Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ ξέρω ότι οι μεν σε κάνουν μαύρο στο ξύλο και οι άλλοι σε κάνουν κόκκινο.
 
Καλά σοβαρά τώρα γίνεται αυτή η εξίσωση; Φασίστας ο μαχαιροβγάλτης, φασίστας και ο προπηλακιστής; Και κατά τα άλλα ο ωκεανός γκρίζου ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο; :blink: Υποτίθεται ότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας ενάντια στη χρήση του όρου "φασίστας" για πάσα νόσο...
 

nickel

Administrator
Staff member
Ωχ! Υπέπεσα κι εγώ στο αμάρτημα της υπερβολής ως μαίας της κατανόησης. Δεν ξέρω το βαθμό της βίας που ασκήθηκε, αλλά με ενόχλησε η απαίτησή τους να αποχωρήσει ο βουλευτής από το χώρο. Έπρεπε να είμαι πιο προσεκτικός, αφού μάλιστα λίγη ώρα νωρίτερα είχα διαβάσει τον Δήμου, που έλεγε κάποια παρόμοια για το άσπρο και το μαύρο, εδώ.
 
Καλά σοβαρά τώρα γίνεται αυτή η εξίσωση; Φασίστας ο μαχαιροβγάλτης, φασίστας και ο προπηλακιστής; Και κατά τα άλλα ο ωκεανός γκρίζου ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο; :blink: Υποτίθεται ότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας ενάντια στη χρήση του όρου "φασίστας" για πάσα νόσο...

Εντάξει, παραδέχομαι ότι είναι υπερβολική η εξίσωση. Διάλεξε εσύ όρο.

Απλά με ενοχλεί πολύ, και γλωσσικά αν θες, να αυτοαποκαλούνται αντιφασίστες άνθρωποι που εφαρμόζουν μεθόδους παρόμοιες με των φασιστών. Εσένα όχι; Δηλαδή πέρα από το να με ψέγεις εμένα, δεν έχεις ράμματα για τη γούνα τους;

Αν δηλώνεις αντιφασίστας θα πρέπει λογικά να πρεσβεύεις τα αντίθετα του φασισμού. Δηλαδή να μην είσαι μισαλλόδοξος και φανατικός, να μην μισείς ότι είναι διαφορετικό από εσένα, να μην φιμώνεις την αντίθετη άποψη, να μην προκηλακίζεις βουλευτές που δεν γουστάρεις (εκτός φυσικά αν είναι νεοφιλελεύθερα μνημονιακά σκουλήκια). Αν οι φασίστες μαχαιρώνουν και εσύ απλά προπηλακίζεις, τότε δεν διαφέρεις από τους πρώτους παρά μόνο στον βαθμό. Και μην ξεχνάμε ότι πολλοί που δηλώνουν αντιφασίστες δεν έχουν αρκεστεί σε απλούς προπηλακισμούς, αλλά έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα.
 
Καλημέρα! Γκραν σουξέ το τσιτάτο του Ζάζουλα με την μαία της κατανόησης (και είναι όντως καλό, θα το υιοθετήσω κι εγώ--χωρίς πλάκα). Ναι, έχω κάποια ράμματα για τη γούνα των αντιφασιστών, εδώ όμως αυτό είδα, αυτό σχολίασα.

