Ένας εικοσιπεντάχρονος ψηφοφόρος της ΧΑ έχει γεννηθεί το 1990. Οι αναμνήσεις του είναι της Ελλάδας του Σημίτη και του ευρώ, των Ολυμπιακών αγώνων και της άκρατης μάσας. Δεν έχει γνωρίσει Ελλάδα χωρίς μετανάστες, χωρίς επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, χωρίς χειραψίες μεταξύ δεξιών κι αριστερών, με πολιτικά πάθη στο φουλ. Έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα όπου οι σοσιαλιστές του χαβιαριού και οι δεξιοί της σαμπάνιας αυτοανακηρύχτηκαν ήρωες της αριστεράς, που απαραίτητο συστατικό κάθε δημόσιου λογιδρίου είναι ένα λιβάνισμα (μικρό ή μεγάλο) των "δημοκρατικών δυνάμεων", έτσι, για γαρνιτούρα κι από συνήθεια, σαν απόηχος της δεκαετίας του '80, και το κάθε δεύτερο δημόσιο πρόσωπο που πεθαίνει είναι αγωνιστής ήρωας (που αν είχε τόσους πολλούς αγωνιστές και ήρωες η Ελλάδα...).

Είναι δυνατόν αυτός ο συνδυασμός χλιδάτου σοσιαλισμού, πολιτικής ορθότητας και αγωνιστικής αριστεροσύνης να έκρυβε τόσους κρυπτοναζί;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, διότι ο μπαμπάς του εν λόγω 25χρονου μπορεί να είναι από εκείνους που λένε συνεχώς «ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται». Επίσης, το γεγονός ότι υπήρχαν μετανάστες ακόμα και δεύτερης γενιάς όταν μεγάλωνε ο 25χρονος δε σημαίνει τίποτα-ειδάλλως, χώρες όπως το ΗΒ και οι ΗΠΑ δεν θα είχαν σκίνχεντ και white supremacists.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επιπλέον, ακόμη και να μην ήταν ο μπαμπάς του κρυφοναζί και θαυμαστής του Παπαδόπουλου, ο νεαρός ή η νεαρή μεγάλωσε στον απόηχο των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, την περικύκλωση από το μουσουλμανικό τόξο, τις δόξες της Σρεμπρενίτσας και του ναύαρχου Λυμπέρη, τους πολέμους της ταυτότητας και τους εβραίους που γλίτωσαν από την επίθεση της 11/9 κλπ κλπ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ο Μάρτιν Σουλτς πέταξε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριο Συναδινό εξαιτίας ρατσιστικών δηλώσεων του τελευταίου.
Βίντεο γερμανιστί που δεν το καταλαβαίνω 100%, παρ' όλ' αυτά, μπράβο, μπράβο, μπράβο.

Η είδηση από την iefimerida (θα περιμένω τον καλό μας Ντοκ να μας εξηγήσει ποια λέξη μεταφράζει το «αμελλητί»).

:up:
 
Η είδηση έχει και τουρκολογικό ενδιαφέρον, απορώ που δεν το επεσήμανες ;)
Ο λόγος είναι η παρέμβαση του ευρωβουλευτή για το προσφυγικό, όπου ανέφερε ότι «όπως έχουν γράψει Οθωμανοί επιστήμονες, οι Τούρκοι είναι βάρβαροι είναι βρώμικοι, είναι όπως τα σκυλιά που γαβγίζουν και όταν επανέλθει ο εχθρός υποχωρούν».
Δεν ξέρω την πηγή του ευρωβουλευτή (έχω μια-δυο εικασίες, κείμενα θανόντων τουρκολόγων της παλιότερης γενιάς), αλλά προφανώς αναφέρεται στην κλασική οθωμανική χρήση του όρου "Τούρκοι" (etrâk), αντίστοιχη με την παλιά αθηναϊκή χρήση του όρου "βλάχοι".
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν πήγε καθόλου το μυαλό μου! Τώρα που το λες, θυμήθηκα και τη σχετική αναφορά που υπάρχει στο βιβλίο του Ηρακλή Μήλλα «Εικόνες Ελλήνων και Τούρκων», όπου έλεγε ένας αξιωματικός του Κεμάλ (μου διαφεύγει, θα το δω το βράδυ) ότι είναι Τούρκος και οι γύρω του του έλεγαν «Μα παρακαλώ! Παρακαλώ!», δηλαδή «μη μιλάτε έτσι για τον εαυτό σας, τι είναι αυτά που λέτε». Μιλάμε βέβαια για περίοδο στην οποία ό,τι είχε αρχίσει να δημιουργείται η σύγχρονη εθνική ταυτότητα των Τούρκων και ακόμα ο όρος είχε τις σχετικές αρνητικές συμπαραδηλώσεις που λες.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Έγινε «Τούρκος» ο Σουλτς. :-)

Εδώ τα θέλουμε τα εισαγωγικά, δεν τα θέλουμε;


Το ωραίο στο άρθρο της φυλλάδας iefimeridas είναι το καινοφανές ρήμα «ξεπερκεράζω» (= ξεπερνάω + υπερκεράζω) που «μεταφράζει» το γερμανικό überschreiten στην πρόταση «Εδώ καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπερκεραστούν κόκκινες γραμμές, ώστε να γίνει αποδεκτός ο ρατσισμός».

*Ξεκαρδοχτυπίζομαι απ' τα γέλια.

 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
[λουλούδια, καρδούλες, σκουντ, σκουντ]Βρε καλώς το Δαιμάνο, που τον ξέχασα ότι είναι γερμανόφωνος![/nudge, nudge]
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τίποτα που να θυμίζει αμελητί (ο επιμελητής σου θα το διόρθωνε, με ένα «λ» :D). Κάτι «αμέσως, αμέσως να φύγεις» του λέει μόνο.