Να σας πω, χρόνια και χρόνια ακούμε σε όλους τους τόνους (και δικαίως) για την ξύλινη γλώσσα της αριστεράς που αποκαλεί φασισμό οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν της αρέσει και πάει λέγοντας. Ε, όπως θέλουμε να είμαστε προσεχτικοί όταν μιλάμε για χούντα, ας είμαστε και όταν μιλάμε για φασισμό. Εγώ θα χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο μόνο για το πολύ συγκεκριμένο φαινόμενο (τι να κάνουμε, ιστορικός είμαι) που έχει πολιτικό πρόσημο, ιστορικές προϋποθέσεις, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: μιλιταρισμό και απόλυτη υπακοή στον Αρχηγό, θεοποίηση της δύναμης, απολυταρχική και ρατσιστική ιδεολογία, αντικοινοβουλευτικό και αντικομμουνιστικό λόγο, βίαιο ακτιβισμό με μαζικά πογκρόμ κλπ. Για το πακέτο μισαλλοδοξία-φανατισμός κλπ. ας βρούμε μια άλλη λέξη. Φανατισμός ξερωγώ, γιατί όχι; Χουλιγκανισμός, αν προτιμάτε; Κάτι τέτοιο. Όσο για τον προπηλακισμό, που πάντα μου γύρναγε τ' άντερα, έχει πολλές βαθμίδες και δεν μπορώ με τίποτα να εξομοιώσω (έστω και με διαφορά βαθμού) τις επιθέσεις με καδρόνια με το σμπρώξιμο και τα "άντε φύγε ρε από δω" που εικάζω από τα ρεπορτάζ ότι ακούστηκαν στον Κορυδαλλό. Αλλιώς η διαφορά βαθμού μου θυμίζει τα επιχειρήματα "από τον καπνό στη φούντα κι από κει στην ηρωίνη" ή, όπως λέγαμε στα φοιτητικάτα μου, "από την πίτσα έφτασα στις αμφεταμίνες".

Παρεμπιπτόντως, διάβασα το άρθρο του Δήμου: ωραία τα λέει, αλλά δεν βλέπω τίποτα απ' όσα γράφει που να προσιδιάζει ειδικά στην Ελλάδα. Σχεδόν όλα όσα ακούμε τους τελευταίους μήνες σε κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα εντάσσονται σ' αυτό το ασπρόμαυρο σχήμα: και μόνο η αναφορά στον Πούτιν (που κάνει και ο ίδιος ο Δήμου) αρκεί.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σχεδόν όλα όσα ακούμε τους τελευταίους μήνες σε κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα εντάσσονται σ' αυτό το ασπρόμαυρο σχήμα: και μόνο η αναφορά στον Πούτιν (που κάνει και ο ίδιος ο Δήμου) αρκεί.
Μα αυτό δεν είναι το κύριο πρόβλημά μας; Ο τρόπος συζήτησης που οδηγεί στην απλοποίηση σε ένα εύπεπτο τελικό δίλημμα που (ίσως αναγκαστικά, για λόγους χρόνου ή αποφυγής επαναλήψεων) κρύβει όλα τα ενδιάμεσα διλήμματα του αλγόριθμου αποφάσεων, εκείνα που οδηγούν στις ενδιάμεσες αποχρώσεις; Αυτός που οδηγεί σε απαντήσεις της μορφής «άλφα-ωμέγα», «εμείς-αυτοί», «κακό-καλό», «ουγκ-ξεούγκ»;
 
Η έμφαση στο παράθεμα θα πρέπει να μπει στο: σε κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα :) (και μη ευρωπαϊκή, for that matter)
 
Ε, όπως θέλουμε να είμαστε προσεχτικοί όταν μιλάμε για χούντα, ας είμαστε και όταν μιλάμε για φασισμό.

Να σημειώσω πάντως ότι χρησιμοποίησα τον όρο αποκλειστικά και μόνο επειδή τον χρησιμοποιούν οι ίδιοι.
Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως αντιφασίστες. Εκείνοι διάλεξαν το δίπολο.
Αν κάποιοι αυτοπροσδιορίζονται ως αντιφασίστες και η συμπεριφορά τους είναι αυταρχική, μισαλλόδοξη και βίαιη, τότε νομίζω ότι δικαιούμαι να αναρωτηθώ αν προσιδιάζουν περισσότερο σε αντιφασίστες ή σε φασίστες.

Αν διαβάσεις άλλα κείμενά μου στη Λεξιλογία για αυτό και για συναφή ζητήματα, θα διαπιστώσεις ότι είμαι αρκετά προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς μου. Ίσως να μην τα καταφέρνω πάντα, αλλά προσπαθώ να αποφεύγω τις χοντράδες. Φυσικά και δεν εξισώνω τον προπηλακισμό με το μαχαίρωμα. Αν όλοι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως αντιφασιστές αρκούνταν μόνο σε προπηλακισμούς, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ασχολιόμουν μαζί τους. Πολλοί πράγματι αρκούνται σε απλούς προπηλακισμούς, αλλά άλλοι χτίζουν καθηγητές στα γραφεία τους, άλλοι βαρούν δημοσιογράφους με καδρόνια στο κεφάλι, άλλοι μέχρι πρότινος εκτελούσαν με 45άρια. Άλλο η φούντα, άλλο η ηρωίνη, εντάξει. Ωστόσο, η βία είναι βία, και αν έχεις την τόλμη να δηλώνεις αντιφασίστας οφείλεις να συμπεριφέρεσαι ανάλογα. Όταν τόσο πολλοί που δηλώνουν αντιφασίστες συμπεριφέρονται φασιστικά, δεν επιτρέπουν σε αυτούς που πραγματικά αποστρέφονται τον φασισμό, όπως εγώ, να δηλώνουν αντιφασίστες.

Κατά τα άλλα, συμφωνώ μεν μαζί σου για τις ιστορικές καταβολές του όρου φασισμός, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι η καθημερινή χρήση του δεν παραπέμπει πάντοτε σε αυτά τα χαρακτηριστικά, ή τουλάχιστον όχι στο σύνολό τους. Έχω την αίσθηση ότι παραπέμπει πολύ συχνότερα στη φανατική μισαλλοδοξία (με ή χωρίς ρατσιστική επένδυση) παρά στον μιλιταρισμό και στην τυφλή υπακοή στον Αρχηγό. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες έννοιες, έχει προσλάβει ευρύτερη σημασία από εκείνη που είχε αρχικά. Προσωπικά, όταν ακούω ή διαβάζω τον όρο φασίστας δεν πάει ο νους μου συγκεκριμένα σε οπαδό του Μουσολίνι ή σε μέλος ενός παραστρατιωτικού τάγματος εφόδου, πάει σε έναν τύπο ανθρώπου αυταρχικού και μισαλλόδοξου, ο οποίος δεν ανέχεται με τίποτα τη διαφορετική άποψη και επιδιώκει τη βίαιη καταστολή της. Και πολύ συχνά διαπιστώνω ότι ο όρος είχε πράγματι χρησιμοποιηθεί με τη δεύτερη, ευρύτερη σημασία και όχι με την πρώτη.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Σχετικό νήμα: Περί βίας.

Το προτείνω ώστε να μην επεκταθεί αυτή η συζήτηση σε αυτό το νήμα και το εκτρέψει από το κυρίως θέμα, τους φασίστες με καταστατικό, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα ωφελήσει στο επίκαιρο θέμα της δίκης τους. Εάν συμφωνείτε, μπορούμε να μεταφέρουμε τα τελευταία δέκα ποστ, με παραπομπή από το #1220, και να συνεχίσετε εκεί. Εάν όχι, ξα σας· εγώ μόνο επικουρικά συμμετέχω στα πολιτικά νήματα, όχι μοδερατορικά.
 
Νωρίτερα, σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής εξελίχθηκε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η βουλευτής της πλειοψηφίας Βασιλική Κατριβάνου είπε ότι «είναι αναμενόμενο η Χρυσή Αυγή να είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο διότι, όπως είπε ο εισηγητής της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μισεί την Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Δεν ανεχόμαστε από τους εχθρούς της Δημοκρατίας να μιλάνε για εχθρούς της πατρίδας».

Μάλιστα η αναφορά της σε νεοναζί προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Αθ. Δαβάκη ο οποίος την εγκάλεσε ότι «δεν μπορεί να προβαίνει σε τέτοιους χαρακτηρισμούς για ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται αλλιώς». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι το πόρισμα Ντογιάκου χαρακτηρίζει την ΧΑ νεοναζιστική οργάνωση και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να συγκαλύπτει την εγκληματική της δράση την στιγμή της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Οι αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΧΑ ήταν πολλές με την Ελένη Ζαρούλια να δηλώνει ότι «το κίνημα της Χρυσής Αυγής είναι εθνικιστικό» και ότι «όταν κάποια σταλινικά μορφώματα παρεκτρέπονται και μας υβρίζουν, το προεδρείο πρέπει να τους επαναφέρει στην τάξη».

«Να μας επιτρέπουν να αυτοπροσδιοριζόμαστε. Αυτό είναι η Δημοκρατία, αλλά κάποιοι δεν πιστεύουν σε αυτή», σημείωσε η βουλευτής της ΧΑ.