(Αντιστράτηγος ε.α. Μάλιστα...)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δοκ, από όσο ξέρω, άλλο το αμελλητί άλλο το αμελητί. Το ένα σημαίνει fortwith, without undue delay, το άλλο αφρόντιστα. Μάλλον σωστά το έγραψαν.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Η είδηση από την iefimerida (θα περιμένω τον καλό μας Ντοκ να μας εξηγήσει ποια λέξη μεταφράζει το «αμελλητί»).

[λουλούδια, καρδούλες, σκουντ, σκουντ]Βρε καλώς το Δαιμάνο, που τον ξέχασα ότι είναι γερμανόφωνος![/nudge, nudge]

Στο συγκεκριμένο βίντεο πάντως, στο επίμαχο σημείο που αναφέρεται το άρθρο 165 και το άρθρο 11, ακούγεται ολοκάθαρα η λέξη «immediately»! :laugh:

Aπό την αγγλική μεταγλώττιση που σκεπάζει τον γερμανικό ήχο.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Μα εγώ δεν έβγαλα ούτε κιχ! Ούτε καν το σκέφτηκα! Ehrlich, Herr Doktor.

Τι με μέλει εμένανε τι μέλλει σ' άλλα μέλη; Μόνο το μέλι μέλει με εάν σ' εμένα μέλλει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...
Ehrlich, Herr Doktor.
Χμ, κάποιες πολύ πρόσφατες εξελίξεις και ο νεοεισαχθείς ανταγωνισμός με προβληματίζουν κατά πόσο θα έπρεπε να καταθέσω και να πυρπολήσω τα μαϊμουδένια ντοκτοράτα μου...
 
Από σημερινό άρθρο στο σατιρικό site cracked:




You don't have to know anything about Greek politics to be worried by this picture.
 

nickel

Administrator
Staff member
[...] Ο σκληρός δίσκος στον υπολογιστή του Νίκου Μιχαλολιάκου είναι πράγματι συγκλονιστικός - με την προϋπόθεση βεβαίως ότι σε συγκλονίζει και κάτι άλλο πλην του «Power of love». Σε βγάζει και από τον γελοίο κόπο να ψάχνεις να βρεις πλάνα στη χάση και στη φέξη όπου οι χρυσαυγίτες χαιρετιούνται ναζιστικά. Εδώ ο ναζιστικός χαιρετισμός δίνει και παίρνει με τη συχνότητα που εμείς σηκώνουμε το χέρι μας για να μας πάρει πρέφα ο ταξιτζής. Ούτε ακούγονται ιδεολογικά μισόλογα για μυξοπαρθένες. Εδώ ιδεολογία είναι ο εθνικοσοσιαλισμός. Ο ναζισμός. Νέτα σκέτα. «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945», δηλώνει on camera ο Μιχαλολιάκος. «Αυτοί είμαστε. Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες». Ως εκ τούτου, για τα πάντα μπορείς να μεμφθείς τους χρυσαυγίτες, εκτός από πρωτοτυπία. «Εχουμε αναγνωρίσει τον αληθινό εχθρό της φυλής», μηρυκάζει ο Γιώργος Γερμενής (Καιάδας), «που δεν είναι άλλος από τον Αιώνιο Εβραίο». Συμφωνεί κι επαυξάνει ο Γιώργος Μάστορας, βασικός καθοδηγητής και θεωρητικός της οργάνωσης, υποδεικνύοντας τον μονόδρομο για κάθε χρυσαυγίτη που επιθυμεί να πετύχει την εσωτερική του ολοκλήρωση: «Να σκοτώσουμε τον Εβραίο που τυχόν κουβαλάμε μέσα μας… Ο μεγάλος Γιόζεφ Γκέμπελς έλεγε πολύ εύστοχα πως, στους σκληρούς καιρούς που θα έρθουν, τα παραδείγματα θα είναι πιο σημαντικά από τους ανθρώπους». Με τον Γκέμπελς δείχνει να έχει καψούρα και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος, όχι μονάχα διότι συχνά πυκνά επαναλαμβάνει το δικό του αγαπημένο σύνθημα - «θα ακονίσουμε τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια» — αλλά επειδή ενστερνίζεται και τη δική του περιφρόνηση για τα κορόιδα τους κοινοβουλευτικούς που εν τη μεγίστη αφελεία τους επιτρέπουν στους λύκους να κατασπαράξουν τα πρόβατα: «Εμείς στη Βουλή θα μπούμε είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές». Και για όσους δεν έπιασαν το υπονοούμενο, διευκρινίζει δοθείσης ευκαιρίας: «Στρατηγικός μας στόχος είναι να κατακτήσουμε την εξουσία για να καταργήσουμε τη δημοκρατία, δεν το κρύβω». Αστειεύεσαι Νικόλα; Γιατί να το κρύψεις άλλωστε; [...]

Από το «Ο ναζισμός μπροστά στην κάμερα» του Πέτρου Τατσόπουλου (Νέα, 5/5/2018)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Κοιτάζω τον τίτλο του νήματος και σκέφτομαι τι ωραία που τα λέγαμε τότε, ακροθιγώς, μην τυχόν και προσβληθεί κανείς χρυσαυγίτης με τον συνειρμό ότι τον λέμε ναζί, και σκέφτομαι τι ευγενικοί που είμαστε γενικότερα, μπράβο μας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είναι πολλοί οι χώροι στο διαδίκτυο που να ήταν όσο η Λεξιλογία μέσα στα όρια της κοσμιότητας και της ευστοχίας, όταν η χώρα βρισκόταν στις χειρότερες στιγμές της.
 
Top