Η κυρία Κατριβάνου της απάντησε: «Το ότι είστε νεοναζιστικό μόρφωμα το λέει η δράση σας και το καταστατικό σας που υπάρχει στο πόρισμα Ντογιάκου». Η ένταση οξύνθηκε με τους χρυσαυγίτες Ηλ. Παναγιώταρο, Ι. Λαγό και Ν. Μίχο να φωνάζουν ότι «αρκετά την ανεχτήκαμε».

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης λέγοντας ότι «μπροστά στη δίκη της Χρυσής Αυγής γίνεται ένα σόου και προσπαθούν οι υπόδικοι να πουν ότι δεν είναι αυτό που έλεγαν μέχρι τώρα ότι είναι».
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Είναι που ο κόσμος τους ψήφισε «γιατί έχει αγανακτήσει» «με τους παλιούς».
 

nickel

Administrator
Staff member
Με την ευκαιρία, το σημερινό άρθρο του Μιχάλη Μητσού από τα Νέα:

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος
Μιχάλης Μητσός

«Και στον ζωολογικό κήπο να δώσετε σε έναν χιμπαντζή μια μπανάνα ή μια σημαία, θα τη σηκώσει»: έτσι σχολίαζε τον Ιούλιο του 2013 ο Νίκος Μιχαλολιάκος την κίνηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του αδελφού του να πανηγυρίσουν με την ελληνική σημαία την πρόσκληση του πρώτου στο draft του NBA. Τις ίδιες ημέρες, η Χρυσή Αυγή σημείωνε στην ιστοσελίδα της ότι «πολύς ντόρος έχει γίνει με τον αφρικανό λαθρομετανάστη που κάποιοι θέλουν με το ζόρι να τον κάνουν Ελληνα μόνο και μόνο επειδή παίζει καλό μπάσκετ» και προειδοποιούσε ότι «η ιθαγένεια (όπως και η εθνικότητα) δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα για να μοιράζεται απλόχερα».

Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο έχει απαντήσει στις ρατσιστικές επιθέσεις των νεοναζί με το ήθος του και με τη δράση του. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Απ' όσους τον είδαν να μεγαλουργεί στους πρόσφατους αγώνες της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ —και ήταν πολλοί—, υπάρχει έστω και ένας που ετοιμάζεται να ψηφίσει την Κυριακή το κόμμα που τον παρομοίασε με χιμπαντζή;

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι η Χρυσή Αυγή έχει καπαρώσει την τρίτη θέση (και) σε αυτές τις εκλογές. Είναι η μόνη βεβαιότητα αυτών των εκλογών, έγραψε χθες η Έλενα Σμιθ στην «Γκάρντιαν», αποδίδοντας το γεγονός αυτό στην απήχηση που έχει το διπλό ΟΧΙ των νεοναζί: «ΟΧΙ στα Μνημόνια, ΟΧΙ στους λαθρομετανάστες!». Αλλά οι λόγοι που η Χρυσή Αυγή αντέχει, παρότι όλες οι μάσκες έχουν πλέον πέσει, δεν είναι μόνο συγκυριακοί. Δεν φταίει μόνο η κρίση, όπως επαναλαμβάνει για τους δικούς του λόγους ο Αλέξης Τσίπρας. Φταίνε οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις, φταίει ο εξευτελισμός της Βουλής, φταίει η υποκρισία των μέσων ενημέρωσης, φταίει η ανάγκη ενός μέρους της κοινωνίας για έναν φύρερ, φταίνε οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι δάσκαλοι, οι διανοούμενοι, φταίμε όλοι.

Παρ' όλα αυτά: απ' όσους είδαν στην τηλεόραση τα αισχρά προεκλογικά σποτ με τα καλοντυμένα και καλοχτενισμένα παιδιά που ζητούν η Ελλάδα να ανήκει στους Ελληνες, υπάρχει έστω και ένας που την ερχόμενη Κυριακή, δύο ακριβώς χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ετοιμάζεται να εγκληματήσει;

http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5275424/xroniko-enos-proanaggelthentos-egklhmatos/
 

Zazula

Administrator
Staff member
Φαίνεται ότι ο εθνοφίρερ ένιωθε ασφαλής συζητώντας με τον Χατζηνικόλα, επειδή μάλλον ειπώθηκαν κι άλλα, διάφορα: Είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945...
Αυτό δεν ειπώθηκε στην εκπομπή του Χατζηνίκου· αν δεις αρνιόταν ότι το είπε ποτέ — μέχρι που ο Χ. δημοσίευσε το βίντεο που το αποδείκνυε.

Τέλος πάντως, απορώ που κάποιοι μιλούν για πτώση μασκών κλπ — εγώ βλέπω ότι πολλοί τους ψηφίζουν ακριβώς γι' αυτό που πλέον απροκάλυπτα είναι και για τα όσα έκαναν και σκοπεύουν να συνεχίσουν να κάνουν.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτό δεν ειπώθηκε στην εκπομπή του Χατζηνίκου· αν δεις αρνιόταν ότι το είπε ποτέ — μέχρι που ο Χ. δημοσίευσε το βίντεο που το αποδείκνυε.
Μα αναφέρθηκε στην εκπομπή· εγώ π.χ. δεν το ήξερα -- αλλά ας παραδεχτώ ότι η διατύπωσή μου δεν είναι 100% σαφής.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τέλος πάντως, απορώ που κάποιοι μιλούν για πτώση μασκών κλπ — εγώ βλέπω ότι πολλοί τους ψηφίζουν ακριβώς γι' αυτό που πλέον απροκάλυπτα είναι και για τα όσα έκαναν και σκοπεύουν να συνεχίσουν να κάνουν.
Ακριβώς. Εμένα δε, μου κάνει εντύπωση που όταν λέω πως πρόκειται για συνειδητοποιημένους εθνοσοσιαλιστές εθνικοσοσιαλιστές, ακούω κάτι επιχειρήματα του τύπου «μα είναι καλό παιδί» «μα μόνο με τους Αλβανούς έχει πρόβλημα» (νταξ), «μα δε θα σκότωνε ποτέ». Λες και ο φασίστας έχει κέρατα για να ξεχωρίζει. Ή λες και οι βασανιστές της Χούντας, π.χ., δεν πήγαιναν μετά τη δουλειά στο σπίτι και φιλούσαν τα παιδιά τους.
 
Last edited:

rogne

¥
Ακριβώς. Εμένα δε, μου κάνει εντύπωση που όταν λέω πως πρόκειται για συνειδητοποιημένους εθνοσοσιαλιστές...

"Εθνικοσοσιαλιστές" καλύτερα;

Στο ουσιώδες συμφωνώ κι εγώ. Επιπλέον, παρόλο που αμφιβάλλω σοβαρά αν θα γινόταν ποτέ έρευνα για το ιδεολογικό ή/και οικογενειακό υπόβαθρο των αβγοψηφοφόρων, αν γινόταν όμως, δεν έχω αμφιβολία ότι θα έδειχνε πως στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι σπορά χιτών, ταγματασφαλιτών και χουντικών ή/και παλαιόθεν εκφασισμένων ελληναράδων. Γιατί έχει κι ένα παρελθόν η χώρα, δεν είναι όλα συγχρονική κοινωνιολογία, δείκτες ανεργίας, μνημόνια και άλλα τέτοια πρόσφατα... Γι' αυτό, τα περί "ανέργων", "νεολαίας" και "φόβου" γενικώς, προσωπικά τα ακούω βερεσέ. Ούτε μπορεί να είναι τυχαίο το πόσο μπετοναρισμένα είναι πια τα ποσοστά τους: οι εγχώριοι φασίστες έχουν βρει (ή κλήθηκαν να βρουν: είναι ένα καλό ερώτημα πώς και γιατί άρχισε να μοστράρει η ΧΑ στις δημοσκοπήσεις, φθινόπωρο του 2011, αν δεν κάνω λάθος) πολιτική έκφραση και, αντιστρόφως, αυτή την πολιτική έκφραση μόνο οι εγχώριοι φασίστες θα την αναζητούσαν και θα την έβρισκαν, όχι τίποτα τυχαίοι "άνεργοι", "νέοι" και αορίστως "φοβισμένοι".
 
Top